Σχόλια 06/07/16

0
oxi2
Ένας χρόνος από το δημοψήφισμα που θα απελευθέρωνε τη χώρα από Μνημόνια και χρέη, βρεθήκαμε με Μνημόνιο για πάντα και 100 δις επιπλέον χρέος…


Έμειναν οι υποσχέσεις
Είναι που δεν θα έκοβαν συντάξεις κάτω των 1200 ευρώ. Το πρώτο μπουγιουρντί ήρθε. Με την πληρωμή των συντάξεων του Ιουλίου. Όχι μόνο κόβουν, αλλά δεν αισχύνονται κιόλας για τα ψέματα που λένε.
Καταρχάς κόβονται όσες συντάξεις είχαν απομείνει πάνω από το τεράστιο ποσόν των 1200 ευρώ. Κόβονται οι επικουρικές. Μικρές συντάξεις από 700 ευρώ και πάνω κόβονται με διάφορα ποσά. Π.χ. σύνταξη 870 ευρώ κόβεται κατά 17 ευρώ. Γιατί; Κύριος οίδε. Οι μάλλον πολλοί Κύριοι. Ο Κύριος πρωθυπουργός μας που δεν θα κόψει τις συντάξεις κάτω των 1200 ευρώ, ο Κύριος Κατρούγκαλος και προφανώς και ο Κύριος Τσακαλώτος που κάνει αριστερή… αντίσταση με τους 53 ζητώντας να γραφτεί ότι το 3° μνημόνιο δεν είναι ιδιοκτησία του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ.! Τίνος είναι; Μα των πολιτών βέβαια. Γι’ αυτό και τους πληρώνουν, ακριβά.
Όλοι μαζί, οι πιο πάνω και οι άλλοι κυβερνητικοί ΚΥΡΙΟΙ, λοιπόν, έβαλαν το κάτι τις σε ιδέες ώστε να κοπτοράψουν από μισθούς και συντάξεις ισχυριζόμενοι ότι κάνουν κοινωνική πολιτική. Ισοπεδώνοντας ακόμα περισσότερο τους χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους. Και φυσικά αυτή είναι μόνο η αρχή.
Ν.Κ.Σ.


Ήρθε ο κόφτης
Γιατί κόβονται ποσά και από μικρές συντάξεις Προφανώς λόγω της μείωσης του αφορολόγητου. Άρα, αυτόματος ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ.Ϊ ΚΟΣ κόφτης και από τη φορολογία. Δηλαδή, σκέτη κοροϊδία.
Δεν σου κόβει τη σύνταξη και το μισθό μέχρι τα 1200 ευρώ αλλά σου αυξάνει το αφορολόγητο. Βάλτε και το 24% ΦΠΑ. Κατά τα άλλα δεν κόβονται οι συντάξεις. Απλώς αυξάνεται το κόστος ζωής. Όχι μόνο πολιτικοί ψεύτες αλλά και κοινωνικά απάνθρωποι.
Φασούλι το φασούλι κόβουν τους κόπους μιας ζωής και τις ζωές των εργαζομένων και γεμίζουν το σακούλι ταυ σπάταλου κράτους για τους εαυτούς τους και τους νέους κομματικούς τους στρατούς, τύπου Καρανίκα και όχι μόνο. Κόβουν τα… ψωμιά αυτών των λίγων ευρώ από το στόμα των φτωχοποιημένων Ελλήνων και το κάνουν χαβιάρι… εξουσίας.
Άντε, σε καλή μεριά για εκείνους. Και στις επόμενες περικοπές για τον λαό: ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικό και αυτόματο κόφτη (γιατί δεν θα πιάσουμε τους στόχους).
Ν.Κ.Σ.


Παραμένουν
Όσοι έχουν απορίες για το εάν παραμένει το εβδομαδιαίο όριο ανάληψης των 420 ευρώ, τους κάνουμε γνωστό πως η κυβέρνηση αποφάσισε να παραμείνει. Όπως παραμένουν και τα capital controls επίσης και η οικονομική ζωή είναι ως εκ τούτου σε έλεγχο και ρύθμιση και μάλλον έτσι θα πορευτούν τα πράγματα για αρκετό καιρό ακόμη.
Γ.Δ.


Αναμνήσεις δημοψηφίσματος

Πέρασε ένας χρόνος που οι Έλληνες κλήθηκαν στις κάλπες, μετά από μια εβδομάδα διαβούλευσης, για να αποφασίσουν αν: «Πρέπει να γίνει αποδεκτό το διπλό σχέδιο συμφωνίας «Reforms for the completion of the current program and beyond» (Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού) και του δεύτερο «Preliminary debt sustainability analysis» (προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους), ΟΧΙ ή ΝΑΙ;»
Συζητούσαν στα πεζούλια γερόντισσες το Preliminary Debt Sustainability Analysis, καυγάδες ομηρικοί στα καφενεία για το Reforms for the completion of the Current Program and beyond. Ήταν το πρώτο ερώτημα δημοψηφίσματος που κανένας δεν μπορούσε να επαναλάβει από μνήμης. Επί μία εβδομάδα βιώσαμε έναν light εμφύλιο που μας έδειξε πόσο εύκολα μπορούμε να φτάσουμε ως τα άκρα, αλλά και με πόση άνεση μπορούμε να επιστρέψουμε από εκεί –σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Μία εβδομάδα με ακρότητες, με τραμπουκισμούς, με φιλίες κατεστραμμένες, με την κυβέρνηση από τη μια με το «Όχι» και τα μέσα ενημέρωσης από την άλλη με το «Ναι». Πληρώσαμε 86 δις για να αγοράσουμε αλήθεια και συνεχίζουμε.
Ο Νίκος Παππάς έλεγε ότι ξημερώνει μία όμορφη μέρα για τον τόπο. Δεν είπε και τι νύχτα θα νύχτωνε. Και είναι πολύ βαθιά η νύχτα που βυθιζόμαστε σήμερα όλοι. Συνταξιούχοι, νέοι, εργαζόμενοι, άνεργοι κι ολόκληρη η χώρα….


Περί Θράκης
Είναι κατ’ αρχάς θετικό το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού που εκδηλώθηκε για τη Θράκη. Μάλιστα αυτό θα υλοποιηθεί λίαν συντόμως, εντός του Ιουλίου και θα παρουσιαστεί δέσμη μέτρων για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Εν αναμονή λοιπόν να πληροφορηθούμε το περιεχόμενο των προτεινόμενων μέτρων και να το αξιολογήσουμε.
Οφείλουμε βέβαια να πούμε πως διατηρούμε μικρές προσδοκίες για την ουσία των μέτρων που θα προταθούν διότι για να υπάρξει «αναπτυξιακή πρόταση» απαιτούνται κίνητρα και κίνητρα σημαίνει χρήματα κι αυτά δυστυχώς δύσκολα πλέον βρίσκονται. Ας μην είμαστε όμως αρνητικοί κι ας περιμένουμε. Ο χρόνος εξάλλου φτάνει για τη διαπίστωση της πραγματικότητας.
Γ.Δ.


Περί Θράκης ΙΙ
Περιττό να τονίσουμε πως ιδιαίτερα θα χειροκροτήσουμε τη δέσμη μέτρων που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός για τη Θράκη εάν αυτά είναι ρεαλιστικά, υλοποιήσιμα και κοστολογημένα για τη στήριξη και ανάπτυξη της περιοχής.
Κρατάμε όμως μικρό καλάθι διότι κατά το παρελθόν, ακόμη και με τον τελευταίο Αναπτυξιακό νόμο, προτάσεις κατατέθηκαν που τις έφτιαξαν μανδαρίνοι των υπουργείων χωρίς γνώση της πραγματικής οικονομίας και της αγοράς. Με θεωρίες και καλές προθέσεις ανάπτυξη δεν υλοποιείς. Τέλος πάντων, ας περιμένουμε κι αυτή τη φορά να δούμε πως ακριβώς εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ το ενδιαφέρον του για τη Θράκη.
-Είμαστε περίεργοι και περιμένουμε τη δέσμη μέτρων που ελπίζουμε να μην αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους…
Γ.Δ.


Βία
Βία παντού, στα σπίτια, . Η Κομισιόν καλεί την κυβέρνηση να σοβαρευτεί με τα τηλεοπτικά και να αποσύρει το σχέδιο της. Αλλά η Κομισιόν είναι όργανο των τοκογλύφων που συνεργάζονται με την εγχώρια διαπλοκή Η Κομισιόν καλεί την κυβέρνηση να σοβαρευτεί με τα τηλεοπτικά και να αποσύρει το σχέδιο της. Αλλά η Κομισιόν είναι όργανο των τοκογλύφων που συνεργάζονται με την εγχώρια διαπλοκήστα γραφεία, στα «μαγαζιά», στα θέατρα, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στα γήπεδα, στους δρόμους. Και στις… λέξεις. Και σε όλες τις περιπτώσεις κάτι κοινό υφέρπει: η αφαίρεση της ζωής στο όνομα του απόλυτου. Έτσι κάποιοι – άτομα, ομάδες, λαοί ή και θεοί – φονεύουν. Όταν δεν τους αναγνωρίζεται το «δικαίωμα» να επιβάλουν στους άλλους τον δικό τους τρόπο σκέψης και ζωής. Δεν γεννήθηκε όμως ο ατομικός ή συλλογικός εγκληματίας ως ένας βιολογικός ψυχασθενής. Παράχθηκε μέσα σε μια κοινωνία όπου τη βία τη ΔΙΔΑΧΘΗΚΕ. Με χίλιους, μύριους τρόπους.
• Του μάθανε πως μόνο ο δικός του θεός είναι ο αληθινός. Και ότι η δημόσια απόδειξη ως πίστης του αυτής βρίσκεται στην εξουδετέρωση του αλλόθρησκου.
• Του μάθανε πως η δική του φυλή, η ράτσα «του», είναι η πρώτη, η ανόθευτη. Και ότι η δημόσια απόδειξη της πίστης του σε αυτήν την «αξία» μπορεί να φθάσει μέχρι τη γενοκτονία, την εθνοκάθαρση.
• Του μάθανε πως η δική του πατρίδα είναι η ενδοξότερη. Και ότι η δημόσια απόδειξη αυτής της υπεροχής μπορεί να είναι και ο πόλεμος ενάντια σε οποιονδήποτε άλλον.
• Του μάθανε πως αφού γεννήθηκε «βόρειος», δεν είναι «νότιος». Και ότι η δημόσια απόδειξη αυτής της γεωπολιτικής ιεράρχησης βρίσκεται στην, έστω και διακριτική, περιφρόνηση του «αποκάτω».
• Του μάθανε να είναι «πρώτος στο σχολείο. Και ακαταμάχητος πρωταθλητής. Και πώς μπορεί δημόσια αυτήν την πρωτιά να διεκδικεί με κάθε τρόπο. Ακόμα και χημικό ή και με την πιο αδίστακτη ανταγωνιστική συμπεριφορά.
• Και τι δεν του μάθανε!
• Κάποιες λέξεις μονάχα παραλείψανε: τα «ίσως», τα «ενδεχομένως», τα «άσε να το ξαναδούμε», όλα τα «μήπως». Όλες αυτές τις επιφυλάξεις που δεν δοξάζουν ευθύγραμμες προσταγές. Αλλά δίνουν θέση σης καμπύλες εκδοχές. Σε αυτά τα άλλα, ήπια σχήματα της σκέψης.
Γ.Μ.


Τώρα είναι τα δύσκολα…
Μπορεί ο πρωθυπουργός μας να επιχειρεί να φέρει επενδύσεις από την Κίνα και να υπόσχεται πως πέρασαν τα δύσκολα και άρχισε η ανάκαμψη της οικονομίας όμως η πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι είναι διαφορετική. Είναι γιατί τώρα έρχονται τα τσεκ της συμφωνίας, είναι γιατί τώρα είδαν οι συνταξιούχοι πετσοκομμένες τις συντάξεις τους και χωρίς ΕΚΑΣ, είναι γιατί έρχεται η δόση του ΕΝΦΙΑ. Κι αν πεις για τις επιχειρήσεις! Εκεί το δάκρυ πέφτει κορόμηλο. Δυσβάσταχτοι οι φόροι και η προκαταβολή και οι εισφορές και…και… Στην Ξάνθη βλέπουμε συνεχώς άδεια μαγαζιά και πολλά «ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ»….
Τίποτε δεν μαρτυρά ότι πέρασαν τα δύσκολα… αντίθετα ότι τώρα είναι τα δύσκολα!
Μ.Ξ.


Τι απέγιναν οι πρόσφυγες;
Δεν έχουν φύγει, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Βάσει επίσημων καταγραφών ξεπερνούν τους 50.000 οι πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην χώρα μας. Το παράδοξο είναι ότι ενώ μέχρι πριν λίγο καιρό βομβαρδιζόμασταν νυχθημερόν με ειδήσεις, πλάνα, επισκέψεις, διασώσεις, τραγικούς πνιγμούς και άλλα πολλά, το τελευταίο διάστημα επικρατεί ησυχία. Σποραδικές αναφορές χωρίς ιδιαίτερο ντόρο. Είναι να απορεί κανείς πώς κάποια θέματα ‘’φουσκώνουν’’ και ‘’ξεφουσκώνουν’’ σε πλήρη αρμονία και ενορχήστρωση, είτε γιατί κάτι εξυπηρετεί η προβολή τους την δεδομένη στιγμή, είτε γιατί η συνεχής ενασχόληση δημιουργεί κορεσμό. Και αν κάποιοι θεωρούν ότι επειδή δεν ακούν πολλά στις ειδήσεις για το προσφυγικό, αυτό έχει λυθεί κιόλας, δυστυχώς θα τους στεναχωρήσουμε. Και δεν είναι δικές μας εκτιμήσεις, αλλά ευρωπαίων αξιωματούχων. Ένας από αυτούς, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και συζήτησε μαζί του για το μέλλον της ΕΕ μετά την απόφαση για το Brexit, το προσφυγικό και την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αναφορικά με το προσφυγικό, ο κ. Ρούτε πιστεύει πως η κρίση είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο. Μάλιστα θεωρεί ότι δεν πρέπει οι αρχηγοί των κρατών να επαναπαυθούν, αλλά να είναι προσεκτικοί στον χειρισμό του και στο πώς θα εξελιχθεί, καθώς μπορεί να κλιμακωθεί πολύ άσχημα. Και μιλάμε για τον άνθρωπο ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου της ολλανδικής προεδρίας είχε άμεση και καθημερινή ανάμειξη στις αποφάσεις της ΕΕ για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης.
Χ.Δ.


Τι λέει τελικά η επιστολή Έτινγκερ;
Σε τι αναφέρεται τελικά η πολυσέλιδη επιστολή του αρμόδιου επιτρόπου Έτινγκερ; Όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι, η επιστολή δεν είναι μια απλή αλληλογραφία, αλλά σαφής προειδοποίηση ότι κινείται διαδικασία κατά της χώρας, με την Ελλάδα να ακολουθεί το δρόμο της Πολωνίας. Κινείται επισήμως η διαδικασία κατά της χώρας μας για σωρεία παραβιάσεων του δικαίου της ΕΕ με τις ρυθμίσεις που επέβαλε η κυβέρνηση ως προς την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και τη διαχείριση του φάσματος συχνοτήτων, και αυτό μοιάζει να είναι το προοίμιο για όσα θα ακολουθήσουν ως προς την διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. Πολλοί είχαν επισημάνει από τον Ιανουάριο αυτά που αναφέρει η επιστολή, τονίζοντας ότι οι παραβιάσεις του ενωσιακού δικαίου ως προς τις ρυθμιστικές αρχές συνιστούν και παραβιάσεις του άρθρου 28 του Συντάγματος αφού ισχύουν επαυξημένα για τις ανεξάρτητες αρχές, όπως το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), τις βασικές αρμοδιότητες του οποίου έχει υφαρπάξει με αντισυνταγματικό νόμο ο υπουργός. Ουγγαρία και Πολωνία έχουν ανάλογες εκκρεμότητες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ για την Πολωνία κινήθηκε το άρθρο 7 (το άρθρο θεωρείται ως προθάλαμος διαδικασίας λήψης κυρώσεων σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η χώρα καταπατά τις αρχές του κράτους δικαίου). Η επιστολή Έτινγκερ δεν αφορά το διαγωνισμό των αδειών αλλά τις τεχνικές προϋποθέσεις του διαγωνισμού, και αναφέρεται στη χωρητικότητα του φάσματος. Όπως αναφέρει αρμοδίως ως συνταγματολόγος ο Ευ. Βενιζέλος: «Το ΕΣΡ είναι μια από τις πέντε συνταγματικά προβλεπόμενες ανεξάρτητες αρχές, δεν είναι έρμαιο στις διαθέσεις του νομοθέτη, ο έλεγχος του κράτους ασκείται μέσω του ΕΣΡ και η αφαίρεση της αρμοδιότητας και η μεταφορά της στον υπουργό είναι κατάφωρα αντισυνταγματική».
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Πολιτικές εξελίξεις; Ι Επανέρχεται ως πολιτικό θέμα η συζήτηση για πολιτικές εξελίξεις μετ…