Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η Αλληλεγγύη στην Ξάνθη… δικτυώνεται

Η Αλληλεγγύη στην Ξάνθη… δικτυώνεται

0
diktyo-allileggiis

Πρώτες προσπάθειες για την δημιουργία Δικτύου Αλληλεγγύης και Αυτοδιαχείρισης διαφόρων δομών με ιδέες και εθελοντισμό

Εκδήλωση στο Θεατράκι της Κεντρικής Πλατείας με συγκέντρωση τροφίμων και… γλέντι αλληλεγγύης

Το απόγευμα της Πέμπτης 16 Ιουνίου στο Θεατράκι της Κεντρικής Πλατείας Ξάνθης πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με τίτλο: «Η αλληλεγγύη, όπλο στα χέρια μας. Τα αλληλέγγυα και αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα το αντιπαράδειγμα στο σήμερα». Η εκδήλωση αποτέλεσε μέρος του Φεστιβάλ Αλληλεγγύης που διοργανώθηκε τις προηγούμενες μέρες στην Ξάνθη. Σκοπός των διοργανωτών είναι ο συντονισμός, η οργάνωση και η από κοινού δράση των δομών αλληλεγγύης και αυτοδιαχείρισης Ξάνθης, ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο αλληλεγγύης. Αρκετός κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και έφτασε στο θεατράκι όχι μόνο για να ακούσει τις προτάσεις των διοργανωτών, αλλά και για να προσφέρει τρόφιμα (ξηρά τροφή). Η συγκέντρωση τροφίμων ξεκίνησε από τις 6 το απόγευμα μέχρι και το τέλος της εκδήλωσης αργά το βράδυ και συγκεντρώθηκε ικανός αριθμός με σακούλες που περιείχαν διάφορα είδη με σκοπό την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου Ξάνθης.

Ανάγκη κοινής δράσης και καθημερινής συνεργασίας

Την εκδήλωση διοργάνωσαν από κοινού: ο Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός «ΜΑΖΙ», η Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ξάνθης, το Σχολείο αλληλεγγύης της ΕΛΜΕ, η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Ξάνθης «Χωρίς Μεσάζοντες», τα Αλληλέγγυα μαθήματα από το Στέκι KARDELEN και το Black Box. Στο πάνελ των ομιλητών βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πολίτες για την Ξάνθη», Νίκος Ανταμπούφης, το μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ξάνθης, Ευαγγελία Δαμιανάκη, καθώς και φοιτητές που δραστηριοποιούνται στο Στέκι Kardelen. Κοινό σημείο των παρεμβάσεών τους, πέρα από τις διατυπώσεις για την αναγκαιότητα προσφοράς μέσω της κοινωνικής αλληλεγγύης στις μέρες μας και την διαπίστωση συμμετοχής πολλών Ξανθιωτών στις δομές αυτές, ήταν η ανάγκη κοινής δράσης των δομών. Κατατέθηκαν απόψεις για την δημιουργία μιας «Τράπεζας Χρόνου», κάτι που ήδη πραγματοποιείται σε κάποιες πόλεις της χώρας. Η «Τράπεζα Χρόνου» αποτελεί ένα δίκτυο αχρήματης και αλληλέγγυας οικονομίας μέσω της ανταλλαγής υπηρεσιών και γνώσεων, που υποστηρίζεται από τη δική της μονάδα συναλλαγής, το χρόνο. Το περιεχόμενο, δηλαδή, των υπηρεσιών εξισώνεται, έτσι ώστε μια ώρα υπηρεσίας να είναι ίση με οποιαδήποτε άλλη ώρα υπηρεσίας, ανεξάρτητα εάν είναι πνευματική ή χειρονακτική εργασία. Έτσι για παράδειγμα, μία ώρα μαθήματος Ισπανικών εξισώνεται με μία ώρα baby-sitting ή μία ώρα μαθήματος κιθάρας μπορεί να ανταλλαχθεί με μία ώρα καθαρίσματος ενός σπιτιού.

Τονίστηκε από τους συμμετέχοντες ο χαρακτήρας της προσφοράς, αφού τα μέλη των δομών δεν δίνουν μόνο, αλλά από την προσφορά τους παίρνουν και οι ίδιοι, κερδίζοντας πολλαπλά μέσα από τις σχέσεις που δημιουργούν με όσους δέχονται την προσφορά. Θεωρήθηκε θετικό να δημιουργηθεί ένα site, μια ιστοσελίδα, στην οποία θα αναρτώνται οι δράσεις, ώστε να επικοινωνούν οι δομές τις δράσεις τους προς την υπόλοιπη κοινωνία. Οι διοργανωτές εκτίμησαν το ξεκίνημα ως μία καλή πρώτη κίνηση που θα βοηθήσει ώστε να γίνουν περισσότεροι και κυρίως να δρουν όλοι μαζί και όχι μεμονωμένα. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα… φαγοπότι αλληλεγγύης με ζωντανή μουσική, που κράτησε μέχρι αργά το βράδυ.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ποια καταστήματα λειτουργούν σήμερα

Κλειστά θα παραμείνουν τα σούπερ μάρκετ   Φέτος, όπως είναι γνωστίς, αργία θεωρείται …