Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τι γίνεται με τα οικογενειακά επιδόματα;

Τι γίνεται με τα οικογενειακά επιδόματα;

0
oga-epidomata

Η πρόεδρος των Φοροτεχνικών Ξάνθης απαντά στις αιτιάσεις του υπουργείου Εργασίας για ευθύνη των λογιστών λόγω της καθυστέρησης υποβολής φορολογικών δηλώσεων

Ποιοι έχασαν το οικογενειακό επίδομα και πότε θα καταβληθεί το δεύτερο μέρος της πρώτης δόσης

Συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων έχασαν την ‘’κουτσουρεμένη’’ α’ δόση των οικογενειακών επιδομάτων είτε λόγω αλλαγής του ηλικιακού ορίου, είτε λόγω αλλαγής του έτους χορήγησης. Σε κάθε περίπτωση, ήταν αρκετοί οι «χαμένοι» της διαδικασίας και τώρα θα πρέπει να υποβάλλουν με τη φορολογική τους δήλωση διορθωμένο έντυπο Α21, έτσι ώστε να κριθούν θετικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΓΑ και να λάβουν τα επιδόματα αυτά (Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών), από την επόμενη καταβολή τους και ύστερα. Η Α’ δόση, αν και καταβλήθηκε μόλις στο 50%, χορηγήθηκε σε 701.000 δικαιούχους.

Ποιοι έχασαν το οικογενειακό επίδομα φέτος

Ειδικότερα, τα Οικογενειακά Επιδόματα δεν χορηγήθηκαν φέτος σε εκείνους που δεν τα είχαν λάβει ούτε το 2015 και οι περιπτώσεις τους εκκρεμούν. Επίσης, σε όσους έχουν παιδί που το 2015 σπούδαζε και ήταν 24 ετών ή δεν σπούδαζε και ήταν 18 ετών. Σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις, η αύξηση της ηλικίας των τέκνων είχε ως αποτέλεσμα να θέσει εκτός χορήγησης οικογενειακών επιδομάτων τους δικαιούχους της περσινής χρονιάς. Υπενθυμίζεται ότι το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων κυμαίνεται από 13 έως 40 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των ανήλικων τέκνων και το οικογενειακό εισόδημα. Το ειδικό επίδομα στήριξης τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών που ανέρχεται στο ποσό των 500 ευρώ ετησίως και χορηγείται σε τρεις δόσεις τον χρόνο. Τα επιδόματα χορηγούνται σε όσους έχουν παιδιά κάτω των 18 ή 19 ετών, εφόσον φοιτούν στη μέση εκπαίδευση, ή 25 ετών, εφόσον σπουδάζουν ή έχουν πάνω από 67% ποσοστό αναπηρίας.

Πότε θα πληρωθεί η β’ δόση για το επίδομα τέκνων 2016

Την καταβολή της επόμενης δόσης θα πρέπει να περιμένουν όσοι έλαβαν την πρώτη μειωμένη κατά 50%. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένεται να καλυφθεί το δεύτερο μισό της α’ δόσης για το επίδομα τέκνων του ΟΓΑ πριν από την επόμενη καταβολή, που είναι προγραμματισμένη για την περίοδο μεταξύ 20 με 31 Ιουλίου. Έτσι, όσοι κάνουν Ε1 και Α21 στο taxisnet και εφόσον γίνει η εκκαθάρισή τους από το ΥΠΟΙΚ και τον ΟΓΑ θα λάβουν την δεύτερη δόση αλλά και τα χρωστούμενα από την πρώτη δόση για το επίδομα τέκνων. Παρότι δεν υπάρχει πρόθεση από τον ΟΓΑ να καλυφθεί η α’ δόση οικογενειακών επιδομάτων πριν από την επόμενη καταβολή, προτίθεται όμως ο ασφαλιστικός φορέας να αξιοποιήσει το σύνολο των αιτήσεων Α21 που θα υποβληθούν μαζί με τις φορολογικές δηλώσεις των δικαιούχων. Η καταβολή της α’ δόσης έγινε στις 22 Απριλίου, αφού εκταμιεύθηκαν τα 70 από τα 140 εκατ. ευρώ που έπρεπε. Το ειδικό επίδομα στήριξης τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών ανέρχεται στο ποσό των 500 ευρώ ετησίως και χορηγείται σε τρεις δόσεις τον χρόνο.

Υπάρχει ευθύνη των Λογιστών στην μη απόδοση ολόκληρης της δόσης;

Οι δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώς Φωτίου, για ευθύνη και της αποχής των λογιστών στην καθυστέρηση της καταβολής, προκάλεσαν αντιδράσεις στον κλάδο των φοροτεχνικών. Η ΠΟΦΕΕ με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για εμμονή του υπουργείου στην επίρριψη ευθυνών στην αποχή των λογιστών. Όπως ανέφερε στο «Ε» η πρόεδρος της ΕΦΕΕ Ξάνθης, Ρένα Μπατζακίδου, η εφαρμογή του taxis για την υποβολή των δηλώσεων «άνοιξε» στις 5 Απριλίου και σε καμία περίπτωση δεν ήταν δυνατό κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες τόσο οι δηλώσεις, όσο και οι αιτήσεις Α21 να υποβληθούν έως την 30ή Απριλίου. Επισημαίνει και η ίδια ότι δεν ευσταθεί η προβαλλόμενη από το υπουργείο δικαιολογία ότι για την καθυστέρηση της προκαταβολής ευθύνεται η αποχή των λογιστών, που έγινε για να δείξουν την διαμαρτυρία τους στο νέο ασφαλιστικό. Όπως, μάλιστα, σημειώνει η κα Μπατζακίδου, την περσινή χρονιά χορηγήθηκε ολόκληρη η προκαταβολή του επιδόματος πριν το Πάσχα, ενώ το σύστημα είχε «ανοίξει» τον Μάιο.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΑΑΔΕ: Τι απαντά στους λογιστές για τα λάθη στις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις

Αναλυτικά η απάντηση της ΑΑΔΕ Με αφορμή ανακοίνωση λογιστών – φοροτεχνικών για τη πρ…