Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Με 5 «Γαλάζιες Σημαίες» φέτος το καλοκαίρι η Ξάνθη

Με 5 «Γαλάζιες Σημαίες» φέτος το καλοκαίρι η Ξάνθη

0
paralia myrodato galazia sim 2009-empros

Πρωτιά στην Θράκη για την Ξάνθη – Αυξήθηκαν κατά μία οι παραλίες με την διεθνή βράβευση μετά την προσθήκη της παραλίας Ερασμίου

Η Καβάλα ανάμεσα στις 10 πρώτες πανελλαδικά – Στην κορυφή με διαφορά η Χαλκιδική όπου έγινε για πρώτη φορά η επίσημη τελετή

3.462 ακτές και 660 μαρίνες βραβεύτηκαν με «Γαλάζια Σημαία» παγκοσμίως στην πρώτη επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες στην Χαλκιδική. Η χώρα μας διατήρησε την 3η θέση, μετά την Ισπανία και την Τουρκία, με 430 ελληνικές ακτές και 9 μαρίνες για το 2016. Με την πραγματοποίηση της πρώτης επίσημης τελετής ανακοίνωσης της βράβευσης ακτών και μαρινών των 50 χωρών του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στην χώρα μας, αναβαθμίζεται και η εικόνα της Ελλάδας στην διεθνή κονίστρα της Παγκόσμιας Περιβαλλοντικής Προστασίας. Πρόκειται για ιστορικό γεγονός για την Ελλάδα αφού, μέχρι το 2015, η ανακοίνωση των «Γαλάζιων Σημαιών» για τις 50 χώρες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα γινόταν κάθε χρονιά με δελτίο τύπου από την έδρα του Διεθνούς Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE) στην Δανία.

Η δυναμική του θεσμού της Γαλάζιας Σημαίας προσελκύει τον τουρισμό

H επίσημη τελετή ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης 25 Μαΐου με την πραγματοποίηση βιωματικών εργαστηρίων για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων της Χαλκιδικής, ενώ ακολούθησε επίδειξη ναυαγοσωστικής από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. H τελετή κορυφώθηκε με την αναγγελία των αποτελεσμάτων για τις 50 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα με ευρηματικό τρόπο από τους ίδιους τους μαθητές στην παραλία του ξενοδοχείου Porto Carras Grand Resort. Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, επισήμανε τη δυναμική του θεσμού της «Γαλάζιας Σημαίας» για την ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης ενός τουριστικού προορισμού. Όπως πρόσθεσε, η φετινή εικόνα του ελληνικού τουρισμού δείχνει ότι και το 2016 θα στεφθεί με άνοδο στις αφίξεις ξένων τουριστών, συμπληρώνοντας ότι παρακαταθήκη για την ανέλιξη των τουριστικών μεγεθών της χώρας αποτελεί η εικόνα των καθαρών ακτών μας και η συνεχής βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας.

Το Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία»

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987 σε ακτές και μαρίνες, οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους. Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (25 για τις μαρίνες), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Οι ελληνικές βραβεύσεις για το 2016

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) οι βραβεύσεις ακτών και μαρινών με «Γαλάζια Σημαία» για το 2016. Πρώτος στην Ελλάδα αναδείχθηκε φέτος, με 52 σημαίες, ο νομός Χαλκιδικής, ενώ μέσα στην πρώτη δεκάδα περιλαμβάνεται η Καβάλα, με 14 σημαίες, από 16 που είχε μέχρι το 2014. Η Ξάνθη αύξησε φέτος κατά μία τις παραλίες με «Γαλάζια Σημαία», αφού στις τέσσερεις περσινές, για τις παραλίες Πόρτο Μόλο, Μυρωδάτο, Μάνδρα του δήμου Αβδήρων και για την παραλία Μαγγάνων του δήμου Τοπείρου, προστέθηκε φέτος η παραλία Ερασμίου του δήμου Τοπείρου.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα για την ΑΜ-Θ

ΕΒΡΟΣ [2]

Δήμος Αλεξανδρούπολης

Δημοτική Πλαζ Αλεξ/πολης

Κυανή Ακτή

ΡΟΔΟΠΗ [4]

Δήμος Κομοτηνής

Αρωγή

Φανάρι/Ιουλία

Φανάρι/Camping

Μέση

ΞΑΝΘΗ [5]

Δήμος Τοπείρου

Μάγγανα

Εράσμιο

Δήμος Αβδήρων

Άβδηρα/Πόρτο Μόλο

Μυρωδάτο

Μάνδρα

ΚΑΒΑΛΑ [14]

Δήμος Θάσου

Μακρύαμμος

Χρυσή Αμμουδιά 2

Πευκάρι 2

Πρίνος/Δασύλιο 2

Δήμος Νέστου

Αμμόγλωσσα/Κεραμωτή 1

Δήμος Καβάλας

Μπάτης

Τόσκα

Καλαμίτσα

Περιγιάλλι

Δήμος Παγγαίου

Αμμόλοφοι

Νέα Ηρακλείτσα

Νέα Πέραμος

Σαρακήνα

Οφρύνιο/Τούζλα

Συνεχείς έλεγχοι για διασφάλιση της ποιότητας των βραβευμένων παραλιών

Οι ακτές που έχουν βραβευθεί για τη συμμετοχή τους την προηγούμενη χρονιά, ξεκινούν να ετοιμάζουν την ακτή τους στις αρχές του Ιουνίου. Οι διαχειριστές έχουν το δικαίωμα, αφού ετοιμάσουν την ακτή τους, να παραλάβουν και αναρτήσουν τη Γαλάζια Σημαία έως την 1η Ιουλίου. Δεν μπορούν όμως να την αναρτήσουν εάν δεν έχουν και τα αποτελέσματα μικροβιολογικών αναλύσεων των νερών για την ακτή τους. Επιθεωρητές, από τον Εθνικό Χειριστή αλλά και τον Διεθνή Συντονιστή, επισκέπτονται, πολλές φορές απροειδοποίητα, τις βραβευμένες ακτές της χώρας μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου και ελέγχουν αν τηρούνται τα κριτήρια του Προγράμματος. Προβλήματα ή παραλείψεις που εντοπίζονται κατά την επιθεώρηση γνωστοποιούνται στον διαχειριστή ώστε να αντιμετωπιστούν. Σε περίπτωση σημαντικού προβλήματος απαιτείται η απόσυρση της Γαλάζιας Σημαίας για χρονικό διάστημα 3 έως 15 ημερών και μέχρι την αντιμετώπισή του, με υποχρεωτική αντίστοιχη πληροφόρηση για το γεγονός στον Πίνακα Ανακοινώσεων.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ποια καταστήματα λειτουργούν σήμερα

Κλειστά θα παραμείνουν τα σούπερ μάρκετ   Φέτος, όπως είναι γνωστίς, αργία θεωρείται …