Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Εμπρός για Κατασκήνωση στα «Αρχαία Άβδηρα» και στην Δρυμιά

Εμπρός για Κατασκήνωση στα «Αρχαία Άβδηρα» και στην Δρυμιά

0
kataskinosi1-empros

80.000 ευρώ για λειτουργικά έξοδα και 15.000 ευρώ για προσωπικό διέθεσε ήδη το Υπουργείο για την λειτουργία της κατασκήνωσης των Αβδήρων

Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για την νέα κατασκηνωτική περίοδο. 20 χρόνια λειτουργία της κατασκήνωσης της μητρόπολης Ξάνθης στην Δρυμιά

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκινά φέτος η κατασκηνωτική περίοδος για τους μικρούς μαθητές που ετοιμάζονται για τις καλοκαιρινές διακοπές τους στις κατασκηνώσεις στα «Αρχαία Άβδηρα». Κι αυτό επειδή το Υπουργείο Παιδείας στο οποίο υπάγονται και από το οποίος χρηματοδοτείται η λειτουργία τους έδειξε …γαλαντόμα διάθεση φέτος και από νωρίς έστειλε 80.000 ευρώ για τα λειτουργικά έξοδα και έξτρα 15.800 για το προσωπικό που θα απαιτηθεί! Υπενθυμίζουμε ότι πέρσι το αντίστοιχο ποσό ήταν 50.000 και 7.000 ευρώ για το προσωπικό και εκταμιεύτηκε με …χίλια ζόρια ενώ μέχρι τέλος Μαΐου ήταν αμφίβολο αν θα λειτουργούσε μια εκ των παλαιοτέρων κατασκηνώσεων του υπουργείου που λειτουργεί αδιάλειπτα (πλην μιας χρονιάς) από τότε που κατασκευάστηκε το 1950 – 1951 στην ειδυλλιακή παραλιακή περιοχή μεταξύ Σκάλας Αβδήρων και παραλίας Αη Γιάννη, περικυκλωμένη από το αλσύλλιο πεύκου.

Πάμε Κατασκήνωση στα «Αρχαία Άβδηρα»

Την ικανοποίηση του για την έγκαιρη εκταμίευση των χρημάτων αλλά και το ύψος του ποσού εξέφρασε ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κ. Α. Μάρκου καθώς αυτό του δίνει τη δυνατότητα να κινήσει τις διαδικασίες προετοιμασίας και της έκδοσης προκήρυξης για την πρόσληψη προσωπικού, χωρίς πρόβλημα. Όπως ανέφερε φέτος κατέθεσε αίτημα για 12 άτομα προσωπικό, από 9 που ήταν πέρσι καθ’ όσον επαρκούν τα χρήματα και αναμένει την έγκριση: «Ήδη έχουμε στείλει την εγκύκλιο στα δημοτικά σχολεία προκειμένου να ενημερωθούν και να καταθέσουν αιτήσεις οι μαθητές. Επίσης έχουμε ενημερώσει και τα Γυμνάσια γιατί θα χρειαστούμε 25 ομαδάρχες ενώ ήδη έχει συσταθεί η Ομάδα των 12 εκπαιδευτικών που θα συμμετέχουν. Την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή ο δήμος Αβδήρων θα καθαρίσει το χώρο και εμείς θα βάλουμε συνεργείο βαψίματος ενώ καταθέσαμε και το αίτημα στην Πυροσβεστική για την επικαιροποίηση της άδειας πυρασφάλειας που μας δίνει κάθε χρόνο αφού εξετάσει το χώρο. Επίσης συνεργαζόμαστε με το Λιμενικό για το Σχέδιο εκκένωσης και διαφυγής από θαλάσσης και ξηράς σε περίπτωση πυρκαγιάς», αναφέρει ο κ. Μάρκου.

Να σημειώσουμε ότι η περιοχή είναι υψηλής επικινδυνότητας το καλοκαίρι και πέρσι είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά ακριβώς απέναντι από την κατασκήνωση και εκκενώθηκε προληπτικά ενώ στη δεκαετία του 1970 είχε εκδηλωθεί επίσης μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή όπου κάηκε όλο το αλσύλλιο. Κάθε χρόνο φιλοξενούνται 200 παιδιά στις δύο κατασκηνωτικές περιόδους που θα ξεκινήσουν από τις 27 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου και από τις 11 Ιουλίου έως τις 26 Ιουλίου. Αμέσως μετά και φέτος για πρώτη αφορά θα παραχωρεί η κατασκήνωση στην ΦΕΞ που έχει προγραμματίσει Φεστιβάλ Λόγιας Ανατολικής Μουσικής που διοργανώνει κάθε Ιούλιο – Αύγουστο. Παλαιότερα στο χώρο της κατασκήνωσης υλοποιούνταν η δράση «Σχολείο Πολιτισμού» από το Ταμιείον Θράκης, μια ΜΚΟ του καθηγητή Παύλου όμως αυτό έχει διακοπεί τα τελευταία χρόνια. Να σημειώσουμε πως τα παιδιά ακολουθούν το πρόγραμμα που καταρτίζει η Πρωτοβάθμια και περιλαμβάνει καθημερινά κολύμπι και διάφορες αθλητικές και εκπαιδευτικού χαρακτήρα δραστηριότητες ενώ στην επιλογή τους   – αν γίνουν περισσότερες αιτήσεις – δίνεται προτεραιότητα στα οικονομικά κριτήρια και σε πολυτέκνων. Όπως ανέφερε ο κ. Μάρκου εκδηλώνουν ενδιαφέρον πολλά παιδιά χριστιανοί και μουσουλμάνοι από την Ξάνθη και τα άλλα δημοτικά σχολεία του νομού.

Πάμε κατασκήνωση στην Δρυμιά

Οι κατασκηνώσεις της Δρυμιάς βρίσκονται σε μια παραδεισένια περιοχή 20 χιλιόμετρα έξω από την Σταυρούπολη προς το Παρανέστι και μαζί με τις κατασκηνώσεις των Αβδήρων δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά που πληρούν τις προδιαγραφές να κάνουν κατασκήνωση σε βουνό ή σε θάλασσα Όλα είναι έτοιμα και όλοι στη θέση τους για την έναρξη της κατασκηνωτικής περιόδου στις Κατασκηνώσεις της Δρυμιάς που λειτουργεί από το 1996 αδιάλειπτα η Μητρόπολη Ξάνθης! Όπως μας ενημερώνει ο υπεύθυνος κ. Θεοχάρης Θεοχάρους έχουν δοθεί οι αιτήσεις στις ενορίες και έχουν διανεμηθεί στα παιδιά και μέσω των κατηχητικών. Στην Δρυμιά η κατασκηνωτική περίοδος χωρίζεται σε τέσσερις υποπεριόδους και ξεκινά για τα αγόρια του δημοτικού στις 11- 18 Ιουλίου, συνεχίζεται για τα αγόρια του Γυμνασίου – Λυκείου από τις 18 -28 Ιουλίου. Φιλοξενούνται συνολικά 160 παιδιά ενώ επίσης αντίστοιχα υπάρχουν και δύο κατασκηνωτικές περίοδοι για κορίτσια δημοτικού και Γυμνασίου. Οι κατασκηνώσεις αυτές δημιουργήθηκαν με πρωτοβουλία του μητροπολίτη αμέσως μετά την ενθρόνιση του και λειτουργούν 20 χρόνια τώρα παρέχοντας τη δυνατότητα στα παιδιά να ζήσουν μέσα στη φύση, σ’ ένα πανέμορφο χώρο που πληροί όλες τις προδιαγραφές και να έχουν αξέχαστες εμπειρίες ομαδικής ζωής. Το πρόγραμμα είναι εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα καθώς περιλαμβάνει πολλά παιχνίδια που οξύνουν το νου και γυμνάζουν το σώμα ενώ καθημερινά τα παιδιά μεταφέρονται με λεωφορείο που παραχωρεί ο δήμος στην πισίνα στα Κομνηνά για κολύμπι.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ποια καταστήματα λειτουργούν σήμερα

Κλειστά θα παραμείνουν τα σούπερ μάρκετ   Φέτος, όπως είναι γνωστίς, αργία θεωρείται …