Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Πόλεμος» δασκάλων και καθηγητών με Φίλη για τους αναπληρωτές

«Πόλεμος» δασκάλων και καθηγητών με Φίλη για τους αναπληρωτές

0
sxoleio-taxi

Στον «αέρα» το αίτημα του υπουργού προς την Τρόικα για πρόσληψη 20.000 μόνιμων εκπαιδευτικών

Π. Κεραμάρης: «Αν ακυρωθούν οι υπάρχοντες πίνακες αναπληρωτών θα προκληθεί μεγάλη αναστάτωση»

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες της χώρας με αφορμή το νέο σύστημα διορισμών αναπληρωτών εκπαιδευτικών για την επόμενη σχολική χρονιά, την στιγμή μάλιστα που η τρόικα δεν έχει δεχτεί ακόμη ούτε να συναντήσει τον υπουργό Νίκο Φίλη, ούτε και έχει αποδεχθεί το αίτημά του για την πρόσληψη 20.000 μόνιμων εκπαιδευτικών.

«Φωτιά» στους πίνακες αναπληρωτών βάζει το ΣτΕ

«Φωτιά» στους πίνακες αναπληρωτών φαίνεται να βάζει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως προκύπτει και από τα όσα δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας. Ο κ. Φίλης εκτιμά ότι θα προκύψουν πολλά προβλήματα από το γεγονός ότι για πρώτη φορά δημιουργείται νομολογία στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία οι προσλήψεις αναπληρωτών πρέπει να έχουν ως ελάχιστο κριτήριο και προϋπόθεση την συμμετοχή τους στους μέχρι τούδε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, δηλαδή να βρίσκονται στην κατηγορία των εκπαιδευτικών οι οποίοι αξιολογήθηκαν από τους διαγωνισμούς και κρίθηκαν ότι μπορούν να διοριστούν. Το Υπουργείο καλείται να νομοθετήσει πάνω στην βάση της απόφασης αυτής του ΣτΕ, δημιουργώντας μια νέα πραγματικότητα για τους εκπαιδευτικούς που ανέμεναν να διοριστούν.

«Χάσμα» μεταξύ εκπαιδευτικών και Υπουργείου

Ήδη εμφανίζεται να υπάρχει τεράστια απόσταση μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών στο θέμα του συστήματος διορισμών αναπληρωτών εκπαιδευτικών για την επόμενη σχολική χρονιά. Και αυτό διότι μετά την κήρυξη «πολέμου» από την ομοσπονδία των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), η οποία ανακοίνωσε πανελλαδική κινητοποίηση για τις 15 Απριλίου, το υπουργείο Παιδείας έσπευσε να ‘’ανοίξει’’ τον διάλογο. Έτσι κλήθηκαν εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ, που συναντήθηκαν με συνεργάτες του Υπουργού, ώστε να εντοπισθεί πού υπάρχει πρόβλημα. Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν «στην πολιτική επιλογή να θεσπιστεί ένα μόνιμο, αντικειμενικό και διαφανές σύστημα μόνιμων διορισμών και προσλήψεων αναπληρωτών την επόμενη περίοδο που θα θέτει τέρμα στο καθεστώς των προβληματικών και εμβαλωματικών ρυθμίσεων του παρελθόντος». Ωστόσο, οι εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι υπάρχει πολύς δρόμος να διανύσει κανείς για να φτάσει σε αυτό το αποτέλεσμα.

Εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιτυχόντων του ΑΣΕΠ καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές

Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, το σύστημα που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Παιδείας εξυπηρετεί κυρίως όσους έχουν πετύχει στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ το 2006 και 2008, οι οποίοι χωρίς προϋπηρεσία υπερβαίνουν οποιαδήποτε άλλη κατηγορία εκπαιδευτικών, ενώ το σωστό είναι να προκρίνονται οι καλύτεροι στο ΑΣΕΠ ανεξαρτήτως χρονολογίας. Ακόμη, η ΟΛΜΕ ζητάει οι αναπληρωτές με προϋπηρεσία στο Δημόσιο ως 84 μηνών να πριμοδοτηθούν, ενώ το υπουργείο προτείνει να αρχίσει η σταδιακή μοριοδότηση από 60 μήνες και μετά από 0,1 μόρια. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε νέο σύστημα στην πρόσληψη των αναπληρωτών εκπαιδευτικών με βασικά κριτήρια: επιτυχία σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, προϋπηρεσία σε θέση αναπληρωτή εκπαιδευτικού, ακαδημαϊκά προσόντα και κοινωνικά κριτήρια. Αυτό οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ το έκριναν ως μια απόδειξη ότι οι μόνιμοι διορισμοί και πάλι αποκλείονται για την επόμενη χρονιά.

Π. Κεραμάρης: «Χρειάζεται εξορθολογισμός του συστήματος και ριζικές αλλαγές»

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ, Παναγιώτης Κεραμάρης, σε δηλώσεις του στο «Ε» ανέφερε ότι η απόφαση του ΣτΕ μπορεί να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση οδηγώντας στην κατάργηση των υφισταμένων πινάκων διορισμού των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, κάτι που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία των σχολείων τον Σεπτέμβριο. «Πέρυσι ξεπεράσαμε τους 20.000 αναπληρωτές, κάτι που δείχνει ότι υπάρχουν πολλά κενά στα σχολεία. Για φέτος είχαν εξαγγελθεί 6.000-10.000 προσλήψεις, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν θα προλάβουν να γίνουν με τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται με τον ΑΣΕΠ», τόνισε ο ίδιος. Σημείωσε επίσης ο κ. Κεραμάρης ότι από πέρυσι, όταν και ανέλαβε το υπουργείο ο Νίκος Φίλης, έγιναν πολλές συσκέψεις από νωρίς ώστε να ξεπεραστούν τα νομικά κωλύματα και να μην επαναληφθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν στην κάλυψη των κενών. «Χρειάζεται εξορθολογισμός του συστήματος και ριζικές αλλαγές, αφού με τις υπηρεσιακές μεταβολές που έχουμε κάθε χρόνο (π.χ. αποσπάσεις) παραλίγο να ‘’τιναχθεί στον αέρα’’ ο πίνακας των αναπληρωτών», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ποια καταστήματα λειτουργούν σήμερα

Κλειστά θα παραμείνουν τα σούπερ μάρκετ   Φέτος, όπως είναι γνωστίς, αργία θεωρείται …