Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Βράβευση για… «Τα παράλογα άλογα» του Τριαντάφυλλου Βαΐτση

Βράβευση για… «Τα παράλογα άλογα» του Τριαντάφυλλου Βαΐτση

0

Πρώτο βραβείο στον 1ο πανελλήνιο διαγωνισμό UPCYCLART 2015 με άλογα φτιαγμένα από… λάστιχα

Ο εικαστικός από την Ξάνθη ξεχωρίζει για άλλη μια φορά με τις εμπνευσμένες του συνθέσεις αναβαθμιστικής ανακύκλωσης

Ο Τριαντάφυλλος Βαΐτσης, ο εικαστικός της σκιάς, μας έχει ‘’απασχολήσει’’ πολλές φορές με τις εμπνευσμένες του συνθέσεις με ανακυκλώσιμα υλικά, με υλικά που επαναχρησιμοποιεί δίνοντάς τους καλλιτεχνική μορφή και υπόσταση. Το «Σπίτι της Σκιάς» στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης είναι αψευδής μάρτυρας, με τις δημιουργίες του να εκπλήσσουν ευχάριστα κάθε επισκέπτη, ιδίως με τα έργα του trash art (τέχνη των σκουπιδιών), που αν φωτιστούν κατάλληλα παράγουν αναγνωρίσιμες μορφές σκιάς. Πάντα ανήσυχος και δημιουργικός, ήρθε να προσθέσει άλλη μια διάκριση και ένα ξεχωριστό έργο τέχνης στις μέχρι τώρα επιτυχίες του. Πριν από λίγες μέρες έλαβε την πρώτη θέση στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Tire Upcycling, το UpcyclArt 2015, με τα Crazy Horses (Παράλογα Άλογα). Πρόκειται για διαγωνισμό της εταιρείας Eco Elastika, στον οποίο συμμετείχαν επαγγελματίες και μη, δημιουργοί και καλλιτέχνες της αναβαθμιστικής ανακύκλωσης. Χρησιμοποιημένα υλικά που μεταπλάθονται από τους καλλιτέχνες και αναβαθμίζονται. Στον εν λόγω διαγωνισμό το υλικό με το οποίο κλήθηκαν να δουλέψουν οι συμμετέχοντες ήταν τα ελαστικά οχημάτων.

‘’Τερμάτισαν’’ πρώτα τα «Παράλογα Άλογα» με την στήριξη του κόσμου

Οι νικητές του διαγωνισμού αναδείχθηκαν μέσα από την ηλεκτρονική ψηφοφορία του κόσμου, με την Τριαντάφυλλο να έχει ένα δυναμικό κοινό που παρακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια την δουλειά του και τον στηρίζει. Με πολλές αναρτήσεις στο facebook τον στήριξαν και αυτή την μορφή, ωθώντας τα «Παράλογα Άλογα» να τερματίσουν στην πρώτη θέση. Ο ίδιος, θέλοντας να ευχαριστήσει τους φίλους του για την στήριξη, ανάρτησε φωτογραφίες και ευχαριστήριο μήνυμα, στο οποίο αναφέρει: «Ο διαγωνισμός UpcyclArt 2015 τελείωσε. Τα παράλογα άλογα τερμάτισαν στην πρώτη θέση. Σας ευχαριστώ πολύ για τη στήριξη του έργου μου (του συγκεκριμένου αλλά και γενικότερα). Μπορείτε να δείτε το έργο από κοντά στο “Σπίτι της Σκιάς”. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον φίλο Γιάννη Σερδάρη, που μου παρείχε τα ελαστικά για την κατασκευή του έργου».

Τα άλογα ως διαχρονικό μέσο μεταφοράς και ως σύμβολο δύναμης

Η βάση της σύνθεσης είναι ελαστικό μοτοσυκλέτας. Τα άλογα και ο κορμός του δέντρου είναι από το προφίλ ελαστικού αυτοκινήτου, τα φύλλα του δέντρου από χαρτί, ενώ κάποια άλλα στοιχεία του περιβάλλοντος (τοπίου) από σαμπρέλα, σύρμα, σιλικόνη και χρώμα. Στην σκιά που προβάλλεται με τον φωτισμό του έργου, εμφανίζεται μια προσωπική άποψη του καλλιτέχνη για το μοντέλο της Ferrari 458. Όπως δήλωσε ο Τριαντάφυλλος στο «Ε»: «Υπάρχουν τρεις συνδέσεις του υλικού-έργου και της σκιάς. Πρώτον, τα άλογα από την αρχαιότητα χρησιμοποιήθηκαν ως μεταφορικό μέσο. Τώρα έχουμε τα αυτοκίνητα. Δεύτερον, το άλογο είναι ένα σύμβολο δύναμης. Η δύναμη των αυτοκινήτων εκφράζεται με ίππους. Τρίτον, η Ferrari έχει ως σήμα της το άλογο». Όλα σχεδόν τα έργα του Βαΐτση συνοδεύονται από κείμενα ή ποιήματα. Το ποίημα του συγκεκριμένου έργου είναι το εξής:

«Τα άλογα μοιάζουν παράλογα

‘’Ελαστική Μεταμόρφωση’’

Φωτοσύνθεση των αλόγων στο τοπίο

Ferrari»

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση του Σαββάτου: «Τι είναι (και τι δεν είναι) η συγγένεια» του ανθρωπολόγου Marshall Sahlins

Ο Sahlins παρεμβαίνει στη συζήτηση αυτή ορίζοντας τη συγγένεια ως “αμοιβαιότητα ύπαρ…