Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Όλα έτοιμα για το Καρναβάλι Ξάνθης πλην… του καιρού

Όλα έτοιμα για το Καρναβάλι Ξάνθης πλην… του καιρού

0
karnavalos

Με 9 άρματα τελικά η καρναβαλική παρέλαση της Κυριακής, χωρίς αναφορές στην πολιτική επικαιρότητα, αλλά με κινηματογραφική διάθεση

Ενδιαφέρον και από την Θεσσαλία πλέον μετά την συνέντευξη τύπου της Βασίλισσας του Καρναβαλιού, Κωνσταντίνας Καρκάνη

Ώρες απομένουν πλέον για την Κυριακάτικη παρέλαση του 51ου Ξανθιώτικου Καρναβαλιού, που είναι το αποκορύφωμα των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, μισό αιώνα μετά την πρώτη τους διοργάνωση. Στη 13:30 το μεσημέρι της Κυριακής 28 καρναβαλικά πληρώματα ισάριθμων συλλόγων θα παρελάσουν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με διάφορα θέματα και πολύχρωμες στολές, ενώ το κεντρικό θέμα του φετινού καρναβαλιού είναι το: «Σαν παλιό σινεμά». Φυσικά το τριήμερο της Αποκριάς έχει πολλές εκδηλώσεις, αφού το καρναβαλικό γλέντι ξεκινά από το απόγευμα του Σαββάτου με την βραδυνή καρναβαλική παρέλαση στις 19:30 και τα διάφορα πάρτυ που διοργανώνουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι. Το απόγευμα, μετά το τέλος της παρέλασης, τα καρναβαλικά πληρώματα κατευθύνονται στην γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου, όπου θα αναβιώσει στις 18:30 το Ξανθιώτικο έθιμο «το κάψιμο του Τζάρου». Ένα φαντασμαγορικό θέαμα με πυροτεχνήματα που σηματοδοτεί το τέλος του καρναβαλιού.

9 άρματα θα παρελάσουν τελικά φέτος

Παρότι ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού, Πασχάλης Λύρατζης, είχε προτείνει στην οργανωτική επιτροπή για το Καρναβάλι να παρελάσουν 10 άρματα, μετά από αντιπρόταση των συλλόγων κατέληξαν στα 8 άρματα. Τελικά, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Ε», τα άρματα θα είναι 9, αφού αποφασίστηκε να συμμετέχει και το άρμα με το αυτοκίνητο «Mcqueen» από την παιδική καρναβαλική παρέλαση. Κινούμενα στο θέμα του Καρναβαλιού, τα άρματα φέτος δεν θα έχουν αναφορές στην πολιτική επικαιρότητα, που είναι ούτως ή άλλως ‘’βαριά’’, αλλά θα προσπαθήσουν να δώσουν μια νότα ανεμελιάς με αναφορές σε παλιές ταινίες και στο σινεμά, με πολλούς γνωστούς ήρωες κινουμένων σχεδίων να κάνουν την εμφάνισή τους. Shrek και Simpsons θα είναι μερικές από τις αγαπητές σε μικρούς και μεγάλους φιγούρες, ενώ κατασκευάστηκε και άρμα με το γνωστό Ρολόι της Ξάνθης και την Παλιά Πόλη γύρω του. Κατασκευαστής τους ο Ξανθιώτης Κώστας Πετρόπουλος, ζωγράφος και σχεδιαστής που δραστηριοποιείται στην Θεσσαλονίκη. Ο παραδοσιακός βασιλιάς Καρνάβαλος, που πέρυσι ‘’άνοιξε’’ την παρέλαση, έχει τοποθετηθεί εδώ και λίγες μέρες στην είσοδο της πόλης από την Καβάλα, για να υποδέχεται τους επισκέπτες.

Επιτυχημένη προβολή με ενδιαφέρον πλέον και από την Θεσσαλία

Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι θεωρείται εδώ και χρόνια από τα πιο επιτυχημένα στην χώρα, ελκύοντας κόσμο από πολλές πόλεις κυρίως της Βόρειας Ελλάδας. Φέτος, εκτός από την συμμετοχή των αυξανόμενων επισκεπτών από Τουρκία, Ρουμανία και Βουλγαρία, υπήρξε προβολή και ενδιαφέρον από πόλεις της Θεσσαλίας. Όπως δήλωσε το «Ε» ο κ. Λύρατζης: «Δεχθήκαμε τηλεφωνήματα για δηλώσεις και πληροφορίες από εφημερίδες και ραδιοφωνικούς σταθμούς της Λάρισας, της Καρδίτσας και των Τρικάλων, κάτι που δεν είχε γίνει στο παρελθόν». Όπως ανέφερε ο ίδιος, θετικό ρόλο ‘’έπαιξε’’ και η συνέντευξη τύπου που δόθηκε την Τετάρτη στην Θεσσαλονίκη, όπου μίλησε ο πρόεδρος του Κέντρου και η Ξανθιώτισσα Βασίλισσα του φετινού Καρναβαλιού, Κωνσταντίνα Καρκάνη. Το μόνο που μένει σε… εκκρεμότητα είναι το θέμα του καιρού, που όλοι εύχονται να βελτιωθεί μέχρι την Κυριακή.

Κ. Καρκάνη: «Το Καρναβάλι της Ξάνθης το λατρεύω και θεωρώ ότι είναι το καλύτερο σε όλη την Ελλάδα»

Η 18χρονη πρώην τενίστρια της Εθνικής ομάδας, που αναδείχθηκε «Miss Peace» τον περασμένο Ιανουάριο στον διαγωνισμό ομορφιάς «Miss Europe World Greece», αναφέρθηκε στην συνέντευξη τύπου στους δεσμούς της με την «πόλη της καρδιάς» της, στις ανεπανάληπτες εικόνες που προσφέρει η Ξάνθη με την Παλιά της Πόλη, το διατηρητέο κομμάτι της Ξάνθης, στις φυσικές ομορφιές της Σταυρούπολης και ολόκληρου του ορεινού όγκου της περιοχής, απευθύνοντας πρόσκληση σε όλους να γευτούν την ένταση και το χρώμα του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού, υποσχόμενη ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αντεπεξέλθει επάξια στο ρόλο που της έχει ανατεθεί από την Ξάνθη. Όπως δήλωσε στο «Ε» η φετινή Βασίλισσα του Καρναβαλιού: «Το Καρναβάλι της Ξάνθης το λατρεύω και θεωρώ ότι είναι το καλύτερο σε όλη την Ελλάδα. Κάθε χρόνο ντυνόμουν βασίλισσα και ερχόμουν εδώ με τους γονείς μου, φορώντας υπέροχα, μακριά, εντυπωσιακά φορέματα με τούλια και καπέλα, χορεύοντας ανάμεσα στο πλήθος. Και να, μερικά χρόνια μετά, που θα φορέσω και επισήμως το στέμμα», λέει χαρακτηριστικά η ίδια μη μπορώντας να κρύψει τον ενθουσιασμό της για την τιμή που της έγινε.

Κλειστά και τα σχολεία αύριο για την συμμετοχή στο Καρναβάλι

Κλειστά θα είναι τελικά τα σχολεία της Ξάνθης για την τελευταία Παρασκευή του Καρναβαλιού. Η παράδοση δεκαετιών στο πλαίσιο του Καρναβαλιού θα τηρηθεί και φέτος, ενώ αρχικά παρουσιάστηκαν οι ίδιες τυπικές δυσκολίες με πέρυσι, αφού η απόφαση δεν ανήκει στους φορείς της εκπαίδευσης, αλλά στην τοπική αυτοδιοίκηση και με την επίκληση ειδικών συνθηκών για την ιδιότυπη αυτή αργία. Η λογική του μέτρου αυτού είναι ότι έτσι διευκολύνονται οι μαθητές των δύο βαθμίδων της εκπαίδευσης να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού και για το λόγο αυτό ο Δήμος Ξάνθης απέστειλε έγκαιρα σχετικό πρόγραμμα εκδηλώσεων προς τον Περιφερειάρχη, που είχε και την τελική απόφαση.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Νήσος Κίρκη»: Το βιβλίο του Πασχάλη Κατσίκα στην ΦΕΞ

Την Παρασκευή 24 Μαΐου στην Αυλή με τα Χαμάμ στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης Η …