Σχόλια 02/03/16

0
mas-thavoun
Φοβερή αποκάλυψη του πρωθυπουργού: Για την υπογραφή του 3ου Μνημονίου και την ανατροπή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος ευθύνεται ο Τζήμερος και οι απειλές του!


Είναι δεδομένο
Δημοσιεύσαμε χθες στην ίδια στήλη δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή για αλλαγές που θα υπάρξουν από πλευράς υπουργείου του τόσο στο θέμα του Καλλικράτη όσο και στον υφιστάμενο εκλογικό νόμο. Δεν θα πρόκειται βέβαια για ριζικές αλλαγές αλλά παρεμβάσεις θα γίνουν. Σε ποιες κατευθύνσεις θα γίνουν, δεν έγιναν πολλά πράγματα γνωστά. Όμως ότι θα γίνουν, αυτό είναι βέβαιο και αναμενόμενο.
Στον Καλλικράτη το ανακάτεμα της σούπας θα είναι μικρό. Εκεί που θα γίνει μαγείρεμα κανονικό θα είναι στον εκλογικό νόμο.
Γ.Δ.


Έβρεξε λάσπη
Το πρωί της Τρίτης οι Ξανθιώτες που πήγαν να πάρουν τα αυτοκίνητά τους, τα είδαν μετά από καιρό αγνώριστα. Ήταν όλα το ίδιο χρώμα, αυτό του χώματος. Και όντως ήταν χώμα, ήταν σκόνη από την Αφρική που έφερε ο αέρας και η βροχή εναπόθεσε σε ό,τι ήταν εκτεθειμένο έξω.
Μια εικόνα άσχημη και βρώμικη που χαροποιεί τα πλυντήρια, κυρίως, των αυτοκινήτων.
Γ.Δ.


Χάθηκε η σοβαρότητα
Την χώρα τη λένε Ελλάδα. Και σ’ αυτήν ζούνε άνθρωποι – κάτοικοι όπου ο Λεβέντης είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός. Και βέβαια μετά αναρωτιόμαστε γιατί έχουμε ακόμη Μνημόνια, γιατί δεν πάει η χώρα μπροστά, γιατί η οικονομία βουλιάζει, γιατί Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος βγήκαν από τα Μνημόνια κι εμείς ακόμη είμαστε μέσα και κινδυνεύουμε να πνιγούμε.
Κάποιοι θεωρούν την πολιτική αστείο πράγμα και παίζουν μαζί της. Και με τους πολιτικούς βέβαια. Αλίμονο χάθηκε η σοβαρότητα από τη χώρα μας.
Γ.Δ.


Φτώχεια καταραμένη
Δεν είναι νέο, ούτε μας ξάφνιασε. Απλά μας θύμισε ότι η Περιφέρειά μας είναι η πιο φτωχή στην Ελλάδα. και επίσης, ο νομός μας από τους πιο φτωχούς της φτωχής Περιφέρειας. Όλα αρνητικά δηλαδή, όλα άσχημα και φως δεν φαίνεται στον ορίζοντα παρά τις προσπάθειες του Περιφερειάρχη να δυναμώσει τον τομέα του Τουρισμού. Εάν δεν γίνουν επενδύσεις, δεν ανοίξουν δουλειές, τα πράγματα θα συνεχίσουν ίδια και απαράλλαχτα δυστυχώς. Καταστροφολογούμε; Όχι βέβαια. Απεναντίας μας στεναχωρεί η όλη εικόνα και η πτώση του επιπέδου ζωής στην Περιφέρειά μας και στην Ξάνθη βέβαια, αδιακρίτως Χριστιανών και Μουσουλμάνων συμπολιτών.
Γ.Δ.


Θύματα της φτώχειας
Μάλιστα οι μουσουλμάνοι της ορεινής κυρίως περιοχής ζουν πολύ δύσκολα χρόνια. Η κρίση σε όλες τις οικονομικές παραμέτρους τους έχει οδηγήσει στην ανεργία και ως εκ τούτου στην ξενιτιά, στις χειρότερες και πλέον ανθυγιεινές εργασίες. Για να βρουν δουλειές φτάνουν μέχρι το Κατάρ, όπου οι συνθήκες είναι τραγικές.
Η ξενιτιά αυτών των ανθρώπων, κυρίως νέων, είναι ένα σοβαρό πρόβλημα με κοινωνικό υπόβαθρο που φτάνει στο σημείο να διαλύει οικογένειες. Η οικονομική κρίση δυστυχώς διαλύει ανθρώπους και σχέσεις, διαλύει θεσμούς που περνούν δυσκολίες μεγάλες.
Γ.Δ.


Ένα ιστορικό βραδινό
Παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον την παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Καραμπελιά για τη διαμόρφωση του Νεότερου Ελληνισμού, 1204-1922.
Για το βιβλίο μίλησαν ο δικηγόρος Στέργιος Γιαλάογλου και ο Κώστας Καραΐσκος, εκδότης της εθνικιστικής εφημερίδας Αντιφωνητής. Ακολούθησε τοποθέτηση του συγγραφέα για το περιεχόμενο του βιβλίου.
Η γενική εκτίμηση απ’ όσα ελέχθησαν είναι ότι η Ιστορία ως έρευνα και καταγραφή, αποτελεί τελείως προσωπική εκτίμηση. Τα στοιχεία που από την έρευνα αποκαλύπτονται, ερμηνεύονται διαφορετικά από τους ερευνητές. Έτσι, για ένα ιστορικό γεγονός υπάρχουν τουλάχιστον δύο απόψεις οι οποίες ανταγωνίζονται στο ποια θα επικρατήσει έναντι της άλλης για να καταστεί η κυρίαρχη αντίληψη και αυτή που θα διδαχτεί στα σχολεία.
Γι’αυτό εξάλλου στα ιστορικά γεγονότα υπάρχουν διχογνωμίες συνήθως, έναντι των ελάχιστων διαφωνιών στις άλλες επιστήμες και τομείς αυτών.
Γ.Δ.


Αναζητείται επενδυτής για το κάμπινγκ Μυρωδάτου
Στα αζήτητα είναι το κάμπινγκ Μυρωδάτου αφού μετά την αποχώρηση του Γιάννη Ιατράκη και την διάλυση του εταιρικού σχήματος που είχε με Βούλγαρο επιχειρηματία και έτερος Βούλγαρος επενδυτής που εκδήλωσε ενδιαφέρον και μάλιστα υποσχέθηκε πως μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα καταθέσει γραπτή την προσφορά του …εξαφανίστηκε! Έτσι για μια ακόμη χρονιά (και έως πόσες άραγε;) το κάμπινγκ Μυρωδάτου θα παραμένει σ’ αυτή την κατάσταση ρυπαίνοντας αισθητικά και κυριολεκτικά την πιο πολυσύχναστη παραλία του νομού και ο δήμος Αβδήρων .,..ματαίως θα ψάχνει επενδυτές. Στο τέλος μάλλον θα χρειαστεί να μειώσει την τιμή εκκίνησης που ήταν 20.000 ευρώ. Αυτό όμως που αποδεικνύεται περίτρανα είναι ότι δεν κινείται φύλλο στο νομό μας! Μηδέν επενδυτικό ενδιαφέρον…
Μ.Ξ.


Τι να συμβαίνει άραγε;
Η αρχή έγινε με το Βακούφι της Γενισέας. Κι αναφέρομαι στην …προσπάθεια εφαρμογής του νόμου 3647/2008. Ο Χ. Ζεϊμπέκ ο οποίος ενεπλάκη στην διαδικασία δήλωσε στο «Ε» πως επιδιώκει την εφαρμογή του νόμου αρχής γενομένης από τα Βακούφια στα χωριά και κατ’ επέκταση στις Διαχειριστικές Επιτροπές Ξάνθης και Κομοτηνής. Αλήθεια γιατί αυτός ο νόμος που ψηφίστηκε το 2008 δεν ίσχυσε μέχρι σήμερα; Απ’ ότι πληροφορήθηκα τότε σύσσωμη η Συμβουλευτική Επιτροπή της Μειονότητας είχε αντιδράσει ζητώντας τροπολογία σε 2 άρθρα. Πρόκειται για το άρθρο 2 παρ. 10 που προβλέπει δικαιοδοσία και διακριτική ευχέρεια στον Γ. Γραμματέα Αποκεντρωμένης να διορίζει τον πρόεδρο και την Διαχειριστική Επιτροπή καθώς και σ’ άλλο άρθρο που δίνει τη διοίκηση των Σχολικών Βακουφίων στην Σχολικές Εφορείες και όχι στις Διαχειριστικές Επιτροπές. Η Συμβουλευτική τότε υποστήριξε ότι γίνεται κατακερματισμός της περιουσίας της μειονότητας και ζητούσε αλλαγές. Τώρα για να επιμένει ο κ. Ζεϊμπέκ στην εφαρμογή του νόμου χωρίς να έχει γίνει η τροπολογία σημαίνει ή ότι έχουν αρθεί οι επιφυλάξεις της Συμβουλευτικής Επιτροπής ή ότι ο ίδιος κρατά αποστάσεις από την Συμβουλευτική Επιτροπή.
Τι απ’ τα δύο συμβαίνει;
Μ.Ξ.


Κακά τα μαντάτα για την κυβέρνηση και από τις… δημοσκοπήσεις
Οι δημοσκοπήσεις της τελευταίας περιόδου είναι πολύ άσχημες για την κυβέρνηση. Όχι μόνο για την πρόθεση ψήφου, αλλά κυρίως για τα ποιοτικά στοιχεία που περιέχουν. Υπάρχει ιδιαίτερα χαμηλός βαθμός ικανοποίησης από την δράση της κυβέρνησης, μεγάλη απογοήτευση, χαμηλός δείκτης προσδοκιών και αρνητική ψυχολογία, πράγματα που συναντώνται σε κυβερνήσεις που βρίσκονται πριν την έξοδο και όχι σε μια κυβέρνηση 5 μηνών. Σημαντική μερίδα ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ως καλύτερη λύση μια μορφή οικουμενικής κυβέρνησης, κάτι που υποδηλώνει παραδοχή της αποτυχίας, αλλά και μια ψυχολογική παραίτηση. Ακόμη και ο κ. Τσίπρας βρίσκεται χαμηλότερα σε δημοτικότητα από τον κ. Μητσοτάκη ως καταλληλότερος πρωθυπουργός. Εξίσου κρίσιμη η έλλειψη στίγματος και στόχου, αφού η Κυβέρνηση φαίνεται να διαψεύδει οποιαδήποτε προσδοκία για οποιοδήποτε θέμα. Δεν θεωρείται ούτε αποτελεσματική, ούτε διεκδικητική, ούτε αντισυστημική, ούτε καν αριστερή. Απογοητεύει έτσι όλους όσοι την υποστήριξαν και την ψήφισαν για διαφορετικούς λόγους. Όλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν μια πρόωρη πολιτική κόπωση μέσα σε ένα μόλις χρόνο διακυβέρνησης. Έναν χρόνο, βέβαια, υψηλής έντασης και πέρα από κάθε γνωστή μέχρι τώρα κανονικότητα. Και όλα αυτά με σχεδόν ανενεργή αντιπολίτευση, που δεν φαίνεται προς το παρόν να έχει εκμεταλλευτεί την όλη κατάσταση προς όφελός της. Αυτό που προέχει φυσικά είναι το όφελος της ίδιας της χώρας και όχι οι τύχες της κάθε κυβερνητικής παρέας. Γιατί αυτό που βιώνουμε ένα χρόνο τώρα πιο πολύ θυμίζει μια παρέα που κάνει το ‘’κομμάτι’’ της, παρά μια οργανωμένη Κυβέρνηση.
Χ.Δ.


Παραιτήθηκε ο Ιορδάνης Χατζηεφραιμίδης
Ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Ιορδάνης Χατζηεφραιμίδης, υπέβαλε την παραίτησή του από τα καθήκοντά του ως προέδρου του Κέντρου για λόγους υγείας. Όπως δήλωσε στο «Ε», έχει υποβάλει την παραίτησή του στον Δήμαρχο Ξάνθης, κ. Δημαρχόπουλο, ο οποίος θα την κάνει δεκτή ακριβώς γιατί αφορά λόγους υγείας. Όπως μας εξήγησε ο κ. Χατζηεφραιμίδης, το νομικό πρόσωπο του Κέντρου περιλαμβάνει πολλούς φορείς (ΚΑΠΗ, Βοήθεια στο Σπίτι, Παιδικούς Σταθμούς κ.ά.) και έχει αυξημένες απαιτήσεις, ενώ ο ίδιος εκπροσωπούσε τον Δήμαρχο και σε αρκετές εκδηλώσεις. Αναμένεται από πλευράς δήμου Ξάνθης να προταθεί νέος πρόεδρος, που θα ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο το επόμενο διάστημα. Εμείς ευχόμαστε η περιπέτεια της υγείας του κ. Χατζηεφραιμίδη να λήξει το συντομότερο και ο ίδιος να επιστρέψει υγιής και ανανεωμένος στα καθήκοντά του.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Ένα δημοτικό ακίνητο Ι Ο δήμος Ξάνθης είναι γνωστό πως είναι ιδιοκτήτης αρκετών ακινήτων ό…