Σχόλια 29/12/15

0
mitsotakis
Συγγενείς που πέρσι στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι δε σταματούσαν να μιλάνε για την ελπίδα που έρχεται με το ΣΥΡΙΖΑ, φέτος μιλούσαν μόνο για τον ωραίο καιρό…


Οι χριστουγεννιάτικοι «μποναμάδες» της Εφορίας
Μεγάλη κίνηση έχει αυτές τις μέρες η Εφορία Ξάνθης. Και πώς να μην έχει άλλωστε με τόσα που πρέπει να πληρώσουμε; Χριστουγεννιάτικοι μποναμάδες τα τέλη κυκλοφορίας, η τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ αλλά και η τελευταία δόση της προκαταβολής του φόρου που πρέπει να πληρώσουν οι επιχειρήσεις. Ιδιαιτέρως τα δύο τελευταία είναι δώρα του μνημονίου που έχουν γονατίσει κόσμο και κοσμάκη… Μετά απ’ αυτά τι μένει για …δώρα για να κινηθεί και λίγο η αγορά; Μα και που να βρεθεί η διάθεση για ψώνια;
Μ.Ξ.


Η δήθεν αυτοδιαχείριση
Δεν θα το ήθελα να χαλάσω το κλίμα που δημιουργήθηκε για την επαναλειτουργία της Χαρτοποιίας Θράκης και των όποιων άλλων πέντε επιχειρήσεων. Κι αυτό διότι ακούστηκαν κάποιες απόψεις για αυτοδιαχείριση της χαρτοποιίας.
Προφανώς και δεν μπορεί να γίνει αυτό για τον απλούστατο λόγο ότι σε ξένη περιουσία αυτοδιαχείριση δεν γίνεται! Ας το’ χουν αυτό υπόψιν τους όσοι υπόσχονται ανέφικτα πράγματα. Πάντως, μακάρι ο Πάνος Ζερίτης να μπορέσει, βέβαια οικονομικά, να επαναλειτουργήσει την DIANA.
Γ.Δ.


Χρόνια Πολλά
Χρόνια Πολλά στους αγαπητούς αναγνώστες που γιόρτασαν τη Γέννηση του Χριστού. Όμορφα, ήρεμα, οικογενειακά και την ανάλογη ανάπαυση και ξεκούραση. Βέβαια και με την κατανάλωση αρκετών θερμίδων που τώρα θα πρέπει να… χάσουν.
Όμως έτσι συμβαίνει πάντα με τις υπερβολές. Χρειάζονται μετά «μάζεμα».
Γ.Δ.


Κοντά-κοντά
Όσοι παρακολουθούν τις δημοσκοπήσεις και τις ερμηνεύουν, γι’ αυτούς αλλά και για σας αγαπητοί αναγνώστες, κάνουμε γνωστά τα τελευταία ποσοστά.
Λοιπόν κρατηθείτε και σημειώστε: ΣΥΡΙΖΑ 20% και ΝΔ 19%.
Τσίμα-τσίμα οι δύο μεγάλοι. Οι μεν πρώτοι αγωνιούν για να κρατηθούν στην εξουσία, οι δε δεύτεροι να την κερδίσουν (την εξουσία). Ιδιαίτερα περιζήτητη η άτιμη και πολυαγαπημένη.
Γ.Δ.


Συμμαχίες
Ένα κουρδικό δημιούργημα στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας δημιουργείται με την βοήθεια της Ρωσίας. Άρα, ο Πούτιν στηρίζει τους Κούρδους κι έτσι η Μόσχα χτυπά την Άγκυρα στο ιδιαίτερα ευαίσθητο σημείο της, το Κουρδικό εν γένει.
Βέβαια η Τουρκία δεν μένει με σταυρωμένα χέρια. Απαντά άμεσα με την μουσουλμανική μειονότητα των Τατάρων της Κριμαίας (Ουκρανία).
Να λοιπόν άλλη μια αιτία αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας που ελπίζουμε να μείνει σε φραστικό επίπεδο.
Γ.Δ.


Τον ψήφισαν και μη Νεοδημοκράτες
Και ένα σχόλιο για την μονομαχία Μεϊμαράκη-Μητσοτάκη που ως γνωστόν θα διεκδικήσουν στις 10 Ιανουαρίου την Προεδρία της Ν.Δ. Η στήλη διαθέτει σίγουρες πληροφορίες πως ο Μητσοτάκης ψηφίστηκε από αρκετούς μη Νεοδημοκράτες πανελλαδικά.
Μάλιστα το συμπέρασμα αυτό βγαίνει από την πέραν πάσης αμφισβήτησης πληροφορία πως στην Ξάνθη αρκετοί κεντρώοι του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν Μητσοτάκη διότι έδωσε δείγματα μία νέας πολιτικής λειτουργίας που απουσιάζει από τη χώρα.
Γ.Δ


Η συνήθεια της αρλούμπας
Ο μέγας κίνδυνος της εποχής μας είναι να συνηθίσουμε όλοι, την αρλούμπα, τη χυδαιότητα, τη βία. Δηλαδή, σιγά-σιγά να εθιστούμε σε αυτές, να μας γίνουν απαραίτητες. Ακόμη και όταν διαφωνούμε, να τις δικαιολογούμε. Σαν κάποιον φίλο της παρέας μας που λέει υπερβολές και ψεματάκια και δεν αντιδρούμε, γελούμε, τα ανεχόμαστε.
Στο τέλος φτάνουμε να μας αρέσουν, να τις μεταφέρουμε στα σπίτια μας, στις δουλειές μας. Να γίνουμε ίδιοι μ’αυτούς. Είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος, υπάρχει γύρω μας και ξεκινά από ψηλά, από τα ρετιρέ της κοινωνίας μας και διαχέεται σαν αρρώστια προς τα κάτω.
Γ.Δ.


Περί πάρκινγκ
Εκεί που δεν είχαμε κανένα κλειστό πάρκινγ σήμερα έχουμε τρία! Και μάλιστα στο κέντρο της πόλης. Βέβαια οι Ξανθιώτες και οι επισκέπτες δεν έχουν τη συνήθεια να χρησιμοποιούν και πολύ τα ιδιωτικά κλειστά πάρκινγκ, ούτε τα δυο-τρία ανοιχτά. Με αποτέλεσμα η δουλειά να είναι πεσμένη αρκετά και πίτα μοιρασμένη σε πολλά κομμάτια. Συμπέρασμα; Άρχισε η γκρίνια και οι διαμαρτυρίες των ανθρώπων που λειτουργούν τα πάρκινγκ.
Από την άλλη η ανοχή της τροχαίας είναι μεγάλη, όπως μεγάλη είναι και η παραβατικότητα, κυρίως με τα παρκαρισμένα Ι.Χ. ντόπιων και ξένων επί των πεζοδρομίων. Υπάρχουν δρόμοι που από τη μία είναι παρκαρισμένα ας πούμε κανονικά και από την απέναντι γεμάτο το πεζοδρόμιο με αυτοκίνητα!
Επιτέλους αυτό το φαινόμενο θα πρέπει να σταματήσει. Σκέφτεται κανείς από το δήμο τους ηλικιωμένους, τις μητέρες με καροτσάκια και τους ΑΜΕΑ;
Γ.Δ.


Δεν τους άγγιξε το Πνεύμα των Χριστουγέννων….
Η διαπίστωση αφορά τον νυν και τον πρώην δήμαρχο Αβδήρων και δη τους κυρίους Τσιτιρίδη και Τσολακίδη αντίστοιχα, οι οποίοι Χριστουγεννιάτικα έψαλαν τα …κάλαντα σε υψηλούς μάλιστα τόνους ο ένας τον άλλο με αφορμή τον προϋπολογισμό και συγκεκριμένα για το γεγονός ότι δεν ήταν ισοσκελισμένος στα ανταποδοτικά τέλη όπως ορίζει ο νόμος. Κι αυτό βέβαια είναι παράτυπο και κατά συνέπεια είχε δίκιο ο κ. Τσολακίδης που έκανε ένσταση καθώς ως πιο έμπειρος γνωρίζει πως στο τέλος της χρονιάς θα το βρει μπροστά της η δημοτική αρχή το έλλειμμα των 260.000 ευρώ ωστόσο δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι η δημοτική αρχή δεν το προέβλεψε επειδή δεν γνώριζε τον νόμο αλλά επειδή πίστευε πως όπως και πέρσι θα το εγκρίνει η Αποκεντρωμένη και θα έχει το περιθώριο ,μ’ αυτά τα λεφτά να κάνει δίμηνες προσλήψεις. Υπό αυτή την οπτική και οι δύο δήμαρχοι έχουν το δίκιο τους… γιατί ο νόμος και πρέπει να τηρείται και ο δήμος οφείλει να ασκεί κοινωνική πολιτική καλύπτοντας παράλληλα τις ανάγκες του.
Είναι θέμα ιεράρχησης των προτεραιοτήτων λοιπόν…
Μ.Ξ.


Γάμος μετά… ξύλου!
Παρά το γιορτινό κλίμα των ημερών με τις ακολουθίες των Χριστουγέννων να κυριαρχούν στις εκκλησίες, κάποιοι επέλεξαν την περίοδο αυτή για βαφτίσεις και γάμους. Η αργία βοήθησε όσους είχαν συγγενείς και καλεσμένους από μακρινά μέρη, ώστε να μπορέσουν να τους επισκεφτούν και να ζήσουν μαζί τους αυτές τις ξεχωριστές στιγμές για κάθε ζευγάρι. Το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Ξάνθης ο γάμος δύο νέων παιδιών, με την νύφη να κατάγεται από την πόλη μας και τον γαμπρό να έλκει την καταγωγή του από το όμορφο νησί της Αντίπαρου. Παρότι είχαν προετοιμάσει τον εφημέριο του ναού για ένα έθιμο που υπάρχει στα μέρη του γαμπρού, ζητώντας και την άδεια για να εφαρμοστεί κι εδώ, κανείς δεν περίμενε τι ακριβώς θα συμβεί. Καθώς το μυστήριο προχωρούσε και έφτασε στην στέψη των νεόνυμφων, ήρθε η ώρα για τον ‘’χορό του Ησαΐα’’. Οι φίλοι του γαμπρού έλαβαν θέση και φάνηκε να τον περιμένουν με… άγριες διαθέσεις. Το έθιμο τούς θέλει να χτυπούν δυνατά τον γαμπρό στην πλάτη, ‘’τιμωρώντας’’ τον για την επιλογή να παντρευτεί και να αφήσει τον εργένικο βίο, προετοιμάζοντάς τον ταυτόχρονα για τις δυσκολίες που θα φέρει η συμβίωση. Και τα χτυπήματα ξεκίνησαν δυνατά, κάνοντας τους Ξανθιώτες που δεν γνώριζαν τι συμβαίνει να πεταχτούν για να δουν αν ξέσπασε καβγάς. Τις περισσότερες τις ‘’άρπαξε’’ φυσικά ο κουμπάρος που ακολουθούσε με τα στέφανα, αποδεικνύοντας εξαρχής πως είναι στο πλευρό του γαμπρού. Άλλα μέρη, άλλα έθιμα.
Χ.Δ.


Ο σχολικός εκφοβισμός ‘’χάνει’’ στην Ξάνθη
Στο σημερινό φύλλο δημοσιεύουμε την συνέντευξη με την κα Ελένη Ακάμπαλη, εκπαιδευτικό του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης, που κατέλαβε την 4η θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό για τον σεβασμό στην διαφορετικότητα και ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό. Το bullying που έγινε περισσότερο γνωστό τον τελευταίο καιρό, είναι αλήθεια ότι δεν προβλημάτιζε ως τώρα ιδιαίτερα τα παιδιά, όπως μας είπε η κα Ακάμπαλη, «γιατί κάποιες συμπεριφορές απλά υπάρχουν και διαιωνίζονται και τα παιδιά μεγαλώνουν με αυτές και τις αποδέχονται σαν φυσικά δεδομένα, όπως τις αποδεχόμασταν και εμείς και επιβιώναμε ο καθένας με τον τρόπο του». Η προετοιμασία για την συμμετοχή των παιδιών στον διαγωνισμό έκανε διακριτές μέσα στην τάξη αυτές τις συμπεριφορές. «Δεν είναι πλάκα να κοροϊδεύω ένα παιδί για τα γυαλιά του, το ύψος του, τα σιδεράκια
τα κιλά του, το χρώμα του κλπ, είναι έλλειψη παιδείας, αφήνει τραύματα, μνήμες και δημιουργεί κενά στις ανθρώπινες σχέσεις. Δεν είναι μαγκιά να τρομοκρατώ, να επιβάλλομαι και να εκφοβίζω, είναι τραμπουκισμός στα πρώτα του βήματα, έλλειψη δημοκρατίας και δείγμα έλλειψης πολιτισμού και κοινωνικότητας», λέει η κα Ακάμπαλη. Σε μια παράλληλη δράση οι μαθητές της έκτης τάξης υιοθέτησαν τα ‘’πρωτάκια’’. «Ο τρόπος με τον οποίο αγκάλιασαν οι μεγάλοι τους μικρούς και τους έχουν υπό την προστασία τους για όλη τη διάρκεια της χρονιάς είναι συγκινητικός». Υπάρχει ελπίδα όταν μάθουμε να εμπνέουμε τα παιδιά.
Χ.Δ.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Πολιτικές εξελίξεις; Ι Επανέρχεται ως πολιτικό θέμα η συζήτηση για πολιτικές εξελίξεις μετ…