Σχόλια 22/12/15

0
peristeria
Οι κεντροδεξιοί πολίτες ψήφιζαν προχθές ολημερίς με μανία, όχι μόνο για να βγάλουν νέο αρχηγό, αλλά και για να ξορκίσουν το ΣΥΡΙΖΑ!


Με το… περιστέρι τα αποτελέσματα της Ν.Δ.
Κοιτώ ψηλά στον ουρανό και βλέπω περιστέρια. Θαν’ του Τραγάκη τα πουλιά που φέρνουνε χαμπέρια…


Άρχισε το ξεβρώμισμα
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε ότι επιτέλους άρχισε το ξεβρώμισμα της οδού Καραολή από τις παράνομες συνδέσεις αποχετεύσεων. Συγκεκριμένα, κάποιοι συμπολίτες μας είχαν συνδέσει το αποχετευτικό τους δίκτυο στο δίκτυο ομβρίων.
Το ίδιο βέβαια έχουν κάνει και σε άλλες περιοχές. Μόνο που οι μυρωδιές του κέντρου, τους είχαν προδώσει. Έτσι, θέλοντας και μη, η ΔΕΥΑΞ, μπροστά στην κατακραυγή για τον κίνδυνο και της υγείας των Ξανθιωτών, άρχισε, επιτέλους να σφραγίζει μία-μία τις παρανομίες. Το έργο της σίγουρα μεγάλο και υπεύθυνο. Ευκαιρία να γίνει η οριστική τακτοποίηση αυτής της βρώμικης (κυριολεκτικά και μεταφορικά) κατάστασης.
Γ.Δ.


24.000 απολύσεις και αποχωρήσεις
Όταν στον δημόσιο τομέα η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει αυξήσεις σε 350.000 υπαλλήλους, ο ιδιωτικός τομέας «έχασε» τον Νοέμβριο 24.000 θέσεις εργασίας από απολύσεις και αποχωρήσεις.
Δύο όψεις της ελληνικής, αρνητικής πραγματικότητας.
Από τη μια ικανοποιείται η πελατεία της κυβέρνησης με μισθολογικό δωράκι σε μια κρίσιμη περίοδο και από την άλλη δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο για τον πολύπαθο ιδιωτικό τομέα.
Η κυβέρνηση με παρόμοιες αποφάσεις δείχνει να αγνοεί το κοινά αποδεκτό ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα μόνο από τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να προέλθει.
Γ.Δ.


Πρωτότυπη πρωτοβουλία
Ο Σύνδεσμος Θεολόγων Ξάνθης από σήμερα Τρίτη 22 Δεκεμβρίου, θα φέρει κοντά στους Ξανθιώτες επίκαιρα εορταστικά κείμενα του Παπαδιαμάντη. Χριστουγεννιάτικα, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων. Θα διαβάζουν τα διηγήματα στην νεοελληνική γλώσσα, καθηγητές, μέσω του Ραδιοφώνου της Μητρόπολης στα FM στους 93,8 Μεγάκυκλους στις 5 το απόγευμα.
Καλή ακρόαση στα πολύ όμορφα και ελληνικότατα κείμενα του Παπαδιαμάντη.
Γ.Δ.


Δύο ερωτήματα
Τα ερωτήματα είναι απλά μεν, δύσκολα δε. Ιδού: «Η γνώση είναι δύναμη» ή «Δύναμη είναι η δύναμη;» δύο θέματα διαφορετικά μεν, από την ίδια πηγή όμως προερχόμενα.
Είναι σίγουρο ότι οι αναγνώστες ενδομύχως θ’ απαντήσουν. Και η απάντηση αυτή η κάθε μία ξεχωριστά, προσδιορίζει την προσωπικότητα του καθενός.
Είναι προφανές βέβαια πως όποια απάντηση κι αν επιλεγεί δεν στιγματίζει κανέναν. Απλά «δείχνει» τον προβληματισμό του ατόμου αλλά και τα ιδεώδη που τον διακατέχουν. Λοιπόν, η απάντηση βρίσκεται στο πρώτο θέμα. Ότι η γνώση είναι δύναμη. Διότι με τη γνώση ο άνθρωπος μπορεί να τιθασεύσει την δύναμή του, να την χρησιμοποιήσει επ’ ωφελεία, να προάγει, να δημιουργήσει και κυρίως να δημιουργήσει σε όλους τους τομείς όπως Πολιτισμού, Επιστημών, Τέχνης, Ανθρωπισμού κλπ. Άρα, διοχέτευση της γνώσης προς νέες δυναμικές επιδιώξεις επ’ ωφελεία του Ανθρώπου.
Ως προς τη δεύτερη περίπτωση το μόνο που θα πούμε είναι πως ό,τι επιδιώχθηκε μέσω της δύναμης και του δυναμισμού, εντέλει στερείτο Ανθρωπισμού. Τα παραδείγματα και στις δύο ερωτήσεις πολλά.
Γ.Δ.


Έτσι απλά
Το διάβασα, μου άρεσε ιδιαίτερα και σας το μεταφέρω: «Για να συχνάζεις στα παλάτια πρέπει να ξέρεις να κολακεύεις».
Κι αυτό, διότι οι αυλικοί πάντα και παντού, για να επιβιώσουν στις παλατιανές αυλές, κολάκευαν τον άρχοντά τους. Σε όλα τα παλάτια, διαχρονικά και πάντα. Το ίδιο σε μεγάλο βαθμό, εάν όχι σε μεγαλύτερο πράττουν σήμερα κάποιοι γελωτοποιοί, αυλοκόλακες των διάφορων πολιτικών εξουσιών. Κολακεύουν τον εκάστοτε αρχηγό κατηγορώντας τους άλλους. Κι έτσι οι κόλακες συνεχίζουν παρότι αλλάζουν τόσο οι άρχοντες όσο και οι σημαίες της κάθε εξουσίας.
Εάν τώρα αυτά σας θυμίζουν κάποιον πολύ γνωστό, Λάκη ονόματι, δεν φταίμε εμείς.
Γ.Δ.


Λέμε «ΝΑΙ» να γίνει.
Ήταν ένα ερώτημα. Το εάν μπορεί να ξαναζωντανέψει ο παλιός Νερόμυλος στην πόλη, στην περιοχή «Νησάκι». Η δική μας απάντηση είναι ότι μπορεί και πρέπει να γίνει αυτό για πολλούς λόγους, ενώ ένας βασικός και σημαντικός είναι ότι, ελάχιστες πόλεις, ίσως μία άλλη, έχουν σήμερα νερόμυλο μέσα στον αστικό ιστό. Αυτό από μόνο του είναι σημαντικότατο διότι αυτομάτως εξασφαλίζει μεγάλη επισκεψιμότητα ο Μύλος. Παράλληλα θα αναδειχθεί και η γύρω περιοχή με παρεμβάσεις σοβαρές και αξιόπιστες, διότι η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού που έχει αναλάβει την Μελέτη και υλοποίηση είναι μια σοβαρή και αξιόπιστη εταιρεία.
Γ.Δ.


Ανανέωση ή σταθερότητα;
Η ΝΔ κέρδισε το αρχικό στοίχημα ολοκληρώνοντας την πρώτη φάση της εσωκομματικής εκλογικής αναμέτρησης και στέλνοντας ένα μήνυμα σε όσους αμφέβαλαν για το αν θα επιβιώσει η παράταξη μέσα από αυτή την κρίση που δημιουργήθηκε. Η τρίμηνη προεκλογική προετοιμασία για την εκλογή προέδρου ήταν μακρά και δημιούργησε ρωγμές, είναι η αλήθεια, με τα μαχαιρώματα και τις επιθέσεις των υποψηφίων να εγείρουν αμφισβητήσεις ακόμη και για την ύπαρξη του κόμματος την επόμενη μέρα. Το φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου, με τις εκλογές που αναβλήθηκαν, ήταν το ‘’κερασάκι’’ στην τούρτα που αύξησε τις φωνές αμφισβήτησης για το αν ένα κόμμα που δεν μπορεί να κάνει εσωκομματικές εκλογές, θα μπορέσει να κυβερνήσει την χώρα. Όλα αυτά ίσως να ‘’χτύπησαν’’ και το φιλότιμο του Νεοδημοκράτη, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, και παρουσίασαν μια εικόνα συσπείρωσης και δυναμικής συμμετοχής προχθές. Οι πιο δεξιές φωνές απομονώθηκαν, με πολλούς να θεωρούν ότι η αδυναμία παρουσίας του κ. Τζιτζικώστα στο Κοινοβούλιο έπαιξε σημαντικό ρόλο. Η πέρα από προβλέψεις επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη κατέδειξε ένα ρεύμα δημιουργικής ανανέωσης και μια στροφή προς την κεντροαριστερά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις εκλογές συμμετείχαν άτομα που δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν σχέση με τον κομματικό μηχανισμό, αλλά και πρόσωπα από άλλους πολιτικούς χώρους, κυρίως της κεντροαριστεράς (όχι τόσο στην επαρχία όπου πολλοί είναι ‘’φωτογραφημένοι’’ πολιτικά), που θεώρησαν σημαντική την συμμετοχή τους στην επιλογή του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά και πιθανώς του εν δυνάμει επόμενου πρωθυπουργού, όσο πρόωρο και να ακούγεται αυτό.
Χ.Δ.


Αλλαγή προσώπων, αλλά και αλλαγή… καταστατικού στην ΝΔ
Η ανάγκη αλλαγής και ανανέωσης στην ΝΔ ήταν κάτι που πολλοί γνώριζαν τα τελευταία χρόνια, αλλά λίγοι τολμούσαν να παραδεχθούν και κυρίως να δεσμευτούν ότι θα το πράξουν. Κυρίως μέσα από την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη διαφαίνεται μια επιθυμία για απαγκίστρωση από την παλαιοκομματική λογική και τους μηχανισμούς που συντηρούν λογικές και συνήθειες προηγούμενων δεκαετιών. Οι αδυναμίες αυτές βγήκαν στην επιφάνεια με ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, αυτό της επίσημης ανακοίνωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων. Ενώ η διαδικασία καταχώρισης των ψηφοφόρων και η καταμέτρηση έγιναν ηλεκτρονικά, το καταστατικό προέβλεπε τα νούμερα να βγουν αφού σταλούν με φαξ. Η αποστολή και αντιπαραβολή τους με τα ηλεκτρονικά αποτελέσματα καθυστέρησε χαρακτηριστικά την διαδικασία, εγείροντας και πάλι καυστικά σχόλια κυρίως στο διαδίκτυο: «Αυτή την ώρα στέλεχος τοπικής έχοντας το αποτέλεσμα κάλπης περνά με μουλάρι την οροσειρά της Πίνδου με προορισμό τα Ιωάννινα από όπου με τέλεξ θα ενημερώσει τα κεντρικά», «Ξεκίνησε με το ΚΤΕΛ για την Αθήνα ο εκλογικός αντιπρόσωπος από την πόλη De Haan του Βελγίου με τις φωτοτυπίες των ψηφοδελτίων για να τις παραδώσει στην ΚΕΦΕ», ήταν μερικά από τα ευφάνταστα σχόλια κάποιων. Με το 2016 επί θύραις, δεν μπορούμε να μιλάμε για αποτελέσματα μέσω φαξ σε μια χώρα που καλείται ευρωπαϊκή.
Χ.Δ.


Εκπλήξεις και ανατροπές στις εκλογές της ΝΔ
Δυο εκπλήξεις μεγατόνων επεφύλαξαν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου της ΝΔ. Η μια ήταν η αθρόα και μαζική προσέλευση στις κάλπες κάτι που ήταν υπεράνω κάθε προσδοκίας και η δεύτερη ήταν η ανατροπή όλων των προγνωστικών που ήθελαν τις εκλογές ντέρμπι μεταξύ Μεϊμαράκη – Τζιτζικώστα. Και αν η μεγάλη προσέλευση οφείλεται στην συσπείρωση μετά το φιάσκο της πρώτης Κυριακής αλλά και στην ανάγκη και ο φόβος του κόσμου της ΝΔ να ανατραπεί η εικόνα διάλυσης που παρουσίαζε το κόμμα η δεύτερη ανατροπή δείχνει πιο καθαρά τι θέλει ο κόσμος της ΝΔ για την ΝΔ. Οι νεοδημοκράτες έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα που οριοθετεί το στίγμα και την ταυτότητα του κόμματος και δίνει της κατευθυντήριες γραμμές για την πορεία της. Είναι φανερό ότι θέλουν μια ΝΔ κεντροδεξιά καθώς μειοψήφησαν οι υποψήφιοι Τζιτζικώστας – Γεωργιάδης που εκφράζουν πιο δεξιόστροφες απόψεις και αναδείχθηκαν οι κύριοι εκφραστές του κέντρου ο Β. Μεϊμαράκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και για να το αναγάγουμε στους πρώην πρωθυπουργούς κερδισμένοι βγαίνουν Καραμανλής- – Μητσοτάκης και χαμένος ο Σαμαράς!
Μ.Ξ.


Ώριμες επιλογές….
Τελικά ο κόσμος της ΝΔ δεν μπήκε στο …τρύπάκι να βγάλει έναν αντι- Τσίπρα. Επέλεξε μια πιο δοκιμασμένη συνταγή ενώ τη νεωτεριστική του τάση την εξέφρασε με την επιλογή Μητσοτάκη στην δεύτερη θέση και με πολλές ελπίδες να κυριαρχήσει στον επόμενο γύρο εκλογών. Αυτό δείχνει μια ωριμότητα του εκλογικού σώματος της ΝΔ που έλκεται από πιο μετριοπαθείς και κεντρώες θέσεις και βάζει φρένο στον λαϊκισμό και στον ακραίο φιλελευθερισμό. Σ’ ότι αφορά τον νομό μας υπερίσχυσε ο Μεϊμαράκης με δεύτερο τον Τζιτζικώστα με ελάχιστη όμως διαφορά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αυτό δείχνει πως τελευταία …ξεφούσκωσε και στην Ξάνθη η υποψηφιότητα Τζιτζικώστα ενώ αντίθετα ανέβηκε όπως και πανελλαδικά η υποψηφιότητα Μητσοτάκη, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω ήταν η ευχάριστη έκπληξη των εκλογών.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Έχει ο καιρός γυρίσματα Σκαμπανεβάσματα του καιρού βιώνουμε για άλλη μια χρονιά. Έτσι, τις…