Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μένουν Ελλάδα φέτος οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου

Μένουν Ελλάδα φέτος οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου

0
mathites-ekdromi

Οικονομική κρίση και τρομοκρατικά χτυπήματα οδήγησαν σε ακύρωση των περισσοτέρων εκδρομών στο εξωτερικό

Κρήτη, Πελοπόννησος, Λευκάδα στις επιλογές των τελειόφοιτων μαθητών από την Ξάνθη

Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση στην χώρα μας έχει αναγκάσει το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας σε περιορισμό των εκδηλώσεων, δράσεων και αποδράσεων που έχουν χαρακτήρα αναψυχής. Οι τελειόφοιτοι μαθητές των σχολείων της Ξάνθης αρνούνται πεισματικά να θυσιάσουν μια από τις πιο αγαπημένες σχολικές αναμνήσεις, την γνωστή «εφταήμερη», και ήδη ετοιμάζονται για την καθιερωμένη πολυήμερη εκδρομή. Μια εκδρομή ‘’ανάσα’’ στην ‘’κούρσα’’ των πανελλαδικών εξετάσεων. Το κόστος αποτελεί πλέον τον σημαντικότερο παράγοντα που κάνει διστακτικούς μαθητές και γονείς, ωστόσο καταβάλλεται προσπάθεια περιορισμού του κόστους, ώστε να πραγματοποιηθεί η εκδρομή και να συμμετέχουν σε αυτήν όσο το δυνατόν περισσότεροι μαθητές. Σε πολλά σχολεία της Ξάνθης οι προετοιμασίες έχουν ήδη γίνει, αφού τα τελευταία χρόνια επιλέγεται συχνά η περίοδος λίγο πριν ή μετά τα Χριστούγεννα, ώστε να μην αποσπαστούν από το διάβασμα στην τελική ευθεία πριν τις εξετάσεις. Κάποια σχολεία βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της διαβούλευσης με την η αγωνία για την συγκέντρωση του περίφημου 70% των τελειοφοίτων, ώστε να μην ακυρωθεί η εκδρομή.

Μένουν Ελλάδα οι Ξανθιώτες, σε αντίθεση με άλλες χρονιές

Τα τελευταία χρόνια στις επιλογές των τελειοφοίτων μαθητών των σχολείων της Ξάνθης κυριαρχούσαν οι ευρωπαϊκοί προορισμοί. Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Τσεχία ήταν μερικές από τις χώρες που φιλοξενούσαν την πολυήμερη έξοδο. Οι πρόσφατες τραγικές εξελίξεις στο Παρίσι μετά το τρομοκρατικό χτύπημα και τον φόβο για επέκταση των επιθέσεων και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ευρώπης οδήγησαν σε ακύρωση προγραμματισμένων εκδρομών σε Παρίσι και Ιταλία. Σχεδόν όλα τα σχολεία της πόλης προσανατολίζονται πλέον σε προορισμούς εντός της χώρας, ενώ όσοι θα ταξιδέψουν την άνοιξη αφήνουν ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο των ευρωπαϊκών πόλεων, με την ελπίδα η κατάσταση να έχει εξομαλυνθεί μέχρι τότε.

Ποιους προορισμούς επέλεξαν φέτος τα Ξανθιωτάκια

Το 1ο Λύκειο Ξάνθης είχε επισκεφθεί πέρυσι την Ρώμη και την Φλωρεντία, ενώ μετά τις τελευταίες εξελίξεις ο προορισμός βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση, με σκέψεις και πάλι για την γειτονική χώρα. Με το 1ο Λύκειο θα συνταξιδέψουν και οι μαθητές του Μουσικού Λυκείου. Το 2ο Λύκειο θα είναι και φέτος το πρώτο που θα ταξιδέψει, καθώς η εκδρομή των 140 περίπου μαθητών ξεκινά την 1η Δεκεμβρίου με προορισμό την Κρήτη. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η απόφαση των περσινών τελειοφοίτων να διαθέσουν το υπόλοιπο του ταμείου τους στους φετινούς μαθητές της Γ΄ Λυκείου για να ενισχύσουν οικονομικά την εκδρομή τους. Αξιέπαινη πρωτοβουλία, που σπάνια βλέπουμε. Εσωτερικός ο προορισμός και για το 3ο Λύκειο, αφού επιλέχθηκε να επισκεφθούν διάφορα μέρη της Πελοποννήσου ξεκινώντας στις 5 Δεκεμβρίου. Οι 115 μαθητές θα έχουν μαζί τους και τους τελειόφοιτους του Λυκείου Σταυρούπολης και πιθανότατα και τους 60 μαθητές του Λυκείου Γλαύκης, που αναζητούν ακόμη συνοδούς.

Το 4ο Λύκειο για ακόμη μία χρονιά δυσκολεύεται να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό μαθητών για μία εκδρομή στο εξωτερικό και πλέον προσανατολίζονται σε κάποιον προορισμό του εσωτερικού τον Μάρτιο. Οικονομικοί οι λόγοι για την επιλογή μιας εντός Ελλάδας εκδρομής και για τους 40 περίπου μαθητές του Λυκείου Αβδήρων, που θα ταξιδέψουν μεταξύ των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου, προσπαθώντας με διάφορες δράσεις μέχρι τότε να συγκεντρώσουν χρήματα. Άτυχοι οι τελειόφοιτοι του Εκκλησιαστικού Λυκείου που επέλεξαν για την εκδρομή τους την Λευκάδα. Μετά τον πρόσφατο σεισμό το ταξίδι θα γίνει μετά τον Μάρτιο με 20 συνολικά εκδρομείς. Οι μαθητές του ιδιωτικού σχολείου ΑΞΙΟΝ δεν δείχνουν να πτοούνται και αφού ακύρωσαν την επίσκεψή τους στο Παρίσι την ερχόμενη Τρίτη, σχεδιάζουν την εκδρομή τους στην πόλη του φωτός για την άνοιξη.

Δράσεις για την μείωση του κόστους συμμετοχής από τους μαθητές

Οι μαθητές γνωρίζουν καλά ότι σε πολλές οικογένειες η συνδρομή για την συμμετοχή στην εκδρομή δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε αυτονόητη. Έτσι με περισσότερο ενθουσιασμό από ότι πριν προγραμματίζουν και υλοποιούν ήδη από τη Β’ λυκείου εκδηλώσεις και πάρτυ, προκειμένου να συμβάλλουν στην μείωση του συνολικού κόστους της εκδρομής και να ελαφρύνουν την συμμετοχή του κάθε μαθητή. Δημοφιλείς είναι οι λαχειοφόρες αγορές, τα μπαζάρ, τα μαθητικά πάρτυ, η αναζήτηση χορηγών και οι ‘’κρούσεις’’ στήριξης προς το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων. Μέχρι τώρα αυτοί που πλήρωναν με χαρά για τις εκδρομές αυτές ήταν κατά κύριο λόγο οι παππούδες και οι γιαγιάδες, που πλέον δυσκολεύονται ιδιαίτερα με τις μειωμένες συντάξεις τους. Σημαντικό ασφαλώς το γεγονός ότι σε κάποια σχολεία αποτελεί πλέον παγιωμένη πρακτική η στήριξη παιδιών ασθενέστερων οικονομικά οικογενειών, μέσω αυτών των δραστηριοτήτων, ώστε να μην λείψουν από την παρέα και την ξεχωριστή αυτή εμπειρία.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ποια καταστήματα λειτουργούν σήμερα

Κλειστά θα παραμείνουν τα σούπερ μάρκετ   Φέτος, όπως είναι γνωστίς, αργία θεωρείται …