Σχόλια 31/10/15

0
Όταν ο Μάνος πρότεινε 700€ εθνική σύνταξη βρίζαμε τον νεοφιλελευθερισμό. Τώρα που ο Κατρούγκαλος θα δίνει 300€ έχουμε αριστερά!


Μεγάλη ευθύνη
Ακυρώθηκε το ραντεβού μεταξύ του ΔΣ της ΟΕΒΕ με τους τρεις βουλευτές της Ξάνθης που είχε προγραμματιστεί για χθες εξαιτίας της έκτακτης μετάβασης των τελευταίων στην Αθήνα. Η νέα ημερομηνία της συνάντησης είναι ανοιχτή ωστόσο αναμένεται ότι θα προγραμματιστεί και πάλι άμεσα αφού αμφότερες οι πλευρές αντιλαμβάνονται τη σημασία της προκειμένου να ενημερωθούν οι βουλευτές για τα κύρια προβλήματα που ταλανίζουν τους επαγγελματίες της Ξάνθης και αφορούν κατά κύριο λόγο τις κεντρικές πολιτικές αλλά όχι μόνο. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι μετά την εκφρασμένη πλέον κόντρα των βουλευτών με τον πρόεδρο του ΕΒΕ, το βάρος για την ανάδειξη των υπέρμετρων δυσκολιών του ιδιωτικού τομέα πέφτει σε μεγάλο βαθμό στις «πλάτες» της ΟΕΒΕ, που, όπως δείχνουν οι συνθήκες, υπάρχει το κλίμα για να κάνει έναν παραγωγικό διάλογο με καλές προθέσεις και από τις δύο πλευρές. Επιβάλλεται βέβαια να υπάρχει και η κατάλληλη προετοιμασία, αλλά και η διάθεση να καταδειχθούν με επιτακτικό τρόπο τα κρίσιμα προβλήματα των κλάδων που εκπροσωπεί η ΟΕΒΕ.
Ε.Δ.


Τι θα συμβεί αν δεν πληρώσατε τη δόση του ΕΝΦΙΑ
Η διορία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ έληξε εχθές και όσοι δεν κατάφεραν να την πληρώσουν θα υποστούν και ανάλογες κυρώσεις. Έτσι, όσοι πληρώσουν τη δόση εκπρόθεσμα, αυτή θα είναι προσαυξημένη κατά 0,73%, ενώ εκείνοι που έχουν ενταχθεί στις 100 δόσεις για χρέη στο Δημόσιο θα βγουν εκτός ρύθμισης.
Όσοι δεν έχουν χρέη, αλλά βγουν υπερήμεροι, μπορούν να πληρώσουν μόνο την προσαύξηση και να ενταχθούν αυτόματα στις 12 δόσεις για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ.
Τέλος, όσοι έχουν επιστροφές από την εφορία μπορούν να προχωρήσουν σε συμψηφισμό. Σε αυτή την περίπτωση όμως όσοι έχουν μεγάλη επιστροφή θα πρέπει να είναι προσεκτικοί γιατί η εφορία θα κρατήσει όλο το ποσό του ΕΝΦΙΑ και όχι μόνο την τρέχουσα δόση.


Ασύλληπτη τραγωδία:100 μικρά προσφυγόπουλα και βρέφη πνίγηκαν σε 2 μήνες!
Μια ανείπωτη τραγωδία, που λαμβάνει διαστάσεις γενοκτονίας εκτυλίσσεται καθημερινά δίπλα μας με τους πρόσφυγες που θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο ενώ θησαυρίζουν οι Τούρκοι διακινητές! Ένα δράμα με θύματα κυρίως μικρά παιδιά! 100 μικρά προσφυγόπουλα και βρέφη πνίγηκαν σε 2 μήνες! Πρόκειται για σφαγή! Και η ΕΕ συνεχίζει την τακτική του Πόντιου Πιλάτου! Και όλοι εμείς έχουμε εθιστεί τόσο σε εικόνες των νεκρών παιδιών που αδυνατούμε να συλλάβουμε το μέγεθος της τραγωδίας που ζουν αυτοί οι άνθρωποι! Παραθέτω την απάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά τη συζήτηση του Προσφυγικού χθες στην Βουλή και όταν ρωτήθηκε τι ανταλλάγματα πήρε η Ελλάδα για την διαχείριση του προβλήματος: «Λέτε διαρκώς τι πήρατε και τι πήρατε. Πόσο αλήθεια κοστολογείτε μια ανθρώπινη ζωή; Πόσο κοστολογείτε ένα παιδάκι που πνίγεται στην θάλασσα του Αιγαίου; Πόσο κοστολογείτε ένα πιάτο φαί και μια αγκαλιά; Ο ελληνικός λαός είναι ένας φτωχός λαός αλλά πλούσιος σε ανθρωπιά. Δεν διεκδικούμε ούτε ένα ευρώ για τους ανθρώπους που πεθαίνουν στην αυλή μας. Η Ελλάδα διδάσκει ανθρωπιά και στους ευρωπαίους εταίρους ποιό είναι το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης και όχι αυτό στα σύνορα της Ουγγαρίας που κάποιοι βάζουν τρικλοποδιές σε μικρά παιδιά για να τα βγάλουν φωτογραφίες. Θα ξεπεράσουμε την κρίση με το κεφάλι ψηλά».
Μ.Ξ.


Οι αγρότες και το δίκιο…
Διστακτικοί είναι οι αγρότες του νομού μας στο να μπουν στο χορό των κινητοποιήσεων. Κι αυτό γιατί προφανώς έχουν συναίσθηση ότι δεν έχουν μαζί τους την κοινωνία και τους άλλου κλάδους! Κι είναι λογικό! Γιατί δεν μπορεί από την μια οι αγρότες να λογίζονται σαν ελεύθεροι επαγγελματίες και να μην φορολογούνται όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Δεν μπορεί να παίρνουν επιδοτήσεις, να μην παράγουν και να έχουν την απαίτηση να μην τους θίξουν τα κεκτημένα τους! Για όλους είναι εξοντωτικά τα μέτρα, δεν είναι μόνο για τους αγρότες. Και αν μιλάμε για το δίκιο πρέπει τότε να γίνει δίκαιη κατανομή των βαρών. Δεν μπορεί κάποιοι να είναι τα μόνιμα υποζύγια και κάποιοι άλλοι να την βγάζουν στον αφρό!
Μ.Ξ.


Άσπρο… πάτο θα πιάσουν και οι ελληνικές μπύρες
Ένα από τα πλέον δυναμικά κομμάτια της ελληνικής παραγωγής την τελευταία δεκαετία (και) στην χώρα μας είναι η μικροζυθοποιία. Δημιουργούσε θέσεις εργασίας σε νησιωτική και ηπειρωτική χώρα από την Θράκη έως την Κρήτη, κερδίζοντας συνεχώς κοινό και αποδεικνύοντας στους τουρίστες αλλά και στους διεθνείς διαγωνισμούς όπου συμμετείχαν, ότι οι Έλληνες μπορούν να δημιουργήσουν από καλές έως άριστες μπύρες. Στο πλαίσιο του πολυνομοσχεδίου, και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή προειδοποίηση, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι φέρνει προς ψήφιση την τροποποίηση από 1-1-2016 του καθεστώτος μειωμένου συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για την μπύρα που παράγεται από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιία, των οποίων η παραγωγή δεν υπερβαίνει τα 200.000 εκατόλιτρα ετησίως.
Ο μειωμένος συντελεστής προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία που ήθελε να τονώσει την τοπική και την μικρή παραγωγή. Στην Ελλάδα τα σήματα που διαχειρίζονται πολυεθνικές ξεπερνούν το 86%. Πρόκειται κυρίως για τους ομίλους Heineken και Carlsberg, με την τελευταία να προσθέτει πρόσφατα στο χαρτοφυλάκιό της την Μύθος και την ΦΙΞ. Ανάμεσα σ’ αυτούς που πλήττονται και ο ομογενής χημικός μηχανικός από τις ΗΠΑ, Δ. Πολιτόπουλος, που ήρθε να επενδύσει στην Ελλάδα δημιουργώντας κάτω από αντίξοες συνθήκες την «Βεργίνα» στην Θράκη. Το άρθρο χαρακτηρίζεται ταφόπλακα για την μικρή ελληνική ζυθοποιία, χωρίς να πλήττονται ουδόλως οι πολυεθνικές που λειτουργούν στην χώρα. Αριστερή πολιτική όπως βγαίνουμε μάλλον. Από την χώρα.
Χ.Δ.


Και μια φορά που όντως… ‘’λεφτά υπάρχουν’’
Σε Πηγάδια και Πολύσιτο βρέθηκε χθες ο Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης για να επιβλέψει την πορεία των εργασιών σε δύο έργα και να συζητήσει με αναδόχους και τεχνικές υπηρεσίες για το πώς πρέπει να κινηθούν ώστε να ολοκληρωθούν άμεσα, αλλά και να προχωρήσουν παράλληλα όσα εκκρεμούν. Από το ‘’πάγωμα’’ των τελευταίων μηνών λόγω εκλογών, αλλαγών πολιτικών ηγεσιών στα υπουργεία και capital controls, φτάσαμε σε μία φάση όπου πλέον υπάρχουν τα κονδύλια και πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες της σύνταξης μελετών και προώθησης κάθε γραφειοκρατικής απαίτησης. Το έργο στα Πηγάδια αναμένεται να περατωθεί πριν την τελική ημερομηνία στο τέλος Νοεμβρίου και να δοθεί στην κυκλοφορία γύρω στις 20 του μηνός. Μιλώντας με τους υπηρεσιακούς υπαλλήλους ο κ. Παυλίδης τόνισε ότι την δεδομένη στιγμή υπάρχουν τα χρήματα, μετά από πιέσεις που ασκήθηκαν προς την ΕΕ και το ζητούμενο είναι ξεκάθαρα η απορρόφηση των κονδυλίων αυτών. Γι’ αυτό και ζήτησε από όλους να κινηθούν με ταχείς ρυθμούς τόσο όσον αφορά τις μελέτες, όσο και τις καταθέσεις αποδείξεων και λογαριασμών για τις δαπάνες των έργων. Αγώνας δρόμου, λοιπόν, για να μην χαθούν άλλα χρήματα μέσα στην γνωστή και δαιδαλώδη κρατική γραφειοκρατία.
Χ.Δ.


Άμεσος ελιγμός
Μπορεί να μη «του κατσαν» οι βουλευτές της Ξάνθης και να έγινε και ολόκληρος σαματάς, ωστόσο ο Στέλιος Μωραΐτης είναι αποφασισμένος να κινητοποιήσει τους φορείς εκπροσώπησης των επιχειρήσεων και να αναδείξει τα κρίσιμα προβλήματα του κλάδου. Έτσι, αντί της σύσκεψης της Δευτέρας με τους βουλευτές που δε θα γίνει, μέσα σε ένα 24ωρο προγραμμάτισε νέα σύσκεψη στο Επιμελητήριο για την Τετάρτη με όλους τους προέδρους των Επιμελητηρίων της ΑΜΘ.
Ο συντονισμός είναι απαραίτητος και η συνεργασία και κοινή δράση εντός της Περιφέρειας, αλλά αν αναλωθούν στα ήδη γνωστά και πολλάκις καταγεγραμμένα συμπεράσματα, τις επιστολές και τα ψηφίσματα, δουλειά δεν κάνουμε…
Ε.Δ.


Με συνθήματα κατά του φράχτη…
…αναμένεται να συγκεντρωθούν σήμερα οι οργανώσεις που διοργανώνουν το συλλαλητήριο στο φράχτη του Έβρου, διαδηλώνοντας κατά την ύπαρξης του μοναδικού στην Ελλάδα χερσαίου αναχώματος για τη διέλευση των προσφύγων. Οι διοργανωτές τάσσονται υπέρ της κατάργησης του φράχτη με το επιχείρημα ότι έχει και αυτός μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τα χιλιάδες πτώματα προσφύγων στο Αιγαίο.
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε εντός της Βουλής ότι η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να ζητήσει στις αμέσως επόμενες συνόδους τη ρητή καταδίκη της επιλογής των τειχών, των φρακτών από χώρες-μέλη της ΕΕ.
Πάντως, η αστυνομία έχει σημάνει συναγερμό για την ώρα της διοργάνωσης της κινητοποίησης και ενδέχεται να απαγορευτεί η οποιαδήποτε συγκέντρωση και πορεία σε όλο το δήμο Ορεστιάδας και στις περιοχές των Καστανεών – Καβύλης – Νέας Βύσσας – Φυλακίου – Θουρίου – Νέου Χειμωνίου του δήμου Ορεστιάδας, όπως είχε γίνει με απόφαση του τοπικού αστυνομικού διευθυντή Ορεστιάδας σε αντίστοιχη δράση τον περσινό Μάιο.
Ε.Δ.


Η γενιά των ανέργων
Σταθερή στο 25% παρέμεινε η ανεργία στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2015, σε σχέση με τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, διατηρώντας τα «σκήπτρα» της Ευρώπη των «28».
Εξάλλου, μικρή υποχώρηση σημείωσε η ανεργία στην ευρωζώνη το Σεπτέμβριο του 2015 στο 10,8%, έναντι 10,9% τον Αύγουστο. Στην ΕΕ η ανεργία διαμορφώθηκε στο 9,3%, έναντι 9,4% τον Aύγουστο. Ένα χρόνο πριν, το Σεπτέμβριο του 2014, η ανεργία στην ευρωζώνη ήταν 11,5% και στην ΕΕ 10,1%.
Δυστυχώς, οι δείκτες παραμένουν εντελώς αποκαρδιωτικοί για τη χώρα μας και το μέλλον βάφεται με γκριζωπά χρώματα, όσο δεν λαμβάνονται δυναμικές και με κάθε κόστος πρωτοβουλίες για την αύξηση της απασχόλησης. Δεν συνειδητοποιούμε ότι το κόστος ων χιλιάδων ανέργων δεν αφορά μόνο την επιβίωση στο παρόν, αλλά διαμορφώνει και μια ολόκληρη γενιά μη παραγωγικών ανθρώπων, κουρασμένων από την αδράνεια που εμποτίζονται με αισθήματα απογοήτευσης, παραίτησης και αυτοακύρωσης από την έλλειψη δημιουργικότητας. Και αυτό στο μέλλον της χώρας μας θα αποτυπωθεί.
Ε.Δ.


Πότε θα κάνουν κάτι;
Πόσες και πόσες φορές αναφερθήκαμε στο οξυμένο πρόβλημα της νεανικής παραβατικότητας στο Δροσερό; Ποια διάσταση του προβλήματος δεν παραθέσαμε; Οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές, ψυχολογικές παράμετροι συνθέτουν ένα μείζον πρόβλημα που παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις, όχι μόνο γιατί αυξάνεται η εγκληματικότητα στην πόλη μας με ιδιαίτερα ανησυχητικούς ρυθμούς, (που είναι και αυτό σημαντικό), αλλά γιατί κρύβουμε το πραγματικό ζητούμενο κάτω από το χαλί. Ότι αυτά τα παιδιά Ρομ που μπαινοβγαίνουν στα αναμορφωτήρια και αργότερα στις φυλακές, χωρίς κανένα όφελος στην πράξη, ούτε σωφρονιστικό ούτε τιμωρητικό, παίρνουν ανεπιστρεπτί ένα δρόμο χωρίς γυρισμό και μεγαλώνουν τα παιδιά τους με τον ίδιο τρόπο.
Η παρέμβαση πρέπει να είναι και από την Πολιτεία και από τους τοπικούς άρχοντες. Και αν η Πολιτεία αδρανεί (σιγά μη σκάσει κιόλας για ένα τσιγγάνικο συνοικισμό κάπου εκεί στο Βορρά), οι τοπικοί φορείς έχουν υποχρέωση να συνασπιστούν και αφενός να πιέσουν για πρωτοβουλίες και αφετέρου να δώσουν δείγματα οι ίδιοι με ενέργειες για υποδομές, κοινωνική παρέμβαση και άλλη μεταχείριση για τους ανθρώπους αυτούς.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …