Σχόλια 22/10/15

0
giagiades prosfygopoulo
Ευτυχώς τελικά που γλιτώσαμε από το καταραμένο mail Χαρδούβελη που μείωνε 4% τις επικουρικές συντάξεις…


Η άλλη εικόνα του προσφυγικού στην Ελλάδα
Λέμε και γράφουμε για την σκληρή και ανάλγητη στάση πολλών συμπολιτών μας απέναντι στους πρόσφυγες που καταφτάνουν στην χώρα. Περιστατικά εκμετάλλευσης και αισχροκέρδειας που δεν τιμούν κανέναν. Και έρχεται μια φωτογραφία να ταράξει τα νερά και να μας υπενθυμίσει ότι υπάρχουν ακόμη, ευτυχώς, άνθρωποι στην Ελλάδα που δεν ξεχνούν και δεν επηρεάζονται από την ρατσιστική λαίλαπα της εποχής. Οι τρεις γιαγιάδες στη Σκάλα Συκαμιάς της Λέσβου έκαναν τον γύρο του κόσμου μέσα από την φωτογραφία του Λευτέρη Παρτσάλη. Τρεις ηλικιωμένες γυναίκες, η κα Ευστρατία, η κα Μαρίτσα και η κα Μηλίτσα, ταΐζουν με αφοπλιστική στοργή το βρέφος μιας Σύριας, ενθυμούμενες τις δικές τους λαχτάρες ως μάνες.
Χ.Δ.


Ελληνικό ποδοσφαιρικό
Στα ελληνικά ποδοσφαιρικά γήπεδα εκτός από το ίδιο το παιγνίδι, προσφέρεται στην ίδια τιμή και… θέατρο. Μάλιστα οι παίκτες όλων των ομάδων, όπως φάνηκε πλέον, έχουν τις… σκηνοθετικές οδηγίες των ίδιων των προπονητών τους.
Πέσε, κάνε καθυστέρηση, δείξε πως δήθεν τραυματίστηκες, κάνε τούμπες πολλές συνοδεία βογγητών, κάνε σκόπιμα φάουλ και γενικά κάνε ό,τι θέλεις για να μην παιχτεί ποδόσφαιρο, κυρίως όταν κερδίζουμε.
Μη που πείτε ότι ένα από αυτά δεν επεδίωξε να τηρήσει ο ποδοσφαιριστής Π.Κούτρης που παρίστανε τον δήθεν τραυματία για να κερδίσει χρόνο. Και βέβαια χωρίς ντροπή, βγήκε κι έκανε δηλώσεις για τη συμπεριφορά των τραυματιοφορέων, ότι δεν ήταν η αρμόζουσα.
Την δική του συμπεριφορά άραγε πως την χαρακτηρίζει; Νοιώθει ότι ξευτέλισε το άθλημα και τη χώρα από την όλη στάση του;
Γ.Δ.


Και η άλλη πλευρά
Κι επειδή μιλάμε για ποδόσφαιρο, θα μείνουμε για λίγο στο ματς Λεβερκούζεν-Ρόμα το βράδυ της Τρίτης. Η Λεβερκούζεν κέρδιζε 2-0 τη Ρόμα, ισοφαρίστηκε, έχανε στη συνέχεια 4-2 και στο τέλος ισοφάρισε σε 4-4!
Ένα παιγνίδι συγκλονιστικό, απόλυτα ποδοσφαιρικό, με ανατροπές που χαίρεσαι να το παρακολουθείς. Και θλίβεσαι βέβαια με όσα βλέπεις στα ελληνικά γήπεδα της Α και Β Εθνικής. Γιατί αυτά που «βλέπεις», δεν βλέπονται πλέον με τίποτε…
Γ.Δ.


Στάση πληρωμών φόρων
Ποιοι άραγε από την κυβέρνηση απορούν γιατί αυξάνεται το ποσό των απλήρωτων φόρων; Το φέσι πάει σύννεφο. Δεν έχουν πληροφορηθεί ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι έχουν φθάσει στα όριά τους πλέον; Πιστεύουν αλήθεια ότι έχουν οι Έλληνες και δεν πληρώνουν; Ότι θέλουν να γίνουν μπαταχτσήδες, νοικοκυραίοι που μέχρι χθες πλήρωναν κανονικά τις υποχρεώσεις τους;
Αντιθέτως, η ανάγκη, η έλλειψη ρευστού τους οδηγεί στο φέσι που αγωνιούν πώς και πότε θα βγουν από το λαβύρινθο αυτό, όταν δεν φαίνεται φως στο τούνελ πλέον.
Γ.Δ.


Να τις ξεχάσουμε
Με το νέο Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο που θα δοθεί όπου να’ ναι για διάλογο, θα έχουμε τίτλους τέλους αρκετούς. Ένας που έγινε γνωστός είναι οι λεγόμενες «Επικουρικές Συντάξεις».
Προτείνεται λοιπόν οι Επικουρικές να συγχωνευτούν με τις κύριες. Κι έτσι, θα τελεστεί η κηδεία και θα θαφτούν οριστικά οι Επικουρικές που για κάποια Ταμεία έφθαναν, πλησίαζαν τις κανονικές συντάξεις. Και τις οποίες Επικουρικές και όχι μόνον, δεν πλήρωναν οι ίδιοι οι ασφαλιζόμενοι αλλά οι τρίτοι ή το ίδιο το δημόσιο.
Γ.Δ.


Ιδού ισοδύναμα…
Με πρόταση για πέντε μέτρα που μπορούν να αποφέρουν 1,9 δις μέτρα, τα οποία δεν θα πλήξουν οριζόντια όλα τα εισοδήματα, αλλά θα είναι στοχευμένα σε ευνοημένες ομάδες πολιτών, επανέρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται για παλιότερη πρότασή του που ίσως τώρα η κυβέρνηση που ψάχνει απεγνωσμένα ισοδύναμα και δεν βρίσκει πουθενά, ίσως λέμε τώρα να την αξιοποιήσει. Και ποια είναι αυτά;
1.Αφαίρεση προνομίων από ειδικές ομάδες δημοσίων υπαλλήλων, 400 εκ. ευρώ
2. Άμεση κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων χωρίς καμία μεταβατική διάταξη, 300 εκ. ευρώ (όσα και τα προσδοκόμενα έσοδα από το ΦΠΑ στην εκπαίδευση)
3.Εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, 300 εκ. ευρώ
4. Κατάργηση της ετήσιας επιχορήγησης των ταμείων του προσωπικού της ΔΕΗ, 600εκ. ευρώ.
5. Μετατροπή των εισφορών «υπέρ τρίτων» (ημετέρων), σε εισφορές «υπέρ όλων» (των ταμείων)
Αυτά είναι πραγματικά ισοδύναμα με τα οποία μπορεί να αποφύγουμε και το ΦΠΑ στην εκπαίδευση αλλά και να απαλυνθεί κάπως η επερχόμενη λαίλαπα σε αγρότες και συντάξεις.
Αλλά μάλλον η κυβέρνηση θα αποφύγει και πάλι να θίξει τις γνωστές συντεχνίες…


ΦΠΑ και στα γηροκομεία!
Σε 23%, από 13 που ήταν αυξάνεται και ο ΦΠΑ για τα γηροκομεία, που μεταφράζεται σε 100 ευρώ το μήνα αύξηση ανά ηλικιωμένο, προκαλώντας μείζον θέμα για τους 10.000 που διαβιούν σε αυτά τα ιδρύματα.
Όπως καταγγέλλουν οι επιχειρήσεις του κλάδου η αύξηση κατά 10% του συντελεστή ΦΠΑ θα ωφελήσει τα κρατικά έσοδα περίπου 400.000 ευρώ, ενώ θα οδηγήσει σε αδιέξοδο τους ηλικιωμένους που στην πλειοψηφία τους είτε είναι άτομα μοναχικά που εξαρτώνται αποκλειστικά στη σύνταξή τους είτε έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας που απαιτούν διαρκή φροντίδα. Η αύξηση αυτή σε συνδυασμό με τις μειώσεις στις συντάξεις τους καθιστά το πρόβλημα αξεπέραστο γι’ αυτούς.
Ας ελπίσουμε ότι τελικά η κυβέρνηση θα βρει κάποιο ισοδύναμο (!!) για τους γέροντες που βρίσκονται σε απόγνωση…


Τέχνη στα… χαλάσματα
Βρέθηκα προχθές στην Δημοτική Πινακοθήκη με αφορμή την έκθεση ζωγραφικής του Ξανθιώτη, Διογένη Παπαδόπουλου. Μια υπέροχη προσωπική έκθεση με τον τίτλο Yellow Pages (κίτρινες σελίδες), λόγω του κυρίαρχου χρώματος των έργων. Ένας πραγματικά όμορφος χώρος για να φιλοξενεί παρόμοιες εκθέσεις, στον οποίο φυλάσσονται ως μόνιμα εκθέματα πολλά έργα ζωγράφων της περιοχής, διαγράφοντας ταυτόχρονα και μια μικρή ιστορική πορεία της καλλιτεχνικής ανθρωπογεωγραφίας της πόλης. Πίνακες Βουλγάρων, Αρμενίων, γηγενών Ξανθιωτών, ανθρώπων που ρίζωσαν και άκμασαν εδώ. Το κτήριο αποτελεί ένα από τα εξαιρετικότερα δείγματα Δυτικομακεδονικής – Ηπειρωτικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, με κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα τα ξυλόγλυπτα ταβάνια, που είναι μοναδικά στην περιοχή. Μετά το 1993, όταν περιήλθαν στην δικαιοδοσία του δήμου τα συνολικής επιφάνειας 675 τ.μ., ο χώρος ανακαινίστηκε επί δημαρχίας Φ. Αμοιρίδη και δόθηκε σ’ αυτόν το όνομα του Ξανθιώτη ζωγράφου, Χρήστου Παυλίδη, ο οποίος δώρισε αρκετά έργα στην συλλογή. Έκτοτε ελάχιστα έχουν γίνει. Πέρα από τα διάφορα μπαλώματα στο παλιό ξύλινο δάπεδο του πρώτου ορόφου, που μειώνουν την εικόνα του χώρου, στον πάνω όροφο των μόνιμων εκθεμάτων η κατάσταση είναι δραματική. Η στέγη έχει πολλά προβλήματα και από διάφορα σημεία μπάζουν νερά. Μάλιστα, όπως μας ανέφεραν μηχανικοί που βρέθηκαν στην έκθεση, κάποια έργα καταστρέφονται άμεσα από την υγρασία. Τα κτήρια, ως γνωστόν, θέλουν και συντήρηση. Πόσο μάλλον όταν είναι τόσο ξεχωριστά και ιδιαίτερα και φιλοξενούν αναντικατάστατα έργα τέχνης.
Χ.Δ.


Ταλαιπωρία και χασούρα τα αλισβερίσια με το δημόσιο
Είναι μια συνηθισμένη ιστορία …Ου μπλέξεις για δουλειά με το δημόσιο γιατί χάνεις χρόνο και χρήμα και η δουλειά σου δεν γίνεται και δεν μπορείς και να βρεις το δίκιο σου! Έτσι και ο κ. Γιάννης Ιατράκης διέθεσε χρόνο και χρήμα για να κάνει μια ξενοδοχειακή επένδυση στο κάμπινγκ Μυρωδάτου. Και αφού πέρασε των δεινών του τον τάραχο με τον διαγωνισμό τις ενστάσεις τις εμπλοκές και τα κωλύματα από την Αποκεντρωμένη τώρα ο δήμος του ζητάει και τα ρέστα… Δηλαδή να καταβάλει πάγια το μίσθωμα του έτους τα 36.000 ευρώ όπως αναφέρει η σύμβαση. Ο ίδιος κατέθεσε αίτημα να πληρώσει αναλογικά γιατί έχασε τη σαιζόν δηλαδή τα μισθώματα να τρέχουν από τον Οκτώβριο αφού έτσι και αλλιώς δεν ήταν με δική του υπαιτιότητα όλη η καθυστέρηση γύρω από το θέμα. Δηλαδή και υπέστη όλη αυτή την ταλαιπωρία και να πληρώσει όλη τη σαιζόν
Δεν είναι δίκιο νομίζω…
Μ.Ξ.


Ναι σε νέα Αναπτυξιακή αλλά χωρίς την παθογένεια της παλαιάς
Δεν πάει καιρός που το «Ε» κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ: «Αναπτυξιακή «τρύπα» 14 εκ. ευρώ στο νομό μας» (Τετάρτη, 23 Σεπτέμβριος 2015) και αναφερόταν σε λεφτά που χάθηκαν από τα Leader που δεν υλοποιήθηκαν επειδή έκλεισαν την Αναπτυξιακή Α.Ε. και ότι αντίθετα η Αναπτυξιακή Δράμας διαχειρίστηκε 10 εκ. ευρώ από τα Leader σε 5 χρόνια και ότι τώρα υλοποιεί 45 επενδυτικά σχέδια. Δεν γνωρίζουμε αν αυτό κινητοποίησε τους τοπικούς φορείς ή το γεγονός ότι σε λίγο θα αρχίσει να τρέχει το Leader Αλιείας και τα ΠΑΑΧ και είναι πολλά τα λεφτά… Έτσι μαθαίνω ότι γίνονται κινήσεις να ιδρυθεί μια νέα Αναπτυξιακή εταιρεία για την Ξάνθη δεδομένου ότι η Αναπτυξιακή Ροδόπης έχει μόνο τα ΟΠΑΑΧ της περιφέρειας και όχι το Leader. Θετικός στην ιδέα φαίνεται ο περιφερειάρχης κ. Παυλίδη και ο αντιπεριφερειάχης κ. Ζαγναφέρης όμως αρνητικοί είναι οι δήμαρχοι Ξάνθης και Αβδήρων κ. Δημαρχόπουλος και Τσιτρίδης. Ο λόγος δεν είναι άλλος γιατί δεν θέλουν να βάλουν λεφτά και θέλουν να προσκολληθούν στην Αναπτυξιακή Ροδόπης με 15.000 συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο! Κι έτσι ο κ. Κεφαλίδης της Αναπτυξιακής Ροδόπης θα τους δώσει κάτι εργάκια ή καλύτερα κάποια …καθρεπτάκια να παίζουν! Απ’ την άλλη, αν είναι να ιδρύσουν μια νέα Αναπτυξιακή στα πρότυπα της παλιάς όπου ο κάθε αυτοδιοικητικός και πολιτικός θα βάζει τους δικούς του κομματικούς και τα δικά του πρωτοπαλίκαρα να διοικήσουν… Ε τότε καλύτερα όχι! Δεν έχει νόημα να κάνουν μια νέα με τα λάθη που οδήγησαν σε εκκαθάριση την παλαιά!
Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …