Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Νέα πρόσωπα σε Επιτροπές και Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης

Νέα πρόσωπα σε Επιτροπές και Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης

0
mylonas basiloudis

Αντιπρόεδρος Δημ. Συμβουλίου ο Ισμέτ Τοπ – Τα 3 νέα πρόσωπα (Βασιλούδης, Φανουράκης, Μυλωνάς) σε Οικονομική και Ποιότητας Ζωής

Ένσταση και αποχώρηση Κολλάρου από την δεύτερη ψηφοφορία – Έντονη αντίδραση Ξυνίδη και λογομαχία των δύο

Το πρωί της Κυριακής, 18 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκαν στο Δημαρχιακό Μέγαρο Ξάνθης δύο έκτακτες ειδικές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για την αντικατάσταση, κατόπιν εκλογής, των συμβούλων που παραιτήθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο και από τις Επιτροπές του. Την προηγούμενη εβδομάδα, εξάλλου, μετά τις εξελίξεις στην δημοτική παράταξη «Κοινωνία Δημοτών» με τις παραιτήσεις των Χρήστου Πούλιου, Κρίτωνα Καλογερή, και Τιμούρ Χουσεΐν Ογλού από μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, ορκίστηκαν νέα μέλη αυτού οι: Ηλίας Βασιλούδης, Γιώργος Μυλωνάς και Μανώλης Φανουράκης. Επίσης, παραιτήθηκαν από μέλη της Οικονομικής Επιτροπής οι δημοτικοί σύμβουλοι Αθανάσιος Ξυνίδης και Ισμέτ Τόπ.

Ευχαριστίες στους αποχωρήσαντες και καλωσόρισμα στους νέους δημ. συμβούλους από τον Δήμαρχο

Πριν την έναρξη της διαδικασίας, ο Δήμαρχος Ξάνθης, Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ζήτησε τον λόγο, παρότι όπως είπε δεν προβλέπεται, για να ευχαριστήσει τους απελθόντες δημοτικούς συμβούλους Πούλιο, Καλογερή και Χουσεΐνογλου για την συνεργασία που είχαν όλα αυτά τα χρόνια, παρότι βρίσκονταν σε διαφορετικές θέσεις. Δήλωσε ότι η αντιπολίτευση που γινόταν όλο αυτό το διάστημα ήταν καρποφόρα και στην κατεύθυνση ακριβώς που επιθυμούσε και η δημοτική αρχή, με παρατηρήσεις και προτάσεις, κάποιες από τις οποίες έχουν ενσωματωθεί στο επιχειρησιακό και τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Ξάνθης. Καλωσόρισε, επίσης, τα νέα μέλη του συμβουλίου, τονίζοντάς τους ότι υπάρχει η ανάγκη αντιπολίτευσης, ώστε να ανταποκριθούν όλοι στον κόσμο της Ξάνθης που περιμένει πολλά. Δεν παρέλειψε να επισημάνει δε ότι οι δύο εκ των τριών νέων δημοτικών συμβούλων έχουν μεγάλη εμπειρία στο όργανο, αφού υπηρέτησαν και παλαιότερα.

Ενστάσεις επί της διαδικασίας από Κολλάρο και Καμαρίδη

Την ένστασή του στην διαδικασία της δεύτερης ψηφοφορίας, η οποία αφορούσε την αντικατάσταση δύο μελών της Οικονομικής Επιτροπής που παραιτήθηκαν, εξέφρασε ο Γιώργος Κολλάρος της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στο πρόσωπο του κ. Ισμέτ Τοπ, ο οποίος απουσίαζε από τις περισσότερες συνεδριάσεις της Επιτροπής, ζητώντας από τον πρόεδρο του Συμβουλίου, κ. Δρεμσίζη, να κινηθεί διαδικασία έκπτωσης από την θέση λόγω απουσιών και όχι να γίνει δεκτή η παραίτηση. Ο κ. Δρεμσίζης ανέφερε ότι οι απουσίες των μελών ελέγχονται και δεν τίθεται θέμα έκπτωσης. Στην πρόταση αντέδρασε έντονα ο νέος επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης, Θανάσης Ξυνίδης, κατηγορώντας τον κ. Κολλάρο ότι είναι ανήθικο αυτό που πράττει την ώρα της διαδικασίας και με μειωτικούς χαρακτηρισμούς για τον ίδιο, με τον κ. Κολλάρο να αποχωρεί από την ψηφοφορία. Από την διαδικασία της εκλογής απουσίαζε ο κ. Ανταμπούφης, ο οποίος με επιστολή του δικαιολόγησε την απουσία του εκτός Ξάνθης, ζητώντας ωστόσο να συμπεριληφθεί ως υποψήφιος στην εκλογή αναπληρωματικού μέλους της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, κάτι που έγινε δεκτό καθώς προβλέπεται από τον κανονισμό.

Ψηφοφορία με… προαποφασισμένους υποψηφίους

Στα ψηφοδέλτια που διανέμονταν για την εκλογή των μελών στις δύο Επιτροπές, αλλά και στην θέση του Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, υπήρχαν ήδη αναγεγραμμένα τα ονόματα που προτάθηκαν μετά από ψηφοφορία της μειοψηφίας. Ο κ. Ιπποκράτης Καμαρίδης μέμφθηκε την πρακτική αυτή, διερωτώμενος αν έχουν προαποφασιστεί οι υποψήφιοι. Ο πρόεδρος ενημέρωσε ότι υπήρξε όντως προσυνεννόηση των περισσοτέρων μελών της μειοψηφίας για τα πρόσωπα που προτίθενται να προτείνουν, γι’ αυτό και τυπώθηκαν στα ψηφοδέλτια τα ονόματά τους, χωρίς να αποκλείεται από την διαδικασία κάποια άλλη πρόταση.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης για τη νόμιμη συγκρότηση των Επιτροπών, με δύο έκτακτες, ειδικές συνεδριάσεις, την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015, αντικατέστησε, μετά από εκλογή, τους συμβούλους που παραιτήθηκαν.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των εκλογών

Στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11:00 εκλέχτηκε Αντιπρόεδρος αυτού ο δημ. σύμβουλος της μείζονος Αντιπολίτευσης, Ισμέτ Τόπ, και αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ο νέος δημ. σύμβουλος, Γιώργος Μυλωνάς, από την ίδια παράταξη. Στην δεύτερη συνεδρίαση που ακολούθησε, αφού έγιναν δεκτές οι παραιτήσεις Θ. Ξυνίδη και Ισμέτ Τοπ από μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, εκλέχτηκαν στην θέση τους οι: Ηλίας Βασιλούδης και Μανώλης Φανουράκης, και πάλι από την παράταξη «Κοινωνία Δημοτών». Την κάλπη περιέφερε στην αίθουσα ο κ. Ορχάν Χασάνογλου, ως ο μικρότερος σε ηλικία δημοτικός σύμβουλος. Αναλυτικά τα αποτελέσματα είχαν ως εξής:

Για Αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης:

Παρόντες 34

Ισμέτ Τοπ 23

Λευκό 8

Άκυρο 3

Για αναπληρωματικό μέλος στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής:

Στην πρώτη φάση, στην οποία ψηφίζουν μόνο τα μέλη της αντιπολίτευσης, υποψήφιοι ήταν οι: Νικόλαος Ανταμπούφης, που απουσίαζε, και Γεώργος Μυλωνάς.

Παρόντες 12

Ανταμπούφης 1

Μυλωνάς 11

Στην δεύτερη φάση προκρίθηκε ο Γεώργιος Μυλωνάς, ο οποίος έλαβε:

Παρόντες 34

Μυλωνάς 29

Λευκό 4

Άκυρο 1

Για μέλη της Οικονομικής Επιτροπής:

Στην πρώτη φάση υποψήφιοι ήταν οι: Ηλίας Βασιλούδης και Μανώλης Φανουράκης.

Παρόντες 11

Βασιλούδης 11

Φανουράκης 10

Στην δεύτερη φάση οι δύο υποψήφιοι έλαβαν:

Παρόντες 33

Βασιλούδης 24

Φανουράκης 19

Λευκό 9

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η δομή στήριξης για κακοποιημένες γυναίκες στο σχεδιασμό της επιτροπής ισότητας της Π.Α.Μ.Θ.

Η ιδρυτική συνάντηση της επιτροπής πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 με την παρ…