Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Με πιστωτική κάρτα οι πληρωμές σε γιατρούς από το 2016

Με πιστωτική κάρτα οι πληρωμές σε γιατρούς από το 2016

0
giatroi-empros

Προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής από το ΥΠΟΙΚ – Ευκαιρία για άρση της άδικης στοχοποίησης βλέπουν οι γιατροί

Τ. Καραδέδος: «Θα εφαρμόσουμε το μέτρο, αν και η πάταξη της φοροδιαφυγής αποτελεί δημοφιλές ιδεολόγημα»

Στο πλαίσιο των νέων μέτρων που ανήγγειλε στα τέλη Σεπτεμβρίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, περιλαμβανόταν και η χρήση πιστωτικών καρτών σε ορισμένες κατηγορίες γιατρών και εξετάσεων. Παρότι για το 2015 θα ισχύσει η συλλογή αποδείξεων, το 2016 θα υπάρξουν αλλαγές με βασικότερη τον προσανατολισμό του ΥΠΟΙΚ για ‘’χτίσιμο’’ του αφορολόγητου μόνο με την χρήση πλαστικού χρήματος (χρεωστικής, πιστωτικής κάρτας ή μέσω τραπεζικών συναλλαγών). Παράλληλα, υπάρχουν σκέψεις για αναγνώριση μέσω αυτών των τρόπων πληρωμής και άλλων δαπανών, όπως των ιατρικών επισκέψεων. Για να προχωρήσει, μάλιστα, η εφαρμογή του μέτρου, το υπουργείο εξετάζει την παροχή κινήτρων τόσο σε πολίτες όσο και σε επιχειρήσεις. Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Αλεξιάδης ζήτησε από τις τράπεζες να γίνουν πιο διαλλακτικές, μειώνοντας την προμήθεια 2% που επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν μηχανήματα πιστωτικών καρτών.

Συμφωνούν οι γιατροί, για να αποτινάξουν την… ‘’ρετσινιά’’ του φοροφυγά

Την σύμφωνη γνώμη του για τη χρήση πιστωτικής κάρτας στις ιατρικές αμοιβές, με όρο να διασφαλιστεί το ιατρικό απόρρητο των ασθενών και να σταματήσει ο παράλογος παραλληλισμός κάθε γιατρού με φοροφυγά, διατύπωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, στην συνάντηση που είχε με τον κ. Αλεξιάδη. Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, δήλωσε ότι ο ιατρικός κόσμος αρνείται την «άδικη και αποπροσανατολιστική στοχοποίηση του ιατρικού κλάδου», γι’ αυτό και στηρίζει την πάταξη της φοροδιαφυγής, καταθέτοντας, μάλιστα, συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος αυτός. Τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπερασπιστούν ένα 10% μεγαλογιατρών που πιθανώς φοροδιαφεύγουν, ο πρόεδρος του ΙΣΑ μετέφερε στον κ. Αλεξιάδη τις ενστάσεις του ιατρικού κόσμου για την διασφάλιση του ιατρικού απορρήτου μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Από 1-1-2016 καθολική εφαρμογή του μέτρου με μικρές εξαιρέσεις

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών πρότεινε συγκεκριμένες ενέργειες για την διασφάλιση του ιατρικού απορρήτου, μέσω ενός ειδικού κωδικού για κάθε γιατρό, το οποίο θα πιστοποιούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι σε συνεργασία με τις τράπεζες. Συγκεκριμένα, η τράπεζα δεν θα μπορεί να βλέπει το όνομα και την ειδικότητα του γιατρού, αλλά μόνο έναν κωδικό, προκειμένου να διασφαλιστεί πλήρως το ιατρικό απόρρητο για τον ασθενή. Αποφασίστηκε, λοιπόν, από κοινού ότι από 1/1/2016 το μέτρο πληρωμής με πιστωτική κάρτα θα πρέπει να εφαρμοστεί καθολικά για όλους τους γιατρούς, ενώ θα υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις της τάξεως του 5-10%, όπου οι συναλλαγές θα γίνονται χωρίς κάρτα, αλλά μόνο για επείγοντα περιστατικά και υπερήλικες ασθενείς.

Προτάσεις του ΙΣΑ για πάταξη της φοροδιαφυγής στον τομέα της υγείας και όχι μόνο

Η αντιπροσωπεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, αποτελούμενη από τους Γ. Πατούλη, Φ. Πατσουράκο και Α. Βασιλείου, έθεσε και άλλα ζητήματα που αφορούν την πάταξη της φοροδιαφυγής και έκανε τις εξής προτάσεις:

– Να καταστεί υποχρεωτική η ηλεκτρονική συνταγογράφηση όλων των εξετάσεων καθώς και των ΜΗΣΥΦΑ. Σημειώνεται ότι κατά καιρούς έχουν προταθεί στις κυβερνήσεις πολλοί τρόποι για την ηλεκτρονική διασταύρωση των ιατρικών πράξεων που καταγράφονται μέσω της ΗΔΙΚΑ με το σύστημα TAXIS, και παρά το γεγονός ότι ενώ είναι τεχνολογικά εφικτή, δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα με ευθύνη αποκλειστικά των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών

– Άνοιγμα των λογαριασμών και των περουσιολογίων όλων των επαγγελματιών και των δημοσίων υπαλλήλων

– Υιοθέτηση της Κάρτας Υγείας Ασθενή κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, μέσα από την οποία δίνεται η δυνατότητα καταγραφής και ελέγχου των ιατρικών επισκέψεων

Από την πλευρά του ΙΣΑ τέθηκε και το αίτημα του συμψηφισμού των οφειλομένων προς τους γιατρούς από Ασφαλιστικά Ταμεία και ΕΟΠΥΥ, με οφειλές που έχουν αντίστοιχα προς την εφορία και τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Ο κ. Πατούλης εκτιμά ότι το χρέος του ΕΟΠΥΥ προς του γιατρούς είναι τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ.

Τ. Καραδέδος: «Δεν υπήρξε ποτέ αίτημα από τους ασθενείς για συναλλαγές με πλαστικό χρήμα»

Το «Ε» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Τάσο Καραδέδο, για να πληροφορηθεί πώς υποδέχθηκε την είδηση ο ιατρικός κόσμος της Ξάνθης. Ο κ. Καραδέδος δήλωσε αρχικά ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί χωρίς αντιδράσεις από το σύνολο των γιατρών, αφού διασφαλίστηκε το ιατρικό απόρρητο, γύρω από το οποίο υπήρξαν λογικές και τεκμηριωμένες αντιρρήσεις. Χαρακτηριστικά είπε: «Ποτέ δεν μας είχε τεθεί ως αίτημα από τους ασθενείς η χρήση πλαστικού χρήματος στις ιατρικές επισκέψεις. Θα πρέπει να εξεταστεί και το γεγονός της προμήθειας του 2%, ώστε να μην μετακυλίεται το κόστος στους ασθενείς». Σχολίασε, πάντως, την προβολή της πάταξης της φοροδιαφυγής ως ένα δημοφιλές ιδεολόγημα της εποχής, αφού θεωρεί ότι υπάρχουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα στον χώρο της Δημόσιας Υγείας. «Μέσα στα θέματα που θα πρέπει να εξεταστούν άμεσα είναι η μαζική φυγή ιατρικού προσωπικού προς το εξωτερικό, κάτι που καταγράφεται και στην περιοχή μας. Όταν παίρνεις συνέχεια από τον κόσμο, κάποια στιγμή παίρνει κι αυτός ‘’των ομματίων του’’ και φεύγει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Ο κ. Καραδέδος συμφώνησε με την άποψη ότι είναι αναληθείς οι γενικεύσεις και κατηγορίες προς τον ιατρικό κόσμο, που «πασχίζει με πολλές προσωπικές θυσίες να κρατήσει την Δημόσια Υγεία».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γ. Καρανίκας: Απολύτως κρίσιμος ο ψηφιακός μετασχηματισμός για την ανθεκτικότητα των εμπορικών επιχειρήσεων

Συνέντευξη του Προέδρου της Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας στο «Ε» για τα…