Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ένας ομιλών ξεναγός στην… τσέπη σας

Ένας ομιλών ξεναγός στην… τσέπη σας

0
iguide-imerida

iGuide: Ο ηλεκτρονικός τρίγλωσσος ξεναγός για τα αξιοθέατα Θράκης και Θάσου, που ξαφνιάζει με την πληρότητά του

Πρωτότυπο αδημοσίευτο υλικό προστίθεται συνεχώς και νέες τεχνολογίες που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Πριν από ακριβώς ένα χρόνο το «Ε» πραγματοποίησε ένα εκτενές ρεπορτάζ για την πρόθεση δημιουργίας και διάθεσης της επιστημονικής ομάδας του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά – Ι.Ε.Λ. Παράρτημα Ξάνθης, που στεγάζεται στην Πολυτεχνιούπολη Κιμμερίων, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΔΠΘ, Χριστόδουλο Χαμζά. Το βράδυ της Πέμπτης, 22 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο ELISSO σε ημερίδα που οργάνωσε η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, συμμετέχοντας ως επωφελούμενος φορέας στο έργο «iGuide – Τουριστικός Οδηγός Κινητής Τηλεφωνίας – Ανακαλύψτε την Άγνωστη Ελλάδα», παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του έργου. Όλοι σχεδόν σπεύσαμε να ‘’κατεβάσουμε’’ την εφαρμογή στα κινητά μας τηλέφωνα για να διαπιστώσουμε του λόγου το αληθές για τα όσα άκρως ενδιαφέροντα ακούστηκαν και προβλήθηκαν.

Τι είναι το iGuide;

Πρόκειται για έναν τουριστικό οδηγό κινητής τηλεφωνίας, που δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να εξερευνήσει την ανεξερεύνητη Ελλάδα (explore the unexplored Greece), καλύπτοντας ένα κενό αρμοδιότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης, τουλάχιστον της περιοχής μας. Σε πρώτη φάση η εφαρμογή περιλαμβάνει από την Π.Ε. Ξάνθης την Παλιά Πόλη. Εκτενής αναφορά στα Άβδηρα, αλλά και στο βυζαντινό Πολύστηλο, που είναι λιγότερο γνωστό από τον αρχαιολογικό χώρο, καθώς επίσης και στα περίφημα Στενά του Νέστου. Η εφαρμογή έχει αναφορά και σε δυο άλλες περιοχές της ΑΜ–Θ και συγκεκριμένα στην Μαρώνεια και στο αρχαιολογικό χώρο των Αλυκών Θάσου. Εκτός από την εύχρηστη έκδοση για κινητά τηλέφωνα, υπάρχει και η portal εκδοχή, που περιέχει πολύ περισσότερο υλικό και δυνατότητες και μπορεί να αποτελέσει ένα μέσο μελέτης μια περιοχής που πρόκειται να επισκεφθούμε.

Μικρό το κοινό, μεγάλο το ενδιαφέρον

Το πολύ βροχερό απόγευμα, αλλά και το εξειδικευμένο του θέματος δεν προσέλκυσαν πολλούς συμπολίτες μας, αλλά αντάμειψαν αυτούς που βρέθηκαν εκεί με την… βροχή πληροφοριών. Στην ημερίδα παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Γιώργος Παυλίδης, ο Δήμαρχος Ξάνθης, Χαρ. Δημαρχόπουλος, και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΑΜ-Θ, Μιχάλης Αμοιρίδης. Ο Καθηγητής, Χριστ. Χαμζάς, μίλησε για την προσωπική του επιθυμία να γίνει ένα παρόμοιο έργο, αφού κατάγεται από την Κομοτηνή, αλλά και για την επιτυχημένη συνεργασία με τους φορείς και για την πολύ καλή δουλειά που έγινε από όλους τους συνεργάτες του έργου, δίνοντας τον λόγο στους υπεύθυνους των επί μέρους τομέων για την ολοκλήρωση της εφαρμογής.

Πρωτότυπο υλικό που μπορεί να προσελκύσει τον επισκέπτη

Ο κ. Χρήστος Πάντσογλου, από το Εργαστήριο του Τομέα Ηλεκτρονικής και Τεχνολογίας Συστημάτων Πληροφορικής του ΔΠΘ, παρουσίασε το πλήθος των πληροφοριών που αντλήθηκαν από πολλές πηγές, κάποιες από τις οποίες δεν βρίσκονται πουθενά στο διαδίκτυο ή είναι αδημοσίευτες. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στην γειτονική μας Βουλγαρία υπάρχει ειδικό ‘’πακέτο’’ ξενάγησης για τα Στενά του Νέστου που περιγράφει 24 περίπου ενδημικά είδη φυτών, που συναντώνται μόνο στην περιοχή, την στιγμή που από την καταγραφή προέκυψαν τουλάχιστον 36. Ανάμεσα στα άγνωστα σχέδια που παρουσίασε εν συντομία, ήταν και μία αδημοσίευτη μελέτη για το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας, που αποτυπώνει όχι μόνο την μορφή που είχε την ελληνιστική περίοδο, αλλά και την μετατροπή του κατά την ρωμαϊκή εποχή σε στάδιο για τις γνωστές θηριομαχίες. Άγνωστα, επίσης, στο ευρύ κοινό στοιχεία για την πρώτη επέμβαση απλής γυναίκας με κρανιακή κάκωση, που έγινε με επιτυχία στα Άβδηρα 200 χρόνια πριν την συγγραφή του έργου του Ιπποκράτη «Περί των εν τη κεφαλή τραυμάτων».

Τρίγλωσσος ομιλών ξεναγός με πρωτοποριακή εφαρμογή

Πέραν των υπολοίπων τεχνικών στοιχείων που παρουσίασαν με την σειρά τους, η Καθηγήτρια Σοφία Τσεκερίδου για την λειτουργία της εφαρμογής και τις πολλαπλές της δυνατότητες με χάρτες και χάραξη διαδρομών, ο δρ Βασίλης Τσέτσος της mobics για τις σύγχρονες τεχνολογίες που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε εφαρμογή κινητού τηλεφώνου, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η παρουσίαση του κ. Αιμίλιου Χαλαμανδάρη από την εταιρεία Innoetics. Το iGuide δεν περιέχει απλώς κείμενα και φωτογραφίες, αλλά δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να ακούει όλα αυτά τα στοιχεία σε ελληνικά, αγγλικά και βουλγαρικά, καθώς περιηγείται στις εν λόγω περιοχές. Από την εντελώς ‘’ρομποτική’’ ομιλία του προγράμματος ekfonitis το 1997, υπήρξε μία βελτίωση στην έκδοση του 2001, για να φτάσουμε στην τελευταία του μορφή, αυτή που χρησιμοποιήθηκε στο iGuide, όπου ο λόγος κυλάει ευχάριστα και αβίαστα, προσφέροντας ουσιαστικά έναν τρίγλωσσο ξεναγό τσέπης.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γ. Καρανίκας: Απολύτως κρίσιμος ο ψηφιακός μετασχηματισμός για την ανθεκτικότητα των εμπορικών επιχειρήσεων

Συνέντευξη του Προέδρου της Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας στο «Ε» για τα…