Σχόλια 24-10-15

0
syndaxi-syriza
Απόψε γυρνάμε τα ρολόγια 1 ώρα πίσω. Μακάρι να μπορούσαμε να τα γυρίσουμε δέκα μήνες…



Υπαίθριο εμπόριο αυτοκινήτων

Δεν έχουν καθόδου άδικο οι Έμποροι αυτοκινήτων με το φαινόμενο της πώλησης αυτοκινήτων Ι.Χ. που κάποιοι «έξυπνοι» τα τοποθετούν σε κόμβους και τα διαθέτουν προς πώληση.
Το θέμα το έχει θίξει κατά καιρούς η εφημερίδα μας και με τη συνδρομή της Αστυνομίας οι «έμποροι» τα μάζεψαν.
Έχουν επανέλθει όμως και συνεχίζουν. Ασκούν εμπόριο χωρίς να πληρώνουν φόρους, χωρίς στέγη και ουσιαστικά κάνουν αθέμιτο ανταγωνισμό του στεγασμένου εμπορίου. Εικόνες και ενέργειες τριτοκοσμικές που αποδεικνύουν πως σ’ αυτή τη χώρα και κυρίως εδώ στη Θράκη ο καθένας κάνει ό,τι του καπνίσει. Χωρίς συνέπειες μάλιστα.
Γ.Δ.


Ο Μάνος Χατζιδάκις
Το θέμα με τα Άβδηρα και τους Αβδηρίτες Φιλοσόφους δεν θα το θίξουμε στο σημερινό σχόλιο. Έχουμε πει και γράψει πολλά και μεις και άλλοι και μεταξύ αυτών και ο αγαπητός φίλος και συμπολίτης Στέλιος Αρσενίου.
Σήμερα θα κάνουμε μια σύντομη αναφορά στον Μάνο Χατζιδάκι. Τον μεγάλο κατά διεθνή αποδοχή αυτόν συνθέτη που έχει τιμήσει και δοξάσει την έρμη Ελλάδα μας. Αυτόν λοιπόν τον κορυφαίο δημιουργό, η Ξάνθη, η πατρίδα του η γενέθλια, όχι μόνο πίκρανε κατά το παρελθόν, αλλά ούτε αξιοποίησε όσο θα έπρεπε.
Τελευταία ξεκίνησαν τα Φεστιβάλ που φέρουν το όνομά του και αναπαλαιώθηκε το κτήριο της οδού Βενιζέλου, κόσμημα πραγματικό.
Εν αναμονή λοιπόν περαιτέρω «αξιοποίησης» του ονόματος του μεγάλου αυτού δημιουργού. Για να τον γνωρίσουν οι Πανέλληνες, για να μάθουν τον τόπο καταγωγής του, να μάθουν την Ξάνθη που τον ανάθρεψε.
Γ.Δ.


Ιδού η αλήθεια

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Για να επιτευχθεί διατηρήσιμη, ισχυρή ανάκαμψη απαιτείται να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών με τρόπο που να ευνοεί την ανάπτυξη. Αυτό θα πρέπει να γίνει με τη μείωση των μη παραγωγικών κρατικών δαπανών και με τη μετατόπιση του φορολογικού βάρους από την εργασία σε λιγότερους επιζήμιους για την ανάπτυξη φόρους, όπως φόροι στην κατανάλωση ή την ακίνητη περιουσία. Αυτό υπαγορεύουν τόσο η θεωρία όσο και τα διαθέσιμα στοιχεία».
Αν προσέξει κανείς τη λογική του κ. Ντράγκι αυτή βασίζεται σε δυο πράγματα που οι δικοί μας «σοφοί» Οικονομολόγοι αγνοούν (;) συστηματικά ή υποτιμούν: εμείς αντί να μειώσουμε ή να εξαλείφουμε τις «μη παραγωγικές κρατικές δαπάνες», τις αυξάνουμε με επαναπροσλήψεις και τη μη κατάργηση αντιπαραγωγικών οργανισμών. Σχετικά δε με «τη μετατόπιση του φορολογικού βάρους από την εργασία» στην «κατανάλωση» ή την «ακίνητη περιουσία», καλές, βολικές και αποδοτικές είναι οι οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων κ.λπ.
Υπάρχει κανένας σοβαρός προγραμματισμός για «νοικοκύρεμα» αυτού του κράτους; Μάλλον όχι, όσο δεν γίνονται τολμηρές κινήσεις στο φορολογικό, με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και δικαιότερη κατανομή φόρων.
Σ.Γ.


Ο Φίλης ξαναχτυπά
Το σύνδρομο της Μαρίας Αντουανέτας που πάσχει ο κύριος Φίλης υποτροπίασε και τον οδήγησε σε ένα ακόμα πάλι κυνικό ατόπημα. Είναι η τρίτη φορά σε μερικούς μήνες που έχει προσπαθήσει να μιλήσει για χρήματα και τις τρεις φορές έχει καταλήξει στο ίδιο αποτέλεσμα.
Πρώτα ήταν εκείνη η αποστροφή του, όταν απαντώντας σε κάποιον νεαρό που του εξέφρασε τις ανησυχίες του, μισόκλεισε τα μάτια, πήρε ένα ύφος αηδίας για να τονίσει ακόμα περισσότερο τα συναισθήματά του απέναντι στους μικροαστικούς φόβους του ιδιωτικού υπαλλήλου και τον κατακεραύνωσε: «Τι φοβάστε ακριβώς; Μη χάσετε τα 300 ευρώ»;
Ο Νίκος Φίλης ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης που αντιδρούσε σε κάθε οικονομική μεταβολή στους μισθούς του Δημοσίου, θεωρούσε 300 ευρώ του ιδιωτικού υπαλλήλου, αμελητέα ποσότητα. Μετά, ήταν τα μακαρόνια. Και τα 6 λεπτά αύξηση, λόγω της μεταβολής του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, από 13% σε 23%. Τότε το στέλεχος κυβέρνησης που έγινε κυβέρνηση καταγγέλλοντας τη «φτωχοποίηση του λαού» από τους ανάλγητους προκατόχους του, μίλησε με περιφρόνηση για την επιβάρυνση των 6 λεπτών ανά πακέτο. Στο κάτω-κάτω, ας έκοβαν τα μακαρόνια κι ας τρέφονταν αποκλειστικά με κρέας, σιγά μη συζητάμε για τις πενταροδεκάρες των 6 λεπτών ανά πακέτο. Και σήμερα ήρθαν οι κανονικές «πενταροδεκάρες». Της αύξησης στα δίδακτρα των 750 ευρώ που θα επιβαρυνθεί ετησίως μια μέση οικογένεια με δύο παιδιά.
Αλλά βέβαια που να γνωρίζει ο κ. Φίλης από πενταροδεκάρες. Όταν οι συναναστροφές του είναι οι πάμπλουτοι συνάδελφοί του στο υπουργικό συμβούλιο…


Ούτε μήνα δεν τήρησαν τα λόγια του πρωθυπουργού
Από λόγια στη χώρα αυτή, άλλο τίποτε. Και νουθεσίες που δεν τηρούνται, βέβαια όχι από τον απλό λαό, από τους κυβερνήτες μας.
Ιδού λοιπόν: Ούτε μήνας δεν πέρασε που ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς να δουλεύουν στα γραφεία τους για την επίλυση των διαφόρων θεμάτων και να σταματήσουν να εμφανίζονται πρωί-πρωί σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα ως μαϊντανοί, συνεχίζοντας ως το βράδυ.
Λοιπόν, ο πρωθυπουργός το είπε μεν, αλλά η τήρηση αυτού δεν υλοποιήθηκε. Οι μαϊντανοί συνεχίζουν να εμφανίζονται απτόητοι.
-Αλήθεια, πότε δουλεύουν;
Γ.Δ.


Αντί για εμβόλια πήρε… μηνύσεις
Ο λόγος για την ιατρό-δημοτικό σύμβουλο και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ξάνθη-Σταυρούπολη, Νέα Εποχή», Ιπποκράτη Καμαρίδη, που με αφορμή κάποιες παλιές διοργανώσεις του Κέντρου Πολιτισμού, εξανέστη στην προχθεσινή συνεδρίαση, αναφέροντας την προσωπική του ιστορία. Όπως ανάφερε, πριν από τρία χρόνια, και συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 2012, είχε προγραμματιστεί συναυλία του δήμου Ξάνθης στο Αμοιρίδειο με δύο μεγάλες φωνές του ελληνικού τραγουδιού, τις κυρίες Δ. Γαλάνη και Χ. Αλεξίου. Για να έχει τον χαρακτήρα της φιλανθρωπικής συναυλίας, ως είθισται, ζητήθηκε να συμμετέχει τυπικά η Μέριμνα Θράκης, για την οποία ο κ. Καμαρίδης δεν ζήτησε χρήματα, αλλά εμβόλια. Υπέγραψε, η συναυλία έγινε (με επιτυχία για όσους ήμασταν εκεί) και του ανακοινώθηκε ότι δεν υπήρξαν κέρδη, αλλά… ‘’μπήκαν μέσα’’. Το δέχτηκε χωρίς να μπορεί να εξετάσει την αλήθεια των λεγομένων. Μετά από λίγους μήνες ενημερώθηκε για αγωγή σε βάρος του, λόγω… παράνομης αφισοκόλλησης για την συναυλία. Αφού εξήγησε πώς είχε το πράγμα, αθωώθηκε. Κατόπιν, κλήθηκε να πληρώσει για την εκτύπωση των εισιτηρίων, αφού αυτός φαινόταν ως εντολέας. Τα πλήρωσε, για να έρθει το τελικό χτύπημα με αγωγή από την ΑΕΠΙ! Δεν είχαν πληρωθεί από τους διοργανωτές τα αναλογούντα δικαιώματα. Το πρόστιμο ανέρχεται περίπου σε 3.000 ευρώ και καταβάλλεται προσπάθεια να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση, ιδίως όταν ο κ. Καμαρίδης αναφέρθηκε στο κλείσιμο του Κοινωνικού Ιατρείου. Οι συνεργασίες με το δημόσιο βλάπτουν σοβαρά την… υγεία.
Χ.Δ.


Ο πολιτισμός που εξάγουμε
Πολλά ειπώθηκαν και γράφτηκαν για την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ (προέδρου του Γαλλικού κράτους και όχι… έθνους, όπως τον προσφώνησε ο δικός μας ΠτΔ). Για την στάση του Αλέξη Τσίπρα κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, για την λαμπρή υποδοχή του μέχρι πρότινος… «Ολαντρέου» και άλλα διάφορα. Ένα γεγονός που ξένισε, κυρίως τον κόσμο των τεχνών, ήταν η παρουσία του Λάκη Λαζόπουλου στην έξοδο που προγραμματίστηκε για τους δύο αρχηγούς στο Gazarte. Το Γαλλικό Ινστιτούτο είχε αναφέρει άμα τη αποδοχή της πρόσκλησης Ολάντ, ότι ο πρόεδρος θέλει να συναντήσει νέους έλληνες καλλιτέχνες: «Ελάτε με casual ρούχα, ελάτε να μιλήσετε με τον Φρανσουά Ολάντ. Θα χαρεί πολύ». Ο Λάκης Λαζόπουλος ήταν η εκπροσώπηση του Πολιτισμού από πλευράς Κυβέρνησης, προφανώς. Ένας νέος Αριστοφάνης. Τον θεωρούν δικό τους άνθρωπο, εξάλλου, γι’ αυτό και ήταν όλη την βραδιά μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο Λάκης Λαζόπουλος ήταν, λοιπόν, η επιλογή του Μαξίμου. Ούτε ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, που τα γαλλικά ΜΜΕ αποθεώνουν για τις sold out εμφανίσεις του στο Παρίσι, ούτε ο Γιώργος Λούκος, διευθυντής του Φεστιβάλ της Λυόν, ούτε ο Γιώργος Λάνθιμος του παγκόσμιου κινηματογράφου, ούτε η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη που μόλις κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Λονδίνο. Δεν μας εκφράζουν όλα αυτά.
Χ.Δ.


Ο Ερκάν στην θέση του Αγκόρτσα; Έτσι λέει…
Μέρες φαίνεται μετρά ο Απόστολος Αγκόρτσας ως αντιδήμαρχος Δόμησης και Τραπεζοκαθισμάτων. Πληροφορίες μου αναφέρουν ότι ο δήμαρχος κ. Δημαρχόπουλος έχει αποφασίσει να τον αλλάξει με τον Ερκάν τον δημοτικό σύμβουλο από τα Κιμμέρια και μάλιστα ο κ. Ερκάν το ανακοίνωσε στον κ. Αγκόρτσα πριν μια εβδομάδα. Ούτως ή άλλως η αντικατάσταση θα γίνει με συνοπτικές διαδικασίες καθώς ο δήμαρχος έχει στα χέρια του τις παραιτήσεις όλων από την αρχή της θητείας του και σύμφωνα με πληροφορίες έχει σκοπό να κάνει και άλλες αλλαγές. Απλά τον Απόστολο τον «κυνηγά» και η υπόθεση με την «Αγριάνη» και είναι πρώτος στην λίστα για αντικατάσταση καθώς και η αντιπολίτευση έχει θέσει θέμα και έχει κατηγορήσει τον δήμαρχο γιατί τον καλύπτει. Βέβαια το να μην μένουν ισοβίως κάποιοι αντιδήμαρχοι και με συγκεκριμένες αρμοδιότητες αλλά να δοκιμάζονται πολλοί είναι κάτι θεμιτό γιατί και η διαφθορά αποτρέπεται και είναι πιο δημοκρατική η λειτουργία του δήμου.
Μ.Ξ.


Η ΔΕΠΕΧΩ του δήμου Αβδήρων θα γίνει η νέα Αναπτυξιακή
Επειδή οι δήμαρχοι δεν μπορούν να αναστήσουν την παλιά αναπτυξιακή που η πορεία της είναι μη αναστρέψιμη και επειδή δεσμεύονται από τον νόμο του Καλλικράτη και δεν μπορούν να είναι μέτοχοι σε εταιρείες παρά μόνο αν συμμετείχαν στην προ Καλλικράτη εποχή, σκέφτηκαν να βρουν ένα νομικό τερτίπι και να χρησιμοποιήσουν την παλαιά ΔΕΠΕΧΩ που ιδρύθηκε προ Καλλικράτη για την διαχείριση των Λουτρών του δήμου Αβδήρων και με τροποποίηση του καταστατικού της να μπορέσουν να της δώσουν την μορφή και το σχήμα αλλά και το στελεχιακό δυναμικό ώστε να λειτουργήσει σαν Αναπτυξιακή, να διαχειριστεί τα Leader και να μην χρειαστεί τα προγράμματα του νομού να τα διαχειριστεί η Αναπτυξιακή Ροδόπης αλλά ένας τοπικός φορέας. Αυτό συμφώνησαν να διερευνήσουν δήμαρχοι και αντιπεριφερειάρχης καθώς και άλλοι φορείς που συμμετείχαν στην χθεσινή σύσκεψη στην Π.Ε. Ξάνθης.
Τουλάχιστον φάνηκε ότι υπάρχει πολιτική βούληση να δούμε αν θα τα καταφέρουν …και αν θα προλάβουν…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…