Σχόλια 01/09/15

0
kadoi
Η Ε.Ε. μας έχει δώσει μέχρι στιγμής 300 δις δάνεια αλλά κάποιοι ακόμα πιστεύουν ότι η σωτηρία μας θα είναι τα 5 δις του Πούτιν…


Για τους εμπόρους
Μπέρδεψαν τους ρόλους τους οι του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης. Θεωρούν πως με τις αργίες και το καθισιό ότι θα λύσουν τα προβλήματά τους.
Προφανές κάνουν λάθος. Και το λέμε εμείς αυτό που χρόνια πολλά τώρα στηρίζουμε και υποστηρίζουμε την τάξη των εμπόρων. Όμως, κάπου η υπόθεση ξέφυγε και οδηγεί τα πράγματα αλλού. Με διάθεση να «πολεμηθούν» τα μεγάλα καταστήματα που λειτουργούν στο χώρο του Flamingo, με ενισχύσεις από τη Μητρόπολη Ξάνθης, είναι σαν πυροβολισμός στον αέρα.
Δεν έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα, όσο κι αν αυτό δεν αρέσει στους αγαπητούς εμπόρους και επαγγελματίες. Το τι πρέπει να κάνουν, το ξέρουν οι έμποροι. Χρειάζεται δουλειά, οργάνωση, αλλαγή νοοτροπίας και νέες ιδέες.
Τα πολυκαταστήματα δεν θα μειωθούν και ως γνωστόν είναι δύσκολοι αντίπαλοι. Γι’ αυτό χρειάζεται από την πλευρά των εμπόρων νέα στρατηγική κι όχι επιστροφή στο παρελθόν ή εμμονές που δε έχουν αποδοχή από την κοινωνία.
Γ.Δ.


Οργανωτική ένταση
Οργανωτικά τα κόμματα βρίσκονται σε μια περίοδο έντασης. Λίγο –πολύ όλα. Τόσο τα μεγάλα όσο και τα μικρά. Από τη μια να οργανωθούν οι ομιλίες και συγκεντρώσεις και από την άλλη να κλείσουν εκκρεμότητες. Μία από αυτές είναι τα ψηφοδέλτια.
Μάλιστα την ένταση στο θέμα έχουν όσα κόμματα είναι υποχρεωμένα σε αλλαγές και συμπληρώσεις. Γι’αυτό γίνονται οι διάφορες επαφές οι οποίες κάποιες φορές κλείνουν την τελευταία στιγμή κι άλλες όχι, και τότε υλοποιείται κάποια λύση ανάγκης.
Γ.Δ.


Ιδιαιτερότητα
Στο νομό μας όμως, όπως και στο νομό Ροδόπης, υπάρχει μια ιδιαιτερότητα. Κι αυτή δεν είναι άλλη από την παρουσία της μειονότητας και των υποψηφίων που θα την αντιπροσωπεύσουν στη βουλή.
Ότι αφορά τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, οι υποψήφιοι παραμένουν ίδιοι. Χατζηγκενέ και Μπαντάκ όπως Χουσεΐν Ζειμπέκ. Πιθανές αλλαγές όμως θα υπάρξουν, είναι βέβαιο, σε Ποτάμι, Λαϊκή Ενότητα και ΠΑΣΟΚ με ελάχιστες πιθανότητες.
Τώρα σε επίπεδο προσώπων, εκείνος που συζητείται έντονα να συνεργαστεί με το Ποτάμι, φέρεται πως είναι ο Μάνταζη Τσετίν και μάλιστα καταλαμβάνοντας τη 2η θέση.
Γ.Δ.


Ντέρμπι
Είμαστε σε εκλογική περίοδο και αναπόφευκτα τα θέματα είναι ακριβώς προεκλογικά. Έτσι, λοιπόν, μελετώντας τις δημοσκοπήσεις του Σαββατοκύριακου, καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα πως ο αγώνας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την πρωτιά, θα είναι ντέρμπι.
Με ποδοσφαιρικούς όρους αυτό σημαίνει πως κάθε αποτέλεσμα είναι πιθανό. Τόσο ως προς τον πρώτο, όσο και το πιο κόμμα από τα μικρότερα θα μείνει εκτός βουλής και ποια τελικά θα μπουν. Έκπληξη των πρόσφατων δημοσκοπήσεων αποτελεί ως γνωστόν η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη που όλες οι έρευνες το δείχνουν να μπαίνει στη βουλή. Το αν θα διατηρήσει αυτή τη δυναμική του ο Λεβέντης είναι άγνωστο, όμως σήμερα ξεκινάει από το 3% και φθάνει έως το 4,7%.
Γ.Δ.


Παράλληλο πρόγραμμα
Πολύ ωραίο για να είναι αληθινό: Παράλληλο πρόγραμμα ανακουφιστικό του Μνημονίου!
VEN. KAR.


Ευχές
Ημέρα γιορτής η Κυριακή. Κι ανάμεσα στους εορτάζοντες ο Αλέξανδρος Κοντός. Το τηλέφωνο του οποίου ήταν σε συνεχή δράση. Το διαπίστωσαν όσοι έκαναν την απόπειρα για ευχές δια ζώσης. Αφού είδαν και παραείδαν, στείλαν ηλεκτρονικά τις ευχές τους.
Ευχές λοιπόν και από τη στήλη για Υγεία και δημιουργική διαδρομή. Όπως και σε όλους τους άλλους εορτάζοντες, άνδρες και γυναίκες, Αλέξανδρους και Αλεξίες.
Γ.Δ.


Ζωή σ’ εμάς

Πάει διαλύθηκε η βουλή και η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν είναι πια πρόεδρος. Τελείωσε η θητεία της και φεύγει με την πικρία ότι δεν κατάφερε να συλλάβει τον Στουρνάρα. Η ακμή της στην πολιτική είναι ήδη παρελθόν. Ξεκίνησε ανέλπιστα με την ισχυρότερη πλειοψηφία που είχε ποτέ πρόεδρος της Βουλής, για να καταλήξει, επτά μήνες αργότερα, να μη θέλει να τη βλέπει κανένας ― για να καταλήξει, δηλαδή, ως μία από τις πλέον αποκρουστικές μορφές της πολιτικής ζωής.
Πού θα ξαναβρεί εκατοντάδες υπαλλήλων να τους ταλαιπωρεί; Πού θα ξαναβρεί δικό της τηλεοπτικό σταθμό; Και πού θα ξαναβρεί θεσμική θέση στο πολιτειακό στερέωμα για να μιλάει ex cathedra και οι άλλοι να είναι υποχρεωμένοι να την ακούν; Αν δεν ήταν να θυσιασθεί ο Λαφαζάνης και να ζητήσει να τη συναντήσει, κανείς δεν θα της είχε δώσει σημασία.
Λέγεται ότι, παρότι αντιπαθέστατη στην αλαζονεία της και εντελώς ανίκανη να συνεργαστεί με άλλους χωρίς προστριβές, η Κωνσταντοπούλου έχει απήχηση σε ένα είδος κόσμου, το οποίο εκτιμά τον συμπλεγματικό και επιθετικό πατριωτισμό, τον αυταρχισμό και τον αντιευρωπαϊσμό. Ολα αυτά η Ζ. Κωνσταντοπούλου τα διαθέτει με το παραπάνω, καθώς πολλά άλλα που θα τη βοηθούσαν να σταθεί ως αρχηγός: ευφράδεια, θράσος, μεγαλομανία κ.ά.
Αδυνατώ, ωστόσο, να καταλάβω πώς μπορεί να εξασφαλίσει μια αυτόνομη παρουσία στην πολιτική σκηνή, ένας άνθρωπος του οποίου το βασικό ταλέντο, το μεγαλύτερο χάρισμα που του έδωσε η φύση, είναι να τσακώνεται με τον οποιονδήποτε ― και με τον εαυτό της, δεν αμφιβάλλω, εφόσον δεν υπάρχει άλλος διαθέσιμος. Ελπίζω ειλικρινά για το καλύτερο και εύχομαι Ζωή σε εμάς…
Σ.Κ.


Η… Ζυλιέν της Ξάνθης
Πολλούς συγκίνησε η ιστορία της κυρίας Δροσούλας Τσαούση, που δημοσιεύθηκε στο χθεσινό μας φύλλο. Μια ιστορία καθημερινού αγώνα, αδιάκοπης προσπάθειας, καλού πείσματος, που στέφθηκε με επιτυχία. Σύζυγος, μητέρα, εργαζόμενη, που στα 48 της χρόνια πάλεψε για να τελειώσει το σχολείο και έδωσε πανελλαδικές εξετάσεις με παιδιά μικρότερα σε ηλικία από τα δικά της παιδιά. Τώρα μπορεί να απολαμβάνει την εισαγωγή της στην Σχολή Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής του ΔΠΘ, καθώς ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ζωή της. Η ιστορία της παρομοιάστηκε από κάποιους με μια ιστορία που συγκίνησε το πανελλήνιο την προηγούμενη εβδομάδα, τηρουμένων πάντα των αναλογιών. Πρόκειται για την ιστορία του 20χρονου αφρικανού πρόσφυγα, Ζυλιέν, που κατάφερε να αριστεύσει στις φετινές πανελλαδικές και να εισαχθεί πρώτος στο ΤΕΙ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Πειραιά με 18.500 μόρια. Δραπετεύοντας τον Νοέμβριο του 2011 από την Αφρική, έφτασε να διαμένει τα τελευταία 3 χρόνια στο Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων Προσφύγων της Κόνιτσας. Ευχαρίστησε όλους τους κατοίκους της Κόνιτσας που τον ‘’αγκάλιασαν’’ και αφιέρωσε την επιτυχία στους γονείς και τα αδέλφια του που δεν υπάρχουν πια στη ζωή. Γιος πολιτικού, αν και γύρισε σελίδα στη ζωή, δεν διαγράφει από τη μνήμη του τον αγώνα του πατέρα του και των συμπατριωτών του για τη δημοκρατία. Πριν τρία χρόνια δεν μιλούσε ελληνικά και σήμερα είναι από τους αριστούχους των πανελλαδικών. Παραδείγματα προς μίμηση για όλους μας.
Χ.Δ.


Γιορτές Παλιάς Πόλης με ανακύκλωση
Οι Γιορτές Παλιάς Πόλης ξεκίνησαν δυναμικά και επιτυχημένα, κατά γενική ομολογία. Πλήθος κόσμου περιδιαβαίνει τα γραφικά σοκάκια συνήθως τρώγοντας ή πίνοντας κάτι. Η εικόνα που επικρατεί τις πρώτες πρωινές ώρες είναι απογοητευτική και η κατάσταση άκρως επικίνδυνη, αφού οι πλακόστρωτοι δρόμοι γεμίζουν σπασμένα μπουκάλια. Ο δήμος Ξάνθης, θέλοντας να συμβάλλει στην ανάπτυξη του προγράμματος ανακύκλωσης που ξεκίνησε φέτος την άνοιξη, τοποθέτησε επιπλέον κάδους ανακύκλωσης σε σημεία του παραδοσιακού οικισμού, όπου υπάρχουν τα στέκια των πολιτιστικών συλλόγων. Η επιτυχία των Γιορτών Παλιάς Ξάνθης συνδέεται άρρηκτα και με την προστασία του παραδοσιακού οικισμού και έγκειται στην ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των πολιτιστικών συλλόγων, των μελών τους, των κατοίκων της Παλιάς Πόλης, αλλά και των επισκεπτών.
Χ.Δ.


(Αντι)Αισθητικές παρεμβάσεις
Με έκπληξη και απορία αντίκρισαν πολλοί Ξανθιώτες, αλλά δυστυχώς και επισκέπτες, την παρούσα αφισοκόλληση σε πολλά σημεία της Παλιάς Πόλης. Πάνω από αφίσες εκδηλώσεων από το παλιό Δημαρχείο μέχρι και πριν την Δημοτική Πινακοθήκη, όπου υπήρχε ‘’ελεύθερο’’ σημείο, παρατημένο κτήριο ή κλειστό κατάστημα, ο άγνωστος εικαστικός παρενέβη με τις πρωτότυπες μεν, κακόγουστες δε, κόλλες περιτυλίγματος. Σε δίγλωσση έκδοση αναγράφει Γιορτές Παλιάς Ξάνθης και Old Town Festival of Xanthi, δίνοντας την εντύπωση ότι πρόκειται για επίσημες αφίσες των Γιορτών. Είτε κάποιος σχολιάζει με ειρωνεία τον χαρακτήρα που παίρνουν κάποιες φορές οι Γιορτές, όπου κυριαρχεί η τσίκνα ως άλλη θυσία προς τους θεούς, είτε θεωρεί ότι προβάλλει και στηρίζει τα ντόπια κρέατα, αποκαλώντας τα «θερμίδες πολιτισμού»! Εύστοχη η παρατήρηση κάποιων για την έλλειψη πουλερικών από τις… ‘’αφίσες’’ και τον ‘’ρατσιστικό’’ διαχωρισμό ανάμεσα στα ψητά.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …