Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Χαμένος στις… καλαμιές της Βιστονίδας

Χαμένος στις… καλαμιές της Βιστονίδας

0
kinigos-oplo

Αίσια έκβαση είχε τελικά το κυνήγι τρυγονιού για έναν Ξανθιώτη κυνηγό

Λ. Σερραίος: «Ο κυνηγός είναι ο ‘’καλύτερος’’ οικολόγος, γιατί η φύση είναι κομμάτι της ζωής του»

Αίσιο τέλος είχε το κυνήγι για ένα μέλος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης, που βρέθηκε την Παρασκευή 21 Αυγούστου στη λίμνη Βιστονίδα για κυνήγι τρυγονιού. Ο κυνηγός μετέβη μόνος του, τις πρώτες πρωινές ώρες, και στην συνέχεια έχασε τον προσανατολισμό του μέσα στην πυκνή από καλάμια περιοχή. Μη μπορώντας να βρει τρόπο επιστροφής, πανικοβλήθηκε και τηλεφώνησε στην Θηροφυλακή και την Αστυνομία, άνδρες των οποίων βρέθηκαν αμέσως στο σημείο. Όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου, Λοΐζος Σερραίος, «ο φόβος είναι κακός σύμβουλος και ευτυχώς βρέθηκαν άμεσα στο σημείο οι θηροφύλακες, που γνωρίζουν καλά την περιοχή». Παρότι οι άνδρες της Θηροφυλακής είχαν φτάσει σε απόσταση είκοσι μέτρων από τον κυνηγό, δεν μπορούσαν να τον εντοπίσουν και γι’ αυτό του ζήτησαν, μέσω της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν, να πυροβολήσει στον αέρα. Αφού έδωσαν το ακριβές σημείο στους άνδρες της Πυροσβεστικής, μπόρεσαν να τον προσεγγίσουν με δυσκολία. Όπως ανέφερε ο κ. Σερραίος: «Με την συνδρομή της Θηροφυλακής, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, τελικά αργά το απόγευμα ο κυνηγός εντοπίστηκε μέσα σε ιδιαίτερα δύσβατα μέρη, είναι καλά στην υγεία του και επέστρεψε στο σπίτι του». Ο ίδιος τόνισε επίσης, ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο να μεταβαίνει κάποιος μόνος του για κυνήγι, ιδίως στις ορεινές περιοχές, γιατί μπορεί να συμβεί οτιδήποτε και να χρειαστεί την άμεση βοήθεια κάποιου. Σε ανακοίνωσή του ο Κυνηγετικός Σύλλογος αναφέρει μεταξύ άλλων: «Εφιστούμε την προσοχή σε όλους τους κυνηγούς και τους υπενθυμίζουμε ότι στην άδεια θήρας αναγράφονται όλα τα χρήσιμα τηλέφωνα που ενδέχεται να σας χρειαστούν σε έκτακτες ανάγκες».

Από 20 Αυγούστου μέχρι 29 Φεβρουαρίου η νέα κυνηγετική περίοδος

Υπογράφηκε η υπουργική απόφαση για τις ρυθμίσεις θήρας της κυνηγετικής περιόδου 2015-2016 από τον αναπληρωτή Υπουργό ΠΑΠΕΝ, Γιάννη Τσιρώνη, ενώ παράλληλα υπεγράφησαν και βρίσκονται υπό δημοσίευση οι υπουργικές αποφάσεις για τα τέλη έκδοσης αδειών κυνηγίου και για την ετήσια συνδρομή κυνηγών για το κυνηγετικό έτος 2015 – 2016. Για το τρέχον κυνηγετικό έτος τόσο στα τέλη, όσο και στη συνδρομή, δεν υπήρξε καμία αύξηση του τιμήματος, παραμένοντας στα περσινά επίπεδα. Σχετικά με το θέμα ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΠΕΝ, Γιάννης Τσιρώνης, δήλωσε: «Η φετινή κυνηγετική περίοδος θα διαρκέσει από τις 20 Αυγούστου 2015 έως τις 29 Φεβρουαρίου 2016. Καλώ άπαντες να ασκούν τις δραστηριότητές τους στη φύση με σεβασμό στο περιβάλλον και τις ρυθμίσεις της δασικής νομοθεσίας. Η Δασική Υπηρεσία μεριμνά για την προστασία και ανάπτυξη της χλωρίδας και της πανίδας της χώρας, ενώ παράλληλα σε συνεργασία με οργανώσεις των πολιτών φροντίζει για την πάταξη της λαθροθηρίας. Προσωπικά και πολιτικά είμαι υπέρμαχος της μείωσης της κυνηγετικής δραστηριότητας, αλλά ως αρμόδιος Υπουργός προσπάθησα να προωθήσω το διάλογο μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων, ώστε να καταλήξουμε με αμοιβαίες υποχωρήσεις στο τελικό κείμενο της φετινής ρυθμιστικής». Το κόστος, όπως σημείωσε, για την έκδοση αδείας είναι: 116 ευρώ για την τοπική άδεια, 136 ευρώ για την Περιφερειακή και 166 ευρώ για όλη την επικράτεια.

Λοΐζος Σερραίος: «Οι κυνηγοί βρίσκονται κάθε εποχή στην φύση και όχι μόνο για να κυνηγήσουν»

Με αφορμή και την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, το «Ε» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης, Λοΐζο Σερραίο, θέλοντας να πληροφορηθεί τις δραστηριότητες των μελών σου Συλλόγου και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι Οργανώσεις για συνέχιση των δικαιωμάτων που είχαν. Όπως μας είπε αναφορικά με το δεύτερο σκέλος ο κ. Σερραίος, οι Οργανώσεις σε όλη την χώρα βρίσκονταν σε ετοιμότητα λόγω των εξαγγελιών της Κυβέρνησης για περιορισμό της θήρας. «Παρότι ειπώθηκαν και γράφτηκαν πολλά τους τελευταίους μήνες, τελικά μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις συμφωνήθηκαν οι όροι της ρύθμισης για την νέα κυνηγετική περίοδο χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές», δήλωσε ο κ. Σερραίος. Λόγω της πολιτικής ‘’καταγωγής’’ του κ. Τσιρώνη από τον χώρο των Οικολόγων, ο κ. Σερραίος βρήκε την ευκαιρία να θίξει την σχέση του κυνηγού με το περιβάλλον. Μια σχέση παρεξηγημένη από πολλούς, όπως είπε. «Ο κυνηγός είναι, αν μπορούμε να το πούμε, ο καλύτερος οικολόγος που υπάρχει, γιατί η φύση είναι κομμάτι της ζωής του. Οι κυνηγοί βρίσκονται στο φυσικό περιβάλλον όχι μόνο για να κυνηγήσουν την περίοδο που επιτρέπεται, αλλά όλο τον χρόνο, είτε για να εκπαιδεύσουν τα σκυλιά τους, είτε για να παρατηρήσουν τα θηράματα, είτε απλά λόγω της αγάπης τους για την φύση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σερραίος, τονίζοντας ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά από τους οικολόγους «του γραφείου και των τσιμεντουπόλεων».

Λ. Σερραίος: «Χωρίς οικονομική ενίσχυση οι κυνηγοί σε αντίθεση με οικολόγους και ΜΚΟ»

Την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου γιόρτασαν οι κυνηγοί του Συλλόγου Ξάνθης με τις οικογένειές τους στον Πυρήνα Προσαρμογής Θηραμάτων στην περιοχή του Σελέρου στις 17 Αυγούστου. Όπως μας είπε ο κ. Σερραίος, λόγω των υψηλών ακόμη θερμοκρασιών τα θηράματα είναι λίγα, αφού τα αποδημητικά τρυγόνια, που θηρεύουν κυρίως αυτή την εποχή, βρίσκονται ακόμη ‘’ψηλά’’ και αναμένονται μόλις ‘’πέσει’’ ο υδράγυργος. «Τα ορτύκια κρύβονται μέσα στα καλαμπόκια, αναζητώντας κι αυτά την δροσιά, οπότε είναι δύσκολο να βρεθούν», δήλωσε ο ίδιος. Ο πρόεδρος του Συλλόγου εξήρε την προσφορά των 2.200 περίπου μελών, εκ των οποίων 1.650 είναι ενεργά, καθώς, όπως είπε, με την λειτουργία του Πυρήνα Προσαρμογής Θηραμάτων, εκτρέφονται θηράματα και αφού εγκλιματιστούν στο φυσικό περιβάλλον, αφήνονται ελεύθερα στην φύση, για να διατηρείται και να αυξάνεται ο πληθυσμός τους. «Με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει ο κάθε κυνηγός, συμβάλλει στην διατήρηση της βιοποικιλότητας, αφού δεν υπήρξε καμία βοήθεια στο παρελθόν ούτε από τα κρατικά ταμεία, αλλά ούτε από την Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Σερραίος, για να συγκρίνει την στάση αυτή με τις, πολλές φορές, σκανδαλώδεις χορηγίες προς τις διάφορες οικολογικές ΜΚΟ. «Πέρυσι φυτέψαμε 300 στρέμματα χωράφια, αφήνοντας τον σπόρο ως τροφή για τα άγρια ζώα. Και όλα αυτά με δικά μας έξοδα», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, σημειώνοντας ότι τα μέλη του Συλλόγου συμμετέχουν στην προστασία του περιαστικού δάσους, ενημερώνοντας παράλληλα τις αρχές ακόμη και για παράνομες αμμοληψίες.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε ψηφιακή πλατφόρμα καλούνται να καταχωρίσουν οι δήμοι τα έργα πυροπροστασίας

Με κοινή υπουργική απόφαση καθορίζεται η διαδικασία καταγραφής των εκτελεσθέντων έργων πυρ…