Σχόλια 30/06/15

0
Ο Τσίπρας είχε όνειρο να γίνει ο νέος Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά κατέληξε ο νέος Γιωργάκης Παπανδρέου…


Αγωνία έξω από τα ΑΤΜ
Και τη Δευτέρα, μέχρι το βράδυ, υπήρχαν άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, ουρά, έξω από τα ΑΤΜ για να πάρουν χρήματα. Άλλοι για την κάλυψη των αναγκών τους, άλλοι για τη σύνταξη ή τον μισθό τους.
Σε όλους, διάχυτη η αγωνία και η υπερένταση για το μέλλον. Για τα παιδιά τους, για το τι θα συναντήσουν από δω και πέρα.
Γ.Δ.


Σύμπραξη δυνάμεων για το «ΝΑΙ»
Πληροφορίες αναφέρουν πως γίνεται προσπάθεια σε τοπικό επίπεδο να υπάρξει συνεργασία των κομμάτων Ν.Δ., ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, να συνεργαστούν στο θέμα της ενημέρωσης των πολιτών για την υπερψήφιση του ΝΑΙ.
Είναι μια προσπάθεια που θα βοηθήσει την ενημέρωση της Κοινής Γνώμης. Η οποία για το θέμα του Δημοψηφίσματος και του περιεχομένου του ΝΑΙ και του ΟΧΙ δεν είναι σωστά ενημερωμένη. Και πολίτες χωρίς ενημέρωση είναι έρμαιο των τυχοδιωκτών, των λαοπλάνων και των λαϊκιστών.
Γι’ αυτό οφείλουν να ενημερώσουν τον κόσμο τα κόμματα. Να πουν τη θέση τους κυρίως για το ΝΑΙ που δίνει προοπτική εξόδου από την κρίση, μέσα στην Ευρώπη και με Ευρώ.
Πάντως ο χρόνος είναι πολύ λίγος όντως μέχρι την Κυριακή. Πολύ λίγος και αυτό έγινε συνειδητά με προφανή σκοπιμότητα.
Γ.Δ.


Πέσαμε έξω!
Τι να γράψει κανείς, τι να σχολιάσει, τι να βάλει στη σειρά σαν πρώτο και τι σαν δεύτερο θέμα. Ζούμε τρομακτικές μέρες. Ζούμε μια πρωτοφανή κατάσταση που δεν την περιμέναμε να πέσει στα κεφάλια μας παρότι κάποιοι μας είχαν προειδοποιήσει (Ντόρα Μπακογιάννη).
Γιατί πιστεύαμε πως το πάθημα των Κυπρίων θα γινόταν μάθημα στους δικούς μας. Δυστυχώς πέσαμε έξω. Τραγικά και απόλυτα πέσαμε έξω!
Γ.Δ.


Μαύρη Δευτέρα
Όπως πέσαμε έξω σε πολλά που δεν περίμενε κάθε λογικός και εχέφρων άνθρωπος. Δυστυχώς όμως η λογική έχει δραπετεύσει από τη χώρα. Και μας έμειναν κάποιοι πολιτικοί να αναμασούν ευθύνες των άλλων, που ξεχνούν τις δικές τους. Μας έμειναν οι μεγαλοστομίες και ιδεοληψίες, στερεότυπες δηλώσεις και αποποίηση των ευθυνών.
Η κοινωνία ζει ξαφνιασμένη και με απορία τις τελευταίες εξελίξεις. βιώνει το κλείσιμο των Τραπεζών σαν ένα πρωτοφανές γεγονός που το άκουγε μεν, δεν το περίμενε δε να συμβεί στη χώρα μας. Τώρα το ζει. Και με τραγικό τρόπο. Ξαφνιασμένος ο απλός πολίτης, αγανακτισμένος ο βιοτέχνης, οργισμένος ο επαγγελματίας, θυμωμένος ο εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα, ο συνταξιούχος.
Θα περάσουμε μια εβδομάδα (μήπως υπάρχει και συνέχεια;) ψυχολογικής δοκιμασίας και οικονομικής ασφυξίας. Θα την θυμούνται οι Έλληνες την ιστορία αυτή. Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015, μαύρη Δευτέρα.
Γ.Δ.


Μας φοβήθηκαν και οι… Σκοπιανοί
«Αποσύρουν όλα τα κεφάλαιά τους από τις ελληνικές τράπεζες, οι τράπεζες των Σκοπίων». Πριν από κάποια χρόνια θα ακουγόταν σαν ανέκδοτο, και μάλιστα κακόγουστο. Κι όμως είναι πραγματικότητα, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της ΠΓΔΜ πήρε προστατευτικά μέτρα αμέσως μετά την ελληνική απόφαση για δημοψήφισμα. Επιχειρούν να αντιμετωπίσουν έτσι τον κίνδυνο σημαντικής εκροής κεφαλαίων προς την Ελλάδα. Τα προληπτικά μέτρα αφορούν φυσικά και νομικά πρόσωπα της χώρας προς φορείς στην Ελλάδα σχετικά με μελλοντικές συμφωνίες (όπως εκροές κεφαλαίων για την ίδρυση εταιρείας, επενδύσεις σε χρεόγραφα, τοποθετήσεις για συμμετοχές σε επενδυτικά ταμεία, χρηματοδοτικά δάνεια, μακροπρόθεσμα δάνεια, κλπ). Προκειμένου να διασφαλίσουν τα κεφάλαιά τους, οι τράπεζες των Σκοπίων υποχρεούνται να αποσύρουν όλα τα δάνεια και τις καταθέσεις από τις τράπεζες που εδρεύουν στην Ελλάδα και τα υποκαταστήματά τους στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, ανεξάρτητα με την διάρκεια συμφωνίας που υπήρχε. Μας θεωρούν πλέον τόσο αφερέγγυους ακόμη και χώρες εκτός Ε.Ε.
Χ.Δ.


Δωρεάν συγκοινωνίες μόνο στην Αθήνα
Δωρεάν έως τις 6 Ιουλίου οι μετακινήσεις με τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα για να διευκολυνθούν οι πολίτες, λόγω των μέτρων περιορισμού κίνησης κεφαλαίων. Επειδή δεν μπορούμε να βγάλουμε αρκετά χρήματα από τα ΑΤΜ, αλλά μόνο 60 ευρώ την μέρα (και αυτά αν έχει 20ευρα το μηχάνημα, αλλιώς θα μείνουμε με τα 50 ευρώ) θα είναι δωρεάν το μετρό, τα αστικά λεωφορεία, ο ΗΣΑΠ και τα τρόλεϊ. Αυτά, βέβαια, μόνο για την Αθήνα, αφού σε Θεσσαλονίκη και άλλες επαρχιακές πόλεις οι συγκοινωνίες εκτελούνται από ιδιωτικούς φορείς. Γι’ αυτό και η κίνηση του υπουργείου Συγκοινωνιών χαρακτηρίστηκε ως επικοινωνιακή. Εμείς είμαστε άτυχοι ακόμη και σ’ αυτό και θα πρέπει να πληρώνουμε (για τις λιγοστές συγκοινωνίες που υπάρχουν στην πόλη), γι’ αυτό μάλλον έσπευσαν πολλοί να φουλάρουν με βενζίνη ακόμη και τα αυτοκίνητα που… δεν μετακινούν. Ίσως να θεώρησαν ότι η φημολογούμενη έξοδος από την Ευρώπη θα γίνει… οδικώς. Η ψυχραιμία πάντως είναι συνιστώμενη και απαραίτητη από όλους.
Χ.Δ.


Καλά που είναι και το… Twitter
Πολλοί δεν τον γνωρίζουν, αλλά ο Γιώργος Χουλιαράκης είναι ο άνθρωπος που ανέλαβε την προεδρία του ΣΟΕ μετά τον παραγκωνισμό Βαρουφάκη και είναι το πρόσωπο που κατέχει τα ηνία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους στις Βρυξέλλες. Χαίρει της εκτίμησης των ευρωπαίων εταίρων και πολλοί υποστηρίζουν πως οι γνώσεις και η φυσική του ευγένεια τον καθιστούν αποτελεσματικό και συμπαθή στους συνομιλητές του.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν και πλέον είχαν φτάσει σε οριακό σημείο συμφωνίας, καθώς απέμεναν πολύ λίγα ζητήματα, κυρίως από άποψη διατύπωσης, ενώ υπήρχε υποχώρηση για μείωση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από 23% σε 13%, και άλλες αλλαγές. Χαρακτηριστικό της απρόβλεπτης απόφασης για δημοψήφισμα είναι πως και οι δύο ομάδες, η ελληνική υπό τον Γιώργο Χουλιαράκη και η Ευρωπαϊκή, ενημερώθηκαν μέσω του… Twitter για την σύγκλιση δημοψηφίσματος. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, ο Γιάννης Βαρουφάκης δήλωσε πως οι θεσμοί «εκβιάζουν» την ελληνική πλευρά και ζήτησε παράταση ενός μήνα για να συζητηθεί νέα συμφωνία. Οι υπουργοί εξέφρασαν την απορία γιατί χρειάζεται ένας ακόμα μήνας, όταν απέχουν ελάχιστα βήματα από τη συμφωνία, με τον Γ. Βαρουφάκη να ισχυρίζεται ότι του ζήτησαν να αποχωρήσει και τους ευρωπαίους να λένε ότι έφυγε οικειοθελώς. Ψάξε βρες…
Χ.Δ.


Η απίστευτη ελαφρότητα κάποιων …νοικοκυραίων
Μπορεί να πέρασαν 75 χρόνια από την κατοχή αλλά το κατοχικό σύνδρομο δεν έχει εκλείψει και όπως φαίνεται έχει περάσει στο DNA του έλληνα. Κυρίως εκείνου του τύπου έλληνα, του φοβικού, του πανικόβλητου, του βουλεμένου που δεν θέλει να ξεβολευτεί! Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι σε κάθε εθνική κρίση κατακλύζει τα σούπερ μάρκετ και αδειάζει τα ράφια από τρόφιμα. Πρώτα σε ζήτηση το αλεύρι, η ζάχαρη το …αλάτι, το ρύζι! Έτρεξαν και κάποιοι απ αυτούς τους… νοικοκυραίους στην Ξάνθη – γιατί ως γνωστόν η βλακεία δεν έχει όρια -στα πολυκαταστήματα και άδειασαν τα ράφια. Δεν έμεινε αλεύρι… στο ράφι. Και απορώ τί θα το κάνουν! Θα τα φυλάξουν για να ζυμώνουν! Και να έχουν να τρώνε αυτοί ενώ οι άλλοι γύρω τους θα πεινάνε! Ποιες; Οι κυρίες που δεν βάζουν στο στόμα τους ψωμί γιατί συνεχώς κάνουν δίαιτα! Άδειασαν τα ράφια και από αλάτι. Αναρωτιέμαι τι θα το κάνουν τόσο αλάτι; Μάλλον θα …παστώσουν την βλακεία τους! Μιλάμε για μεγάλη ελαφρότητα δηλαδή!
Μ.Ξ.


Κρίσιμες ώρες…
Αδιαμφισβήτητα οι ώρες που περνάμε είναι πολύ κρίσιμες…. Έχουμε μπροστά μας ένα δημοψήφισμα με όχι ξεκάθαρο δίλημμα καθώς η κυβέρνηση το θέτει σε ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο τελικό κείμενο των θεσμών, ένα κείμενο που δεν μάθαμε ποιο είναι και επιπλέον ακούμε από τους εταίρους – μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος βέβαια – ότι δεν ήταν το τελικό και ότι υπήρχε περιθώριο διαπραγμάτευσης. Ουσιαστικά δηλαδή διαψεύδουν την ελληνική κυβέρνηση. Απ’ την άλλη οι ευρωπαίοι αλλά και τα περισσότερα κόμματα – όπως ακούσαμε από την συζήτηση στην Βουλή επισημαίνουν ότι το δίλημμα είναι «ΝΑΙ» ή «ΟΧΙ» στο ευρώ και ότι διακυβεύεται η παραμονή μας στην ευρωζώνη. Το διαφορετικό διακύβευμα που τίθεται διχάζει τους έλληνες και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο. Το κλείσιμο των τραπεζών, οι ουρές στα βενζινάδικα, οι επιδρομές στα σούπερ μάρκετ είναι σκηνικό που επιδεινώνει την κατάσταση. Αυτό που πρέπει να επικρατήσει είναι ψυχραιμία και νηφαλιότητα και ενότητα. Γιατί μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος αν οδηγηθούμε σε εμφυλιακές καταστάσεις.
Μ.Ξ.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Έχει ο καιρός γυρίσματα Σκαμπανεβάσματα του καιρού βιώνουμε για άλλη μια χρονιά. Έτσι, τις…