Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα ‘’Βοήθεια στο σπίτι’’: μια κοινωνική δομή που εξυπηρετεί πολλαπλά

‘’Βοήθεια στο σπίτι’’: μια κοινωνική δομή που εξυπηρετεί πολλαπλά

0
voitheia spiti2-empros

Υποδειγματικά λειτουργεί στην Ξάνθη παρά την μείωση προσωπικού

Ερώτηση υπέβαλαν οι βουλευτές του Σύριζα για την συνέχιση του “Βοήθεια στο Σπίτι”

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών για την συνέχιση των δομών του «Βοήθεια στο σπίτι» κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και οι δύο βουλευτές Ξάνθης, με θέμα «Η ομαλή συνέχιση λειτουργίας των δομών της ‘’Βοήθειας στο Σπίτι’’ και συνέχιση της εργασιακής απασχόλησης των εργαζομένων σε αυτήν».

Διασφάλιση εργασίας, μισθοδοσίας και συνέχιση κοινωνικού έργου

Στην ερώτηση που κατατέθηκε αναφέρεται ότι, σύμφωνα με Συλλόγους και Σωματεία Εργαζομένων στο πρόγραμμα ‘’Βοήθεια στο σπίτι’’, η λειτουργία του προγράμματος, που έχει ήδη μετονομασθεί με τον ν. 4052/2012 σε ‘’Πρόγραμμα κατ’ οίκον φροντίδας Συνταξιούχων’’, αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά λειτουργικά προβλήματα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δομές, οι οποίες απασχολούν εργαζόμενες και εργαζόμενους τριών κατηγοριών και ειδικότερα Κοινωνικούς Επιστήμονες, Νοσηλευτές και Οικογενειακούς Βοηθούς και λειτουργεί από το έτος 2002 διαμέσου των Δήμων/ΟΤΑ ή των Νομικών τους Προσώπων Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου. Στη ερώτηση τονίζεται το γεγονός ότι εργάζονται κυρίως γυναίκες, που είναι πιο ευαίσθητες και ευάλωτες προς την φτώχεια και την ανεργία σχετικά με τους άνδρες. Με δεδομένο ότι η ανεργία των νέων γυναικών φθάνει στο δυσθεώρητο ποσοστό του 65%, οι βουλευτές θεωρούν ότι είναι απαραίτητη η διασφάλιση της εργασίας τους.

Στοιχεία ιδιωτικής επιχειρηματικότητας στο πρόγραμμα

Όπως παρατηρούν οι εργαζόμενοι στις δομές του προγράμματος, εδώ και αρκετό καιρό έχει προχωρήσει η υπαγωγή των δομών του ‘’Βοήθεια στο Σπίτι’’ σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ), με αποτέλεσμα να εισάγονται στοιχεία ιδιωτικής επιχειρηματικότητας στην λειτουργία αυτών των δομών και να αλλοιώνεται ο δημόσιος και κοινωφελής χαρακτήρας τους. Εστιάζοντας σε τρία σημαντικά προβλήματα, την ανεπαρκή τους χρηματοδότηση και την μη κάλυψη των δεδουλευμένων, την διασφάλιση συνέχισης λειτουργίας των δομών υπό δημόσιο χαρακτήρα λόγω του κοινωνικού έργου που παράγουν και την ανανέωση των σχέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου των εργαζομένων και μετά το τέλος της σύμβασης στις 31-12-2015, οι βουλευτές κατέθεσαν τις παρακάτω ερωτήσεις προς τον Υπουργό:

1. Τι προτίθεται να πράξει ώστε να καλυφθούν άμεσα οι εργαζόμενοι/ες ως προς τις μέχρι τώρα μη καταβληθείσες δεδουλευμένες αποδοχές τους;

2. Τι προτίθεται να πράξει ώστε να συνεχισθεί και μετά την καταληκτική ημερομηνία της 31-12-2015 η λειτουργία του προγράμματος ‘’Βοήθεια στο Σπίτι’’ υπό δημόσια μορφή και να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές του ανάγκες;

3. Τι προτίθεται να πράξει ώστε να ανανεωθούν μετά την 31-12-2015 οι σχέσεις εργασίας των ήδη εργαζομένων σε αυτές τις δομές, καθώς μάλιστα καλύπτουν πάγιες και οργανικές ανάγκες των δομών αυτών;

Υποδειγματική η λειτουργία του προγράμματος στην Ξάνθη

Με αφορμή την ερώτηση στην Βουλή, το «Ε» επικοινώνησε με τα πρόσωπα που σχετίζονται με την δομή ‘’Βοήθεια στο Σπίτι’’ στην πόλη της Ξάνθης. Συζητώντας με τον Αντιδήμαρχο Ξάνθης, κ. Παπασταματίου, που ήταν υπεύθυνος για το πρόγραμμα για τρία και πλέον έτη από το 2011, μας ξεκαθάρισε, αναφορικά με το οικονομικό σκέλος της λειτουργίας της δομής, ότι ο δήμος Ξάνθης φροντίζει όλα αυτά τα χρόνια, ώστε να καταβάλλονται εγκαίρως οι μισθοί των εργαζομένων σε όλες τις κοινωνικές δομές που λειτουργούν στον δήμο, όπως η ‘’Βοήθεια στο Σπίτι’’ σε Ξάνθη και Σταυρούπολη, το Κέντρο Στήριξης Ρομά και οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί. «Είναι αλήθεια ότι κάποιοι δήμοι δεν μπορούν να πληρώσουν χωρίς τις επιδοτήσεις, αλλά στον δήμο Ξάνθης έχουμε φροντίσει ώστε να υπάρχει μέριμνα για την κάλυψη των αναγκών», δήλωσε ο κ. Παπασταματίου, για να προσθέσει, «υπάρχει πρόβλημα, βέβαια, με την συνταξιοδότηση τριών Οικογενειακών Βοηθών, που φρόντιζαν για την συντήρηση και καθαριότητα του χώρου των ωφελουμένων, κάτι που επωμίζονται οι νοσηλευτές και κοινωνικοί λειτουργοί».

Χατζηεφραιμίδης: «Η δομή προσφέρει σε πολλούς ανθρώπους τα 15 χρόνια που λειτουργεί»

Ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Ιορδάνης Χατζηεφραιμίδης, που έχει από πέρυσι την εποπτεία εκ μέρους του δήμου της ‘’Βοήθειας στο Σπίτι’’, δήλωσε ότι δεν υφίσταται πρόβλημα λειτουργίας της δομής, παρότι υφίστανται ακόμη οι ανανεωνόμενες συμβάσεις. «Τα 15 χρόνια που λειτουργεί η ‘’Βοήθεια στο Σπίτι’’ στον δήμο, προσφέρει σε πολύ περισσότερους ανθρώπους από αυτούς που καλύπτει η επιχορήγηση που δίνεται. Για παράδειγμα, η επιχορήγηση προβλέπει 60-70 άτομα, ενώ μπορεί να φτάσουμε να παρακολουθούμε ακόμη και 200 άτομα». Όπως χαρακτηριστικά τόνισε και ο κ. Παπασταματίου: «Δεν μπορείς να βάλεις όρια στην φτώχεια. Η δυστυχία δεν έχει ηλικία». Αυτό που σημείωσαν και οι δύο αιρετοί, είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία παρέμβαση στο έργο των εργαζομένων, αφού οι κοινωνικοί λειτουργοί είναι οι αρμόδιοι να κρίνουν που υπάρχει πραγματική ανάγκη.

Το εναλλακτικό κόστος συμφέρει πολλαπλά το κράτος

Η προϊσταμένη του προγράμματος ‘’’Βοήθεια στο Σπίτι’’ του Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου Ξάνθης, κα Ντέπυ Καραουλάνη, μας ανέφερε ότι αυτή την στιγμή το πρόγραμμα λειτουργεί με έξι εργαζόμενους στην Ξάνθη και πέντε στην Σταυρούπολη, που αναλαμβάνουν καθημερινά να διανέμουν φαγητό από την Τράπεζα Αγάπης της Μητρόπολης σε άπορους, κυρίως ηλικιωμένους, να ευπρεπίζουν την κατοικία τους, να κάνουν τα απαραίτητα ψώνια, να πληρώνουν λογαριασμούς και να καλύπτουν όποια ανάγκη υπάρχει. «Πέρα από τις πρακτικές ανάγκες, οι νοσηλευτές φροντίζουν για την περιποίηση τραυμάτων κατάκοιτων γερόντων, την χορήγηση φαρμάκων, την αλλαγή καθετήρων και πολλά άλλα, τα οποία αν σταματήσουν, θα επιβαρύνουν πολλαπλά τα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ, για την μεταφορά τους, αφού οι περισσότεροι δεν μπορούν να μετακινηθούν, αλλά δεν έχουν και την οικονομική δυνατότητα να επισκεφθούν ιδιώτες γιατρούς. Είναι σημαντικό ότι διαμένουν στο φυσικό τους περιβάλλον, όπως θα θέλαμε όλοι και για τους γονείς μας», δήλωσε η κα Καραουλάνη.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΟΗΕ: Καταπέλτης για τις ανθρωπιστικές συνέπειες του πολέμου στη Γάζα – Σχεδόν το 70% των θυμάτων γυναίκες και παιδιά

Η έκθεση του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδικάζει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικα…