Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε το Ποτάμι από την Ξάνθη

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε το Ποτάμι από την Ξάνθη

0
potami kosmos-web

Επιθυμία ευρωπαϊκής συμφωνίας με το μικρότερο ‘’μάτωμα’’

Θ. Σκόκος: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν είναι κυβέρνηση τετραετίας»

Την χωρίς ταλαντεύσεις πορεία της χώρας μας στην Ευρώπη, ζήτησε από την Ξάνθη, όπου βρέθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 10 Μαΐου, ο Θανάσης Σκόκος, πολιτικός υπεύθυνος του Ποταμιού. Τα στελέχη του Ποταμιού επέλεξαν συμβολικά την Ημέρα της Ευρώπης για να πραγματοποιήσουν εξορμήσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας το Σαββατοκύριακο με το σύνθημα «Μπορούμε – τολμάμε- συγκρουόμαστε – χτίζουμε». Όπως ανέφερε ο κ. Σκόκος, «επιλέξαμε να συζητήσουμε με ενεργούς πολίτες τις μέρες αυτές, αφενός για να τονίσουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, αφετέρου να εξηγήσουμε τις θέσεις του Ποταμιού αναφορικά με την παρούσα κρίση και την διαπραγμάτευση που γίνεται στην Ευρώπη.

Σκληρή κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και προηγούμενες κυβερνήσεις

Η ομιλία του κ. Σκόκου, που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, είχε την αμεσότητα μιας συζήτησης μεταξύ ανθρώπων που αγωνιούν για το μέλλον της χώρας. Ο κ. Σκόκος δήλωσε την ελπίδα που υπάρχει στο Ποτάμι ότι θα επέλθει το συντομότερο συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους, ώστε να προχωρήσει το θέμα της χρηματοδότησης της χώρας, με την παράλληλη ελάφρυνση του χρέους, που κρίνεται απαραίτητη. «Αρχίσαμε με παλικαρισμούς, αλλά ο πρωθυπουργός κατανόησε την κρισιμότητα της κατάστασης και τον λάθος χειρισμό και υπήρξε μια αναδιάταξη τελευταία, για να μιλήσουμε επιτέλους με αριθμούς και όχι με γενικόλογα», σημείωσε το στέλεχος του Ποταμιού.

Θ. Σκόκος: «Δεν βλέπουμε άλλη εναλλακτική στην πορεία της χώρας»

Σε δηλώσεις του στο «Ε» ο πολιτικός υπεύθυνος του Ποταμιού, κ. Σκόκος, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός ξεκάθαρου ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας, με αφορμή και την Ημέρα της Ευρώπης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Στο Ποτάμι δεν βλέπουμε άλλη εναλλακτική λύση για την πορεία της χώρας. Θεωρούμε ότι αυτή είναι η πραγματική κόκκινη γραμμή, η παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Αναφορικά με την δήλωση του κ. Θεοδωράκη για ‘’πάση θυσία’’ παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, ο κ. Σκόκος τόνισε ότι: «Δεν πρέπει να μένουμε στην φιλολογική και ετυμολογική έννοια των λέξεων. Πάση θυσία σημαίνει ότι δεν μπορούν να περνάνε από το μυαλό μας εναλλακτικές λύσεις, γιατί σ’ αυτή την υπόθεση οι εναλλακτικές λύσεις είναι επικίνδυνες. Διάφορα στελέχη της κυβέρνησης προσπαθούν να συνηθίσουν τον κόσμο ότι αν πάμε σε ένα εθνικό νόμισμα, δεν θα γίνει και τίποτα. Αυτή θα είναι όμως η απόλυτη καταστροφή. Η συμφωνία πρέπει να κλείσει με το μικρότερο δυνατό ‘’μάτωμα’’ για την χώρα».

Αντίθετοι σε εκλογές και δημοψήφισμα στο Ποτάμι

Την ευθεία αντίθεσή του, τόσο προσωπική, όσο και του κόμματός του, στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ή διενέργειας δημοψηφίσματος σημείωσε ο κ. Σκόκος. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Η παρούσα κυβέρνηση δεν είναι σίγουρα κυβέρνηση τετραετίας, αλλά είμαστε κάθετοι ότι πρέπει να αποφευχθούν άμεσα εκλογές και δημοψήφισμα. Είναι παγίδες που δεν δικαιολογούνται, αφού η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή για την εξεύρεση λύσης και το κλείσιμο της συμφωνίας με τους εταίρους. Δεν υπάρχει όμως ορθή ενημέρωση από πλευράς κυβέρνησης, όχι μόνο στον κόσμο, αλλά ακόμη και στα κόμματα της Βουλής. Ζητούμε συνεχώς ενημέρωση για τις εξελίξεις στις συζητήσεις με τους ευρωπαίους, χωρίς να παίρνουμε απάντηση».

Σκόκος: «Ο κόσμος ξέρει ότι κάτι πρέπει να αλλάξει, αλλά δεν ξέρει τι και πώς»

Ο κ. Σκόκος περιέγραψε την πολιτική κατάσταση στην χώρα ως μία επώδυνη διαδικασία αποσύνθεσης του πολιτικού συστήματος, με τον λαό να πιστεύει ότι κάτι πρέπει να αλλάξει στο πολιτικό τοπίο, αλλά να μην ξέρει τι είναι αυτό και πώς μπορεί να αλλάξει. «Ενώ βλέπουμε ότι ο πρωθυπουργός απολαμβάνει ακόμη την στήριξη του κόσμου στο πρόσωπό του, σε επιμέρους πολιτικούς χειρισμούς η κοινή γνώμη είναι αρνητική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκόκος. Ερωτώμενος από επαγγελματίες της περιοχής, τι γίνεται αναφορικά με την τόνωση της επιχειρηματικότητας στο εσωτερικό, ο κ. Σκόκος ήταν ιδιαίτερα καυστικός: «Η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρα αντιμεταρρυθμιστική, είναι αλλοπρόσαλλη και πάει προς τα πίσω με τις αποφάσεις που παίρνει σε θέματα φορολογίας, παιδείας κ.ά. Ακούσατε τον πρωθυπουργό να αναφέρει σε συνεντεύξεις του τις λέξεις άνεργοι και ανεργία; Μιλάει για διατήρηση των συντάξεων, ενώ με την ενιαία επιβολή αυξημένου ΦΠΑ μειώνει την αγοραστική δύναμη των συνταξιούχων. Αυτή δεν είναι ουσιαστικά περικοπή;», αναρωτήθηκε ο ίδιος.

Σκόκος: «Χρειάζονται τομές, όπως για παράδειγμα στο ασφαλιστικό»

Με αφορμή την αναφορά στο ασφαλιστικό σύστημα, ο κ. Σκόκος, που διετέλεσε πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ, τόνισε ότι χρειάζεται μια τομή, ώστε το σύστημα να γίνει ανταποδοτικό και όχι κατανεμητικό. «Αυτή την στιγμή η παρούσα γενιά πληρώνει για την προηγούμενη», είπε χαρακτηριστικά, «δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό, κυρίως με τα ποσοστά ανεργίας που υπάρχουν στους νέους». Στον προβληματισμό τοπικών στελεχών του Ποταμιού για το θέμα της επιχειρηματικότητας, που τόσο έχει ενοχοποιηθεί στην χώρα, ο κ. Σκόκος τόνισε ότι ο κ. Τσίπρας «θα πρέπει να έρθει σε ρήξη με το κόμμα του και τις ιδεοληψίες που επικρατούν εκεί», γιατί σε αυτόν θα αποδοθούν ευθύνες για την όποια αποτυχία της χώρας. Σχετικά με την τοπική οικονομία, ο κ. Σκόκος ζήτησε να ενημερωθεί για τις δυνατότητες που υπάρχουν στην περιοχή μας, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να είναι προτεραιότητα ο τουρισμός, που τονίζεται συνεχώς, αλλά μια στροφή στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. «Πρέπει να δημιουργηθεί σταδιακά η κουλτούρα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των συνεργασιών, μακριά από τις αποτυχημένες συνεταιριστικές προσπάθειες του παρελθόντος», σημείωσε, για να βρει σύμφωνους τους παρισταμένους.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η σημασία των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου

Λευτέρης Μ. Καρχιμάκης, Υπ. Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Στην πορεία προς τι…