Πόσοι και πόσοι δεν καυχώνται άραγε για την εμβληματική μορφή του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Βασιλείου Β’ του “Βουλγαροκτόνου”; Πόσοι Έλληνες δεν έχουν καταστραφεί, επειδή κάποιος τούς αποκάλεσε “Εαμοβούλγαρους”; Πόσοι δεν έχουν ακούσει την ρυθμική ιαχή “Βούλγαροι” στα γήπεδα; Βουλγαρία, Βούλγαροι, κοινοτικοί πλέον εταίροι μας και στους αγωγούς, χρήσιμοι για τους σχεδιασμούς του “ορθόδοξου βαλκανικού τόξου”, απαραίτητοι για το φθηνούς μετανάστες τους και για την μετεγκατάσταση επιχειρήσεων εκεί, για να “‘κονομήσει” αδίστακτα ο “επενδυτής”, “αλλοδαποί” και ξένοι, όταν απαιτούν τα δίκια τους, χρήσιμοι τουρίστες για τις μετακινήσεις του Κάθετου Άξονα.
Ωστόσο μία Βουλγάρα έκανε την διαφορά : το φρικτό γεγονός πια πασίγνωστο, την προπαραμονή των Χριστουγέννων του 2008, εν μέσω αποκαλύψεων για την Μονή (Παρα)Βατοπαιδίου και το real estate “άγνωστοι” (;) έξω από το σπίτι, όπου ζούσε με την μητέρα της και το ανήλικο παιδί της, με βιτριόλι (!) στα μάτια και στον λάρυγγα άφησαν πολλαπλώς ανάπηρη την τότε 43χρονη Κωνσταντίνα Κούνεβα, ιστορικό Τέχνης, που η τύχη (και ο Ζίβκωβ…) την έφερε στην Χώρα μας …καθαρίστρια! Τι κι αν ήταν προβεβλημένο συνδικαλιστικό στέλεχος στον βρώμικο χώρο της καθαριότητας, που δεχόταν επί μακρό διάστημα διάφορες απειλές οι πρώτες “διαρροές” στον Τύπο μιλούσαν για “έγκλημα ερωτικής αντιζηλίας”!
Τι κι αν προβλέπονται ΣΕΠΕ, ΚΕΠΕΚ, Επιτροπές ΙΚΑ, Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους εργασίας (ΥΑΕ), Υγειονομικά, Επόπτες Υγείας, τι κι αν είναι υποχρεωτικοί οι ιατροί εργασίας και οι τεχνικοί ασφαλείας στις επιχειρήσεις, τι κι αν προβλέπεται αυξημένη προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών κατά τον Ν. 1264/1982. Νόμος (δεν) είναι το δίκιο του εργάτη… Ο κυνισμός, η αποθηρίωση και η βαρβαρότητα έχουν καταλάβει την κεντρική θέση στις σχέσεις των κοινωνικών εταίρων, το Κράτος αμέτοχο, οι συνδικαλιστές αποκομμένοι από την κοινωνία, οι εργοδότες μακράν του ρόλου τους. Ας θυμηθεί κανείς ότι στην Τράπεζα Πειραιώς, όπου είχε ανοιγεί λογαριασμός οικονομικής στήριξης για την Κωνσταντίνα, ζητούταν…προμήθεια για την κατάθεση όποιου ποσού! Και η Πολιτεία; Της παραχώρησε δωρεάν μία κατοικία από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και καθάρισε με την …καθαρίστρια !
Η περίπτωση της Κούνεβα είναι εργατικό ατύχημα και κλασσικό παράδειγμα εφαρμογής του Ν.2928/2001 περί εγκληματικών οργανώσεων, του Ν. 3691/2008 περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, της Διεθνούς Σύμβασης ΟΗΕ στο Παλέρμο (2000) περί οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και του Σχεδίου Δράσης της ΕΕ για την αντιμετώπισή του. Οι προβλέψεις του Νόμου περί προστασίας μαρτύρων και μέτρων φύλαξης άλλων προσώπων από την εκδίκηση των κυκλωμάτων, η επιβαλλόμενη κινητοποίηση των εισαγγελικών αρχών, η ανακριτική διείσδυση με άρση απορρήτων και ειδική παρακολούθηση τι έγιναν; Το αστικό σύστημα δικαιοσύνης έχασε την μοναδική για το ίδιο ιστορική ευκαιρία έστω κατ’ επίφαση νομιμοποίησης στην κοινή γνώμη του αμφιλεγόμενου “θεσμικού οπλοστασίου” του κυνηγώντας για μία φορά επιτέλους τους αληθινούς εγκληματίες : ακόμα και σήμερα οι ανακρίσεις έχουν αρχειοθετηθεί, οι έρευνες έχουν σταματήσει, κανείς δεν ενδιαφέρεται για το δίκιο μίας Βουλγάρας. Η ίδια με ζηλευτή αξιοπρέπεια όλο αυτό το διάστημα δεν τράβηξε την δημοσιότητα επάνω της, δεν σταμάτησε να αναζητά τους δράστες του ακρωτηριασμού της, δεν έπαψε να είναι άνθρωπος
Τι κρίμα, η Κούνεβα και το παιδί της είναι Βούλγαροι, δεν είναι καν “Μπούλγκαρι” (Bulgari) …
Α, ναι! Η Κωνσταντίνα Κούνεβα στις Ευρωεκλογές του Μαΐου 2014 έλαβε δεκάδες χιλιάδες σταυρούς ανά την Χώρα και σήμερα είναι Ελληνίδα Ευρωβουλευτής. Αλλά για πολλούς πάντα Βουλγάρα. Και καθαρίστρια.
Ιωάννης Ελ. Κυμιωνής
Δικηγόρος ΔΣΑ – ΝΥ ΟΑΕΔ
e-mail: ioanniskymionis@yahoo.gr