Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Μια καθυστερημένη προσγείωση στην πραγματικότητα

Μια καθυστερημένη προσγείωση στην πραγματικότητα

0
goodbye lenin

Το να προσγειώνεσαι στην πραγματικότητα είναι ένα πολύ θετικό και ενθαρρυντικό στοιχείο, που προκαλεί ανακούφιση και αισιοδοξία σε αυτούς που ανησυχούσαν για την πορεία αυτής της χώρας, ακούγοντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτούς που τους αποκαλούσαν «μίζερους», «ενδοτικούς», «ραγιάδες», «προδότες», «γερμανοτσολιάδες» κλπ, διότι τολμούσαν να ισχυρίζονται το αυτονόητο: Ότι η χώρα έχει συνέχεια, το χρέος είναι προς τους λαούς της Ευρώπης και ότι η αλληλεγγύη που ζητούμε από τους εταίρους μας εμπεριέχει και την δική μας υποχρέωση να σεβαστούμε τους κανόνες που διέπουν την Ευρωζώνη και ειδικότερα τους όρους του δανεισμού μας.

Μέσα σε ελάχιστες μέρες η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να καταργήσει με ένα νόμο και ένα άρθρο το μνημόνιο και να διαγράψει το «απεχθές» χρέος, διέγραψε με μια μονοκονδυλιά τις βασικές της προεκλογικές υποσχέσεις :

1. Η διεθνής διάσκεψη για το χρέος ματαιώνεται

2. Δέχθηκε ότι το χρέος είναι βιώσιμο και θα πληρωθεί στο σύνολό του

3. Ζήτησε και πήρε την παράταση του «μνημονίου» με τους Ευρωπαίους δανειστές επί τετράμηνο, ονομάζοντάς το «γέφυρα», ενώ αποδέχθηκε σιωπηλά το μνημόνιο με το ΔΝΤ που λήγει το 2017.

4. Αποδέχθηκε να υπάρχει έλεγχος τήρησης των όρων της δανειακής σύμβασης από τους ίδιους εκπροσώπους των δανειστών, που αποκαλούσε «υπαλλήλους», μόνο που αντί για «τρόικα», θα λέγονται «θεσμοί».

5. Αποδέχθηκε τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων 4,5 % για το 2016 και μετά, ενώ πήρε μια υπόσχεση για μικρότερο από το 3% για το 2015, δεδομένου ότι υπάρχει υστέρηση στα έσοδα κατά 2,5 δις, λόγω των εκλογών.

6. Αποδέχθηκε να χρησιμοποιηθούν τα 11 δις του ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και όχι για την αντιμετώπιση της «ανθρωπιστικής κρίσης» και τα «κόκκινα δάνεια», όπως έλεγε προεκλογικά.

7. Δεσμεύτηκε ότι δεν θα καταργήσει τους νόμους που αποκαλούσε «μνημονιακούς» ούτε θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες, κάτι που ήταν η βασική προεκλογική και ανυποχώρητη θέση του, που του έφερε και τις ψήφους των παραπλανημένων πολιτών.

8. Με το χθεσινό e-mail του Βαρουφάκη, η ελληνική πλευρά δεσμεύεται ότι δεν θα καταργήσει τις αποκρατικοποιήσεις που ήδη υλοποιήθηκαν και θα προχωρήσουν αυτές που βρίσκονται σε εξέλιξη. «Ξεπούλημα» τις έλεγαν προεκλογικά.

9. Δεσμεύτηκε να καταργήσει επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων χωρίς καμία αναφορά σε αποκατάσταση μειωθέντων μισθών. Οι δε καθαρίστριες θα περιμένουν έως τον Οκτώβριο, την απόφαση του Άρειου Πάγου

10. Διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει σε ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, θα συνδέσει το ύψος των συντάξεων με τις εισφορές και να εξαλείψει τα κίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση. Ξέχασε βέβαια την 13η σύνταξη.

11. Δεσμεύτηκε να καταργήσει τις εξαιρέσεις στον ΦΠΑ, κάτι που παραπέμπει σε αυξήσεις του στα νησιά, στον τουρισμό, στα τρόφιμα, στα φάρμακα κλπ.

12. «Ξέχασε» την κρατικοποίηση των τραπεζών και συμφώνησε να συμβάλει σε συνεργασία με ΤΧΣ, SSM, ΕΚΤ και Κομισιόν, στη σταθερότητα του τραπεζικού τομέα.

13. Δεσμεύεται ότι τα μέτρα για την αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης δεν θα επιφέρουν δημοσιονομικό κόστος, ακυρώνοντας στην ουσία το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης που κοστολογήθηκε σε 12 δις.

14. Η αύξηση του κατώτατου μισθού μετατέθηκε στις καλένδες, διότι αντιβαίνει στην δέσμευση της Κυβέρνησης να μην ανατρέψει προηγούμενες δεσμεύσεις.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ξεκινάει άμεσα ένας διάλογος με σκοπό την σύνταξη ενός νέου «συμβολαίου», δηλαδή του μνημονίου Νο 3, οι όροι του οποίου θα καθορισθούν από τις διαπραγματεύσεις που θα λήξουν στο τέλος Απριλίου, από την τήρηση των οποίων θα εξαρτηθεί η χρηματοδότηση της οικονομίας μας για την πληρωμή των ελληνικών ομολόγων που λήγουν μέσα στο 2015 και ξεπερνούν τα 30 δισεκατομμύρια. Μέχρι τον έλεγχο τήρησης αυτών των όρων, δηλαδή το τέλος του Ιουνίου του 2015, δεν θα υπάρξει καμία χρηματοδότηση, κάτι που δημιουργεί μείζον πρόβλημα.

Η συνέχεια προβλέπεται πολύ ενδιαφέρουσα, δεδομένων και των έντονων εσωκομματικών αντιδράσεων, αλλά και της διαφαινόμενης στήριξης των μεταρρυθμίσεων από τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Τα ερώτημα βέβαια παραμένει εάν άξιζε αυτή η «φασαρία» των πρόωρων εκλογών, μια και με τους ίδιους περίπου όρους η χώρα θα είχε ήδη βγει από το μνημόνιο και θα υπήρχε η προληπτική γραμμή στήριξης, εφ’ όσον δεν ήταν ακόμη δυνατή η έξοδος στις αγορές. Σήμερα αρχίζουμε από την αρχή, έχουμε ένα τρίτο μνημόνιο και μάλιστα χωρίς χρήματα.

Ξέχασα όμως ότι έχουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Πάκη και Υπουργό Εθνικής Άμυνας τον Καμένο. Αυτοί κάνουν όλα τα λεφτά….

Γιάννης Λασκαράκης

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Γιάννης Λασκαράκης
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η φιλανθρωπία δεν έλυσε ποτέ κανένα δομικό κοινωνικό πρόβλημα

Την Δευτέρα ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε πως ο «Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης» θα χρηματοδοτή…