Σχόλια 25/02/15

0
lianos xrisa-web
Πρώτη…φωτιά αριστερά. Από το Μανώλη Γλέζο!


Ένας φίλος της Ξάνθης έφυγε
Ένας φίλος της Ξάνθης που με επιλογή του αποφάσισε εδώ και χρόνια να ζήσει στην πόλη μας ως μηχανικός, εργολάβος δημοσίων έργων, ο Γιώργος Αγγελής, υπέκυψε στην ασθένεια που τον ταλαιπώρησε. Ήταν μόλις 61 χρόνων.
Στην οικογένειά του τα θερμά μας συλλυπητήρια.
«Ε»


Θέλουν νέους τάπητες
Δύο οδικοί άξονες της περιοχής μας απαιτούν την άμεση φροντίδα της Περιφέρειας δια των Τεχνικών Υπηρεσιών της. Πρόκειται για τους δύο γνωστούς άξονες, ο πρώτος που οδηγεί από το ξενοδοχείο Νέστος προς Τοξότες και ο δεύτερος από Νεκροταφεία προς Λάγος.
Φθορές στο οδόστρωμα εμφανέστατες, λακκούβες μικρές και μεγάλες, γεγονός που απαιτούν την άμεση αντικατάστασή τους με νέο ασφαλτικό τάπητα. Και μιλάμε για τους δυο μεγάλους και με ιδιαίτερο φορτίο άξονες που δυστυχώς για μας τους ντόπιους, διατρέχουν μεγάλα φορτηγά τουρκικών και βουλγαρικών συμφερόντων. Τα οποία φορτηγά σταδιακά φθείρουν τα οδοστρώματα. Και προτιμούν τη διαδρομή αυτή για να μη πληρώνουν τέλη στα διόδια!


Ωραίος ο Λιανός!
Μας άρεσε και φέτος η τηλεοπτική παρουσίαση του ξανθιώτικου καρναβαλιού από την κρατική τηλεόραση (αν και σε κονσέρβα), καθώς και ο νέος παρουσιαστής Γιώργος Λιανός.
Η ροή των συλλόγων ήταν και φέτος αρκετά καλή, δεν είχε κενά και δεν έπληττε ο τηλεθεατής. Τα χρώματα, το κέφι, τα νιάτα, ήταν σε αντίθεση με την κρύα ατμόσφαιρα του Πατρινού το δυνατό σημείο του δικού μας καρναβαλιού.
Πολύ καλός κι ο Γιώργος Λιανός στο ρόλο του παρουσιαστή, με βοηθό την ξανθιώτισσα Χρύσα Μωραΐτη. Ήταν προετοιμασμένος για το πασάλειμμα με χρώματα και σε αντίθεση με τον Νέζο, δεν δυσανασχετούσε, έκανε πλάκα με τον κόσμο, δεν επαναλαμβανόταν και δεν έλεγε υπερβολές. Ήταν ετοιμόλογος, αντιμετώπιζε με ψυχραιμία και χιούμορ τις χοντράδες των καρναβαλιστών και δεν μας κούρασε με πολυλογίες. Άλλωστε το θέαμα είχε τον πρώτο λόγο. Σε αντίθεση βέβαια με τους τοπικούς άρχοντες που δεν αντιστάθηκαν στον πειρασμό και έβγαλαν κι από ένα λογύδριο με κοινοτυπίες που πολύ λίγο ενδιέφερε το πανελλήνιο.
Μακάρι και του χρόνου έτσι και καλύτερα…


Εις ενθύμησιν
Έτσι συνήθιζαν να γράφουν παλαιότερα στα παράφυλλα και τα πλαϊνά διαστήματα, «τις ώες», διαφόρων εντύπων και χειρόγραφων βιβλίων και κωδίκων οι κάτοχοί τους, όταν ήθελαν να διασώσουν κάποιο σημαντικό γεγονός από την λήθη στο πέρασμα του χρόνου. Οι φιλόλογοι – ερευνητές συναντούν στα σημειώματα αυτά πλήθος πληροφοριών, συνήθως άσχετων με το περιεχόμενο του βιβλίου στο οποίο γράφτηκαν. Μαθαίνουμε έτσι για σεισμούς «περί δωδεκάτην μεσημβρινήν, έως να είπης δις το πάτερ ημών», για εμφανίσεις αστεροειδών «εις τον ουρανόν», για γεννήσεις και θανάτους και άλλα γεγονότα τα οποία δεν θα σώζονταν με άλλο τρόπο. Σύμφωνο με αυτή την παράδοση είναι και το σημείωμα που διάβασα πριν λίγες μέρες εντελώς τυχαία σε λειτουργικό βιβλίο του Μητροπολιτικού Ναού του Τιμίου Προδρόμου. Ως γνωστόν, η περίοδος αυτή ονομάζεται Τριώδιο και αυτό ακριβώς το βιβλίο χρησιμοποιείται από τους ψάλτες στην εκκλησία. Στην προμετωπίδα του, ο θεολόγος, κ. Πέτρος Γεωργαντζής, παλαιός μαθητής της Εκκλ. Σχολής Ξάνθης, διέσωσε την ακόλουθη μαρτυρία: «Ξάνθη, 22 Φεβρουαρίου 1975. Σάββατο προ του Φαρισαίου η ώρα 9 εσπερινή εξεδηλώθη πυρκαϊά εις την μονήν των Ταξιαρχών, με αποτέλεσμα εντός διώρου να αποτεφρωθή όλον το παλαιόν οικοδόμημα, πλην του Ιερού Ναού της Μονής», σχεδιάζοντας και ένα μικρό σκαρίφημα των κτηρίων πριν την πυρκαγιά.
Χ.Δ.


Ξανθιώτικο Καρναβάλι: Το φαντασμαγορικό
Μπορεί το Ξανθιώτικο Καρναβάλι να είναι φαντασμαγορικό, πολύ ζωντανό και αυτό είναι ένα στοιχείο που το διαφοροποιεί από το Πατρινό που κινείται σε πιο ήπιους ρυθμούς και να έχει ενσωματώσει λατινογενή χαρακτηριστικά – που σε κάποιους αρέσει και σ’ άλλους όχι – ωστόσο είναι εμφανές ότι έχει ξεφύγει απ’ αυτό που λέμε αυθεντικό καρναβάλι. Κι όσο και αν έγινε μια… φιλότιμη προσπάθεια να τονιστεί το λαογραφικό στοιχείο μέσα από τις ΘΛΕ. Στο Ξανθιώτικο Καρναβάλι υπερτερεί το στοιχείο του εντυπωσιασμού και αυτό φαίνεται από τον ανταγωνισμό των συλλόγων να παρουσιάσουν την πιο εντυπωσιακή στολή. Δίνεται βαρύτητα επίσης στην κίνηση, εκλείπει όμως παντελώς το στοιχείο της σάτιρας κοινωνικής ή πολιτικής, εκλείπει ο σκωπτικός χαρακτήρας που παρουσιάζεται κυρίως με το θέμα των αρμάτων τα οποία και ήταν ανούσια και σχεδόν ανύπαρκτα αφού ουδείς πρόσεξε τα θέματά τους πέρα από εκείνο της βασίλισσας και λόγω αυτής, που όμως δεν είχε …θέμα!
Μ.Ξ.


Καρναβάλι στον Πολύσιτο: Το αυθεντικό
polisitos 2015Δεν συγκρίνουμε το Ξανθιώτικο Καρναβάλι μ’ αυτό του Πολυσίτου που παρουσιάζεται μαζί με το δρώμενο της Μουτζουροδευτέρας. Είναι δυο ανόμοια πράγματα. Άλλα μεγέθη, άλλος προϋπολογισμός, άλλη συμμετοχή, άλλη διοργάνωση, άλλη φιλοσοφία και άλλος στόχος. Αν όμως μιλήσουμε για αυθεντικό καρναβάλι στο νομό μας αλά παλαιά τότε μιλάμε για το καρναβάλι του Πολυσίτου που έχει και 52 χρόνια ιστορία και έχει όλα αυτά που δεν έχει το Ξανθιώτικο Καρναβάλι. Καυστική σάτιρα της πολιτικής και κοινωνικής επικαιρότητας, έντονο σκωπτικό και σεξιστικό στοιχείο με αθυροστομίες και υπονοούμενα και κάτι πρωτόγονο που σε παραπέμπει σ’ ένα διονυσιακό δρώμενο. Αξίζει λοιπόν να στηριχθεί ακόμη περισσότερο από το δήμο γιατί είναι ένας θεσμός που αντέχει στον χρόνο και επιπλέον βασίζεται πρωτίστως στον εθελοντικό των κατοίκων του Πολυσίτου.
Μ.Ξ.


Οι καρναβαλιστές έδωσαν… ρέστα και πάλι!
Με μεγάλη επιτυχία, ένθερμη ανταπόκριση από την πλευρά των καρναβαλιστών και ενθουσιώδη συμμετοχή των επισκεπτών ολοκληρώθηκε το φετινό καρναβάλι. Ο καιρός βοήθησε να πραγματοποιηθεί η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση και ήταν λες και είχε υπολογιστεί η ‘ώρα λήξης της για να ξεκινήσει και πάλι η βροχή και η κακοκαιρία. Ο κόσμος των πληρωμάτων δεν πτοήθηκε, συμμετείχε με κέφι και παλμό, αποδεικνύοντας ότι οι καρναβαλιστές είναι η ψυχή της διοργάνωσης, αυτοί που αφήνουν το αποτύπωμά τους στη συνέχιση του θεσμού, αυτοί που καθορίζουν την ταυτότητά του και την πορεία του. Εύγε σε όλους!
Ε.Δ.


Κριτική και προτάσεις
Δεν λείπει βέβαια και η κριτική για τη διοργάνωση, όπως και πρέπει –αν μας ενδιαφέρει όλους η εξέλιξη του θεσμού-. Πολλοί δυσαρεστήθηκαν από τη συμπλήρωση του προγράμματος με ονόματα από τις νυχτερινές πίστες, ενώ ποικιλοτρόπως σατιρίστηκαν ή καυτηριάστηκαν και οι υπέρογκες, για τα δεδομένα της εποχής, αμοιβές που έλαβαν. Κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν γιατί δεν υπήρχαν καν προτάσεις για τους επισκέπτες που δεν ήθελαν μόνο να ζήσουν το καρναβάλι, αλλά να γνωρίσουν και την περιοχή ή εν πάση περιπτώσει να έχουν ένα κίνητρο για να την ξαναεπισκεφθούν. Άλλοι αντέδρασαν για την ύπαρξη του λούνα πάρκα, αλλά και για το αντίτιμο της συμμετοχής στις διάφορες δραστηριότητές τους, ενώ άλλοι αντιπρότειναν αντί των δεκάδων εμπόρων στάσιμου εμπορίου ή τουλάχιστον μαζί τους να υπάρχουν και σύλλογοι που να προωθούν τα τοπικά προϊόντα και όχι μόνο τα γνωστά στις εμποροπανηγύρεις κουκλάκια, πλαστικά και ό,τι άλλα ευτελή μικροαντικείμενα.
Ε.Δ.


Το καρναβάλι της νεολαίας!
Οι επαγγελματίες της πόλης, καφέ, μπαρ, ταβέρνες και ξενοδοχεία είναι αυτοί που κατά κύριο λόγο μπορούν να εκτιμήσουν την κίνηση των επισκεπτών της πόλης, το σαββατοκύριακο του ξεφαντώματος. Οι απόψεις διίστανται για τον όγκο των επισκεπτών, αλλά μάλλον κοινές είναι οι διαπιστώσεις ότι ήρθε πολλή νεολαία, με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ να «παραδίδουν» στην πόλη κόσμος ακόμη και αργά το βράδυ του Σαββάτου, με φοιτητές, φίλους φοιτητών της Ξάνθης ή φίλους ξανθιωτών που σπουδάζουν μαζί σε άλλες πόλεις. Ακόμη, πρωτοφανής ήταν η παρουσία των τούρκων επισκεπτών. Η πλειονότητα των 70 περίπου λεωφορείων που είχαν σταθμεύσει στην περιοχή αεροδρομίου έξω από την πόλη είχε τουρκικές πινακίδες, ενώ δεκάδες ήταν και τα ιδιωτικά αυτοκίνητα.
Πάντως, έλειψαν οι οικογένειες από τις περιφερειακές πόλεις που επισκέπτονταν τις ΘΛΕ τα προηγούμενα χρόνια γι’ αυτό μπορούμε να μιλάμε φέτος ξεκάθαρα για ένα καρναβάλι της νεολαίας!
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…