Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι χωρίς …μάσκες

Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι χωρίς …μάσκες

0
karnavali15 3

Οργανωτική και οικονομική αποτίμηση: «Βούλιαξε» η Ξάνθη – Πάνω από 200.000 εκτιμάται ο αριθμός των επισκεπτών

Υπήρξαν κρούσματα αισχροκέρδειας – Ανεξέλικτη η πόλη το Σαββατοκύριακο – «Τζαμπατζήδες» χαρακτήρισε τους επισκέπτες ο πρόεδρος των καφέ – μπαρ

Οι μάσκες έπεσαν στο Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2015 που πέρασε πλέον στην ιστορία προσθέτοντας το πεντηκοστό κομμάτι στο πάζλ του θεσμού και όπως κάθε χρόνο γίνεται η αποτίμηση τόσο σε οργανωτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο προκειμένου να διευκρινιστεί το «αποτύπωμά» και η υπεραξία που δίνει στην πόλη και στο νομό μας.

«Βούλιαξε» η Ξάνθη – Πάνω από 200.000 εκτιμάται ο αριθμός των επισκεπτών

Από μια πρώτη εκτίμηση των εμπλεκομένων φορέων: Κατά κοινή ομολογία φέτος η πόλη είχε τον περισσότερο κόσμο από κάθε άλλη φορά με τις εκτιμήσεις να φτάνουν σε πάνω από 200.000 επισκέπτες, οι οποίοι ήταν απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας αλλά και εκτός όπως την Τουρκία και την Βουλγαρία. Είναι χαρακτηριστικό – όπως αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης – ότι την Κυριακή στην περιοχή του αεροδρομίου ήταν σταθμευμένα πάνω από 70 λεωφορεία από Τουρκία: «Αυτό δείχνει ότι το Καρναβάλι μας κερδίζει συνεχώς έδαφος και έχει δυναμική και δυνατότητα και εμβέλεια να γίνει Βαλκανικό και αυτό πρέπει να είναι ο στόχος μας. Παρόλα αυτά υπήρξαν και κάποιες αστοχίες εκ μέρους άλλων δήμων της περιφέρειας που αντί να στηρίξουν το Καρναβάλι της Ξάνθης διοργάνωσαν παράλληλες εκδηλώσεις ώστε να συγκρατήσουν τον κόσμο. Κάτι τέτοιο έγινε στην Αλεξανδρούπολη και στην Καβάλα. Αυτό δεν δείχνει περιφερειακή συνείδηση», επισημαίνει ο κ. Ζαγναφέρης.

Λύρατζης: «Η επιτυχία του Καρναβαλιού είναι υπόθεση όλων μας»

Με τα εύσημα στους συλλόγους ξεκίνησε τη δήλωσή του ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Ξάνθη κ, Πασχάλης Λύρατζης., ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι: «αν δεν υπήρχαν σύλλογοι δεν θα υπήρχε καρναβάλι» και προσθέτοντας ότι «ήταν καθ’ όλα άψογοι». Επίσης εξέφρασε την ικανοποίησή του από την όλη διοργάνωση αλλά και από την μεγάλη επισκεψιμότητα. Παράλληλα παρατήρησε ότι μεγάλη είναι η συμβολή των υπηρεσιών αλλά και των πολιτών: «Αυτό που έχει γίνει πλέον συνείδηση είναι ότι η επιτυχία του καρναβαλιού είναι υπόθεση όλων μας». Ωστόσο δεν παρέλειψε να εκφράσει την πικρία του για τις διαμαρτυρίες μερίδας επαγγελματιών που θεώρησαν ότι οι εκδηλώσεις που έγιναν στην κεντρική πλατεία λειτούργησαν εις βάρος τους αφού συγκέντρωσαν τον κόσμο εκεί.

Μωραϊτης: «Υπήρξαν κρούσματα αισχροκέρδειας… κάποιοι δεν λένε να βάλουν μυαλό»

Πιο επικριτικός ήταν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθη κ. Στέλιος Μωραΐτης ο οποίος καταδίκασε απερίφραστα – όπως είπε – τη συμπεριφορά μερίδας επαγγελματιών που δεν λένε να βάλουν μυαλό και λειτουργούν στην λογική της «αρπαχτής» με αποτέλεσμα να αμαυρώνουν την εικόνα της πόλης και να τη δυσφημούν, επιφέροντας μακροπρόθεσμα πλήγματα στο τουριστικό της προϊόν: « Όπως πληροφορήθηκα δεν έλειψαν και φέτος κρούσματα αισχροκέρδειας από μερίδα επαγγελματιών που μόνο επαγγελματικά δεν φέρονται. Κάποιοι δεν λένε να βάλουν μυαλό… Βλέπουν όμως τόσο κοντόφθαλμα και δεν καταλαβαίνουν ότι έτσι ακυρώνουν την προσπάθεια που γίνεται από όλους μας να προσελκύσουμε κόσμο, να αναπτύξουμε τουριστικά την περιοχή μας. Μπορεί να ήταν μεμονωμένα τα περιστατικά ωστόσο μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Καταδικάζω απερίφραστα τέτοιες συμπεριφορές», καταλήξει ο κ. Μωραΐτης

«Πολλοί αλλά… τζαμπατζήδες οι επισκέπτες του καρναβαλιού», λέει ο πρόεδρος των καφέ – μπαρ

Προσηλωμένος στα συμφέροντα του κλάδου του ο πρόεδρος του σωματείου καφέ – μ παρ κ. Ανδρέας Ιντζές εκφράζει την απογοήτευσή του από την φετινή διοργάνωση όχι εξαιτίας της επισκεψιμότητας αφού αναγνωρίζει ότι ήταν μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά αλλά από την κατανάλωση στα μαγαζιά τους, δηλώνοντας μάλιστα ότι από το Καρναβάλι επωφελήθηκαν μόνο τα περίπτερα και τα σουβλατζίδικα, παραγνωρίζοντας βέβαια το γεγονός ότι κάποιοι συνάδελφοί του είχαν την είσοδο στα 10 ευρώ με ποτό ενώ οι περισσότεροι στα 5 ευρώ, την ίδια στιγμή που οι μπύρες πωλούνται στα περίπτερα 1 ευρώ. Έτσι όπως αναφέρει οι νεολαίοι έπαιρναν τις μπύρες από τα περίπτερα και χόρευαν έξω από τα μπαρ με μουσική των μπαρ ή έμπαινα μέσα στο μαγαζί και διασκέδαζαν ώρες με 5 ευρώ αφού είχαν τα «εφόδιά» τους από τα περίπτερα. Το ενδεχόμενο να ήταν όμως άνεργοι οι περισσότεροι και να μην μπορούσαν να πληρώσουν είσοδο 5 ή πολύ περισσότερο 10 ευρώ που επέβαλλαν τα καταστήματα δεν προβλημάτισε ιδιαίτερα τον κ. Ιντζέ ο οποίος βλέπει το θέμα καθαρά από την δική του σκοπιά χαρακτηρίζοντας μάλιστα τέτοιου είδους επισκέπτες «τζαμπατζήδες: « Ήταν επιλογή του καθενός να επιλέξει που θα πάει και αν μπορεί να διαθέσει 10 ή 5 ευρώ για είσοδο. Κι εμείς όμως πρέπει να προφυλάξουμε τα μαγαζιά μας. Δεν μπορεί να κάνουμε έξοδα βάζοντας DJ να παίζει μουσική για να χορεύουν πίνοντας μπύρες που παίρνουν από τα περίπτερα. Φέτος το καρναβάλι ήταν για τα περίπτερα και τα σουβλατζίδικα. Μπορεί ο κόσμος να ήταν πολύς αλλά ήταν τσαμπατζήδες!», επισημαίνει ο κ. Ιντζές.

Ανεξέλεγκτη η πόλη το Σαββατοκύριακο

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι παρότι και καταγγελίες σχετικές υπήρχαν για κρούσματα αισχροκέρδειας, πρόστιμα δεν βεβαιώθηκαν αφού δεν έγινε κανένας έλεγχος το Σαββατοκύριακο από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Εμπορίου – Κτηνιατρική – Υγειονομικό). Κλιμάκια των υπηρεσιών αυτών διενέργησαν ελέγχους για τις τιμές και την ποιότητα των προϊόντων σε ταβέρνες λαϊκές και συνοικιακά καταστήματα όλες τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας και σταμάτησαν την Παρασκευή αφήνοντας ανεξέλεγκτα τα καταστήματα της πόλης το Σαββατοκύριακο της Αποκριάς. Όπως μας γνωστοποιήθηκε αρμοδίως αξιοσημείωτες παραβάσεις δεν υπήρξαν τις προηγούμενες μέρες ενώ για το Σαββατοκύριακο που δεν βγήκαν κλιμάκια (λόγω αργίας του Σαββατοκύριακου), την αρμοδιότητα των ελέγχων είχε η αστυνομία.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

O Ηλίας Φουντούλης και ο Άγγελος Σπηλιόπουλος έρχονται στην Ξάνθη με την παράσταση «Τόσο Όσο»

Την Πέμπτη 18 Απριλίου στο Nostos Live Όταν ο Άγγελος και ο Ηλίας γνωρίστηκαν, ήταν Τρίτη …