Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Λήγει η προθεσμία ρύθμισης οφειλών προς την ΔΕΥΑΞ στις 14 Νοεμβρίου

Λήγει η προθεσμία ρύθμισης οφειλών προς την ΔΕΥΑΞ στις 14 Νοεμβρίου

0
deyax 2

Όχι μόνο δόσεις αλλά και εκπτώσεις μέχρι και 100% στις προσαυξήσεις

Σδρέβανος: Θα εξετάσουμε το θέμα του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΥΑΞ με αναλογιστική μελέτη

Ύστερα από τροπολογία που ψηφίστηκε με το Ν.4304\2014, μπορούν πλέον να ρυθμιστούν οφειλές προς τις Δημοτικές Επιχειρήσεις ‘Ύδρευσης – Αποχέτευσης, οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και τις 30/9/2014. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.Ε.Υ.Α.Ξ., στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 25 του ανωτέρω νόμου, καθόρισε, με την υπ’ αριθμόν 118/2014 απόφασή του, τους νέους ευνοϊκότερους διακανονισμούς για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών ως εξής:

1. για οφειλές από 41 € έως 150 € έως τρείς (3) ισόποσες μηνιαίες δόσεις

2. για οφειλές από 151 € έως 300 € έως πέντε (5) ισόποσες μηνιαίες δόσεις

3. για οφειλές από 301 € έως 500 € έως επτά (7) ισόποσες μηνιαίες δόσεις

4. για οφειλές από 501 € έως 1.000 € έως δώδεκα (12) ισόποσες μηνιαίες δόσεις

5. για οφειλές από 1.001 € έως 2.000 € έως είκοσι τέσσερις (24) ισόποσες μηνιαίες δόσεις

6. για οφειλές από 2.001 € έως 4.000 € έως τριάντα έξι (36) ισόποσες μηνιαίες δόσεις

7. για οφειλές από 4.001 € και άνω έως σαράντα (40) ισόποσες μηνιαίες δόσεις

Σε περίπτωση που ο οφειλέτης προβεί σε εφάπαξ εξόφληση της οφειλής του, παρέχεται υποχρεωτικά απαλλαγή κατά 100% από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του 71% έως 90% της οφειλής του, παρέχεται υποχρεωτική απαλλαγή από 71% έως 90% από τις προσαυξήσεις για ποσά άνω των 1.000 €, ενώ σε περίπτωση που ο δημότης αποπληρώσει εφάπαξ το 50% έως 70% της οφειλής του, παρέχεται υποχρεωτική απαλλαγή από 50% έως 70% από τις προσαυξήσεις και πάλι για ποσά άνω των 1.000 €.

Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται στα κεντρικά γραφεία της Δ.Ε.Υ.Α.Ξ. στο τέρμα της 4ης Οκτωβρίου (Στρατοδικείο) έως την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου. Μετά τη λήξη της παραπάνω προθεσμίας οι διακανονισμοί θα πραγματοποιούνται χωρίς την δυνατότητα απαλλαγής των προσαυξήσεων. Όσοι δημότες βρίσκονται ήδη σε διακανονισμό, έχουν τη δυνατότητα να επανυποβάλλουν αίτηση, αφού έχουν παρέλθει 18 μήνες από προηγούμενο διακανονισμό.

Η έλλειψη κυρώσεων οδηγεί σε αποφυγή πληρωμών

Όπως δήλωσε στο «Ε» ο νέος Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης κ. Σδρέβανος «υπάρχει ενδιαφέρον από τους δημότες να εκμεταλλευτούν την δυνατότητα ρύθμισης, αλλά θα έχουμε σίγουρα αποτελέσματα για το μέγεθος της ανταπόκρισης την Παρασκευή». Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που εκκρεμούν και φιλοδοξεί να εισπράξει η ΔΕΥΑΞ ανέρχονται περίπου στο ένα εκατομμύριο ευρώ, με το ποσό να αυξομειώνεται ανάλογα με την περίοδο. Ανάμεσα στους οφειλέτες, πέρα από επιχειρήσεις με μεγάλη κατανάλωση, υπάρχουν και μικροοφειλέτες που είτε αδυνατούν να αποπληρώσουν, είτε θέτουν σε τελευταία μοίρα τον λογαριασμό του νερού, καθόσον δεν υπάρχουν άμεσες κυρώσεις. Σε ερώτησή μας προς τον κ. Σδρέβανο αν προβλέπονται κάποια δραστικότερα μέτρα για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, μας ανέφερε ότι «μετά το δεύτερο τρίμηνο μη πληρωμής του λογαριασμού αποστέλλουμε προσωπική ειδοποίηση. Αν δεν υπάρξει συμμόρφωση, εξετάζουμε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά πριν προχωρήσουμε στην διακοπή της ύδρευσης, κάτι που γίνεται σπάνια».

Κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΥΑΞ

Σχετικά με την πρόταση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο για προέκταση του κοινωνικού τιμολογίου του Δήμου Ξάνθης πέρα από τα δημοτικά τέλη και στην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ δήλωσε ότι «εξετάζεται το θέμα του κοινωνικού τιμολογίου. Σίγουρα θα γίνει κάποια έκπτωση, αλλά θα κάνουμε πρώτα μια μικρή αναλογιστική μελέτη για το ποσοστό της μείωσης, ώστε να μην ζημιωθεί η Δημοτική Επιχείρηση». Με αφορμή την τοποθέτηση αυτή, ο κ. Σδρέβανος πήρε θέση, όταν του αναφέραμε το θέμα της ‘’πραξικοπηματικής’’ μη πληρωμής από διάφορους συνοικισμούς του αντιτίμου που τους αναλογεί «σίγουρα υπάρχει επιβάρυνση των υπόλοιπων δημοτών σε ένα ποσοστό. Το πρόβλημα δεν παρατηρείται μόνο στο Δροσερό, αλλά και στα Κιμμέρια, την Λεύκη και τον αστικό συνοικισμό», χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται κάποια άμεση λύση στον ορίζοντα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η δομή στήριξης για κακοποιημένες γυναίκες στο σχεδιασμό της επιτροπής ισότητας της Π.Α.Μ.Θ.

Η ιδρυτική συνάντηση της επιτροπής πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 με την παρ…