Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ενημερωμένοι οι Ξανθιώτες για το ψηφιακό σήμα

Ενημερωμένοι οι Ξανθιώτες για το ψηφιακό σήμα

0
pshfiakh epoxh

Έπεσε μαύρο στο αναλογικό σήμα σήμερα τα ξημερώματα. Η ΑΜ-Θ καλωσόρισε και επίσημα την νέα ψηφιακή εποχή

 

Τι απαντούν στο «Ε» οι Ξανθιώτες. Κάνουν έρευνα αγοράς για αποκωδικοποιητές

 
Τηρώντας το χρονοδιάγραμμα της επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής μετάβασης, το οποίο καθορίζεται από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε συνεργασία με το υπουργείο Επικρατείας η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου πραγματοποίησαν σήμερα τα ξημερώματα το τρίτο κατά σειρά switch-off, δηλαδή την παύση του αναλογικού τηλεοπτικού σήματος με ταυτόχρονη έναρξη του ψηφιακού. Μια μετάβαση που αποτελεί διεθνή υποχρέωση της Ελλάδας και επιβάλλεται παγκοσμίως σε όλες τις χώρες του κόσμου, από την ITU (Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών).
Σε αυτό το περιοχικό switch-off του έργου της μετάβασης θα ενεργοποιηθούν συνολικά 21 κέντρα εκπομπής που θα δώσουν πρόσβαση στο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα σε πάνω από 850.000 κατοίκους των νομών Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Σερρών, Θάσου, Έβρου, καθώς επίσης και των νησιών Λέσβου, Λήμνου, Χίου, Σαμοθράκης και Ψαρών.

Ενημερωμένοι οι Ξανθιώτες για το ψηφιακό σήμα

Μια μέρα πριν την μετάβαση, το «Ε» βγήκε στους δρόμους της πόλης προκειμένου να διαπιστώσει πόσο έτοιμοι είναι οι Ξανθιώτες για την νέα ψηφιακή εποχή που ξημερώνει για την πόλη μας. Όπως περιμέναμε οι μικρότερες ηλικίες ήταν πλήρως ενημερωμένοι, ενώ είχαν φροντίσει ήδη να προμηθευτούν τον εξοπλισμό, όποιοι δεν τον είχαν ενσωματωμένο στην τηλεόραση τους. Όσον αφορά την τρίτη ηλικία, οι εκπρόσωποι της μα ς εξέπληξαν ευχάριστα, καθώς όχι μόνο γνώριζαν τι ακριβώς είναι το ψηφιακό σήμα και πότε θα έρθει, αλλά και τα σημεία από όπου θα εκπέμπει. Μια γνώση που, όπως υποστηρίζει ο κ. Αγκόπ, οφείλεται στη συνεχή ενημέρωση τόσο τηλεοπτικά όσο και με την διανομή διαφημιστικών σχετικών εντύπων.
 
Ποια κανάλια θα βλέπουμε
Στην νέα εποχή θα μπουν τόσο τα Ιδιωτικά Κανάλια Εθνικής Εμβέλειας, όσο και τα Περιφερειακά. Έτσι, με καθαρή εικόνα και ήχο θα φτάνουν στους δέκτες μας τα κανάλια: ALPHA TV, ANTENNA, EPSILON TV, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA CHANNEL, ΣΚΑΪ TV, STAR CHANNEL, ΝΕΡΙΤ 1, N Sports, N HD, ΒΟΥΛΗ, RIK, BBC World News, Πρώτο (ραδιόφωνο), Τρίτο (ραδιόφωνο), Kosmos (ραδιόφωνο), Δέλτα Τηλεόραση Θράκης (Αλεξανδρούπολη), Θράκη NΕΤ (Αλεξανδρούπολη), Cosmos TV (Αλεξανδρούπολη), Ορεστιάδα TV (Δημοτική Τηλεόραση Ορεστιάδας), R-Channel Θράκης – Ροδόπη TV (Κομοτηνή), Εγνατία TV (Ξάνθη), Κανάλι 6 (Ξάνθη), Ξάνθη Channel (Ξάνθη), Center TV (Καβάλα), ΕΝΑ Channel (Καβάλα), Πρωινή TV (Καβάλα), Άλφα Τηλεόραση (Δράμα), Star TV (Δράμα), TV Δέλτα (Δράμα), TVS (Σέρρες), Δίκτυο ΤV (Σέρρες), Επιλογές TV (Σέρρες), ΝΕΑ Τηλεόραση (Σέρρες). Τα περιφερειακά κανάλια θα μπορούν να τα βλέπουν όλοι οι κάτοικοι των Νομών Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Σερρών, ανατολικό τμήμα Χαλκιδικής (π.χ. Ολυμπιάδα, Σταυρός κλπ).
Ποιοι πρέπει να προμηθευτούν ειδικό εξοπλισμό
Οι τηλεθεατές χρειάζεται να διαθέτουν τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή που να υποστηρίζει την τεχνολογία MPEG-4. Αν η τηλεόραση τους έχει αγοραστεί μετά το 2010 πιθανότατα διαθέτει ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή. Αν διαθέτει τηλεόραση παλαιάς τεχνολογίας, «κουτί», μπορεί να την αναβαθμίσει με ένα αποκωδικοποιητή Standard Definition. Αν διαθέτει πιο σύγχρονης τεχνολογίας τηλεόραση, αλλά που δεν έχει δέκτη MPEG4 ενσωματωμένο, μπορεί να επιλέξει από το εμπόριο τον αποκωδικοποιητή που καλύπτει τις ανάγκες του.
«Οι τιμές στους αποκωδικοποιητές κυμαίνονται από 20-35 ευρώ. Αυτό που θα πρέπει να προσέξει ο καταναλωτής θα είναι τόσο η ποιότητα του προϊόντος, όσο και τα χρόνια εγγύησης. Με άλλα λόγια είναι καλύτερη επιλογή η αγορά ενός αποκωδικοποιητή των 30 ευρώ και των 35 ευρώ, ο οποίος προσφέρει καλύτερη εικόνα και συνήθως συνοδεύεται από εγγύηση 5 ετών» αναφέρει στο «Ε» ο κ. Τριαντάφυλλος ιδιοκτήτης καταστήματος επισκευής τηλεοράσεων.
 
Έλενη Αργυροπούλου- Παιδαγωγός
«Ξέρω ότι το πρωί της Παρασκευής οι δέκτες μας θα πιάνουν μόνο ψηφιακό σήμα με αποτέλεσμα να πρέπει να προμηθευτούν αποκωδικοποιητή όσοι δεν διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό μέσα στις τηλεοράσεις τους. Η μετάβαση αυτή θα μας εξασφαλίσει καθαρότερη εικόνα και ήχο, αλλά και περισσότερα κανάλια»
 
Νίκος Μπάτζιος -Ιδιωτικός Υπάλληλος
«Από ότι γνωρίζω το ψηφιακό σήμα βοηθάει στο να έχουμε καλύτερη εικόνα στην τηλεόραση. Καιρός ήταν να έρθει και επίσημα στην περιοχή μας»
 
Σάββας Σαρουτζίδης -Ιδιοκτήτης Καφενείου
«Το ψηφιακό σήμα είναι πολύ καλύτερο, πιο ισχυρό και με πιο καθαρή εικόνα. Θα μπορούμε να βλέπουμε πληροφορίες για τα κανάλια, όπως για παράδειγμα τα προγράμματα που παίζουνε. Τώρα πιάνουμε από Αλεξανδρούπολη ενώ από την Παρασκευή θα είναι και από Θάσο. Οι τηλεοράσεις που έχουν MPEG-4 χρειάζεται μόνο να τις γυρίσουμε στο ψηφιακό σήμα, ενώ για τις υπόλοιπες πρέπει να αγοράσουμε αποκωδικοποιητή, ο οποίος στοιχίζει από 15 ευρώ και πάνω».
 
Αγκόπ Γιακουπιάν -Ιδιοκτήτης Καταστήματος Επίπλων
«Έχω την εντύπωση ότι ο κόσμος της Ξάνθης έχει ενημερωθεί ήδη για το ψηφιακό σήμα στην πόλη μας, ειδικά μετά τα διαφημιστικά που γίνανε και από στόμα σε στόμα. Έτσι, και εγώ γνωρίζω ότι θα έρθει στις 5 του μηνός και οι αναμεταδότες θα είναι στην Αλεξανδρούπολη και στην Θάσο».
 
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανοίγει από ώρα σε ώρα το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους – Ποιοι θα πρέπει να κάνουν τροπ…