-3 τεμάχια ψαρονέφρι, συνολικού βάρους 1.100 – 1.200 γρ.
-2 καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, κομμένα σε μικρούς κύβους
-1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-1 κουτ. γλυκού φασκόμηλο ξερό ή ξερό δεντρολίβανο
-1 κουτ. γλυκού μείγμα κανέλας, γαρίφαλου και μοσχοκάρυδου
-2 κουτ. σούπας μέλι
-250 ml κόκκινο κρασί
-500 ml ζωμός κοτόπουλου, κρέατος ή λαχανικών ή νερό
-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Βάζουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ή μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να κάψει πάρα πολύ καλά. Λαδώνουμε με το μισό λάδι τα κομμάτια του κρέατος, τα αλατοπιπερώνουμε και τα ροδίζουμε στο καυτό σκεύος από όλες τις μεριές μέχρι να ξεκολλάνε εύκολα από τον πυθμένα του. Αν το σκεύος μας είναι μικρό, δεν στριμώχνουμε το κρέας γιατί δεν θα ροδίσει σωστά, αλλά θα βράσει μέσα στα υγρά του.
Μόλις το κρέας ροδίσει καλά από όλες τις μεριές, το μεταφέρουμε σε ένα ταψάκι και το φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 – 20 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί καλά. Ρίχνουμε στο σκεύος το υπόλοιπο λάδι, το κρεμμύδι, το καρότο και το μείγμα μπαχαρικών. Μετριάζουμε τη φωτιά, σοτάρουμε τα λαχανικά για 2 – 3 λεπτά ίσα να μαραθούν κάπως και σβήνουμε με το κρασί. Τρίβουμε με σπάτουλα το σκεύος για να διαλυθούν τα υπολείμματα από το ρόδισμα του κρέατος και το σοτάρισμα των λαχανικών μέσα στο υγρό. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το ζωμό, το φασκόμηλο ή το δεντρολίβανο και το μέλι. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά. Αν θέλουμε περνάμε τη σάλτσα στο μπλέντερ για να γίνει βελούδινη. Κόβουμε το ψαρονέφρι σε φέτες και τις περιχύνουμε με τη σάλτσα.