Σχόλια 21/10/13

0
Βίος και…Πολιτείες Μωραΐτη στο μικροσκόπιο


 
 
 Επετειακό
 Ιδού και μια ιστορική υπόμνηση, όπως μας την κατέθεσε ο συμπολίτης μας ιστοριοδίφης Θωμάς Εξάρχου.
Την Κυριακή 20 Οκτώβρη 2012, τα Βουλγαρικά Συμμαχικά τότε τμήματα κατέλαβαν την Ξάνθη. Ημερομηνία που καθορίζει το τέλος της Οθωμανικής κυριαρχίας στην Ξάνθη και την αρχή της πρώτης Βουλγαρικής κατοχής.
Ο μωαμεθανός Σουλτάνος, αντικαταστάθηκε από τον βασιλιά της Βουλγαρίας, Φερδινάνδο, χριστιανό στο θρήσκευμα.
Υπενθυμίζουμε ότι και οι δύο βουλγαρικές περίοδοι κατοχής πως ήταν οι χειρότερες για τους κατοίκους της περιοχής, διότι ετέθη σε εφαρμογή ένα ευρύ πρόγραμμα για τον εκβουλγαρισμό της περιοχής και των κατοίκων. Παρόμοιο «πρόγραμμα» δεν εφάρμοσαν οι Γερμανοί ούτε οι Ιταλοί στις περιοχές που κατείχαν.
Οι δύο αυτές περίοδοι της επώδυνης βουλγαρικής κατοχής έγιναν αιτία να φύγουν προς άλλες περιοχές πολλοί Ξανθιώτες, με αποτέλεσμα τη μείωση του πληθυσμού.
«Ε»


 
Πολλοί Τούρκοι τουρίστες
 Οι παρατηρητικοί συμπολίτες θα πρόσεξαν ότι τις ημέρες που μας πέρασαν, με αφορμή το Κουρμπάν Μπαϊράμ, η πόλη μας δέχτηκε την επίσκεψη πολλών Τούρκων τουριστών.
Δεν είναι νέο το φαινόμενο. Οι Τούρκοι γείτονες άρχισαν και επισκέπτονται συχνά την περιοχή μας μετά τη ρύθμιση της βίζας.
Το ότι αυτή την αύξηση τουριστών ελάχιστα αξιοποιεί ο νομός μας, δυστυχώς είναι μια δυσάρεστη πραγματικότητα. Και είναι προφανές, ας μην κρύβονται κάποιοι, πως την ευθύνη φέρουν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι τοπικοί φορείς.
Είναι αδιανόητο η Ξάνθη να μην κρατάει τους Τούρκους τουρίστες για δυο-τρεις ημέρες, προσφέροντάς τους όμως αφορμές και διέξοδο τις ημέρες αυτές για να επισκεφθούν σημεία του νομού που θα είναι μέσα στα ενδιαφέροντά τους.
«Ε»


 
Πρόβλημα υγείας
 
Στο αεροδρόμιο, ενώ περίμενε την επιβίβασή του στο αεροπλάνο που θα τον μετέφερε στην Καβάλα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ένιωσε αδιαθεσία και για προληπτικούς λόγους ακυρώθηκε το ταξίδι του.
Έτσι, το ταξίδι προς την περιοχή μας θα γίνει λίγο αργότερα.
«Ε»


 
Μειώνονται οι βιομηχανίες στη βόρεια Ελλάδα
 Σε περίοδο έντονης αποβιομηχάνισης έχει εισέλθει τους τελευταίους μήνες η Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με τη μελέτη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, από την έναρξη της οικονομικής κρίσης μέχρι σήμερα, έχουν κλείσει οριστικά περισσότερες από 50 σημαντικές μεταποιητικές επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής, κάτι που μεταφράζεται σε απώλειες χιλιάδων θέσεων εργασίας. Στην ίδια μελέτη σημειώνεται ακόμη πως οι μισές επιχειρήσεις με έδρα τις τέσσερις περιφέρειες του βορειοελλαδικού τόξου ήταν ζημιογόνες το 2012. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό, αν σκεφθούμε ότι προ κρίσης, το 2008, oι ζημιογόνες επιχειρήσεις έφταναν μόλις στο 17% του συνόλου.
Σε επίπεδο κλάδων, τα μεγαλύτερα ποσοστά ζημιογόνων εταιρειών τα συναντάμε στους κλάδους του «Ξύλου- Επίπλων» (83,3%), Κλωστοϋφαντουργίας- Ένδυσης-Υπόδησης (73,1%), Δομικών Υλικών (60%) και Μεταλλουργίας-Μεταλλικών Προϊόντων (55,6%), αντίθετα πιο ανθεκτικός αναδεικνύεται ο κλάδος των Τροφίμων-Ποτών (34,8%).
«Ε»


 
Χαμογελάστε!
 Γράφτηκε σε εφημερίδα και σας το μεταφέρω για να χαμογελάσετε λίγο την περίοδο αυτή που οι νοικοκυραίοι σκέφτονται το πετρέλαιο. Διαβάστε:
Το Σωματείο Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων παρουσιάζει: Διανομή Πετρελαίου Θέρμανσης. Ένα μοναδικό υπερθέαμα για όλη την οικογένεια. Live!
Ελάτε να θαυμάσετε από κοντά την πρώτη παραγγελία για το Χειμώνα του 2013, ύψους 150 λίτρων! (πρόκειται για γνωστή, εύπορη οικογένεια της πόλης μας). Βγείτε αναμνηστικές φωτογραφίες με τον οδηγό του βυτιοφόρου! Χαρείτε οικογενειακώς μια μοναδική στιγμή που θα σας μείνει…αξέχαστη! Κερδίστε πλούσια αναμνηστικά δώρα αλλά και δωροεπιταγές για παραγγελίες άνω των 20 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης από τα πρατήρια- μέλη μας. Για να λέτε στα εγγόνια σας «Ήμουν κι εγώ εκεί…»
Το Σωματείο θα προσφέρει σε όσους λάβουν μέρος στην εκδήλωση, δώρο ένα άρωμα αναμένου καλοριφέρ για να αρωματίσουν το σπίτι τους και να ξυπνήσουν αναμνήσεις παλαιών καλών εποχών στην οικογένειά τους.


 
Μιχαλολιάκος όπως Ερντογάν
 Την τύχη του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν ονειρεύεται για τον αρχηγό του ο Ηλίας Κασιδιάρης. Σε διαδικτυακή εκπομπή του καναλιού της Χρυσής Αυγής επιχείρησε να παραλληλίσει την περίπτωση του Ν. Μιχαλολιάκο με την πορεία του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φυλακίστηκε για ένα χρόνο από τους πολιτικούς του αντιπάλους, και όταν βγήκε από τη φυλακή θριάμβευσε, ενώ οι αντίπαλοί του χάθηκαν από το πολιτικό προσκήνιο και κάποιοι πήγαν ισόβια στη φυλακή. Αυτή πιστεύουν ότι θα είναι και η συνέχεια για τον αρχηγό τους Νίκο Μιχαλολιάκο.
-Ευσεβείς πόθοι χρυσαυγιτών…


 
Αποχωρήσεις από τους ΑΝΕΛ
 Με επιστολή τους 35 στελέχη των ΑΝΕΛ της Α’ Αθηνών ανακοίνωσαν προχθές ότι αποχωρούν από το κίνημα, ασκώντας μάλιστα ιδιαιτέρως σκληρή κριτική στον πρώην πρόεδρο τους. Παράλληλα, έκαναν γνωστό ότι δημιουργούν νέο κόμμα, με απώτερο στόχο την απαλλαγή των ελλήνων πολιτών από τους δυσβάσταχτους όρους του μνημονίου.
Η ανακοίνωση των 35 μεταξύ άλλων αναφέρει: «Αντί το κίνημα να βρίσκεται σήμερα ψηλά στην προτίμηση του Ελληνικού Λαού, σέρνεται και ψυχορραγεί. Επειδή η πολιτική κατάσταση στη χώρα, απαιτεί συνέπεια, συνέχεια, πολιτική βούληση και καθαρές θέσεις με βαθύ αίσθημα ευθύνης, αξιοπρέπειας και σεβασμού στα πρόσωπα των συναγωνιστριών και συναγωνιστών μας και πάνω απ’ όλα στον Ελληνικό Λαό, και έχοντας εξαντλήσει πλέον, κάθε όριο πολιτικής αλλά και ανθρώπινης αντοχής, υποβάλλουμε την ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ μας απ’ όλες τις κομματικές μας ιδιότητες και θέσεις και ΑΠΟΧΩΡΟΥΜΕ από τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. Αποχωρώντας από τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, καλούμε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες σε συστράτευση για ανένδοτο αγώνα για την σωτηρία της Πατρίδος μας, ξεκινώντας τις διεργασίες και τον διάλογο για την δημιουργία πολιτικού χώρου για τον σκοπό αυτό».
Μήπως ορισμένοι, στην προσπάθεια τους να «κάψουν» τον Πάνο Καμμένο, ρίχνουν άθελα (;) τους νερό στο μύλο του κ. Σαμαρά; Ποιον ωφελεί ο κατακερματισμός των αντιπολιτευτικών δυνάμεων; Πόσο μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλανίζουν τον ελληνικό λαό η ύπαρξη δεκάδων πλέον μικρών κομματικών οργανισμών;
«Ε»


 
Αποκαλύψεις Ιταλού υπουργού
 Την αποκάλυψη ότι οι αποφάσεις για την Ελλάδα θα παρθούν το Νοέμβριο, έκανε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Κ. Σακομάνι, αναφερόμενος στην ελληνική και την ιταλική προεδρία το 2014.
Ο κ. Σακομάνι δήλωσε ότι «εκφράστηκε ικανοποίηση διότι διαπιστώσαμε πως συνολικά το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης καταγράφει πρόοδο. Θεωρώ ότι η τελική απόφαση για τυχόν ελάφρυνση του ελληνικού κρατικού χρέους θα ληφθεί το Νοέμβριο».
Στη Γερμανία οι διαδικασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης βαίνουν προς την ολοκλήρωσή τους με τη συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων. Έτσι, αμέσως μετά, θα πρέπει να παρθούν και οι τελικές αποφάσεις για το αν και πώς θα γίνει η ελάφρυνση του χρέους, που μας έχουν υποσχεθεί οι δανειστές μας αν τηρήσουμε κι εμείς τις δεσμεύσεις μας.
Ο Νοέμβρης θα είναι καθοριστικός και κρίσιμος για τη χώρα…


 
Ευχές της Μέρκελ στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη
 Με συστημένη επιστολή ευχήθηκε από το Βερολίνο η Άνγκελα Μέρκελ τα χρόνια πολλά στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για τη συμπλήρωση των 95 χρόνων του.
Η Άνγκελα Μέρκελ στην επιστολή της εκφράστηκε με θερμά λόγια για την προσφορά του Έλληνα πολιτικού καθ’ όλη την διάρκεια της μακράς πολιτικής του διαδρομής, με ιδιαίτερη αναφορά στην περίοδο που ήταν πρόεδρος της ΝΔ.
Σίγουρα, όπως συνηθίζεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, ο επίτιμος θα απαντήσει στη γερμανίδα καγκελάριο για να της αντευχηθεί για υγεία και επιτυχία στο έργο της. Και όπως όλοι ξέρουμε, οι ευχές του επίτιμου πάντα πιάνουν…


 
Θέλει να είναι επικεφαλής στη θέση του επικεφαλής;
 Τελικά τί θα είναι ο κ. Στέλιος Μωραϊτης στις αυτοδιοικητικές εκλογές; Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Τοπείρου με επικεφαλής τον Θωμά Μίχογλου ή ο ίδιος επικεφαλής με τον Θωμά Μίχογλου στην… απ’ έξω; Γιατί οι πληροφορίες μου αυτά λένε…Τώρα και ως πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης το …κοστούμι του δημοτικού συμβούλου του έρχεται στενό… Βέβαια είχε και βλέψεις για το δήμο Ξάνθης αλλά ποιος δεν θέλει να’ναι «κάλλιο ο πρώτος του χωριού παρά δεύτερος στην πόλη»;
Μ.Ξ.


 
 Επανέρχεται το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ για τους εποχικά εργαζόμενους
 Οι άνθρωποι που μένουν άνεργοι τον χειμώνα καθώς εργάζονται κυρίως σε επαγγέλματα στο χώρο του τουρισμού θα μπορούν και πάλι να παίρνουν επίδομα επί 3,5 μήνες. Το “πράσινο” φως για τη συνέχιση της επιδότησης δίνει τροπολογία που κατέθεσε ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου στο νομοσχέδιο “Ρυθμίσεις Θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Άλλες Διατάξεις” με τη στήριξη βουλευτών της Ν. Δ και του ΠΑΣΟΚ.
Με βάση την τροπολογία το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ θα καταβάλλεται σε εποχιακά απασχολούμενους οι οποίοι είχαν από 100 έως 179 ημέρες εργασίας ενώ στη σχετική ρύθμιση εντάσσονται οι δικαιούχοι που η εργασιακή τους σχέση λύθηκε από 01/09/2013 και μετά.
Μ.Ξ.


 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…