-1000 gr. σπανάκι καθαρισμένο
-1 μεγάλο πράσο
-400 gr. λαδοτύρι Μυτιλήνης
-3 αυγά
-4 κουταλιές της σούπας τραχανά
-2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
-5 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη
-½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
-Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-Αλάτι
Πλένουμε και χοντροκόβουμε το σπανάκι. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο και σωτάρουμε το σπανάκι μέχρι να μαραθεί και να μαλακώσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C Κελσίου. Τρίβουμε το τυρί και ψιλοκόβουμε το πράσο. Βάζουμε το σπανάκι σε ένα μπωλ, προσθέτουμε τα αυγά το τυρί, αφού κρατήσουμε περίπου το ¼ για την επιφάνεια, το πράσο, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι, λίγο αλάτι και ανανακτεύουμε καλά. Προσθέτουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε καλά.
Χρησιμοποιούμε μια μέτρια ταρτιέρα ή ταψί και υπολογίζουμε να μην είναι πολύ παχύ το μείγμα όταν απλώσει. Βουτυρώνουμε καλά το σκεύος και πασπαλίζουμε με λίγο τυρί και φρυγανιά. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα και το στρώνουμε ομοιόμορφα.
Πασπαλίζουμε με το τυρί που κρατήσαμε και με την φρυγανιά. Ψήνουμε το γκρατέν για περίπου 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της κρούστας. Αφήνουμε το καυτό γκρατέν 15-20 λεπτά πριν το κόψουμε σε κομμάτια.