1½ κιλό κοτόπουλο σε μερίδες
χυμό από 2 πορτοκάλια
ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
2 πορτοκάλια κομμένα σε φέτες
1 κιλό πατάτες κυδωνάτες
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φετάκια
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
3-4 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη ή 1 κουτ. γλυκού ξερή
½ φλυτζάνι βαλσάμικο
½ κουτ. γλυκού κύμινο
1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
4-5 κόκκοι μπαχάρι , αλάτι, πιπέρι
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Σε ένα μεγάλο μπολ που να χωράει όλα τα κομμάτια του κοτόπουλου ρίχνετε το ελαιόλαδο, το χυμό από τα πορτοκάλια, το ξύσμα, το κρεμμύδι το βαλσάμικο, το κύμινο, το σκόρδο, το μπαχάρι, τη ζάχαρη, αλάτι και το πιπέρι.
Ανακατεύετε καλά και βυθίζετε τα κομμάτια του κοτόπουλου. Σκεπάζετε με μεμβράνη και αφήνετε το κοτόπουλο για 2-3 ώρες στο ψυγείο για να μαριναριστεί.
Καθαρίζετε τις πατάτες, τις αλατοπιπερώνετε, τις ανακατεύετε με τις φέτες των πορτοκαλιών και τις απλώνετε στη γάστρα. Επάνω στις πατάτες τοποθετείτε τα κομμάτια του κοτόπουλου και περιχύνετε με τη μαρινάδα. Σκεπάζετε τη γάστρα και ψήνετε στο για 1½ ώρα. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό πασπαλισμένο με λίγο έξτρα ξύσμα από πορτοκάλι.