Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Δωρεάν στήριξη από το Κ.Ψ.Υ.

Δωρεάν στήριξη από το Κ.Ψ.Υ.

0
kentro psuxikhs ugeias xanthi
 

 Η δομή της πόλης στάθηκε δίπλα σε 3.454 συμπολίτες το 2012. Αύξηση στα περιστατικά

 

Τον καλύτερο εαυτό τους δίνουν το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό

 
 
Έργο ψυχής επιτελεί το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ξάνθης που στεγάζεται επί της οδού Αϊδινίου στην Κυψέλη. Σκοπός του Κέντρου είναι η παροχή υπηρεσιών ψυχιατρικής φροντίδας, θεραπείας, πρόληψης, ψυχοκοινωνικής μέριμνας, συμβουλευτικής παρέμβασης και ευαισθητοποίησης στον τομέα της ψυχικής υγείας. Λαμβάνοντας υπόψη την εποχή στην οποία ζούμε, που διακατέχεται από άγχος, ανασφάλεια, πίεση γίνεται εύκολα κατανοητή η ανάγκη ύπαρξης μιας τέτοιας μονάδας, η οποία θα προσφέρει τις υπηρεσίες της σε όποιον πολίτη την έχει ανάγκη εντελώς δωρεάν.
 
Οι κλινικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν θεραπευτικές παρεμβάσεις σε ένα ευρύ φάσμα ψυχικών διαταραχών
«Οι κλινικές δραστηριότητες στο Κ.Ψ.Υ. εκτελούνται στο πλαίσιο της διακλαδικής ομάδας στην οποία συμμετέχουν διάφορες ειδικότητες επαγγελματιών υγείας. Οι δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνουν θεραπευτικές παρεμβάσεις σε ένα ευρύ φάσμα ψυχικών διαταραχών (αγχώδεις-καταθλιπτικές διαταραχές, διαταραχές προσωπικότητας κ.α.) με χρήση ψυχοθεραπειών (ατομική υποστηρικτική-γνωσιακή-συμπεριφορική-ψυχαναλυτική-οικογενειακή) και φαρμακοθεραπείας. Πέραν αυτού παρεμβαίνει συμβουλευτικά σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ παράλληλα προσφέρει ψυχοκοινωνική στήριξη, υποστήριξη της οικογένειας, θεραπείες παιδιών και εφήβων (κατόπιν παραπομπής παιδοψυχιάτρου), ψυχομετρικές δοκιμασίες, χορήγηση ιατρικών γνωματεύσεων για κάθε χρήση (υγειονομικές επιτροπές, πιστοποιητικά υγείας, οπλοκατοχή, άδεια ασκήσεως επαγγέλματος κ.τ.λ.)» αναφέρει στο «Ε» ο διευθυντής του Κ.Ψ.Υ. Ξάνθης, Δημήτριος Μπασλής, και συμπληρώνει «εκτός αυτών περιλαμβάνει και ένα σύστημα κλινικής παρακολούθησης χρονίως ψυχικά πασχόντων ή ατόμων υψηλού κινδύνου, εξασφαλίζοντας την εκτέλεση της ενοσοθεραπείας, κατ’ οίκον επισκέψεις όταν αυτό απαιτείται και κάθε άλλη δραστηριότητα, ώστε να προληφθεί η υποτροπή και η επακόλουθη νοσηλεία σε ψυχιατρική κλινική».
Να συμπληρώσουμε μάλιστα ότι το Κέντρο διαθέτει και ένα τομέα δραστηριοτήτων που εξυπηρετεί το νομικό σύστημα και αφορά Δικαστικές Συμπαραστάσεις, Ψυχιατρικές εκτιμήσεις –κατόπιν εισαγγελικής εντολής- και Ψυχιατρικές πραγματογνωμοσύνες.
 
Το Κέντρο καλύπτει τις ανάγκες τόσο του Νομού Ξάνθης, όσο και των όμορων Νομών
Το Κ.Ψ.Υ Ξάνθης καλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού τόσο του Νομού μας, όσο και των όμορων Νομών. Αν και η προσέλευση και ο όγκος εργασιών έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια (κατά το έτος 2012 εξυπηρετήθηκαν συνολικά 3.454 άτομα), το Κέντρο έχει επιτύχει μέσω του αυτόνομου συστήματος ανάληψης πελάτη (intake), του διαχωρισμού αρμοδιοτήτων και του απαραίτητου συντονισμού να μειώσει τον χρόνο αναμονής των εξυπηρετούμενων με μέγιστο χρόνο αναμονής τις δύο εβδομάδες.
 
Αντί να αυξάνεται το προσωπικό του Κέντρου, μειώνεται
Τη διακλαδική ομάδα του Κέντρου Ψυχικής Υγείας αποτελεί, από την έναρξη της λειτουργίας του το 2005, ένας Ψυχίατρος- Συντονιστής Διευθυντής, δύο Ψυχολόγοι, ένας Κοινωνικός Λειτουργός, δύο Επισκέπτριες Υγείας, δύο Νοσηλεύτριες, μια Διοικητική Υπάλληλος και μια Παιδοψυχίατρος. Από τους παραπάνω έχουν μετακινηθεί στο Γ.Ν.Ξ. από το 2009 ένας εκ των δύο Ψυχολόγων και η Παιδοψυχίατρος και από το 2012 η Διοικητική Υπάλληλος.
 
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…