Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα 4 εταιρείες «δεσμεύτηκαν» για της ΕΒΖ

4 εταιρείες «δεσμεύτηκαν» για της ΕΒΖ

0
ergostasio_zaxari_01-empros

CRISTAL FINANCIERE SAS, KRAJOWA SPOLKA CUKROWA S.A.
LITEX COMMERCE JSC και SUNOKO κατέθεσαν δεσμευτική προσφορά

Έξω ο Επίλεκτος και πολωνική Polski Cukier. Αντιδρά η Ομοσπονδία Εργαζομένων. Κάνει λόγο για «ξεπούλημα»

Ο κύβος της …ζάχαρης ερρίφθη με τέσσερις εταιρείες να προκρίνονται στην τελική ευθεία του διεθνούς διαγωνισμού για την απόκτηση του 82,33% της εισηγμένης ΕΒΖ.
Πρόκειται για μια γαλλική, μια βουλγάρικη, μια σέρβικη και μια Πολωνική. Η ελληνική Επίλεκτος καθώς και πολωνική Polski Cukier δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα.  
4 εταιρείες κατέθεσαν δεσμευτική προσφορά
Η ΑΤΕ σε χθεσινή της ανακοίνωση αναφέρει σχετικά με τον διαγωνισμό της ΕΒΖ:
«Η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. (υπό ειδική εκκαθάριση) ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο του Διαγωνισμού για την πώληση πακέτου μετοχών της A.E. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ έλαβε έγκυρες δεσμευτικές προσφορές από τις παρακάτω εταιρίες :
CRISTAL FINANCIERE SAS, μέλος του Ομίλου CRISTAL UNIOΝ
KRAJOWA SPOLKA CUKROWA S.A.
LITEX COMMERCE JSC.
SUNOKO d.o.o. Novi Sad
Η αξιολόγηση των προσφορών συνεχίζεται και το επενδυτικό κοινό θα ενημερωθεί για οποιαδήποτε εξέλιξη.
Η παρούσα ανακοίνωση αφορά την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. υπό Ειδική Εκκαθάριση και δημοσιεύεται με αποκλειστική ευθύνη του Ειδικού Εκκαθαριστή».
Αντίθετη με την πώληση δηλώνει η Ομοσπονδία εργαζομένων Βιομηχανιών Ζαχάρεως Ελλάδος (Ο.Ε.Β.Ζ.Ε.) σε καμιά εταιρεία και κάνει λόγο για ξεπούλημα του πολυτιμότερου κομματιού του πρωτογενούς τομέα στη Β. Ελλάδα. Ο πρόεδρος του σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Ξάνθης κ. Δημήτρης Χατζηκατσούπης σημειώνει ότι καμιά από τις εταιρείες δεν διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας, την λειτουργία όλων των εργοστασίων της ΕΒΖ καθώς επίσης και τη διατήρηση στης τευτλοκαλλιέργειας. Πληροφορίες της Agronews φέρουν τους Γάλλους να προτάσσουν το “λουκέτο” του εργοστασίου της Ορεστιάδας ως μέρος του ευρύτερου “σχεδίου αναδιάρθρωσης” το οποίο σκοπεύουν να εφαρμόσουν στην ΕΒΖ.
Έτσι υπάρχει ανοιχτό «μέτωπο» μεταξύ του ειδικού εκκαθαριστή κ. Νίκου Μαράντου και της Ο.Ε.Β.Ζ.Ε. και έχει σταλεί εξώδικο.  
Ο.Ε.Β.Ζ.Ε: «Πρόκειται για ένα ανίερο ξεπούλημα της βιομηχανίας»  
Οι θέσεις της Ο.Ε.Β.Ζ.Ε. εκφράζονται και στην ακόλουθη ανακοίνωσή της: «
Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΖΑΧΑΡΕΩΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.ΒΖ.Ε.) νιώθει την ανάγκη να γνωστοποιήσει σε όλους ότι στη διαδικασία εκποίησης της Ε.Β.Ζ. Α.Ε. υπάρχουν οι εξής εξελίξεις.
Ήδη δύο έγκριτες εφημερίδες με τα δημοσιεύματα τους επαληθεύουν πλήρως τους εργαζόμενους, που από την αρχή αυτής της θλιβερής ιστορίας του ξεπουλήματος της Ε.Β.Ζ. Α.Ε. είχαν τονίσει προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι επρόκειτο για ένα ανίερο ξεπούλημα της βιομηχανίας.
Τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι υποψήφιοι αγοραστές επιθυμούν να κλείσουν τα εργοστάσια της Ε.Β.Ζ. Α.Ε. και να σταματήσουν την παραγωγική διαδικασία. Όχι μόνο δεν ενδιαφέρονται για την ενδυνάμωση της τευτλοκαλλιέργειας στην χώρα αλλά απαξιώνουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και τους τελευταίους βιομηχανικούς πνεύμονες στην περιφέρεια.
Από τα μεγαλεπήβολα σχέδια και τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και την ενδυνάμωση της περιφέρειας οδηγούμαστε πλέον με τον πιο απερίφραστο τρόπο στην αποβιομηχάνιση και στον αφανισμό της υπαίθρου.
Περίτρανη απόδειξη όλων των ανωτέρω η καταγγελτική εξώδικος του ειδικού εκκαθαριστή της Α.Τ.Ε. κου. Μαράντου εντολοδόχου της κυβέρνησης, ο οποίος στην επιστολή αυτή τονίζει με περισσή κυνικότητα ότι εκποιεί, δηλαδή ξεπουλάει την μεγαλύτερη αγροτική βιομηχανία της χώρας προς όφελος των πιστωτών της, που σ’ αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι πρώην εργαζόμενοι της Α.Τ.Ε. και το Ελληνικό Δημόσιο. Δυστυχώς επαληθευόμαστε για μία ακόμη φορά ότι η βιομηχανία δεν θα παραμείνει παραγωγική με ότι αυτό συνεπάγεται για την Ελληνική Γεωργία και την ανάπτυξη της υπαίθρου.
Ο ειδικός εκκαθαριστής της Α.Τ.Ε, δηλώνει ότι σπεύδει να ξεπουλήσει το
πολυτιμότερο κομμάτι της πρωτογενούς παραγωγής στην Βόρεια Ελλάδα με την συναίνεση δυστυχώς της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, Και πέραν όλων των παραπάνω διαφαίνεται από όλο το ύφος της επιστολής του, ότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την ενδυνάμωση της καλλιέργειας και την βιωσιμότητας της εταιρείας αλλά και την διατήρηση των τριών υφισταμένων εργοστασίων.
Καλούμε τον Πρωθυπουργό και τους Κομματικούς εταίρους να ξεκαθαρίσουν, εάν εκφράζονται από τις εξωπραγματικές αυτές δηλώσεις.
Ζητάμε άμεσα από όλα τα Κόμματα της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν επίσημα στις παραπάνω δηλώσεις».    
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτό είναι το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Ξάνθης

Αναλυτικά τα έργα και οι προϋπολογισμοί τους Ανοίγουν σε 15 μέρες οι Προσκλήσεις για την υ…