Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

0

Προσφυγικό Ι
Στο φύλλο της Παρασκευής 14 Φεβρουαρίου στην ίδια στήλη δημοσιεύσαμε δύο σχόλια με τον τίτλο Προσφυγικό Ι και ΙΙ.
Στα δύο σχόλια τονίζαμε πως η αντιμετώπιση του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού είναι ένα σύνθετο πρόβλημα. Συγκεκριμένα αναφέραμε: «Να καταγραφούν κατά επάγγελμα – μια ιδέα ρίχνω τώρα – και με τη δημιουργία ενός τύπου ΟΑΕΔ για τους μετανάστες να βρίσκουν δουλειά σε επιχειρήσεις που θα έχουν φορολογικά ή αλλά κίνητρα για να τους προσλάβουν. Όσο τους κρατούν στα κέντρα, σε άθλιες συνθήκες, ή στοιβάζονται σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και επιδοτούν την τριτοκοσμική διαβίωση τους, το πρόβλημα θα επιτείνεται και θα πολλαπλασιάζεται».
Γ.Δ.


Προσφυγικό ΙΙ
Πριν περάσουν 24 ώρες, διαβάσαμε στα ΝΕΑ ρεπορτάζ με τίτλο: «Το δράμα και η πρόκληση. ΟΕΑΔ μεταναστών για αγρότες. Τι περιλαμβάνει το σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση και μπορεί να φέρει ανατροπές τόσο στη διαχείριση του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού όσο και στην αναζωογόνηση της υπαίθρου και της αγροτικής οικονομίας».
Ιδού και τι γράφαμε εμείς στο σχόλιο Προσφυγικό ΙΙ την Παρασκευή: «Το θέμα απαιτεί ρεαλισμό διότι μόνον έτσι αντιμετωπίζεται, κυρίως δε, θέλει αλήθεια προς όλους. Γνώμη μου είναι επίσης ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί η Πολιτεία να διαθέσει σε οικογένειες προσφύγων γη, για να ασχοληθούν με τη γεωργία ή με την κτηνοτροφία. Ή να τους προτρέψει να κατοικήσουν στο πλήθος των χιλιάδων ακατοίκητων σπιτιών στην ορεινή ενδοχώρα. Δεν γνωρίζω τι τελικά θα κάνουν. Ένα όμως ξέρω: αυτό που συμβαίνει στα νησιά και ειδικά στα τρία μεγαλύτερα, στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ούτε για τους μετανάστες ούτε για τους κατοίκους».
-Εν αναμονή αποφάσεων λοιπόν.
Γ.Δ.


 Η σκυτάλη του λαϊκισμού
Μία ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική δημοκρατία για να λειτουργήσει σωστά, εκτός από το τι κάνει ή δεν κάνει η κυβέρνηση, εξαρτάται και από τη δράση της αντιπολίτευσης, ο ρόλος της οποίας είναι να ελέγχει το κυβερνητικό έργο και να προτείνει τη δική της εναλλακτική προοπτική. Στους επτά μήνες διακυβέρνησης της Ν.Δ. βλέπουμε μία προβληματική εικόνα, τόσο της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και της ελάσσονος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι λογικό μετά την ήττα του, βρίσκεται σε μία περιδίνηση εσωστρέφειας, και στη σύγκρουση ομάδων, φραξιών και τάσεων με αγεφύρωτες ιδεολογικές και πολιτικές διαφωνίες. Κι έτσι η μόνη αντιπολίτευση που κάνει είναι να καταγγέλλει ως νεοφιλελεύθερο τον Κυρ.Μητσοτάκη και να φωνασκεί για την ακροδεξιά η κυβέρνηση. Ουσιαστικά απέχει από το ρόλο του και δυσκολεύεται να αντιπολιτευτεί σε πολλά θέματα που είχε χειριστεί όταν ήταν στην εξουσία, όπως η συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις ή οι πλειστηριασμοί. Το κενό έρχεται να καλύψει το ΚΙΝΑΛ, κάποιες φορές επιτυχώς, συχνά όμως αντιγράφοντας τις χειρότερες στιγμές του ΣΥΡΙΖΑ. Η ρητορική του ΚΙΝΑΛ στο ζήτημα των πλειστηριασμών και η στοχοποίηση του «ανάλγητου» Άδωνη Γεωργιάδη, ελάχιστα απέχει από το «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη» του παλιού ΣΥΡΙΖΑ. Μάλλον το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να επαναπατρίσει τους ψηφοφόρους του… παίρνοντας τη σκυτάλη του λαϊκισμού από το ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας ουσιαστικά την μόνιμη προστασία της πρώτης κατοικίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Οι εποχές του άκρατου λαϊκισμού όμως έχουν παρέλθει πια και κινδυνεύει, να πετύχει μεν κάποιες εισροές πρώην Πασόκων, αλλά να έχει ακόμα μεγαλύτερες απώλειες από τους νυν ψηφοφόρους του, αυτούς που θέλουν να δουν το ΚΙΝΑΛ να γίνεται ένα σύγχρονο μεταρρυθμιστικό, σοσιαλιστικό κόμμα.
Κ.Λ.


 Αναβάθμιση του διαλόγου
Εμείς το πιστεύουμε και το θεωρούμε βασικό κι απαραίτητο. Ότι θα πρέπει ο διάλογος πρώτα στο Δημοτικό Συμβούλιο να υπάρχει και να λειτουργεί και παράλληλα να αναβαθμιστεί.
Συστατικό της δημοκρατικής λειτουργίας ο διάλογος, η συζήτηση, η ανταλλαγή απόψεων.
Έτσι, με τον ειλικρινή διάλογο κατατίθενται ιδέες και προτάσεις, αναλύονται και φυσικά γίνονται αποδεκτές και εν συνεχεία υλοποιούνται.
Η επίκλησή μας δεν έχει σκοπό «να μπει στα χωράφια» των δημοτικών παρατάξεων. Κάθε άλλο. Όμως, χωρίς τον διάλογο δεν πρόκειται ο τόπος να πάει μπροστά. Κι αυτό πιστεύουμε πως είναι αίτημα και επιθυμία όλων των παρατάξεων.
Το θέμα είναι απλό: Μπορεί να διαφωνούμε, πιθανόν. Όμως συζητούμε, ακούμε τις απόψεις του άλλου, διορθώνουμε, συμπληρώνουμε, προχωρούμε πάντα με διάλογο.
Γ.Δ.


 Κάθε χρόνο τα ίδια
Ο λαός το λέει πολύ παραστατικά: «Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου».
Κάθε χρόνο το υπουργείο ανακοινώνει στοιχεία για το πόσα εκατομμύρια οχήματα κυκλοφορούν (6.650.000), πόσα είναι σε ακινησία (περίπου 500.000) και ότι 600.000 ιδιοκτήτες οχημάτων κυκλοφορούν χωρίς να έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας!
Δηλαδή, κάποιοι «έξυπνοι» συμπατριώτες μας αρνούνται να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας, άλλοι τόσοι δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ και άλλοι δεν έχουν ασφαλισμένο το όχημά τους.
-Φαντάζεστε τι έχει να τραβήξει κάποιος οδηγός εάν εμπλακεί σε τροχαίο με ανασφάλιστο;
Και το πιο ωραίο;
Και τους μεν και τους δε τους γνωρίζει το υπουργείο αλλά κάνει την πάπια. Το γιατί, αυτονόητο.
Γ.Δ.


Το όχι μακρινό 2013
Σε σχόλιο στην ίδια στήλη, την προηγούμενη εβδομάδα σχολιάζαμε για το αίτημα των τευτλοπαραγωγών Έβρου, η κυβέρνηση (το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης) να διορίσει νέα διοίκηση στην ΕΒΖ. Κι αυτό γιατί η σημερινή αρνείται να δεχτεί τις πιέσεις τους. Έτσι, ελπίζουν η νέα, που θα είναι ειδικής αποστολής, θα επαναφέρει την τευτλοκαλλιέργεια…
Σήμερα σας έχω νέα από την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Το 2013 λοιπόν η κυβέρνηση αυτή είχε δεχθεί πρόταση για την εξαγορά της ύψους 117 εκ. ευρώ από την γαλλική Cristal Union. Οι συνδικαλιστές και η αντιπολίτευση με μπροστάρη τον ΣΥΡΙΖΑ βγήκαν στα κάγκελα. Με ερώτηση στη βουλή Τσίπρας και 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισαν το τίμημα… εξευτελιστικό. Η αγοραπωλησία ναυάγησε.
Η συνέχεια είναι γνωστή. Το 2019 η ΕΒΖ αιτήθηκε την υπαγωγή στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα.
Γ.Δ.


Κάποιοι από τους ταγούς του νομού μας έχουν παρανοήσει το ρόλο τους…
Νομίζουν ότι ο αυτός εξαντλείται στο να παρίστανται σ’ όλες τις πίτες και να λένε πέντε τυπικούρες που πολλές φορές ούτε κι αυτές μπορούν να τις πουν σωστά! Έτσι προφανώς εκλαμβάνουν την παρουσία τους στα τοπικά δρώμενα. Απ’ την άλλη είναι εντελώς απόντες σ’ ότι σημαντικό χρειάζεται προωθητική παρέμβασή τους. Δηλώνουν άγνοια για σημαντικά θέματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κι όφειλαν να γνωρίζουν αν έχουν την στοιχειώδη ενημέρωση από τον τοπικό Τύπο και όταν έρχονται αντιμέτωποι μ’ αυτό προσπαθούν να καλύψουν την ανεπάρκειά τους απαντώντας άλλα αντ’ άλλων! Μας διοικούν παράγοντες που δεν γνωρίζουν ή λένε ότι δεν γνωρίζουν τα πιο σημαντικά θέματα της περιοχής. Δεν φρόντισαν να μάθουν τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια. Είναι πράγματι τραγικό!
Κάποιος πρέπει να τους πει ότι φτάνει πια με τις πίτες και τα θεάματα και να πιάσουν δουλειά γιατί αλλιώς θα δουν πόρτα…
Ήδη η τοπική κοινωνία βράζει…
Μ.Ξ.


Πετυχημένος υπουργός ο Βορίδης
Το άκουσα από σοβαρούς ανθρώπους που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα. Αυτοί λοιπόν οι νοικοκυραίοι παραγωγοί «έχουν μείνει» με όσα έχει προχωρήσει και υλοποιήσει ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης.
Η αλήθεια είναι πως δεν το περίμεναν.  Τι γυρεύει τώρα ένας δικηγόρος στο Αγροτικής Ανάπτυξης, τι γνωρίζει από χώμα, από ζώα, από αγροτιά. Και όμως. Ο Βορίδης δεν τα πήγε μόνον καλά, τα πήγε άριστα μέχρι στιγμής, κι αυτό το υποστηρίζουν και οι βουλευτές που με ευκολία τον συναντούν.
Ο τομέας που ηγείται ο Βορίδης, είναι δύσκολος και με «ιδιορρυθμίες», όπως τόνιζε επί της υπουργικής του θητείας ο Αλέκος Κοντός.
Όμως, ο Βορίδης τα καταφέρνει. Και είναι αποδεκτός, συνεργάσιμος και άμεσων παρεμβάσεων.
-Ποιος να το περίμενε…
Γ.Δ.


Με χορούς κυκλωτικούς…
Μεγάλη επιτυχία είχε η γιορτή της Λαογραφίας το Σάββατο στην κεντρική πλατεία. Εκτός από τις παραστάσεις των χορευτικών συλλόγων που ήταν πράγματι πολύ αξιόλογες,  το πιο ενδιαφέρον στοιχείο ήταν η συμμετοχή του κόσμου. Ήταν εντυπωσιακή η εικόνα να έχει δημιουργηθεί μια ανθρώπινη αλυσίδα από άτομα όλων των ηλικιών και να κινείται, να δονείται κυριολεκτικά υπό τον ήχο της γκάιντας ή της ποντιακής λύρας σε «χορούς κυκλωτικούς» όπως λέει ο Σαββόπουλος! Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι όλοι ήξεραν να χορεύουν! Αυτό σημαίνει ότι η παράδοσή μας είναι ζωντανή,  οι νέοι την αγκαλιάζουν, μαθαίνουν παραδοσιακούς χορούς, δεν αποξενώνονται, δεν αλλοτριώνονται. Ζουν στους ρυθμούς της εποχής, υπακούουν στα κελεύσματα της εποχής αλλά έχουν χώρο για την παράδοση και αυτό δείχνει ωριμότητα και σωστό κριτήριο διαχείρισης  ενός πολιτισμικού αγαθού. Αντίθετα με κάποιους άλλους κυρίως σε μεγάλες ηλικίες που προσκολλώνται με τρόπο ασφυκτικό σε ότι παραδοσιακό και γίνονται γραφικοί.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…