Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Θερμαίνεται» το κλίμα στη δημοτική αγορά

«Θερμαίνεται» το κλίμα στη δημοτική αγορά

0
dimotiki_agora-empros

Πιο συντηρητικοί αλλά πιο συνειδητοποιημένοι οι καταναλωτές. Άρχισαν οι έλεγχοι με τα μικτά κλιμάκια. Δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις

Πιο φτηνό το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι δείχνουν έρευνες. Μειωμένη όμως η κατανάλωση
 
Φτηνότερο θα είναι από πέρσι το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της Ε.Σ.Ε.Ε. κατά την περίοδο 14 έως 19 Δεκεμβρίου 2012 καθώς επίσης και η Έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) με βάση τ’ αποτελέσματα έρευνας τιμών των προϊόντων του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (μεγάλα σουπερμάρκετ) στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2012. Οι δύο έρευνες συμφωνούν ως προς την πτωτική τάση των τιμών των ειδών που περιλαμβάνει το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι διαφέρουν όμως ως προς το ποσοστό. Έτσι η μεν έρευνα ΙΝ.ΕΜ.Υ. της Ε.Σ.Ε.Ε. μετρά τη διαφορά από πέρσι σε 4,64% ενώ η έκθεση του ΙΕΛΚΑ στο 8%.  
Πιο φτηνό αλλά πιο φτωχό το Χριστουγεννιάτικο καλάθι
Πιο συγκεκριμένα, το χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι κατά την πρώτη έρευνα θα κοστίσει 151,56 ευρώ έναντι 158,93 ευρώ που κόστιζε πέρυσι την ίδια ακριβώς περίοδο, περιλαμβάνοντας τα ίδια ακριβώς προϊόντα. Η διαφορά αυτή των 7,37 ευρώ (που μεταφράζεται σε μείωση 4,64%) σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2011 οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση της τιμής του χοιρινού, όσον αφορά τα κρεατικά, η τιμή του οποίου κατά μέσο όρο εκτιμάται στα 3,70 ευρώ το κιλό και εμφανίζει μία μείωση 26% σε σχέση με πέρυσι καθώς επίσης και στα φθηνότερα οπωροκηπευτικά προϊόντα, με εξαίρεση τις πατάτες. Η γενική εικόνα που διαμορφώνεται αναφορικά με την τιμή των κρεατικών τη φετινή περίοδο σε σχέση με την αντίστοιχη του 2011, αποτυπώνεται στην οριακή μείωση της τιμής του ντόπιου αρνιού στα 7 ευρώ/κιλό και στην μικρή αύξηση της τιμής της γαλοπούλας (3,85%). Στη δεύτερη έρευνα το μέσο «χριστουγεννιάτικο καλάθι» εκτιμάται στα 78,32 €, ενώ ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα, κάνοντας πιο έξυπνες επιλογές, να αγοράσει τα ίδια προϊόντα μέχρι και στην ελάχιστη τιμή των 55,65 €. Έως δηλαδή και 41% φθηνότερα. Αυτό όμως που είναι χαρακτηριστικό είναι η μειωμένη καταναλωτική δαπάνη που αποτυπώνεται στο διαχρονικά μειούμενο τζίρο, αποτελεί δυστυχώς για ακόμη μία χρονιά το σήμα κατατεθέν της εφετινής χριστουγεννιάτικης περιόδου καθώς οι απώλειες στις πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων αναμένεται να προσεγγίσουν περίπου το 18% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.  
«Θερμαίνεται» η δημοτική αγορά
Αισιόδοξα μηνύματα εκπέμπονται από την δημοτική αφορά Ξάνθης καθώς άρχισε να «θερμαίνεται» το κλίμα. Συγκεκριμένα όπως μας πληροφορεί ο αντιπρόεδρος του σωματείου Κρεοπωλών κ. Παπαδόπουλος Απόστολος έχει αυξηθεί η κίνηση στην αγορά και κάποιοι καταναλωτές έχουν κάνει ήδη τις παραγγελίες τους ενώ άλλοι κάνουν ακόμη διερεύνηση αγοράς: «Τα δείγματα είναι ενθαρρυντικά. Ο κόσμος παρότι αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, παρότι έχει δεχτεί περικοπές και φόρους δεν θα μιζεριάσει τις γιορτές. Θα ψωνίσει …όχι όπως τις άλλες χρονιές αλλά πιο συντηρητικά όμως πιο συνειδητοποιημένα, πιο σωστά. Γίνεται δηλαδή ένας αυτοέλεγχος στην κατανάλωση. Οι τιμές είναι ίδιες εδώ και τρία χρόνια υπάρχει επάρκεια σε κρέας και είναι όλα ελεγμένα. Τηρούνται απόλυτα όλες οι διαδικασίες από την σφαγή έως την κατανάλωση».
Αυτό επιβεβαιώνει και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Π. Ε. Ξάνθης κ. Κώστας Γκαζίνος; «Ο νομός μας έχει υψηλό δείκτη ασφαλείας στην ποιότητα του κρέατος. Ελέγχεται όλη η αλυσίδα από τους κτηνιάτρους της υπηρεσίας μας, από την εκτροφή, τη διαδικασία σφαγής και τη διακίνηση του κρέατος στους κρεοπώλες. Μέχρι στιγμής δεν έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις. Τώρα τις γιορτές καθημερινά μεικτά κλιμάκια είναι στα μαγαζιά της πόλης και του νομού».  
Ο τιμοκατάλογος της δημοτικής αγοράς
Τα Χριστούγεννα στην Ξάνθη την μεγαλύτερη ζήτηση έχει το χοιρινό: Η τιμή του κυμαίνεται από 5,50 6,50 ευρώ το κιλό. Επίσης υπάρχει ζήτηση στο κοτόπουλο που η τιμή του κυμαίνεται από 3,20 – 3,50 ευρώ το κιλό. Οι τιμές στα αγριογούρουνα ημιάγρια ή άγρια ποικίλουν καθώς μπορεί να πωληθούν από 8 – ΄15 ευρώ το κιλό. Το αρνί έχει μικρότερη ζήτηση, ενώ το μοσχάρι σταθερή και πωλείται από 8.80 – 9.50 το κιλό. Η αγορά της γαλοπούλας τώρα ανοίγει και δεν έχουν σταθεροποιηθεί οι τιμές. Πάντως όπως σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος έχει μικρή ζήτηση.  
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, ποιοι το δικαιούνται

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το δώρο του Πάσχα Έως τη Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου θα πρέπει …