Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» για τους αγρότες

Χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» για τους αγρότες

0
agrotes-empros

Καταβάλλεται από χθες το υπόλοιπο 50% της ενιαίας ενίσχυσης στους 5.500 δικαιούχους του νομού μας

Το αδιαχώρητο παρατηρείται από την Τετάρτη στην ΑΤΕ. Κάποιοι θα πληρωθούν μετά τα Χριστούγεννα
 
Εκταμιεύτηκαν τα λεφτά, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ από την Τρίτη 18 Δεκέμβριου – όπως ανακοινώνει η Τράπεζα Πειραιώς – και άρχισε να γίνεται η αποπληρωμή του υπόλοιπου 50% της ενιαίας ενίσχυσης στους δικαιούχους αγρότες. Όπως ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Πληρωμών Κοινοτικών Επιδοτήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ)στις 18/12/2012 έγινε η πληρωμή της Εξόφλησης της Ενιαίας Ενίσχυσης για το 2012 για 682.782 δικαιούχους με ποσό 1.009.582.294,33 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Οκτωβρίου είχαν καταβληθεί οι προκαταβολές των κοινοτικών ενισχύσεων σε 670.000 αγρότες συνολικού ύψους 947 εκατ. ευρώ. Τα κονδύλια των κοινοτικών ενισχύσεων προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα χρήματα ήταν διαθέσιμα από το απόγευμα της Τρίτης μέσω των ΑΤΜ και από χθες (Τετάρτη) από τα ταμεία των τραπεζών. Ωστόσο, αξίζει να επισημανθεί ότι παρακρατήθηκε υπέρ ΕΛΓΑ η δεύτερη δόση της ασφαλιστικής εισφοράς των αγροτών, συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ και γι αυτό το λόγο το ποσό που θα τους καταβληθεί θα είναι κατά 10% μειωμένο

«Ζεστό» χρήμα σε 5.500 αγρότες της Ξάνθης
Σε 5.500 ανέρχονται οι δικαιούχοι αγρότες της ενιαίας ενίσχυσης σύμφωνα με κ. Κώστα Δαλάτση που είναι προσωρινός πρόεδρος του νεοσύστατου Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Δήμου Τοπείρου Ξάνθης «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», που είναι ο συνδικαλιστικός φορέας των αγροτών του νομού μας: «Είναι μια μεγάλη ανάσα για τους αγρότες. Θα εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους και θα κάνουν Χριστούγεννα. Οι περισσότεροι είναι χρεωμένοι στις τράπεζες…χρωστούν ενοίκια ή στους γεωπόνους για τα λιπάσματα. Είχαμε 45 λεπτά αύξηση στο λίπασμα, αυξήθηκε το πετρέλαιο, οι σπόροι…Όλα αυτά πρέπει να πληρωθούν και ότι μείνει θα πάει στην αγορά. Έτσι θα κινηθεί και η αγορά της Ξάνθης», επισημαίνει ο κ. Δαλάτσης.
Το αδιαχώρητο παρατηρείται από την Τετάρτη στην ΑΤΕ από αγρότες που σπεύδουν να κάνουν ξεκαθάρισμα των λογαριασμών τους και να πληρωθούν. Επειδή οι εργάσιμες μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα είναι λίγες εκτιμάται ότι κάποιοι δεν θα προλάβουν να πληρωθούν κι αυτό θα γίνει μετά τα Χριστούγεννα.  
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παράταση κρατικών αγροτικών ενισχύσεων λόγω πολέμου Ουκρανίας προτείνει η Κομισιόν

Κατά την τελευταία σύνοδό του, που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Μαρτίου 2024, το Ευρωπα…