Σχόλια 02/06/2012

0

Ο Βενιζέλος  κάλεσε τα στελέχη να πηγαίνουν πόρτα-πόρτα στους παλιούς ψηφοφόρους. Αυτοί όμως φοβούνται ότι θα πέσει ξύλο-ξύλο…    

Ευχές  


Ευχαριστούμε θερμά και από καρδιάς, όλους τους αγαπητούς συμπολίτες, αναγνώστες και συνδρομητές της εφημερίδας μας για τις ευχές τους για τη συμπλήρωση 35 χρόνων από την κυκλοφορία και έκδοση, τον Ιούνιο του 1977.
Χρόνια τώρα είναι δίπλα μας και τους ευχαριστούμε. Πολλώ μάλλον σ’ αυτές τις δύσκολες ημέρες. Να’ ναι πάντα καλά, να έχουν υγεία, να μας διαβάζουν και να γνωρίζουν πως ό,τι κάνουμε έχουμε αυτούς στο μυαλό και στην κάθε προσπάθεια.
Σύντομα θα έχουμε νέα για την εκδήλωση που ετοιμάζουμε και τότε θα βρεθούμε όλοι μαζί, σαν μια μεγάλη οικογένεια για να γιορτάσουμε αυτά τα 35 χρόνια.
-Να’ στε πάντα καλά και σας ευχαριστούμε γιατί μας στηρίζετε και μας δυναμώνετε στην προσπάθειά μας.
«Ε»

Πριγκοζίν και Λέντερμαν  


Δεν ήταν μόνον ο Ακαδημαϊκός Πριγκοζίν που προσκλήθηκε και ήρθε στα Άβδηρα. Ήταν και ο Νομπελίστας Λέντερμαν που ήρθε το Νοέμβριο του 1987 και προσκύνησε στο χώρο των Αρχαίων Αβδήρων, το χώμα που περπάτησαν οι Αβδηρίτες σοφοί Πρωταγόρας, Δημόκριτος και άλλοι.
Όλα δε αυτά (και πολλά άλλα) την περίοδο εκείνη, από μια Κοινότητα.
Σημειώνουμε ότι οι δύο κορυφαίοι επιστήμονες ήταν Πυρηνικοί Φυσικοί.
«Ε»      

 

Τα μύρτιλα  


Μόνο η ίδια δεν πήγε στο Καλαμπάκι να μας  φέρει μύρτιλα για να κατασκευάσουμε την τούρτα-τριλογία.
Ο λόγος για την κυρία Βασιλική Γεωργοπούλου με τα βιολογικά προϊόντα. Οι καιρικές συνθήκες στάθηκαν ανασταλτικός παράγοντας.
Έτσι, η τούρτα που υποσχέθηκε για τα γενέθλια της εφημερίδας θα γίνει άλλη φορά. Στο εγγύς μέλλον.
Σ.Α.

 

Το ρεύμα  


Τι είναι το ηλεκτρικό ρεύμα; Κοινωνικό αγαθό λέει το ΚΚΕ και όχι εμπόρευμα.
Αλήθεια, σε ποια χώρα παρέχεται δωρεάν το ηλεκτρικό για να έχουν αυτό το δικαίωμα και οι δικοί μας Δροσερίτες;
Και γιατί μόνον αυτοί; Και γιατί κάποιοι λίγοι «έξυπνοι» εις βάρος των πολλών;
Δηλαδή να πληρώνουμε όλοι οι άλλοι, οι βλάκες, το ηλεκτρικό για να έχουν δωρεάν κάποιοι Δροσερίτες!
Είναι λογική αυτή; Και είναι δυνατόν να λειτουργεί η ΔΕΗ δίνοντας δωρεάν το ρεύμα;
-Κάπου, κάποιοι έχουν μπερδευτεί…
«Ε»    

Το ΔΝΤ “συζητάει” τώρα νέες ιδέες  


Για πρώτη φορά και με ξεκάθαρο τρόπο ο εκπρόσωπός του ΔΝΤ Τζέρι Ράις απαντώντας σε ερώτηση έλληνα δημοσιογράφου, δηλώνει ότι το ταμείο «είναι ανοιχτό σε ιδέες για την αποτελεσματικότερη επίτευξη των στόχων του δημοσιονομικού προγράμματος στην Ελλάδα από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου».
Ο ίδιος ξεκαθάρισε επίσης ότι το Ταμείο δεν εμπλέκεται στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Το κλίμα αλλάζει στην Ευρώπη και στο ΔΝΤ, όλοι πλέον (πλην Μέρκελ)  καταλαβαίνουν ότι το πρόγραμμα λιτότητας δεν μπορεί και δεν πρόκειται να συνεχίσει να εφαρμόζεται στην Ελλάδα όπως έχει.
Τώρα είναι η ώρα της επαναδιαπραγμάτευσης, είναι πρόσφορο το έδαφος. Ήδη έχει δοθεί παράταση ενός έτους στην προσαρμογή της Ισπανίας. Μπορεί να δοθεί ανάσα και στην Ελλάδα. Αν βέβαια δεν μας προλάβει καμία Ισπανική κατάρρευση…

     
“Ο Έλληνας δεν χορεύει και δε θα χορέψει ποτέ στο ένα πόδι…”  


Αντιγράφουμε σχόλιο της Γαλλικής εφημερίδας Λιμπερασιόν για τους Έλληνες:
“…Ο Έλληνας δεν χορεύει και δε θα χορέψει ποτέ στο ένα πόδι, ούτε θα σκύψει δουλικά, ανεξάρτητα από τα καθεστώτα που θέλουν να του επιβάλλουν. Χορεύει με τα χέρια του, σαν να θέλει να πετάξει προς τα αστέρια. Γράφει στους τοίχους αυτό που θα του άρεσε να διαβάσει κάπου αλλού. Καίει μια τράπεζα όταν δεν του αφήνουν πλέον την πολυτέλεια να ψήσει στην παραδοσιακή του ψησταριά.
Ο Έλληνας είναι τόσο ζωντανός, όσο η ιδεολογία της απειλής θανάσιμη. Και ο Έλληνας αν και χτυπημένος μέχρι θανάτου, στο τέλος πάντα σηκώνεται…”
Από την Liberation    

     
Tι σημαίνει η λέξη: “Τσίπρας”  


Ο Αλέξης Τσίπρας (Αλέξιος Παύλου Τσίπρας, γεν. 1974) είναι αναμφισβήτητα η πιο συζητημένη πολιτική προσωπικότητα των τελευταίων μηνών, ιδιαίτερα μετά την επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές το επώνυμο “Τσίπρας” άρχισε να απασχολεί και το Διεθνή Τύπο.
Σήμερα, θα ασχοληθούμε με την ετυμολογική  προέλευση της λέξης “Τσίπρα”, η οποία έχει, κατά την ισχυρότερη εκδοχή,  Τούρκικη προέλευση. Παράγεται από το ουσιαστικό της τουρκικής γλώσσας “çiplak” (πρφ: τσίπλακ), που σημαίνει “γυμνός”, “ αυτός που δεν έχει ρούχα”, ο “φτωχός”. Στη Νέα Ελληνική χρησιμοποιείται το επίθετο τσιπλάκης -ισσα, -ικο και δηλώνει 1. αυτόν που είναι απόλυτα φτωχός, 2. (μτφ) αυτός που ζει υπό συνθήκες απόλυτης ανέχειας, ΣΥΝ. Φτωχός, κακομοίρης, ξεβράκωτος (από το Λεξικό Μπαμπινιώτη). Με την παραπάνω ερμηνεία ταυτίζεται και το ετυμολογικό λεξικό του Ανδριώτη, στο οποίο καταγράφεται, επιπρόσθετα, και το λήμμα “τσιρτσιπλάκης” (: ολόγυμνος) < çιr(il)-çiplak.
Ασθενέστερες πρέπει να θεωρούνται οι ετυμολογικές αναλύσεις: 1. από το λατ. cipria (: πούδρα,  η λατ. λέξη cipria αναφέρεται στην Κύπρο) ή 2. από το αλκοολούχο ποτό (τα) τσίπουρα>τσίπρα. Και στις δύο περιπτώσεις το “Τσίπρας” θα πρέπει να είναι ένα παλαιό παρατσούκλι της οικογένειας του Αλέξη Τσίπρα.        

Κρύος ιδρώτας λούζει …


 …τους εργαζόμενους στο Εργοστάσιο Ζάχαρης της Ξάνθης καθώς μόνο τοις τύποις είναι Ζάχαρης αφού ζάχαρη έχει χρόνια να δει στα σιλό και τις αποθήκες του. Ο φόβος τους είναι ότι έτσι πως το πάνε από την διοίκηση και δεν τους φέρνουν ζάχαρη θα τους ξηλώσει και τα τελευταία σιλό η Ε.Ε. όπως ξήλωσαν και τα υπόλοιπα μηχανήματα αφού δεν υπήρχε παραγωγή ζάχαρης και κατά συνέπεια και οι τελευταίοι εναπομένοντες εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς δουλειά.
Δικαιολογημένοι οι φόβοι τους …εν’ όψει μάλιστα και της τελικής φάσης του διαγωνισμού όπου έχουν καταθέσει 3 εταιρείες δεσμευτική προσφορά
Μ.Ξ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα «παιδιά του ΠΑΣΟΚ»


 Είναι πραγματικά μια αντίφαση αυτό που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αποστρέφεται μετά βδελυγμίας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και απ’ την άλλη έχει μαζέψει όλα τα «παιδιά του ΠΑΣΟΚ» στις τάξεις του. Δεν τους βάζει λέει σε ηγετικούς ρόλους αλλά αποδέχεται την στήριξή τους. Για παράδειγμα δεν είναι παιδί του ΠΑΣΟΚ ο αρχισυνδικαλιστής της ΔΕΗ ο κ. Φωτόπουλος που έπαιζε τον νταή και κατέβαζε τους διακόπτες κατά δική του βούληση λες και ήταν ο απόλυτος ηγέτης; Δεν ήταν κορυφαία υπουργός του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα εμπνευστής του «λεφτά υπάρχουν» η κα Λούκα Κατσέλη που σύναψε συμφωνία συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ; Και ο κ. Τσίπρας τι κάνει; Απ’ την μια περνά γενεές δεκατέσσερις το ΠΑΣΟΚ αποκαλώντας το κόμμα της διαφθορά και της διαπλοκής και απ’ την άλλη μαζεύει τα στελέχη του…
Μ.Ξ.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …