Υλικά
300 γρ. μαυρομάτικα φασόλια, καλά ξεπλυμένα
1 φύλλο δάφνης
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
7 – 8 ντοματίνια ή Â 5-6 λιαστές ντομάτες
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
2 κονσέρβες τόνος, στραγγισμένος Â
Για το πέστο μυρωδικών
1/4 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
1/4 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
100 ml ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδου, πολτοποιημένη
1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμόνι
1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο Â
Εκτέλεση
Βράζουμε τα φασόλια με άφθονο νερό και τη δάφνη. Ξαφρίζουμε και βράζουμε για περίπου 25 λεπτά συνολικά έως να μαλακώσουν. Τα σουρώνουμε και τα αλατίζουμε Μόλις χλιαρύνουν τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με το κρεμμύδι και τα ντοματάκια κομμένα στα δύο (ή τις λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες).
Πέστο: Πολτοποιούμε όλα τα υλικά στο μούλτι μέχρι να προκύψει ένα μείγμα πηχτό και ομοιογενές. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο επιπλέον, το οποίο αφαιρούμε μετά σουρώνοντας το πέστο από ψιλό σουρωτήρι.
Σερβίρισμα: Προσθέτουμε το πέστο στα φασόλια και ανακατεύουμε απαλά. Διορθώνουμε το αλατοπίπερο. Σερβίρουμε σε πιάτα και «σπάμε» με τα δάχτυλα τον τόνο από πάνω.