Αρχική ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Πριν και μετά την Κυριακή: «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα»

Πριν και μετά την Κυριακή: «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα»

0
vouli_1-empros

To λαϊκό ρητό «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» σε όλο του το μεγαλείο μετά την ψηφοφορία για τα νέα μέτρα που κατέληξε στην υπερψήφισή τους από τα 2/3 των βουλευτών ενός Κοινοβουλίου, που στην κυριολεξία παραπαίει από τις αποσκιρτήσεις και τις κομματικές ανταρσίες, από την ηρωοποίηση και θυματοποίηση επώνυμων υπουργών, οι οποίοι επέλεξαν την έξοδο από τα κόμματά τους, προκειμένου να δείξουν στον κόσμο ότι θέλουν να σώσουν τη χώρα.
Οι πληροφορίες ακόμη και για πτώση της κυβέρνησης Παπαδήμου το περασμένο Σάββατο και η εικόνα χάους στην χώρα, η ασυνεννοησία και οι συνεχείς αντιπαραθέσεις εντός των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση έδιναν και έπαιρναν τις τελευταίες ημέρες. Επρόκειτο για πληροφορίες που διέρρεαν μεγάλα και επώνυμα στελέχη των κομμάτων, που ακόμη και στην περίπτωση που ψηφίζονταν τα μέτρα (κάτι που έγινε) δεν έδιναν και πολλά περιθώρια για την περιβόητη ανάπτυξη και επιστροφή στις αγορές, που τόσο αβίαστα υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός κος Παπαδήμος.
Χαρακτηριστικά από την ΝΔ μας δήλωναν το Σάββατο ότι η αποχώρηση Καρατζαφέρη από την ψηφοφορία της Κυριακής έχει ήδη δημιουργήσει πολλά προβλήματα με τις Βρυξέλλες και την τρόικα, πως το μήνυμα από εκεί ήταν ότι πρέπει να υπογράψουν «ναι» στην δανειακή σύμβαση όλοι οι Έλληνες ανεξαιρέτως, και πως η αποσκίρτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτει το μέγεθος του προβλήματος στο κόμμα αυτό. Εις ότι αφορά την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, μας δήλωναν ότι πρέπει να υπερισχύσει το « όλοι ή κανένας» αναφορικά με την απόφαση για την δανειακή σύμβαση. Επίσης, σχετικά με τις επικείμενες ανταρσίες στο κόμμα (κάτι που τελικά έγινε σε μεγάλο βαθμό) μας ξεκαθάριζαν ότι το θέμα δεν ήταν οι ανταρσίες καθαυτές αλλά ότι η κυβέρνηση μπορεί να έπεφτε στο Σάββατο.
Όπως βλέπουμε λοιπόν, στο στενό περιβάλλον του κου Σαμαρά δεν αποκλειόταν ακόμη και αυτό το ενδεχόμενο. Για το λόγο αυτό ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε από νωρίς το θέμα της διαγραφής από το κόμμα όσων καταψηφίσουν τα νέα μέτρα, κάτι που τελικά έγινε. Όμως η εικόνα χάους της χώρας, αλλά και η πολύ μεγάλη πιθανότητα πτώσης της κυβέρνησης Παπαδήμου το Σαββατοκύριακο ήταν πολύ πιθανό ενδεχόμενο και στις τάξεις των άλλων κομμάτων. Από διάφορες πηγές προσκείμενες στην ευρύτερη Αριστερά, γινόταν σαφές ότι οι αντοχές της κυβέρνησης ήταν περιορισμένες  και πως το πιο πιθανό ήταν να πέσει. Η εικόνα χάους και ασυνεννοησίας ήταν κατά την γνώμη τους μια σαφής ένδειξη πως τα περιθώρια  για ομαλή μετάβαση στην επόμενη μέρα ήταν κάτι σαν οπτασία.
Και πράγματι, μετά και τα πολύ σοβαρά επεισόδια το βράδυ της Κυριακής, αλλά και τις τελικές διαρροές από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κανείς δεν μπορεί πλέον να ελπίζει ότι η επιστροφή στην ομαλότητα είναι ζήτημα χρόνου. Τουναντίον, θα χρειαστεί πολύς καιρός μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να μπει το νερό στο αυλάκι. Από τις Βρυξέλλες τώρα, παρά το γεγονός ότι ψηφίστηκε τελικά στην Ελλάδα η νέα δανειακή σύμβαση, υπάρχει διάχυτη ανησυχία για το μέλλον της χώρας, αλλά παράλληλα και μια ψυχρή στάση αναφορικά με το πώς καθορίζεται κάθε φορά από τα ελληνικά πολιτικά κόμματα η επόμενη μέρα, οι αποφάσεις και η πολιτική τους απέναντι στο δανεισμό και τα εκάστοτε νέα μέτρα, που όπως μας διαβεβαίωσαν πηγές των Βρυξελλών, είναι μονόδρομος. Κατά συνέπεια αυτό που θα πρέπει να περιμένουμε στην συνέχεια είναι ακόμη περισσότερα μέτρα και παράταση της σκληρής λιτότητας.
Το παιχνίδι χοντραίνει όταν στη μέση μπαίνουν και οι όροι για να συνεχιστούν οι συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που καθορίζουν κάθε φορά την οικονομική πολιτική. Από τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας φαίνεται πως δεν επιζητούνται τελικά εκλογές, παρά τις εξαγγελίες του κου Σαμαρά περί του αντιθέτου. Είναι τόσο μεγάλες καθώς φαίνεται οι διαρροές, που μάλλον  κρούουν άμεσα τον κώδωνα του κινδύνου για τα ποσοστά που θα λάβουν.To γεγονός ότι η ΝΔ ζήτησε εκλογές τον Απρίλη, μάλλον φαντάζει περισσότερο ως προπέτασμα καπνού και κίνηση εντυπωσιασμού.
Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ, μάλλον οδηγείται σε περαιτέρω συρρίκνωση της εκλογικής του δύναμης, αφού και πολλοί είναι οι βουλευτές που τελικά αποσκίρτησαν από την ψηφοφορία για την νέα δανειακή σύμβαση αλλά και ακόμη περισσότεροι είναι εκείνοι που ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν ατάκτως το καράβι. Και δεν χρειάζεται να το δείξουν αυτό οι δημοσκοπήσεις, που καθιστούν την ΔΗΜΑΡ του κου Κουβέλη δεξαμενή περισυλλογής των υπολειμμάτων του ΠΑΣΟΚ, γιατί πολύ απλά δεν  είναι έτσι, με δεδομένο το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ μάλλον βρίσκονται ακόμη μεταξύ της πλειοψηφίας των αναποφάσιστων.
Εικόνα χάους λοιπόν στην Ελλάδα την επόμενη μέρα της ψηφοφορίας. Πέρα από τα εκτεταμένα επεισόδια και τους εμπρησμούς, αυτό που διαφαίνεται είναι πως η κομματική ασυνεννοησία μεταλαμπαδεύεται και στην κοινωνία. Κανείς πια δεν πιστεύει ότι έχουμε σωθεί, εβρισκόμενοι υπό τέτοιες συνθήκες στην ευρωζώνη. Και πως τα νέα μέτρα του Ιουνίου θα μας κρατήσουν σε ισορροπία. Κοινώς, το όλο σκηνικό πριν και μετά την απόφαση της Κυριακής θυμίζει έντονα το λαϊκό ρητό «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Και αυτό θα φανεί ξεκάθαρα στην συνέχεια.  

Φίλιππος Ζάχαρης
(phil.zaharis@gmail.com)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Φίλιππος Ζάχαρης
  • Για να τιμηθεί ο Λόρδος Βύρων

    Από τον Κώστα Μαυρομάτη Επιστολή προς τον Στρατηγό Διοικητή του Δ΄Σώματος Στρατού Παπασταθ…
  • Βυρώνεια…

    Στο φύλλο της Τετάρτης 3 Απριλίου ο αγαπητός συλλέκτης-ερευνητής ο Κώστας Μαυρομάτης, μας …
  • Ο «σωτήρας» της παλιάς Ξάνθης

    Γράφει ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης, καθηγητής Τον έλεγαν Κωνσταντίνο Θανόπουλο κι ήταν απ’…
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Για να τιμηθεί ο Λόρδος Βύρων

Από τον Κώστα Μαυρομάτη Επιστολή προς τον Στρατηγό Διοικητή του Δ΄Σώματος Στρατού Παπασταθ…