Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Παράταση για να «σωθούν» οι μεταφορές των μαθητών

Παράταση για να «σωθούν» οι μεταφορές των μαθητών

0
school_bus-empros

Σε δύο μήνες θα τεθούν τελικά σε εφαρμογή οι συμβάσεις με τους δήμους

Παραμένει το πρόβλημα των 11 δρομολογίων στο δήμο Ξάνθης. Αισιόδοξος ότι θα τακτοποιηθεί το θέμα ο Δ. Μπένης, που απορρίπτει περίπτωση αύξησης των τιμών

Σε δίμηνη παράταση των συμβάσεων των μεταφορέων, αστικό, υπεραστικό ΚΤΕΛ και ταξί με τις Περιφέρειες, προχωρά με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι δε θα προκύψουν προβλήματα στα σχολικά δρομολόγια, που αναμενόταν να μεταφερθούν στην αρμοδιότητα των δήμων στις 8 Ιανουαρίου. Με κίνδυνο να τιναχθούν στον «αέρα» οι μεταφορές των μαθητών, αποφασίστηκε τελικά οι συμβάσεις με τους δήμους να τεθούν σε ισχύ μετά τις 28 Φεβρουαρίου, ώστε να γίνει μία προσπάθεια να τακτοποιηθούν επί μέρους θέματα, κυρίως στις διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες ταξί, απ’ όπου εντοπίζεται και η μεγαλύτερη αντίδραση. Οι ιδιοκτήτες ταξί και στην Ξάνθη διαμαρτύρονται καθώς η προοδευτική μείωση της τιμής των δρομολογίων έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που καθιστά ασύμφορη την εκτέλεση των δρομολογίων από πλευράς τους.
Σε συνάντηση του υφυπουργού Υποδομών με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποφασίστηκε να προωθηθούν κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά δε διαφάνηκε πρόθεση επαναδιαπραγμάτευσης των τιμών των δρομολογίων.

Λίγα τα «ορφανά» δρομολόγια στο δήμο Ξάνθης
Παραμένει στο δήμο της Ξάνθη το πρόβλημα των 11 δρομολογίων που μένουν «ορφανά» εξαιτίας της άκαρπης προσπάθειας κατακύρωσης του διαγωνισμού από ταξί της πόλης. Για τις υπόλοιπες διαδρομές κατακυρώθηκαν οι διαγωνισμοί σε ΚΤΕΛ και μεμονωμένους ιδιοκτήτες ταξί που συμβλήθηκαν με το δήμο. Τα εκκρεμή δρομολόγια αφορούν σε διαδρομές του ορεινού κομματιού του δήμου και συγκεκριμένα την περιοχή της Λεκάνης Κεχρόκαμπου, απ’ όπου οι μαθητές μεταφέρονται στη Σταυρούπολη.

Δ. Μπένης: «Όσοι διαγωνισμοί κατακυρώθηκαν θα ισχύσουν»
Εν αναμονή επίσημης ενημέρωσης ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπένης δηλώνει στο «Ε» αισιόδοξος ότι το θέμα θα τακτοποιηθεί, αλλά και ότι το πρόβλημα για τη δική μας περιοχή δεν είναι τόσο έντονο. Ο κ. Μπένης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η παράταση θα ισχύσει μόνο για τα δρομολόγια που δεν έχουν «μεταφορέα», ενώ για τους υπόλοιπους θα ισχύσουν οι διαγωνισμοί που έχουν ήδη κατακυρωθεί. Όσον αφορά το ποσό που έχει υπολογιστεί για κάθε δρομολόγιο σημείωσε ότι αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει, παρά να υπάρξουν διαπραγματεύσεις της Πολιτείας με τους μεταφορείς σε διαδικαστικό επίπεδο, εκτός και αν ευοδωθούν οι πιέσεις που ασκούνται, αλλά και τότε η κυβέρνηση προφανώς θα υποχρεωθεί να επεκτείνει την αύξηση σε όλο το φάσμα των σχολικών δρομολογίων αναλογικά.
«Για τη δική μας περίπτωση δε συντρέχει λόγος ανησυχίας. Ως έσχατο μέτρο θα διανείμουμε τα χρήματα για τις μεταφορές των μαθητών στους γονείς, όπως προβλέπει ο νόμος», ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, επισημαίνοντας ωστόσο και ο ίδιος ότι μια τέτοια εξέλιξη δε θα ήταν επιθυμητή, λόγω των κινδύνων που εγκυμονούν σε αυτές τις περιπτώσεις για τη διασφάλιση ομαλής, συστηματικής και απερίσπαστης πρόσβασης των μαθητών στη γνώση και τη μόρφωση. Γι’ αυτό και καταλήγει: «δε θα το αφήσουμε έτσι. Θα βρούμε τρόπο να γίνουν τα δρομολόγια, ακόμα και εθελοντικά ή με δική μας πρωτοβουλία να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση των σχολικών διαδρομών».

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Μάρτιο

Πού καταγράφηκαν μειώσεις και αυξήσεις Με ρυθμό 0,28% «έτρεξε» ο πληθωρισμός στα προϊόντα …