Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Έμφραγμα» στην υγεία

«Έμφραγμα» στην υγεία

0
nosok_xanthis001-empros

Απεργούν οι γιατροί του νοσοκομείου, του ΙΚΑ και ιδιώτες μέχρι την Πέμπτη και οι φαρμακοποιοί μέχρι την Τετάρτη

Αντιδρούν στην σύσταση του  ΕΟΠΥΥ και μιλούν για υποβάθμιση της υγείας και διάλυση της επαγγελματικής  υπόστασης του γιατρού

Χωρίς γιατρούς και φάρμακα για ένα τετραήμερο αφού η υγεία υπέστη ολικό… «έμφραγμα».  Εφιστάται η προσοχή των πολιτών να μην… αρρωστήσουν μέχρι την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου καθώς δεν πρόκειται να βρουν γιατρό να τους εξετάσει ούτε σε νοσοκομείο, ούτε σε ΙΚΑ ούτε σε ιδιωτικό ιατρείο, λόγω της απεργίας πού εξήγγειλε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος από τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου έως και την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου. Όμως …ούτε φάρμακο θα μπορεί κάποιος ν’ αγοράσει αφού απεργούν και οι φαρμακοποιοί μέχρι την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου

«Ποδαρικό» με απεργία στην υγεία
Σε θέση «μάχης» γιατροί,  φαρμακοποιοί και υπουργείο Υγείας εξαιτίας της σύστασης του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ένα ασφαλιστικός φορέας στον οποίο εντάσσονται το ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΓΑ, ΤΕΒΕ, συνολικά 9,5 εκατ. ασφαλισμένοι αλλά και για τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών με στόχο τον περιορισμό της αντίστοιχης δαπάνης. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά, μεταξύ άλλων, την αναστολή της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ για τουλάχιστον ένα τετράμηνο και απαιτεί την άμεση εξόφληση των οφειλών του ΟΠΑΔ ύψους 350 εκατομμυρίων ενώ ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αντιδρά στην απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, να μειώσει το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών από 18% στο 15%, με οριζόντια μείωση 1,5% επί της λιανικής τιμής των φαρμάκων και με επιπλέον μείωση 1,5%, η οποία θα γίνεται κλιμακωτά.(Η δεύτερη μείωση αφορά φαρμακεία τα οποία κάνουν τζίρο 40.000 ευρώ και άνω τον μήνα). Κατόπιν αυτού οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν να διακόψουν την χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων. Έτσι, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακά τους και στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματά τους από τα Ταμεία τους.
Να σημειώσουμε ότι τις συγκεκριμένες μέρες οι γιατροί του ΕΣΥ, ειδικοί και ειδικευόμενοι, θα προσέρχονται και θα δηλώνουν παρόντες στην εργασία τους, θα αντιμετωπίζουν τα επείγοντα περιστατικά και θα εκτελούν όλα τα υπόλοιπα καθήκοντά τους, πλην εκείνων που αφορούν στη λειτουργία των τακτικών ιατρείων.

Υποβαθμίζουν την υγεία…
Η πρόεδρος του συλλόγου νοσοκομειακών γιατρών του νοσοκομείου Ξάνθης κα Θεοδώρα Λεπτίδου κάνει λόγο για ένα ακόμη «χτύπημα» του υπουργείου στο χώρο της υγείας που τον υποβαθμίζει και καταδικάζει τους γιατρούς σε οικονομική εξαθλίωση: «Εξωθούμαστε σε απεργία γιατί τα νέα μέτρα του υπουργείου θα υποβαθμίσουν ακόμη περισσότερο το χώρο της υγείας. Ούτως ή άλλως υπάρχουν μεγάλα κενά στα νοσοκομεία αφού από τους 4.500 προσλήψεις σε ιατρικό προσωπικό που είχαν εξαγγελθεί έχουν προληφθεί μόνο 680. Οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν κατά 30% μείωση των αποδοχών τους, ενώ με τα νέα μέτρα οι ιδιωτικοί γιατροί πρέπει να εξετάζουν με 10 ευρώ με όριο τις 200 επισκέψεις. Ουσιαστικά ένας γιατρός που διατηρεί ιατρείο και έχει τόσα έξοδα θα έχει καθαρή μηνιαία αμοιβή 427 ευρώ! Δεν έχουν άλλη επιλογή εκτός από την απεργία και απέναντι μας έχουμε ένα αναξιόπιστο συνομιλητή που κάθε τόσο επιβάλλει και αναιρεί μέτρα…».

Διαλύεται η επαγγελματική  υπόσταση του γιατρού
Αντίθετος με την σύσταση του ΕΟΠΥΥ είναι  ο πρόεδρος των γιατρών του ΙΚΑ Ξάνθης κ. Αναστάσιος Καραδέδος, χαρακτηρίζοντας «προχειροδουλειά» το σχέδιο του υπουργείου και «αβελτηρία» από μέρους του υπουργού που θα οδηγεί «σε απαξίωση των γιατρών» και αδιέξοδο στο χώρο της υγείας : «Με τον ΕΟΠΥΥ καταργείται η ελεύθερη επαγγελματική δραστηριότητα του γιατρού,  διαλύεται η επαγγελματική του υπόσταση, οδηγείται σε αδιέξοδο η περίθαλψη και υποβαθμίζεται το ΕΣΥ. Ουσιαστικά πρόκειται για μια μεθόδευση με ιδιοτελεί κίνητρα που υποκινείται από ιδιωτικά συμφέροντα επιχειρηματιών της Αθήνας για να πριμοδοτηθούν τα μεγάλα Κέντρα με επιχειρηματίες που δεν έχουν σχέση με το χώρο της Υγείας, αποκλείοντας με τις συμβάσεις που κάνουν τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς. Μας βρίσκει αντίθετους αυτή η μεθόδευση και αποτελεί παν – ιατρικό αίτημα η απόσυρση των αποφάσεων του υπουργείου.»

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…