Αρχική ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Δραχμολαγνεία και δραχμοτρομοκρατία

Δραχμολαγνεία και δραχμοτρομοκρατία

0
draxmi-001-empros

Πολύς λόγος γίνεται εδώ και δύο χρόνια για επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή, αλλά τον τελευταίο καιρό η φημολογία βρίσκεται σε τέτοια έξαρση, που άνετα θα μπορούσαμε να συνθέσουμε τους νεολογισμούς «δραχμολαγνεία» και «δραχμοτρομοκρατία», που με απλά λόγια αφορά τα χρηματιστηριακά οφέλη από την τρομοκράτηση των μαζών περί εξόδου από της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Τα σενάρια είναι πολλά και από «έγκυρες πηγές», ιδίως του υπερατλαντικού εξωτερικού, όπου τα παγκοσμιοποιημένα καιροσκοπικά χρηματοπιστωτικά κεφάλαια προσμένουν περισσότερα οφέλη, αφού στοιχηματίζουν υπέρ μιας τέτοιας λύσης. Έτσι λοιπόν, κατά καιρούς έχουν ακουστεί διάφορα σενάρια.
Το αξιόπιστο BBC σε αφιέρωμά του ανέλυσε την επιστροφή στη δραχμή και τη συνακόλουθη χρεωκοπία 1.  Το γερμανικό SPIEGEL διατείνεται ότι η κυβέρνηση της Γερμανίας έχει προετοιμασθεί για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ 2.  [Η αλήθεια είναι ότι πολύ θα ήθελαν να ήταν προετοιμασμένοι, αλλά μέχρι στιγμής μια έξοδος από την Ευροζώνη, θα είχε ανεξέλεγκτες συνέπειες]. Μια άλλη ντόπια αυτή τη φορά– είδηση φέρει τον π. Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να έχει δηλώσει πως η έξοδος από το ευρώ θα ήταν καταστροφική, ενώ το ευρώ θα έφτανε την ισοτιμία των 600 δραχμών (από 340,75 πού ήταν η αρχική) 3.  Τέλος, ελληνική τράπεζα γαλλικών συμφερόντων στα παραστατικά που εκδίδει για τις συναλλαγές των πελατών της, στο τέλος όπου αναφέρεται το τελικό ποσόν, μαζί με το σύνολο σε ευρώ αναγράφεται και η ισοτιμία σε (παλιές) δραχμές.
Όμως το πλέον εξωφρενικό σενάριο μας το έδωσε η πέρα από τον Ατλαντικό αξιόπιστη WALL STREET JOURNAL, η οποία αρέσκεται σε μια πιο δοκιμασμένη συνταγή, αυτήν της διπλής συναλλαγματικής ισοτιμίας: Δηλαδή στο εσωτερικό θα υπάρχει μία δραχμή για όλες τις συναλλαγές και υποκείμενη σε υποτίμηση κατά το δοκούν των δοτών κυβερνώντων, ενώ όλες οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές θα γίνονται σε ένα δεύτερο νόμισμα, «δημοσιονομικού» χαρακτήρα. Με λίγα λόγια μιλάμε για τον παράδεισο των κλεφτών και απατεώνων 4!  Το σενάριο αυτό το παγκοσμιοποιημένο διεθνές σύστημα το είχε εφαρμόσει στην Ελλάδα του «Σχεδίου Μάρσαλ», όταν ίσχυε η διπλή συναλλαγματική ισοτιμία (ελεύθερο συνάλλαγμα και μη εξαγωγικό συνάλλαγμα) 5.  Γι’ αυτό και ο κόσμος χρησιμοποιούσε μαζικά ως σταθερή αξία τη χρυσή λίρα Αγγλίας και γι’ αυτό έγινε η υποτίμηση της δραχμής το 1953 επί Μαρκεζίνη.
Αλλά και στα νεώτερα χρόνια (1981-2001), ίσχυσε σύστημα δύο νομισματικών μονάδων και πολλαπλών ισοτιμιών. Τότε ήμασταν στην ΕΟΚ, είχαμε την δραχμή αλλά χρησιμοποιούσαμε και την Ευρωπαϊκή Λογιστική Μονάδα (ECU), τον προπάτορα του ευρώ. Έτσι, την μεν δραχμή την άφηναν να κατρακυλά, αφού μεταξύ 1980-1999 είχε χάσει το 90% της αξίας της 6,  ενώ ακόμη και με το ECU παιζόταν ένα πιο χοντρό παιχνίδι ισοτιμιών: με την περίφημη «πράσινη δραχμή» ίσχυε άλλη ισοτιμία για τον καπνό, άλλη για την ντομάτα κ.ο.κ.. Με αυτόν τον τρόπο σπαταλούσαν επιδοτήσεις σε ημέτερους χαραμοφάηδες γεωργούς, αλλά ταυτόχρονα ληστεύονταν οι νοικοκύρηδες και δουλευταράδες αγρότες!
Αυτά και άλλα πολλά φημολογούνται για επιστροφή στη δραχμή και διαδίδονται ύπουλα από τις 16 Οκτωβρίου 2009, όταν ο τότε Πρωθυπουργός είπε το περίφημο «Ή θα αφανίσουμε το χρέος ή το χρέος θα αφανίσει τη χώρα». Σκοπός της διάδοσης αυτής της φήμης είναι η δημιουργία χρηματιστηριακού πανικού, ώστε να ωφελούνται οι επιτήδειοι τζογαδόροι. Απώτερος σκοπός αυτής της φήμης είναι η χρεωκοπία μιας μεγάλης τράπεζας οπουδήποτε στην Ευρωζώνη, ώστε να οδηγηθούμε στην κατάρρευσή του ευρώ. Και βέβαια, εκτός από τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά κεφάλαια που γιγαντώνονται από τη φημολογία, η κατάρρευση του ευρώ αποτελεί πολιτικό συμφέρον για τα πέραν του Ατλαντικού κέντρα αποφάσεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρσι τέτοιο καιρό είχε γεμίσει η βόρεια Ελλάδα με μια προκήρυξη γραμμένη από «πρώην και μετανιωμένο τραπεζίτη» (άραγε υπάρχει τέτοιο βιολογικό είδος;), ο οποίος εκλιπαρούσε τον κόσμο να αποσύρει μαζικά τις καταθέσεις του, γιατί θα επιστρέφαμε τάχα στη δραχμή. Το πιο πρόσφατο γεγονός φημολογίας είναι αυτό που ακούγεται αυτές τις ημέρες στο μετρό και τα λεωφορεία της πρωτεύουσας, είτε πρόκειται για κάποιους που μιλούν στο κινητό τους, είτε πρόκειται για δύο συνεπιβάτες που συνομιλούν, το σενάριο είναι σχεδόν πανομοιότυπο: κάποιος κολλητός τους και ανώτερο τραπεζικό στέλεχος τους «εμπιστεύτηκε» ότι η επιστροφή στη δραχμή είναι δεδομένη, και μάλιστα με ισοτιμία 556,5 δραχμές ανά ευρώ!
Γεγονός πάντως είναι ότι εδώ και δύο χρόνια, με όσα ακούγονται, το ρευστό έχει χαθεί από την ελληνική χρηματοπιστωτική αγορά, αφού τα μεγάλα κεφάλαια μετανάστευσαν και τα μικρά φυλάσσονται στα παπλώματα! Επομένως με τέτοια εκροή κεφαλαίων, πάλι καλά που δεν έχει καταρρεύσει ήδη το ευρώ στη χώρα μας.
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, εάν ή όταν οδηγηθούμε στην έξοδο από το ευρώ, τότε τα πράγματα θα γίνουν κατά τον παρακάτω τρόπο 7:
1. Θα παγώσουν προσωρινά οι τραπεζικοί λογαριασμοί.
2. Θα μετατραπούν οι λογαριασμοί με ισοτιμία ένα ευρώ προς το νέο νόμισμα.
3. Θα μετατραπούν δάνεια, μισθοί, ενοίκια κλπ με τη νέα ισοτιμία.
4. Θα απαγορευθεί η μεταφορά κεφαλαίων σε λογαριασμούς μη κατοίκων.
5. Θα απαγορευθούν οι εκροές κεφαλαίων.
6. Θα σφραγισθούν τα χαρτονομίσματα του ευρώ με την αξία του νέου νομίσματος.
7. Θα απαγορευθεί η κυκλοφορία άλλων νομισμάτων πέραν των σφραγισμένων.
8. Θα εκδοθούν και θα δοθούν στην κυκλοφορία χαρτονομίσματα του νέου νομίσματος.
9. Θα ανοίξουν ανταλλακτήρια συναλλάγματος για το νέο νόμισμα.
10. Θα δοθεί μικρό χρονικό διάστημα για την ανταλλαγή.
11. Θα επιβληθεί η χρήση του νέου νομίσματος στα καταστήματα.
12. Θα γίνονται πλέον όλες οι πληρωμές, πιστωτικές κάρτες, ηλεκτρονικές συναλλαγές στο νέο νόμισμα.
13. Θα αποσυρθούν τα σφραγισμένα χαρτονομίσματα.
14. Θα αντιμετωπίζεται το ευρώ ως συνάλλαγμα, ενώ θα απαγορεύεται η χρήση και η κατοχή του.
15 Θα γίνει ραγδαία υποτίμηση του νέου νομίσματος, μόλις αφεθεί ελεύθερη η ισοτιμία του στις αγορές.
Κρίνοντας από το ανέντιμο παρελθόν των ελληνικών κυβερνήσεων, αυτό που πρόκειται να συμβεί στην ελληνική πραγματικότητα του 2012 θα μπορούσε να είναι τα παρακάτω:
1. Με γνώμονα τις δύο υποτιμήσεις επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου (το Μάρτιο του 1983 και τον Οκτώβριο του 1985), το πιο πιθανό είναι να έχει ήδη τυπωθεί μυστικά το νέο νόμισμα και να αναγγελθούν τα μέτρα κάποιο Σάββατο βράδυ. Από το πρωί της επομένης τα αυτόματα μηχανήματα ΑΤΜ θα δίνουν το νέο νόμισμα, ενώ το ίδιο πρωί θα αναγγελθεί μια γενναία υποτίμηση του νέου νομίσματος της τάξεως τουλάχιστον του 50% και στη συνέχεια το εθνικό νόμισμα θα αφεθεί στα αρπακτικά των χρηματαγορών για να συνεχίσει ελεύθερα την διολίσθησή του.
2. Οι καταθέσεις, οι μισθοί, οι συντάξεις, τα αποταμιευτικά προϊόντα, και γενικά τα τίμια και φοροδοτικά εισοδήματα θα εξανεμισθούν, ενώ τα δάνεια σε (πρώην) ευρώ θα εκμηδενισθούν ως αξίες. Εκείνοι που θα την πάθουν για τα καλά είναι όσοι πήραν στεγαστικό δάνειο σε φράγκο Ελβετίας, που θα ξυπνήσουν ένα πρωί και θα χρωστούν τουλάχιστον τα διπλάσια από όσα δανείστηκαν! Δηλαδή οι τίμιοι μικρομεσαίοι θα βρεθούν ξεκρέμαστοι και οι αεριτζήδες μεγαλοκαρχαρίες, για μία ακόμη φορά, θα ωφεληθούν.
3. Φυσικά η αντιμετώπιση του ευρώ ως συνάλλαγμα και η απαγόρευση μεταφοράς κεφαλαίων θα έχει πολλά τραγικά και συνάμα κωμικά αποτελέσματα: Όλοι θα κρατούν στα στρώματά τους κρυμμένα τα ευρώπουλα, περιμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία να τα φυγαδεύσουν ασφράγιστα. Όμως θα βρεθούν κάποιες θείτσες ξεχασμένες, οι οποίες θα βγουν στο μανάβη της γειτονιάς με τα παλιά τους ευρά και οι οποίες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα για παράνομη κατοχή συναλλάγματος! Γενικά πάντως η μαύρη αγορά συναλλάγματος θα θυμίζει αυτά που γίνονταν στις χώρες του άλλοτε σοβιετικού μπλοκ.
4. Εκείνοι που θα πάθουν πανωλεθρία είναι οι ταλαίπωροι λαθραίοι και νόμιμοι μετανάστες, που δουλεύουν στα σκλαβοπάζαρα της εργασίας, για να στείλουν λίγα λεφτουδάκια στις οικογένειές τους. Αυτοί θα βρεθούν εγκλωβισμένοι και θα πέσουν θύματα ενός νέου κυκλώματος εμπορίας ανθρώπων, αυτών που θα εξάγουν (παράνομα) συνάλλαγμα. Δεν αποκλείεται μάλιστα να βρεθούν και αετονύχηδες-καθάρματα, που δεν θα αρκεστούν απλώς στην αδρή αμοιβή της εξαγωγής, αλλά θα «φάνε» ποσά ολόκληρα από φουκαράδες μεροκαματιάρηδες.
5. Το σπουδαιότερο όμως που πρόκειται να συμβεί, είναι ότι το ανέντιμο και αρπακτικό πολιτικό κατεστημένο που διακυβερνά τη χώρα, θα έχει ένα νέο και φοβερό όπλο στα χέρια, για να πλουτίζει τους δικούς του ανθρώπους και να φτωχαίνει κι’ άλλο τον εξαθλιωμένο λαό μας: Την υποτίμηση ή διολίσθηση της δραχμής ή τέλος πάντων όπως το πουν το εθνικό νόμισμα.
Αυτά και άλλα πολλά μπορούν να συμβούν, που θα γυρίσουν τον χρόνο πολλές δεκαετίες πίσω. Αυτά ας τα έχουν υπ’ όψιν τους όσοι νοσταλγούν την δραχμούλα μας. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι σοβαροί οικονομικοί αναλυτές κάνουν λόγο για «συμμορία της δραχμής» και για επιτήδειους που καραδοκούν να κάνουν τις «μπίζνες του αιώνα» 8.  
Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2011
Νικόλαος Θ. Κωνσταντινίδης    
1. «Ο οδικός χάρτης της ελληνικής χρεοκοπίας», βλ.. http://news247.gr/oikonomia/oikonomika/o_odikos_xarths_ths_ellhnikhs_xreokopias.1382108.html 13/11/2011, 19.21.
2. «Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη… δραχμή», βλ. http://news247.gr/oikonomia/oikonomika/proetoimazontai_gia_eksodo_ths_elladas_apo_to_eyrw.1489182.html. 13/11/2011, 19.19.
3. «Εθελοτυφλούν όσοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν διατρέχει κίνδυνο», βλ. http://news247.gr/ellada/politiki/ethelotyfloun_osoi_pisteuoyn_oti_h_ellada_den_diatrexei_kindyno.1393084.html. 02/10/2011, 19.31.
4. «ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΔΙΠΛΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΟΤΙΜΙΑ», βλ. http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63562039. 23/11/2011, 23.02.
5. Κυριάκος Βαρβαρέσος, Η Αναπροσαρμογής της Δραχμής. Αθήνα: 1953, σ. 3, 4 και 15.
6. «Η δραχμή “μίκρυνε” και έγινε … δεκάρα!». ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ   ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, (23.01.200).
7. Ρουμπίνα Σπάθη, «Γιατί είναι δύσκολο να εγκαταλείψει μια χώρα την Ευρωζώνη». Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ,  φ. 27.940(18.12.2011), σ. 9.
8. Κώστας Καλλίτσης, «Η συμμορία της δραχμής και η μπίζνα του αιώνα». Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ  φ. 27.945(24-25.12.2011), σ. 1.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Νίκος Κωνσταντινίδης
  • Για να τιμηθεί ο Λόρδος Βύρων

    Από τον Κώστα Μαυρομάτη Επιστολή προς τον Στρατηγό Διοικητή του Δ΄Σώματος Στρατού Παπασταθ…
  • Βυρώνεια…

    Στο φύλλο της Τετάρτης 3 Απριλίου ο αγαπητός συλλέκτης-ερευνητής ο Κώστας Μαυρομάτης, μας …
  • Ο «σωτήρας» της παλιάς Ξάνθης

    Γράφει ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης, καθηγητής Τον έλεγαν Κωνσταντίνο Θανόπουλο κι ήταν απ’…
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Για να τιμηθεί ο Λόρδος Βύρων

Από τον Κώστα Μαυρομάτη Επιστολή προς τον Στρατηγό Διοικητή του Δ΄Σώματος Στρατού Παπασταθ…