Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Σαρωτικές αλλαγές στη Δικαιοσύνη για την επίσπευση της απονομής της

Σαρωτικές αλλαγές στη Δικαιοσύνη για την επίσπευση της απονομής της

0
dikastiria_001-empros

Σαρωτικές αλλαγές στη Δικαιοσύνη για την επίσπευση της απονομής της, περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο που ανακοίνωσε ο υπουργός Μ.Παπαϊωάννου.
Το νέο νομοσχέδιο που αλλάζει σαρωτικά την κατάσταση στη Δικαιοσύνη, για την οποία έχει η χώρα μας καταδικαστεί 360 φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και έχει καταβάλει πάνω από 8 εκατ. ευρώ πρόστιμα. Έρχονται αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας των δικαστηρίων, στα συναινετικά διαζύγια, στις αναβολές, στις αποζημιώσεις κ.α.
Το νομοσχέδιο –«σκούπα» περιλαμβάνει  80 +1 σημεία παρέμβασης στις 120 διατάξεις του και στοχεύει πρωτίστως στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης  καθώς η Ελλάδα, όπως είπε ο κ. Παπαϊωάννου, κατατάσσεται στην 4η θέση μεταξύ των 47 κρατών μελών του συμβουλίου της Ευρώπης που παραβιάζει συστηματικά το χρόνο απονομής δικαιοσύνης.
Ανακοίνωσε επίσης ο υπουργός ότι μεταφέρεται μεγάλη δικαστική ύλη στα ειρηνοδικεία της χώρας, τα οποία θα συγχωνευθούν και θα αυξηθούν οι ειρηνοδίκες, αυξάνονται τα χρηματικά όρια για να χαρακτηριστεί μια πράξη κακούργημα από 73.000 σε 300.000 ευρώ και από 150.000 σε 500.000 ευρώ.
Μεταξύ άλλων με το νέο νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης:
Επεκτείνεται κατά δύο ώρες το ωράριο λειτουργίας των ακροατηρίων στα ποινικά και πολιτικά δικαστήρια και οι γραμματείς της έδρας είτε θα αποζημιώνονται υπερωριακά είτε θα λαμβάνουν ρεπό.
Το συναινετικό διαζύγιο θα εκδίδεται αυτομάτως με γραπτή συμφωνία των δύο πλευρών και αναγκαία παράσταση δικηγόρου, ενός για κάθε μέρος, χωρίς να υφίσταται πλέον δεύτερη συζήτηση. Τα διαζύγια με αντιδικία μεταφέρονται από το Πολυμελές στο Μονομελές Πρωτοδικείο.
Μειώνονται οι αναβολές των δικασίμων, ενώ ο υπουργός δικαιοσύνης τόνισε ότι η επιτάχυνση της απονομής της είναι συνυφασμένη με την οικονομική δραστηριότητα, σημειώνοντας ότι η αρνησιδικία αποθαρρύνει τους ξένους επενδυτές να έρθουν στη χώρα μας.
-Για πρώτη φορά στη χώρα, θεσπίζεται ειδική διαδικασία στην οποία θα μπορούν να προσφύγουν οι πολίτες και να αποζημιώνονται για καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης.
Θεσπίζεται η δικαστική μεσολάβηση, με την οποία  ιδιωτικές διαφορές θα επιλύονται σε συντομότατο χρονικό διάστημα μέσω ξεχωριστών και κοινών ακροάσεων των αντιδίκων από τον μεσολαβητή-δικαστή, έτσι ώστε να αποφευχθεί η δικαστική διαδικασία.
Μεταφέρεται από τα Πρωτοδικεία στα Ειρηνοδικεία η εκδίκαση των υποθέσεων της εκουσίας δικαιοδοσίας.  Απλοποιείται και συντομεύεται η διαδικασία δημοσίευσης καταστατικού σωματείου. Δεν απαιτείται απόφαση του Πρωτοδικείου. Αρκεί διάταξη του ειρηνοδίκη. Το Ειρηνοδικείο αποκτά την αρμοδιότητα στο σύνολο των ενεργειών για τις δημοσιεύσεις των διαθηκών και την έκδοση κληρονομητηρίου.
Προστίθεται τόκος επιδικίας για τις χρηματικές οφειλές ως αντικίνητρο για την άσκοπη παράταση της διεξαγωγής των δικών, το οποίο προστίθεται στα δικαστικά έξοδα που επιδικάζονται σε αυτόν που προσφεύγει στα δικαστήρια για «ψύλλου πήδημα». Στις ειδικές διαδικασίες, ο δικαστής υποχρεούται να εκδώσει την απόφασή του, είτε επί της έδρας, είτε εντός 48 ωρών, είτε σε δύσκολες υποθέσεις εντός είκοσι ημερών. Οι αποφάσεις για τους πιστωτικούς τίτλους δημοσιεύονται μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας και το αργότερο μέχρι 48 ώρες μετά τη συζήτηση.
Όλα τα ασφαλιστικά μέτρα εκδικάζονται από τα Μονομελή Πρωτοδικεία. Η συζήτηση προσδιορίζεται μέσα σε 30 ημέρες και η απόφαση δημοσιεύεται αμέσως μετά την περάτωση της ακροαματικής διαδικασίας και το αργότερο σε 48 ώρες μετά τη συζήτηση και σε ειδικές περιπτώσεις εντός 20 ημερών.
Για τις εργατικές διαφορές, η αγωγή προσδιορίζεται μέσα σε ενενήντα (90) ημέρες από την κατάθεση και η απόφαση του Δικαστηρίου θα εκδίδεται μέσα σε τριάντα (30) ημέρες.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση της Τετάρτης και από το σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ Ξάνθης

Ζητούν αυξήσεις στις συντάξεις και μέτρα κατά της ακρίβειας   Στην πανεργατική απεργί…