Βασιλόπιτα στα χιόνια

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Στο χιονισμένο αλλά ηλιόλουστο Λειβαδίτη, με τη ζεστασιά του τζακιούστην ταβέρνα του «Καππαδόκα» και με ανάλαφρες συζητήσεις ανάμεσα στουςπαριστάμενους, οι Λειβαδιώτες βρέθηκαν στην «έδρα» τους, το ορεινόχωριό τουΛειβαδίτη το πρωί της Κυριακής για να κόψουν την πίτα τους.
Ο πρόεδρος κ. Μπάμπης Αποστολίδης, ενημέρωσε τα μέλη για τιςπλούσιες δραστηριότητες του συλλόγου την προηγούμενη χρονιά, αλλά καιγι’ αυτέςπου ήδη ετοιμάζονται για το 2011, καθώς και για τις εκλογές τουσυλλόγου που θαδιεξαχθούν στις 13 Μαρτίου, στο παλιό σχολείο, που ο σύλλογος έχειμετατρέψεισε καταφύγιο.
Ο κ. Αποστολίδης αναφέρθηκε στη δενδροφύτευση που έγινε πέρυσι μέσαστο χωριό και θα επαναληφθεί και φέτος με τη συμμετοχή και της νέαςγενιάς,ώστε αφενός η τελευταία να συνδεθεί και να «ριζώσει» στο χωριό καιαφετέρου ναδίνεται μια πιο όμορφη εικόνα στους επισκέπτες. «Να μπορούν μετά απόλίγαχρόνια να κόβουν και να τρώνε ένα τζάνερο», σημειώνει ο πρόεδρος.Ακόμη,ενημέρωσε για την καθιερωμένη εκδήλωση του καλοκαιριού με ζωντανήμουσική στοστέκι του συλλόγου για τους φίλους και τα μέλη που πραγματοποιήθηκε καιτο 2010με επιτυχία, για την εκδρομή μελών του συλλόγου στο Φανάρι, για τηνπρωτοβουλίατης επίσκεψης και προσφοράς δώρων σε ηλικιωμένους Λειβαδιώτες τηνπαραμονή τωνΧριστουγέννων που δεν μπορούν πια να επισκέπτονται το χωριό, για τησυμμετοχήστην καρναβαλική παρέλαση με τον πολιτιστικό σύλλογο Νεστοχωρίων, μετον οποίοθα παρελάσουν μέλη και φέτος καθώς και την εθελοντική βοήθεια σεδραστηριότητεςπου λαμβάνουν χώρα στα πέριξ του Λειβαδίτη, όπως ο Μαραθώνιος, όπου οιΛειβαδιώτες μαγειρεύουν για τους αθλητές, καθώς και τη συνάντηση τωνμανιταρόφιλων, όπου επίσης πρόσφεραν τη στήριξή τους. Επίσης, ενημέρωσεότι απότις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν για την επισκευή της εκκλησίας τουχωριού,που για χρόνια έμενε εγκαταλελειμμένη και έμπαζε νερά, συγκεντρώθηκαν1.800ευρώ και οι εργασίες συνεχίζονται.
 
Ζητούν 2 χιλιόμετρα δρόμο για τον καταρράκτη
Για τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζονται στο χωριό μας μίλησανο πρόεδρος του συλλόγου, καθώς και ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας του χωριού«οΚαππαδόκας», ένας από τους 10 σχεδόν μόνιμους κατοίκους. Μας ανέφερανότιχρόνια τώρα ζητούν να κατασκευαστεί ο δρόμος μήκους 2.100 μέτρων πουοδηγεί στομονοπάτι του καταρράκτη, αφού είναι γεμάτος νεροφαγές και σε περίοδοβροχώνγίνεται αδύνατη η διέλευση με αυτοκίνητο, πράγμα που αναγκάζει τουςεπισκέπτεςτου καταρράκτη να περπατήσουν άλλα δύο χιλιόμετρα πριν φτάσουν στηναρχή τουμονοπατιού για τον καταρράκτη μέσα στο βουνό. Ακόμη, αίτημά τους είναικαι ηδημιουργία δρόμου για τα νεκροταφεία, μήκους 700 μέτρων, όπου δενυπάρχει κανχωματόδρομος και ο δρόμος μέχρι εκεί γίνεται μόνο με τα πόδια. «Μαςέχουν πειότι αυτά θα γίνουν, αλλά… Ο δήμος Ξάνθης δεν έχει έρθει καθόλου σεεπαφή μαζίμας. Εμείς περιμένουμε να προσαρμοστούν με τον Καλλικράτη και μετά θαεπισκεφθούμε το δήμαρχο για να του παραθέσουμε την κατάσταση εδώ»,σημειώνει οκ. Αποστολίδης. 
Η διεύθυνση Δασών, σύμφωνα με όσα μας πληροφόρησαν, έχει έτοιμημελέτη για το δρόμο προς τον καταρράκτη, η οποία αναμένει να ενταχθείσε κάποιοπρόγραμμα, οπότε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση είναι αυτή που στηνπροκείμενη φάσηέχει αρμοδιότητα να το συμπεριλάβει.
Ο κ. Πορφυλίδης εφιστά την προσοχή μας ακόμη, στο δέντρο πουξεριζώθηκε στο μονοπάτι του Λειβαδίτη και αποτελεί κίνδυνο για τουςπεριπατητέςοι οποίοι αναγκάζονται να περάσουν μέσα από τη ρίζα. (Το θέμα είχεαναδείξει μερεπορτάζ του το «Ε», αλλά ακόμη δεν έχει αναληφθεί δράση από τοΔασαρχείο).
 
Τίτλοι κυριότητας… επιλεκτικά
Επιπλέον, ο κ. Πορφυλίδης αναδεικνύει και το θέμα που έχει προκύψειστο χωριό σχετικά με τους τίτλους κυριότητας για τα οικήματα πουδόθηκαν μόνοσε κάποιους από αυτούς που έχουν σπίτια εκεί, αφήνοντας «απ’ έξω»άλλους, ηπλειονότητα των οποίων είναι από τους ελάχιστους μόνιμους κατοίκους τηςπεριοχής. «Αυτοί που πήραν τίτλους ήταν ετεροδημότες μέχρι την εφαρμογήτουΚαλλικράτη. Όταν μας ζητήθηκε κάναμε όλοι τοπογραφικά, αλλά τίτλουςέλαβαν μόνοορισμένοι. Εγώ μένω εδώ από το ’61. Δεκαεπτά χρονών ήμουν όταν ήρθα καιπαρόλααυτά τίτλους δε μας δίνουν. Μάλιστα, σε αυτούς που έλαβαν τίτλουςκυριότητας,συμπεριλαμβάνονται και οι καταπατητές δημόσιων εκτάσεων πουεπωφελήθηκαν από τονόμο Σουφλιά για νομιμοποίηση», σημειώνει ο κ. Πορφυλίδης εκφράζονταςμιααίσθηση αδικίας και απογοήτευσης από την ταλαιπωρία.
Παρόλα αυτά, μιλώντας για το χωριό, η φωνή του χρωματίζεται μεζεστασιά και αγάπη: «ο τόπος μας είναι ευλογημένος. Έχει πολλέςδραστηριότητες,το επισκέπτεται ο κόσμος κυρίως τα σαββατοκύριακα και φεύγει με τιςκαλύτερεςεντυπώσεις και για τη φυσική ομορφιά του, αλλά και για τις συναντήσειςτου μετους κατοίκους. Εμείς αυτό θέλουμε να φεύγει κάποιος ευχαριστημένος απότοχωριό μας». «Το αγαπάμε το μέρος» προσθέτει και ο κ. Αποστολίδης, «γι’αυτό καικάνουμε ότι μπορούμε και εθελοντικά για να στηρίξουμε οποιαδήποτεδραστηριότηταγίνεται εδώ». Τέλος, μας πληροφορεί ότι τις καλύτερες εντυπώσεις έχεισυγκεντρώσει και το καταφύγιο του συλλόγου που γίνεται «ανάρπαστο» απότοφθινόπωρο μέχρι και την άνοιξη.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…