Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών βρίσκει το ‘σπίτι’ του

Το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών βρίσκει το ‘σπίτι’ του

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Το πρώτο βήμα για την κατασκευή των μόνιμων εγκαταστάσεων τουτμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΔΠΘ με την προέγκριση του σχεδίουσύμβασης τουέργου κατασκευής της Α’ φάσης από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή τηςΠεριφέρειας ΑΜΘ, σηματοδοτώντας την αρχή της υλοποίησης ενός πάγιου καιδιαρκούς αιτήματος του τμήματος για την οριστική στέγασή του, από το1975 οπότεκαι ιδρύθηκε, αποτελώντας το πρώτο και ιστορικότερο τμήμα τηςΠολυτεχνικής.
«Επιτέλους, οι πολιτικοί μηχανικοί βρίσκουν το σπίτι τους», αναφέρειστο «Ε» ο πρόεδρος του τμήματος καθηγητής Αθανάσιος Καραμπίνης,εκφράζονταςαισθήματα περηφάνιας για την δικαίωση μίας επίπονης και επίμονηςδιαδρομής, πουο ίδιος χαρακτηρίζει «ένα όνειρο ζωής».
Σήμερα, το τμήμα των Πολιτικών Μηχανικών στεγάζεται στα ΠΡΟΚΑΤ τηςΠολυτεχνικής και είναι εγκατεστημένο, όσον αφορά τους χώρουςδιδασκαλίας καιδιοίκησης σε διάφορα κτίρια εντός του συγκροτήματος στο κέντρο τηςπόλης. Τατελευταία δύο χρόνια τα εργαστήρια γίνονται σε χώρους στηνΠανεπιστημιούπολη.
«Κάναμε μεγάλη προσπάθεια για να αποκτήσει το αρχαιότερο τμήμα, οιΠολιτικοί Μηχανικοί μόνιμες εγκαταστάσεις με σύγχρονες υποδομές και μίαενότητα», σημειώνει ο κ. Καραμπίνης που μετείχε στην κατάρτιση,διαμόρφωση καιπροώθηση, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι αν και αρκετά μέλη τουτμήματοςχρημάτισαν σε θέσεις διοίκησης του πανεπιστημίου, δε δόθηκε η ανάλογηπροσοχήστο ζήτημα αυτό.
 
Εξοπλισμένα εργαστήρια, σύγχρονα μέσα διδασκαλίας, ευρύχωρεςαίθουσες και ένα πλήρες συνεδριακό κέντρο
Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει καταρτιστεί πλήρως, το έργο είναισυνολικού προϋπολογισμού 22,5 εκ. ευρώ και είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ. Ηπροέγκριση του σχεδίου σύμβασης στην οποία προέβη η ΕνδιάμεσηΔιαχειριστικήΑρχή της ΑΜΘ, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία υπογραφής τηςσύμβασης τουέργου, αφορά στην πρώτη φάση προϋπολογισμού 12.275.605,39 ευρώ.
Το νέο ‘σπίτι’ των Πολιτικών Μηχανικών θα έχει έκταση περίπου 40.000τ.μ. και θα εγκατασταθεί μπροστά από το σημείο που βρίσκονται σήμερα ταεργαστήρια του τμήματος στην πανεπιστημιούπολη των Κιμμερίων. Θαδιαθέτει 2αμφιθέατρα των 500 ατόμων με δυνατότητα να χωρίζονται στη μέση και 4αμφιθέατρατων 250 ατόμων. Παράλληλα, θα υπάρχουν αίθουσες διδασκαλίας των 100ατόμων γιατα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά τμήματα, καθώς και 88 γραφείακαθηγητών,διοικητικού και φορέων. Ακόμη, στη μελέτη έχει προβλεφθεί και οεξοπλισμός τωνεργαστηρίων με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα.
Η σύνθεση του χώρου θα είναι τέτοια που να επιτρέπει και τηλειτουργία του ως συνεδριακού κέντρου, τη διεξαγωγή επιστημονικώνεκθέσεων,αλλά και άλλων δραστηριοτήτων εκπαίδευσης. «Θέλουμε να δώσουμε στοκτίριοπολλές φυσιογνωμίες και να έχουμε τη δυνατότητα να φιλοξενούμε καιδιεθνήσυνέδρια, δίνοντας ώθηση με αυτό τον τρόπο και στην ανταγωνιστικότητααλλά καιτη δυναμική του πανεπιστημίου», σημειώνει ο κ. Καραμπίνης.
Όσον αφορά στην εξωτερική όψη σημειώνει ότι θα υπάρχει μία συμφωνίαμε τα υπόλοιπα κτίρια της Πανεπιστημιούπολης, αλλά θα έχει και μίαδιακριτήπροσωπική πινελιά των Πολιτικών Μηχανικών, χωρίς να είναι κάτι ακραίο.
Οι σημερινές εκτιμήσεις δίνουν στην υλοποίηση του έργου έναχρονοδιάγραμμα δύο περίπου χρόνων.
Μετά τη μεταστέγαση των Πολιτικών Μηχανικών τα κτίρια ΠΡΟΚΑΤ θααξιοποιηθούν από τα τμήματα Παραγωγής και Διοίκησης και Περιβάλλοντος.
 
«Οι σύγχρονες εξελίξεις αποτελούν ευκαιρία για το πανεπιστήμιόμας»
Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της ΤριτοβάθμιαςΕκπαίδευσης, αλλά και τη σύγχρονη οικονομική συγκυρία που επηρεάζειαναπόφευκτατο χώρο της Παιδείας, ο κ. Καραμπίνης σχολιάζει: «όλα τα τμήματα και ταπανεπιστήμια θα χάσουμε λίγο το βηματισμό μας, αλλά, ειδικά σεπολιτικούς καιηλεκτρολόγους μηχανικούς, υπάρχει τρομερό δυναμικό που θα καταφέρει ναδιατηρήσει την εικόνα του πανεπιστημίου» και εκφράζει την πεποίθησηότι: «ηοικονομική δυσπραγία κάνει δυσκολότερη την εγκατάσταση στην επαρχία γιατουςφοιτητές που εισάγονται σε πανεπιστήμιο μακριά από τον τόπο κατοικίαςτους, ενώπαράλληλα και το επάγγελμα του μηχανικού περνάει μία κρίση. Πιστεύωόμως ότιδεν υπάρχει στοχευμένη υποβάθμιση του πανεπιστημίου μας, ενώ παραμένειαισιόδοξο το γεγονός ότι και φέτος είχαμε πρωτιές από φοιτητές πουμπορούσαν νασπουδάσουν σε άλλες πόλεις κι όμως επέλεξαν την Πολυτεχνική τηςΞάνθης». Σεαυτό το πλαίσιο βέβαια, εντάσσει και την ώθηση που θα δοθεί από τηβελτίωση τωνυποδομών του τμήματος. Ο πρόεδρος του τμήματος όμως, δίνει καιιδιαίτερη έμφασηστην αλλαγή της νοοτροπίας του «μη θίγετε τα κακώς κείμενα», εννοώνταςότι οιαλλαγές στο χώρο των πανεπιστημίων αποτελούν μία ευκαιρία να αλλάξει τοπρόγραμμα σπουδών, να γίνει πιο δελεαστικό και ενδεχομένως ναακολουθήσουν καιάλλες βελτιώσεις.
Από την πλευρά της η Περιφέρεια ΑΜΘ με αφορμή την εξέλιξη αυτή τηνπροώθηση του έργου σημειώνει ότι: «στηρίζει τον εκσυγχρονισμό τωνΠανεπιστημιακών Σχολών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, θεωρώντας τονρόλο τουστη νέα Βαλκανική οικονομία και γεωγραφία ως νευραλγικού παράγοντααντιμετώπισης της κρίσης και ταυτόχρονα ως ελκυστική πρόταση για τηνπροσέλκυσηφοιτητών που ως απόφοιτοι θα έχουν πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…