Πολλές ιδέες, λίγα λεφτά

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Μαραθώνια αλλά σε ήπιους και συναινετικούς τόνους ήταν η δεύτερησυνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Ξάνθης το απόγευμα της Παρασκευής.Βασικόθέμα αποτέλεσαν οι προτάσεις των μελών της Δ.Κ. για το ΤεχνικόΠρόγραμμα τουδήμου Ξάνθης που βρίσκεται σε διαδικασία σχεδιασμού. Παρών για το λόγοαυτόήταν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Μούρκας, ο οποίος σχολίασε καιαπάντησεσε μία προς μία όλες τις προτάσεις της εισήγησης του προέδρου κ. ΗρακλήΖωγράφου, καθώς και σε αυτές που έθεσε η αντιπολίτευση. Στην ουσίαωστόσο,μιλάμε για ένα διάλογο άνευ συγκεκριμένου αντικειμένου αφού αφενός δενυπάρχειπροϋπολογισμός πάνω στον οποίο να μπορεί να βασιστεί η Δ.Κ. προκειμένουναμπορεί να μορφοποιήσει τις προτάσεις της και να θέσει προτεραιότητεςκαιαφετέρου οι πόροι έχουν περιοριστεί δραματικά και αυτό σε συνδυασμό μετιςυποχρεώσεις του δήμου, όπως σημείωσε και ο κ. Μούρκας, σημαίνει ότι«λίγαπράγματα μπορούν να γίνουν».
 
Πολλές προτάσεις, λίγα λεφτά
Παρόλα αυτά στα πλαίσια των καθηκόντων της η ΔΚ δια μέσω τουπροέδρου της κατέθεσε προτάσεις που σχετιζόταν με ήδη εκτελούμενα έργα,είτε μενέα έργα. Πλαίσιο που έθεσε η μείζονα αντιπολίτευση ήταν σε όλα τα έργα(α) ναυπάρχει προοπτική 10ετίας, (β) να συμπληρώνει το ένα το άλλο και (γ) ναδοθείιδιαίτερη προσοχή σε κάθε ευρώ που θα δαπανάται.
Στα πλαίσια της συζήτησης με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ιδιαίτερηέμφαση δόθηκε στα πεζοδρόμια και την εξασφάλιση πρόσβασης σε ΑμΕΑ,ηλικιωμένουςκαι μητέρες με καροτσάκι, στη σωστή συντήρηση των δρόμων, τον επαρκήφωτισμότης πόλης, ιδίως στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές, τους χώρους πρασίνουκαι τηνανακύκλωση. «Δεν είμαστε ούτε Βιέννη, ούτε Βερολίνο», είπε εισαγωγικά οκ.Μούρκας, υπογραμμίζοντας την ανασταλτική νοοτροπία του κόσμου και τηνευθύνηκαι των δημοτών στην διατήρηση και βελτίωση της εικόνας της πόλης,παράλληλα μετους σχεδιασμούς και τα έργα του δήμου.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην κυκλοφοριακή συμφόρηση και τιςκυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Παλιά Πόλη, την κατασκευή ποδηλατοδρόμωνστοκέντρο και τους νέους δρόμους της πόλης, το στεγαστικό πρόβλημα του 8ουνηπιαγωγείου στη Χρύσα, την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειαςπροςόφελος του δήμου και τη συντήρηση πάρκων και παιδικών χαρών.
Ο κ. Μούρκας έδωσε τεχνικές λεπτομέρειες για εξελισσόμενα έργα καιγια πολλές από τις θεματικές που άνοιξαν τα μέλη της ΔΚ σημείωσε ότιτηνκατάσταση δε θα βελτίωναν νέα έργα αλλά η αλλαγή νοοτροπίας. «Βάζουμετο πρωίλάμπες στο Δροσερό και το βράδυ δεν υπάρχουν», ανέφερε ως παράδειγμα οαντιδήμαρχος, πληροφορώντας ακόμη τους συμβούλους ότι η τεχνικήυπηρεσίαπροβλέπει κάθε χρόνο προμήθεια για να συντηρεί τις παιδικές χαρές τηςπόλης,αλλά οι δημότες είναι αυτοί που προκαλούν ζημιές. Όσον αφορά τη φύλαξηαυτώντων χώρων, όπως φυσικά εξήγησε το πρόβλημα είναι το «κουστούμι», αφού οδήμοςδεν μπορεί να επιφορτιστεί με αυτή τη δαπάνη, ενώ σε αυτό το σημείο τηςσυζήτησης τόνισε ότι: «κάποτε και ο δημότης θα πρέπει να αναλάβει τιςευθύνεςτου και να μην υπάρχει η νοοτροπία να θεωρείται ρουφιάνος, όποιοςγνωστοποιείτην καταστροφή δημόσιας περιουσίας στους αρμόδιους».
Στο πλαίσιο της αξιοποίησης των χώρων πρασίνου, ο Άγγελος Μουρβάτηςαπό τους ‘Πολίτες για την Αλλαγή’ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στηνκαθαριότητα καιτον ευπρεπισμό του Λιμνίου και πρότεινε να δημιουργηθεί εκεί έναςπολυχρηστικόςχώρος με δημοτικό αναψυκτήριο και αναπλάσεις που θα «τραβήξουν» τηνεολαία(π.χ. skateboard)καινα μπουν φύλακες προκειμένου να εξασφαλιστεί η προστασία του. Σε αυτήτηνπρόταση ο κ. Μούρκας εστίασε το πρόβλημα τόσο στο κόστος της φύλαξηςόσο καιτην απαραίτητη άδεια από το Δασαρχείο, το οποίο και χαρακτήρισε«δυσκίνητηυπηρεσία».
Σε μεγάλη «πληγή» της πόλης αναδείχθηκε ακόμη η ελλιπής αστυνόμευσηκαι τα κολωνάκια που «εξαφανίζονται» εν μία νυκτί. Σε αυτό οαντιδήμαρχοςαπάντησε ότι γενικά δεν είναι στη φιλοσοφία της δημοτικής αρχής νατοποθετείκολωνάκια σε κάθε γωνία πεζοδρομίου, ωστόσο λόγω της ανεύθυνηςσυμπεριφοράςπολλών συνδημοτών και του προβλήματος που δημιουργείται στηνκυκλοφοριακήσυμφόρηση, δεν μπορούν να τα αποφύγουν.
Χωρίς απάντηση όμως από μέρους της δημοτικής αρχής έμεινε το θέματης τεράστιας καθυστέρησης στην εφαρμογή ανακύκλωσης στην πόλη, ηπρόνοια γιατους ποδηλάτες στο κέντρο της πόλης καθώς και η αξιοποίηση τουΚόσυνθου, αφούόπως σημειώθηκε από την συμπολίτευση: «η Ξάνθη είναι η μόνη πόλη πουδεναξιοποιεί το ποτάμι της».
Ενδιαφέρουσα πάντως βρήκε ο κ. Μούρκας την ιδέα εικαστικήςπαρέμβασης στην πόλη από τοπικούς καλλιτέχνες, αντίστοιχα με άλλεςεπαρχιακέςευρωπαϊκές πόλεις, υπογραμμίζοντας ωστόσο σε μορφή κατακλείδας ότι ταπεριορισμένα οικονομικά του δήμου επιβάλλουν να ληφθούν άλλεςπροτεραιότητεςκαι ο εξωραϊσμός να ακολουθήσει.
 
Τέσσερις ομάδες εργασίας
Σε τέσσερις ομάδες εργασίας χωρίζουν την οργάνωση του έργου του ταμέλη της Δημοτικής Κοινότητας Ξάνθης. Συγκεκριμένα οι δέκα σύμβουλοι της ΔΚ Ξάνθης αναλαμβάνουνθεματικά (α)τον Επιχειρησιακό Τεχνικό Σχεδιασμό, (β) τον τομέα Παιδείας,Πολιτισμού-Αθλητισμού, (γ) την Πρόνοια- Δημόσια Υγεία- Εθελοντισμό και (δ) ταΕιδικά καιΓενικά Προβλήματα της πόλης. Η πρώτη και η τρίτη ομάδα αποφασίστηκε ναείναιτριμελής με δυο μέλη της συμπολίτευσης και ένα της αντιπολίτευσης ενώ ηδεύτερηκαι τέταρτη τετραμελής με τη συμμετοχή και του εκπροσώπου τουμειονοτικούσυνδυασμού κ. Ονούρ Χιντ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…