elenidfn@yahoo.com
Σε δημόσια διαβούλευση, όπως ορίζει ο φορέας χρηματοδότησης «ΨηφιακήΣύγκλιση», αλλά και ο νόμος του Καλλικράτη για θέματα που άπτονται τουγενικότερου ενδιαφέροντος των πολιτών, έχει τεθεί το έργο τηςδημιουργίαςολοκληρωμένου συστήματος ευφυών μεταφορών με τηλεματικές υπηρεσίεςπληροφόρησηςεπιβατών στο Δήμο Ξάνθης, που εντάχθηκε στην Πρόσκληση 20.1 του Ε.Π.«ΨηφιακήΣύγκλιση» με συνολικό προϋπολογισμό 190.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένουΦΠΑ). Ηδιαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 5 Οκτωβρίου και κάθε ενδιαφερόμενοςμπορεί ναδιαβάσει την περιγραφή του υπό προκήρυξη έργου και να διατυπώσει τιςπαρατηρήσεις του. Η εμπειρία των υπηρεσιακών παραγόντων έχει δείξει ότιοιπροτάσεις που κατατίθενται σε παρόμοια έργα κατά το παρελθόνσχετίζονταιπερισσότερο με τεχνικές παρατηρήσεις από τεχνοκράτες. Η αρμόδιαυπηρεσία δενείναι υποχρεωμένη να λάβει υπόψη κάθε σχόλιο, ωστόσο αποστέλλει στην«ΨηφιακήΣύγκλιση» το σύνολο του υλικού που προκύπτει από το δημόσιαδιαβούλευση. «Τοέργο εντάχθηκε και θα προκηρυχθεί άμεσα, μόλις ολοκληρωθούν οι τυπικέςδιαδικασίες», σημειώνει ο δήμαρχος Μιχάλης Στυλιανίδης, εκτιμώντας ότιπολύσύντομα θα είναι στη διάθεση των επιβατών οι τηλεματικές υπηρεσίες στιςαστικέςσυγκοινωνίες. Ο δήμος αναλαμβάνει να το λειτουργήσει για ένα χρόνο,όπωςπροκύπτει από τις συμβατικές του υποχρεώσεις και στη συνέχεια θα τοαναθέσειστο αστικό ΚΤΕΛ. Σημειώνεται ότι και το αστικό ΚΤΕΛ είχε καταθέσει δικήτουπρόταση για το συγκεκριμένο έργο, ωστόσο εγκρίθηκε του δήμου κι έτσισυμπεριλαμβάνεταιστην υλοποίηση με αυτή τη μορφή.
Έξυπνες, στάσεις και δυνατότητες προγραμματισμού ταξιδιού γιατους επιβάτες
Κύριοι στόχοι του έργου είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ηαποτελεσματικότερη διαχείριση των αστικών συγκοινωνιών, η εκτόνωση τηςκυκλοφοριακής κίνησης, ο περιορισμός της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ηεξοικονόμηση πόρων για το αστικό ΚΤΕΛ. Μάλιστα, στο κείμενο του υπόπροκήρυξηέργου γίνεται η διαπίστωση από την πλευρά του δήμου ότι η έλλειψηπληροφόρησηςστις συγκοινωνίες έχει οδηγήσει τους πολίτες στα ιδιωτικά μέσαμεταφοράς μετραγικές επιπτώσεις στις κυκλοφοριακές συνθήκες στην πόλη.
Το έργο περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα συστημάτωνδιαχείρισης τηλεματικών πληροφοριών με σκοπό την παροχή υπηρεσιώνπληροφόρησηςπρος τους πολίτες σχετικά με τις μετακινήσεις με μέσα μαζικήςμεταφοράς, μέσωπολλαπλών καναλιών. Προβλέπεται δηλαδή μια σειρά από υπηρεσίεςδιαδικτύου, mobileκαι sms(μηνυμάτων μέσω κινητών), ώστε οιεπιβάτες να έχουν τη δυνατότητα αφενός να γνωρίζουν πότε θα αφιχθεί στηστάσητο κάθε λεωφορείο και αφετέρου να οργανώσουν μία διαδρομή από το σπίτι,τογραφείο ή κάποιο άλλο σημείο. Οι δε έξυπνες στάσεις αποτελούν μίαιδιαίτεραεπιτυχή υπηρεσία στις πόλεις που εφαρμόστηκαν, με την τοποθέτησηηλεκτρονικώνπινακίδων που έχουν ένδειξη για τις ώρες άφιξης των επόμενωνδρομολογίων από τησυγκεκριμένη στάση.
Και υπηρεσίες, διαχείρισης, ελέγχουν και εποπτείας
Εκτός από τις υπηρεσίες προς τους πολίτες, το έργο περιλαμβάνειεποπτεία, επιχειρησιακό έλεγχο και διαχείριση στόλου, τήρηση δεδομένωναπόστατιστική ανάλυση, εποπτεία και έλεγχο ωραρίων οδηγών και λοιπώνανθρώπινωνπόρων και πλήρη εξοπλισμό των λεωφορείων με συστήματα τεχνολογιώναιχμής, όπωςείναι η οθόνη του οδηγού και η κεραία GPS.