Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 «Πηλοφόρι και μυστρί» με τα… κιάλια

«Πηλοφόρι και μυστρί» με τα… κιάλια

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
Η απόλυτη στασιμότητα επικρατεί στο χώρο της οικοδομικήςδραστηριότητας με τις οικοδομικές άδειες να βγαίνουν με το σταγονόμετροκαι τονκλάδο των οικοδόμων να έχει μπει σε … «εργασιακή εφεδρεία», με τηνπλειοψηφίατων οικοδόμων να αδυνατεί να συμπληρώσει τα 50 ένσημα που απαιτούνταιγια ναέχει ασφαλιστική κάλυψη. Οι περισσότεροι ενεργοί οικοδόμοι από τοσωματείοΞάνθης που αριθμεί 3.900 εγγεγραμμένα μέλη παίρνουν των ομματιών τουςείτε γιατο εξωτερικό (Ευρωπαϊκές και Αραβικές χώρες) είτε για το εσωτερικό(Χαλκιδική,Πρέβεζα) όπου γίνονται κάποιες ξενοδοχειακές κυρίως μονάδες προκειμένουνακάνουν μερικά μεροκάματα.
 
1 στους 4 ο ασφαλισμένος το 2012 
90% ανεργία καταγράφει ο κλάδος και ο πρόεδρος του σωματείουΟικοδόμων Ξάνθης κ. Κεχαγιά Σαλή εκτιμά ότι το 2012 ο ένας στους 4 μόνοοικοδόμους θα είναι ασφαλισμένος: «Είμαστε σε απόγνωση…Η κατάστασηείναιδραματική! Μπορεί ν’ ακούγεται υπερβολικό όμως κάποιοι φτάνουν στηναπόπειρααυτοκτονίας γιατί ντρέπονται τις οικογένειές τους που δεν έχουν να τουςπροσφέρουν τα απαραίτητα», επισημαίνει και παράλληλα καταγγέλλει ότιακόμη καιαυτοί που μισθώνονται από ελληνικές εταιρείες και ξενιτεύονται για ναδουλέψουνστο Κατάρ, στο Κουβέιτ ή στο Βέλγιο καταλήγουν θύματα των εταιριών αφούδεντους κολλάνε ένσημα παρά μόνο τους καλύπτουν με ιδιωτική ασφάλιση τηνπερίπτωσηεργατικού ατυχήματος. «Ανθεί» η «μαύρη» εργασία και η εκμετάλλευση καιπρόσφατοπαράδειγμα είναι αυτό που ανέδειξε το «Ε» με τους 26 οικοδόμους πουδούλεψαν 2μήνες στο Βέλγιο και ο επιχειρηματίας που τώρα κρατείται στο Βέλγιο δεντουςπλήρωσε τα μεροκάματά τους.
 
Το ΕΚΞ ζητά την εξαίρεση των οικοδόμων από τα 50 ένσημα    
Το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρός του κ.Άγγελος Μπεμπεκίδης, έχοντας γνώση του προβλήματος προτίθεται άμεσα νακαταθέσει αίτημα προς τον υφυπουργό Εργασίας κ. Κουτρουμάνη ναεξαιρεθεί και οκλάδος των οικοδόμων από την προϋπόθεση των 50 ενσήμων για τηνασφαλιστική κάλυψηόπως έχει εξαιρεθεί ο κλάδος των ναυπηγοεπικευαστών του Περάματοςεπικαλούμενοςτη μεγάλη ανεργία που πλήττει τον κλάδο. 
 
Στο ναδίρ οι άδειες…
Τη σχεδόν μηδαμινή οικοδομική δραστηριότητα επιβεβαιώνει και ογραμματέας του ΤΕΕ – Θράκης κ. Αργύρης Πλέσιας. Ενδεικτικό είναι ότισύμφωνα μετα στοιχεία της Πολεοδομίας Ξάνθης το 2010 εκδόθηκαν 320 άδειεςκατασκευής καιτο  α’ εξάμηνο του2011 μόνο 39: « Δενκινείται φύλλο στην οικοδομή. Έχουμε φτάσει το 2011 να έχουμε μόνο το10% τηςκίνησης του 2009 στην έκδοση οικοδομικών αδειών. Υπάρχει φοβερή πτώσησ’ όλο τοφάσμα της οικοδομής. Υπάρχει μεγάλη κρίση και στις μελέτες των οποίωντοαποτέλεσμα εργασιών έχει χρονική περίοδο μιας 2ετίας. Αλλά και σταδημόσια έργαυπάρχει μεγάλο πρόβλημα καθώς το 50% των μελετητικών εργασιών που έχουνγίνειγια τους ΟΤΑ δεν έχει ακόμη πληρωθεί ενώ από τους μελετητές έχειπληρωθεί τοκόστος των εργασιών», επισημαίνει ο κ. Πλέσιας περιγράφοντας τηνκατάσταση.
 
Τι  γίνεταιμε το ΕΣΠΑ
Μετά την περικοπή στους ΚΑΠ που επέβαλλε η κυβέρνηση στους ΟΤΑ, τηνμη έναρξη του προγράμματος «Ελλάδα» οι δήμαρχοι παίρνουν κάποια«ψιλολόγια»μόνο από τη ΣΑΤΑ που άλλοι τα ξοδεύουν για αναπλάσεις και άλλοι γιαμελέτεςέργων προσβλέποντας στο ΕΣΠΑ που αποτελεί η μόνη πηγή χρηματοδότησηςκαι η μόνηελπίδα ν’ αρχίσει κάτι να κινείται σε κατασκευές έργων. Όμως όπωςεπισημαίνει οκ. Πλέσιας: «έγινε κακός σχεδιασμός του ΕΣΠΑ από τον κ. Σουφλιά καθώςτο 70%του ΕΣΠΑ έχει δεσμευτεί για τους μεγάλους οδικούς άξονες και τα χρήματααυτάείναι δεσμευμένα και δεν ξεμπλοκάρονται και αυτό είναι εις βάρος τωνπεριφερειακών έργων».
 
Με αλληλεγγύη απαντάμε στην κρίση…
Σ’ ότι αφορά τους δήμους και το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ο κ. Πλέσιαςεκφράζοντας την προσωπική άποψη επισημάνει ότι πρέπει ν’ αλλάξει ηλογικήλειτουργίας των δήμων. Ειδικότερα: «Θεωρώ ότι πρέπει να μπουν σε μιαδιαδικασίανα νοικοκυρέψουν τους δήμους τους οι δήμαρχοι αρχίζοντας από τηνείσπραξη τωνοφειλών που εκκρεμούν και χρονίζουν, ώστε να αυξήσουν τα έσοδά τους.  Επίσης πρέπει να στραφούνσε επιχειρηματικέςδράσεις με ανταποδοτικά οφέλη στους δημότες Η λογική των παρόχων έχειπαρέλθει.Γενικότερα στην οικονομική κρίση και στην κρίση αξιακού συστήματος πρέπει να απαντήσουμε μεαλληλεγγύη. Πάνταοι μεγάλες κρίσεις δημιουργούν ένα ηθικό πλεονέκτημα. Πρέπει ναξεφύγουμε απότην λογική του άκρατου ατομικισμού και να λειτουργούμε πιο συλλογικάκαιαλληλέγγυα».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…